התחדשתי בסאב
קצת רקע:
בשלושת החודשים האחרונים אני במסע ביחד עם חברי arieldr מהפורום בחיפוש אחר שדרוג התחום התחתון במערכת. אין מה לעשות, אחרי ביקור אצל istarmini אי אפשר שלא לרצות לשדרג את הסאב בעצם אולי שניים...
שקלתי די הרבה אופציות SVS, Hsu, Rhythmic , וולודיין, סאנפייר, JL Audio ועוד.
הכיוון הכללי שהסתמן היה לייבא מחו"ל, בעיקר בגלל המחירים היותר שפויים אך גם בגלל ההיצע הדל יחסית בארץ.
האמת שזה קצת מבאס כי כמעט ולא ניתן לשמוע בארץ סאבים בקליבר גבוה, ודווקא בתחום ה"הי אנד" הקנייה היא בד"כ "על עיוור". כמובן אפשר למצוא אנשים שיש בביתם סאבים כאלו ואחרים אולם אפשר ללמוד מעט מאוד על סאב משמיעה שלו לא אצלך בבית.
מעבר לכך, קיימת הבעיה הרגילה של התמחור בארץ לעומת חו"ל מה שבמקרה של סאב הופך את חברות שהן Internet Direct לאופציה הכי טובה והכי כדאית כיוון שהסאב מגיע במתח של 220V וגם נושא האחריות הוא יחסית פשוט שכן במקרה של תקלה אפשר לשלוח רק את המגבר או הדרייבר לתיקון ולא את כל הסאב עצמו.
לפני כחודשיים, במהלך שיחה עם ערן פוגל – הידוע כ "אודיופריק", ספרתי לו שאני מתכוון לייבא סאבוופר, ואחת האופציות המובילות היא JL Audio. להפתעתי הרבה ערן סיפר שלפני שבועיים הוא קיבל את הזיכיון ליבוא מוצרי החברה. בהתחלה חשבתי שהוא צוחק אולם לאחר שראיתי את שמו מופיע באתר החברה הבנתי שיד הגורל הפגישה בנינו.
הסיבות העיקריות לאושר הרגעי שתפס אותי הן:
• אם יש יבוא סדיר נוכל לקבל החלטה מושכלת על בסיס שמיעה ובחינה בבית.
• ערן ידוע כאחד שמתמחר את מוצריו קצת מעל מחיר חו"ל מה שאומר שמאוד משתלם לרכוש ממנו.
לצערי, הדגם הספציפי לא היה להדגמה אולם לקוח אחר רכש "על עיוור" 2 יחידות של f113 והסכים לארח אותנו להתרשמות. היות והסאבים חוברו אצלו למגברי סטריאו כהשלמה לרמקולים מוניטורים, לא יכולנו להתרשם ממלוא פוטנציאל המוצר בתפקוד בקולנוע אבל ממבט ראשון אפשר להבין שיש פוטנציאל אדיר ולהתרשם מאוד מאיכות הבניה שהיא לעילא ולעילא.
זה המקום לציין כי מי שמחזיק רמקולים מוניטורים וחשקה נפשו בתוספת באס, התצורה של הוספת JL Audio אחד, אם ניתן, אז עדיף כמובן שניים, הופכת כל מוניטור לרמקול רצפתי ברמה גבוהה ביותר, עם הכיול האוטומטי של הסאב בצירוף לא מעט אפשרויות כיוון ידניות, לא ניתן להרגיש בתפר בין הסאבים למוניטורים והמוזיקה כאילו בוקעת מרמקול רצפתי.
הדגמה זו לא גרמה לנו להכיר את הסאב וביקשנו מערן לבחון אצלנו בבית. האופציה היחידה שהייתה בנמצא היא זוג סאבוופרים מדגם f110 מה שאומר 10 אינץ'.
לאחר הרבה תיאומים התכנסנו אצלי ערב אחד לבחון את המפלצות הקטנות לפני הרכישה. כמובן גם חברנו הטוב istarmini הגיע להתרשמות ויעוץ, בכל מה שקשור לסאבים ו SPL יואב הוא הכתובת
ערן הגיע עם 2 הסאבים ותיק תק התחלנו במשימת המיקום, כיול 3 נקודות שונות ואז סשן האזנה של רצף קטעים קבועים. ניתן היה להבחין כי סאב 10 אינץ' עושה עבודה טובה בהרבה ממה שיש אצלי, החלל התמלא בבאס עוצמתי ועמוק אולם ראו על הסאב שהוא מתאמץ.
בגלל מגבלת מיקום אצלי, החלטתי בצער לוותר על אופציית שני סאבים וללכת על סאב אחד גדול יותר שזהו ה- f113.
החשש שלי היה כי הוא יהיה גדול על מידות החדר, בעיקר בגלל שיש לי רק מקום ספציפי אחד למקם סאב. משם הדרך לרכישה הייתה קצרה. דיברנו עם ערן, סגרנו מחיר והתחלנו לספור את הימים.
חלק מעשי
יום ראשון שעבר הגיע הטלפון שכל שידרוגיסט ממוצע מחכה לו – המפלצות אצלי !!! אמר הצד השני בטלפון.
כשירדתי למטה, לקבל את ערן, נגלתה לעיני אריזת ענק. האמת שהייתי בשוק, התחלתי להרהר אם לא הלכתי רחוק מדי ואולי הייתי צריך לרכוש סאב קטן יותר. לאחר כמה דקות הגיע istarmini והסאב הועבר אחר כבוד ישר לסלון.
מיד עם פתיחת האריזה ניתן לראות את רצינות החברה ולהבין מדוע היא נחשבת לאחת מהמובילות בתחום. באמת לא חסכו מאום בהגנות למוצר, החל מקרטון מסיבי מאוד, דרך ספוגים קשיחים ועