הבנתי מזה NAS, יש לי כמה שאלות ממוקדות

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6052
נתן תודות: 90 פעמים
קיבל תודות: 77 פעמים

שליחה #1 

אני שוקל להוציא את הדיסקים מהמארז מחשב ולהתקין NAS יעודי לסרטים/מוזיקה,
לא חשובה לי מאד בטיחות הקבצים, אולי RAID5.
אבל יש שני דברים חשובים - מהירות ורעש.
1 - האם NAS מספיק מהיר לקצב של בלוריי מלא?
2 - איזה דיסקים מומלצים להזרמת סרטים/תמונות/מוזיקה?
אפשר "ירוקים", 5400RPM או שזה פוגע בביצועים? (יש רשת ג'יגה)
3 - האם NAS שקט מספיק לסלון, או שצריך להחביא אותו במקום אחר? והאם יש שליטה על המאווררים שלו או
שזו מערכת סגורה שאי אפשר ולא רצוי להתערב. (מעוניין לקנות פתרון עובד ולא להתעסק/לבנות לבד)
4 - יש מוצר/מוצרים מומלץ?
תודה

MarioMan
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 3539
שם מלא: יונתן פת-יה
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 195 פעמים

שליחה #2 

צריך לזכור ש-NAS זה לא מוצר אלא הגדרה ככה שלגבי שאלת המהירות - תלוי באיזה מוצר ספציפי מדובר, כנ"ל לגבי 3.

לגבי שקט - יש לי שרת שמשמש בעיקר כ-NAS, הוא מכיל 11 דיסקים (מתוכם רק 3 ירוקים) ועוד איזה 6 מאווררים ולא שומעים אותו, ככה שהכל ניתן לביצוע (מניח שאם אצלי הצלחתי להגיע לשקט מופתי במוצרי מדף זה אפילו יותר פשוט).
Vermoze - Innovative Technology Solutions Ltd.

dima_vy
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5918
נתן תודות: 142 פעמים
קיבל תודות: 299 פעמים

שליחה #3 

לי יש QNAP TS-212, עם שני דיסקים של Hitachi, 7200 rpm, מבחינתי הוא מספיק שקט. אין שום בעיה להריץ בלו-ריי מה-NAS
לגבי ה-RAID - אתה בטוח שאתה צריך? הרי הוא יגזול לך לא מעט מקום?

MONI
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1341
נתן תודות: 482 פעמים
קיבל תודות: 70 פעמים

שליחה #4 

MarioMan כתב:צריך לזכור ש-NAS זה לא מוצר אלא הגדרה ככה שלגבי שאלת המהירות - תלוי באיזה מוצר ספציפי מדובר, כנ"ל לגבי 3.

לגבי שקט - יש לי שרת שמשמש בעיקר כ-NAS, הוא מכיל 11 דיסקים (מתוכם רק 3 ירוקים) ועוד איזה 6 מאווררים ולא שומעים אותו, ככה שהכל ניתן לביצוע (מניח שאם אצלי הצלחתי להגיע לשקט מופתי במוצרי מדף זה אפילו יותר פשוט).
...
אפשר תמונה של התסבוכת ? נשמע מרשים (Y)

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #5 

תודה, MarioMan, מה מפריד בין מארז עם דיסקים, שגם אני יודע לבחור מוצרים שקטים - ל NAS? תוכנה? חומרה? שניהם? אין לי ידע במחשבים יותר מדי...
ושאלה ששכחתי - האם ההעתקה של סרט אליו מאד איטית, נורמלית, מהירה? איזה מהירות זה?
כלומר כיום הסטרימר רואה את המחשב שהסרטים עליו, עכשיו כדי לראות אצטרך להעתיק ל NAS את הסרט,
שזה עיכוב. השאלה היא למה לצפות..
תודה

kobbi
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4626
נתן תודות: 203 פעמים
קיבל תודות: 370 פעמים

איתי

שליחה #6 

אתה צריך להבין ש NAS איננו שם קוד לפרופיל מסויים.
יש עשרות רבות של NAS לקנות מחברות שונות ולכל חברה דגמים רבים.
הביצועים תלויים ב :
מהירות המעבד שלו, כמות הזכרון, בקר ה RAID, ועוד ועוד.....

נשאלת השאלה למה אתה צריך בכל NAS ?

אם אינך זקוק לאבטחת המידע אזי פשוט תאחסן בדיסק חיצוני בגודל כזה או אחר את המידע.
NAS איכותי זה מוצר יקר.
חברות מומלצות :
QNAP, THECUS ועוד.

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

Re: איתי

שליחה #7 

kobbi כתב:אתה צריך להבין ש NAS איננו שם קוד לפרופיל מסויים.
יש עשרות רבות של NAS לקנות מחברות שונות ולכל חברה דגמים רבים.
הביצועים תלויים ב :
מהירות המעבד שלו, כמות הזכרון, בקר ה RAID, ועוד ועוד.....

נשאלת השאלה למה אתה צריך בכל NAS ?

אם אינך זקוק לאבטחת המידע אזי פשוט תאחסן בדיסק חיצוני בגודל כזה או אחר את המידע.
NAS איכותי זה מוצר יקר.
חברות מומלצות :
QNAP, THECUS ועוד.
...
אני צריך הרבה שטח איכסון, נניח 4-6 טרה, באבטחה נמוכה עד ללא.
איך אני מחבר את הדיסק (זה יהיה אם ככה כמה דיסקים..) גם למחשב (כדי להעתיק אליו) וגם לסטרימר?
תודה

kobbi
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

אתה יכל לקנות דיסק רשת

שליחה #8 

זהוא דיסק שמתחבר לראוטר וכל מחשב או סטרימר בבית יכל לגשת אליו.

הבעיה שדיסק רשת בנפח של 4 טרה זה כבר יקר (כ 2000 ש"ח).

עד 2 טרה זה כ 1000 ש"ח.

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #9 

הבנתי, תודה

MarioMan
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 3539
שם מלא: יונתן פת-יה
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 195 פעמים

שליחה #10 

איתי_הגיתי כתב:תודה, MarioMan, מה מפריד בין מארז עם דיסקים, שגם אני יודע לבחור מוצרים שקטים - ל NAS? תוכנה? חומרה? שניהם? אין לי ידע במחשבים יותר מדי...
ושאלה ששכחתי - האם ההעתקה של סרט אליו מאד איטית, נורמלית, מהירה? איזה מהירות זה?
כלומר כיום הסטרימר רואה את המחשב שהסרטים עליו, עכשיו כדי לראות אצטרך להעתיק ל NAS את הסרט,
תודה
...
הכל תלוי במה אתה רוצה שהמוצר יעשה - ברמת העיקרון NAS בהגדרה זה מוצר שהוא דיי טיפש - סה"כ מוצר שמאפשר לחבר אליו אמצעי אחסון אחד או יותר ומאפשר גישה אליו דרך הרשת בפרוטוקולים כאלו ואחרים.

מה שעשו יצרנים שונים של מוצרי מדף בקטגוריה למשתמשים הביתיים זה פשוט ארזו את זה עם ממשק ניהול נחמד ובמוצרים מסוימים פיצ'רים נוספים כגון שרת הורדות bit-torrent ועוד.

אז שוב, מה הדרישות שלך מהמוצר ? אחסון נטו ?

לגבי השאלה על העתקת הסרטים - לטעמי זו גישה שגויה. גם אם ה-NAS הוא רק לאחסון ולא מהווה שרת הורדות בפרוטוקול כזה או אחר אלא ההורדה מבוצעת במחשב סטנדרטי - למה שה-NAS לא יהיה נגיש גם למחשב שמבצע את הורדת התוכן והתוכן ירד ישירות אליו ? הרי גם ככה התוכן הזה ישב עליו בסוף.

kobbi
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

אין בעד מה, דרך אגב

שליחה #11 

איתי_הגיתי כתב:הבנתי, תודה
...
גם אני לא צריך NAS אבל יש לי שניים כאלו.........
אחד להופעות, סרטים, מוסיקה וכו'.
שני למשחקים של PS3.

סה"כ הוצאה כספית - כ 12000 ש"ח.
המטרה שלי היתה להפוך את הבית לממחושב (המרת כל דיסקי המוסיקה וכו' לרשת נגישים לכלל בני הבית) תוך שמירה על אבטחת המידע ברמה סבירה RAID5.

עוד רגע וגם ה 8 טרה הללו מלאים....לבטח עם מה שקורה היום עם הריפים המלאים של BD.

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

Re: אין בעד מה, דרך אגב

שליחה #12 

kobbi כתב:
איתי_הגיתי כתב:הבנתי, תודה
...
גם אני לא צריך NAS אבל יש לי שניים כאלו.........
אחד להופעות, סרטים, מוסיקה וכו'.
שני למשחקים של PS3.

סה"כ הוצאה כספית - כ 12000 ש"ח.
המטרה שלי היתה להפוך את הבית לממחושב (המרת כל דיסקי המוסיקה וכו' לרשת נגישים לכלל בני הבית) תוך שמירה על אבטחת המידע ברמה סבירה RAID5.

עוד רגע וגם ה 8 טרה הללו מלאים....לבטח עם מה שקורה היום עם הריפים המלאים של BD.
...
\
חחח... נו בדיוק על זה אני מדבר... :)
אני לא מבין איך אנשים מסתדרים בלי איזה 6-10 טרה פנויים...
:-)

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #13 

MarioMan כתב:
איתי_הגיתי כתב:תודה, MarioMan, מה מפריד בין מארז עם דיסקים, שגם אני יודע לבחור מוצרים שקטים - ל NAS? תוכנה? חומרה? שניהם? אין לי ידע במחשבים יותר מדי...
תודה
...
הכל תלוי במה אתה רוצה שהמוצר יעשה - ברמת העיקרון NAS בהגדרה זה מוצר שהוא דיי טיפש - סה"כ מוצר שמאפשר לחבר אליו אמצעי אחסון אחד או יותר ומאפשר גישה אליו דרך הרשת בפרוטוקולים כאלו ואחרים.

מה שעשו יצרנים שונים של מוצרי מדף בקטגוריה למשתמשים הביתיים זה פשוט ארזו את זה עם ממשק ניהול נחמד ובמוצרים מסוימים פיצ'רים נוספים כגון שרת הורדות bit-torrent ועוד.

אז שוב, מה הדרישות שלך מהמוצר ? אחסון נטו ?

לגבי השאלה על העתקת הסרטים - לטעמי זו גישה שגויה. גם אם ה-NAS הוא רק לאחסון ולא מהווה שרת הורדות בפרוטוקול כזה או אחר אלא ההורדה מבוצעת במחשב סטנדרטי - למה שה-NAS לא יהיה נגיש גם למחשב שמבצע את הורדת התוכן והתוכן ירד ישירות אליו ? הרי גם ככה התוכן הזה ישב עליו בסוף.
...
איחסון נטו כמובן. מחסן לכל הסרטים/סדרות/וכו'. זה לא הדרישות של כולם?...
אין לי "גישה" עדיין, אני שואל שאלות כדי ללמוד..
מחפש דרך להחזיק כמות נאה של דיסקים, בשקט (במארז לא רועש) ולא יקר מדי.
אם אבין שזה לא לגמרי הכיוון, אאלץ להשאר עם המארז הגדול והדיסקים בתוכו.
רק שבמחשב שלי נהיה צפוף כי יש לי שם גם דיסקים עבודה עם צרכים אחרים,
רציתי להוציא את המדיה הלא חשובה החוצה.

pixies
אחראי תחום HTPC
אחראי תחום HTPC
תגובות: 32979
נתן תודות: 769 פעמים
קיבל תודות: 2317 פעמים

שליחה #14 

קראת את "המדריך להקמת NAS תוך רבע שעה"? לפני שהמדריך עצמו מתחיל יש קצת טקסט המקדים ומסביר על החומרה שאני בחרתי לבניית ה-NAS, ועל הסיבה שבחרתי ב-RAID ובתוכנה FreeNAS.
"החלפתי כבל דיגיטלי ונפתח לי הסאונד"

Itay_Pollak
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 19136
שם מלא: איתי פולק
נתן תודות: 725 פעמים
קיבל תודות: 733 פעמים

שליחה #15 

איתי לגבי ה"העתקה"
א. אפשר פשוט להגיד לתוכנת ההורדה לפתוח את הסרט ישר לNAS - עובד נהדר.
ב. ברוב הNASים - ובוודאי אם תבחר בשרת מבוסס מחשב - יש תוכנות לטורנטים ויוזנט - ככה - שאפשר לבטל את הקשר למחשב בכלל.
ג. הנקודה הכי בעייתית היא עלות הדיסקים היום בגלל מה שקרה בתאילנד. המחירים היום בערך פי שתיים ויום ממה שהיו לפני חודשיים שלושה. לבנות NAS היום זה אומר לשלם הרבה מאוד. אולי עדיף לחכות עם זה כמה חודשים.

שלגון
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2769
נתן תודות: 480 פעמים
קיבל תודות: 699 פעמים

שליחה #16 

אין לי כח לדיונים/ויכוחים בנושאי NAS, אבל לפעמים, אין ברירה ואני חייב להתייחס, או כמו שפאצ'ינו אומר:

Storage זאת התמחות. זה מקצוע. יש מגוון פתרונות שבאים לענות על צרכים שונים. וכל פתרון מביא איתו גם אוסף של מגבלות/אילוצים/מורכבויות.

בן אדם שמעיד על עצמו "הבנתי מה זה NAS", תקן אותי אם אני טועה, בעצם מאותת לאנשים שהוא פונה לעזרתם שההבנה שלו היא בסיסית, במקרה הטוב. לכן, במקום להציע לך מוצרים או פתרונות שלוקח להרים 15 דקות אני מציע לך לשאול כמה שאלות שנוגעות לאיך "חיים" עם הפתרון שאתה שוקל, מקרים ותגובות, כמו:
1. מה אם אחרי שיש לי כבר NAS ואני רוצה להחליף דיסק אחד (או יותר) לדיסקים יותר גדולים?
2. מה אני עושה אם מת לי דיסק?
3. מה אני עושה אם מת לי הספק של ה- NAS?
4. האם אני יכול לחבר דיסק(ים) מה-NAS למחשב ולגשת למידע?
ולגבי כל אחת מהשאלות האלה להוסיף ולשאול: איזה מיומנויות אני צריך בשביל להשלים את הפרוצדורות האלה? כמה זמן הן אורכות? האם הן חושפות אותי לסיכון של אובדן מידע?

בנוסף, יש כמה עניינים נוספים שקשורים לתכנון הפתרון שכדאי להכיר, כי הם יוצרים כל מיני אילוצים, מגבלות או בעיות תאימות:
0. מה זה, בדיוק, RAID, JBOD. ואיזה בעיות יש איתם?
1. דיסקים בנפח 3TB+ צריך לעשות להם partitioning בשיטה חדשה שנקרת GPT שהתמיכה בהן יכולה להיות בעייתית אם תחבר למחשב בן כמה שנים (XP, לדוגמא).
2. לא כל הדיסקים מתאימים ל- RAID. זה לא שאלה של ביצועים, אלא פיצ'רים, כמו TLER/CCTL. לדוגמא, הסדרה הירוקה של WD באופן מוצהר ע"י היצרן לא מתאימה ל- RAID
3. בחירה של מערכת קבצים: zfs? ext2? ext3? ext4? יכולה ליצר קשיים אם במקרה חירום תאלץ לחבר דיסק למחשב.
4. מה הפערים בין הבטחות היצרן לתוצאות בשטח?

ולקינוח: RAID (=יתירות) זה לא גיבוי.

מה שטוב לאחרים לא בהכרח טוב/מתאים לך. למען האמת, מה שאחרים חושבים שטוב להם זה לא בהכרח נכון - יכול להיות שהיה להם מזל בינתיים והם לא נאלצו להתמודד עם האתגרים שהפתרון שהם בחרו מציב: הפורומים של יצרני NAS מלאים בשאלות כמו: קרה לי X, מה אני עושה עכשיו?

צר לי, אבל אני חושב שהדבר הטוב ביותר שהאנשים בפורום הזה יכולים לעשות כדי לעזור לך (ולא להכשיל אותך) זה להציע לך את השאלות שאתה צריך לשאול את עצמך בשביל שתבין את הצרכים שלך ואת הפערים שאתה צריך להשלים כדי שתוכל לבחור את המוצר הנכון ותהנה ממנו במשך כל אורך החיים שלו.
זה מה שאני מנסה לעשות פה.

סוף מעשה במחשבה תחילה.
נערך לאחרונה על ידי שלגון ב 14/12/2011 10:14, נערך 2 פעמים בסך הכל.
ואין לך "געוואלד געצרוכען"
שאין לו את ה-"פארפאלן" שלו...

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #17 

pixies כתב:קראת את "המדריך להקמת NAS תוך רבע שעה"? לפני שהמדריך עצמו מתחיל יש קצת טקסט המקדים ומסביר על החומרה שאני בחרתי לבניית ה-NAS, ועל הסיבה שבחרתי ב-RAID ובתוכנה FreeNAS.
...
אקרא, תודה. למרות שאני לא אוהב להתעסק עם מחשבים/חומרה, זה עושה לי לא טוב.
מחפש לקנות משהו עובד. אבל אקרא בשביל ההשכלה.

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #18 

Itay_Pollak כתב:איתי לגבי ה"העתקה"
א. אפשר פשוט להגיד לתוכנת ההורדה לפתוח את הסרט ישר לNAS - עובד נהדר.
ב. ברוב הNASים - ובוודאי אם תבחר בשרת מבוסס מחשב - יש תוכנות לטורנטים ויוזנט - ככה - שאפשר לבטל את הקשר למחשב בכלל.
ג. הנקודה הכי בעייתית היא עלות הדיסקים היום בגלל מה שקרה בתאילנד. המחירים היום בערך פי שתיים ויום ממה שהיו לפני חודשיים שלושה. לבנות NAS היום זה אומר לשלם הרבה מאוד. אולי עדיף לחכות עם זה כמה חודשים.
...
תודה ואחכה בנתיים שהדיסקים יתיבשו!...

איתי_הגיתי פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #19 

smurf781 כתב:אין לי כח לדיונים/ויכוחים בנושאי NAS, אבל לפעמים, אין ברירה ואני חייב להתייחס, או כמו שפאצ'ינו אומר:

Storage זאת התמחות. זה מקצוע. יש מגוון פתרונות שבאים לענות על צרכים שונים. וכל פתרון מביא איתו גם אוסף של מגבלות/אילוצים/מורכבויות.

בן אדם שמעיד על עצמו "הבנתי מה זה NAS", תקן אותי אם אני טועה, בעצם מאותת לאנשים שהוא פונה לעזרתם שההבנה שלו היא בסיסית, במקרה הטוב. לכן, במקום להציע לך מוצרים או פתרונות שלוקח להרים 15 דקות אני מציע לך לשאול כמה שאלות שנוגעות לאיך "חיים" עם הפתרון שאתה שוקל, מקרים ותגובות, כמו:
1. מה אם אחרי שיש לי כבר NAS ואני רוצה להחליף דיסק אחד (או יותר) לדיסקים יותר גדולים?
2. מה אני עושה אם מת לי דיסק?
3. מה אני עושה אם מת לי הספק של ה- NAS?
4. האם אני יכול לחבר דיסק(ים) מה-NAS למחשב ולגשת למידע?
ולגבי כל אחת מהשאלות האלה להוסיף ולשאול: איזה מיומנויות אני צריך בשביל להשלים את הפרוצדורות האלה? כמה זמן הן אורכות? האם הן חושפות אותי לסיכון של אובדן מידע?

בנוסף, יש כמה עניינים נוספים שקשורים לתכנון הפתרון שכדאי להכיר, כי הם יוצרים כל מיני אילוצים, מגבלות או בעיות תאימות:
0. מה זה, בדיוק, RAID0/1/3/5, JBOD.
1. דיסקים בנפח 3TB+ צריך לעשות להם partitioning בשיטה חדשה שנקרת GPT שהתמיכה בהן יכולה להיות בעייתית אם תחבר למחשב בן כמה שנים (XP, לדוגמא).
2. לא כל הדיסקים מתאימים ל- RAID. זה לא שאלה של ביצועים, אלא פיצ'רים, כמו TLER/CCTL. לדוגמא, הסדרה הירוקה של WD באופן מוצהר ע"י היצרן לא מתאימה ל- RAID
3. בחירה של מערכת קבצים: ext2? ext3? ext4? יכולה ליצר קשיים אם במקרה חירום תאלץ לחבר דיסק למחשב.
4. מה הפערים בין הבטחות היצרן לתוצאות בשטח?

ולקינוח: RAID (=יתירות) זה לא גיבוי.

מה שטוב לאחרים לא בהכרח טוב/מתאים לך. למען האמת, מה שאחרים חושבים שטוב להם זה לא בהכרח נכון - יכול להיות שהיה להם מזל בינתיים והם לא נאלצו להתמודד עם האתגרים שהפתרון שהם בחרו מציב: הפורומים של יצרני NAS מלאים בשאלות כמו: קרה לי X, מה אני עושה עכשיו?

צר לי, אבל אני חושב שהדבר הטוב ביותר שהאנשים בפורום הזה יכולים לעשות כדי לעזור לך (ולא להכשיל אותך) זה להציע לך את השאלות שאתה צריך לשאול את עצמך בשביל שתבין את הצרכים שלך ואת הפערים שאתה צריך להשלים כדי שתוכל לבחור את המוצר הנכון ותהנה ממנו במשך כל אורך החיים שלו.
זה מה שאני מנסה לעשות פה.

סוף מעשה במחשבה תחילה.
...
תודה על המידע הרב, רק אין צורך בניתוח הפסיכולוגי של "אדם המצהיר על עצמו" וכדומה, נותן נופך שלילי, כאילו אני רמאי או משהו...
קראתי את הנק' שאתה מעלה, ותאכלס הבנתי שפשוט אקנה/אדרג דיסקים במארז מחשב הקיים...
תודה לכל העוזרים!

שלגון
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2769
נתן תודות: 480 פעמים
קיבל תודות: 699 פעמים

שליחה #20 

איתי_הגיתי כתב:תודה על המידע הרב, רק אין צורך בניתוח הפסיכולוגי של "אדם המצהיר על עצמו" וכדומה, נותן נופך שלילי, כאילו אני רמאי או משהו...
קראתי את הנק' שאתה מעלה, ותאכלס הבנתי שפשוט אקנה/אדרג דיסקים במארז מחשב הקיים...
תודה לכל העוזרים!
...
לא הייתה פה כוונה לניתוח פסיכולוגי, או, חלילה, לאמר משהוא שלילי, אלא לציין שע"פ מה שאתה מעיד בעצמך על ההבנה שלך בנושא, שהיא בסיסית, אני מציע שבמקום "למכור" לך פתרון צריך לעזור לך לשאול את השאלות "הנכונות".

אני מתנצל אם פרשת את הדברים שלי אחרת. (f)
ואין לך "געוואלד געצרוכען"
שאין לו את ה-"פארפאלן" שלו...

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”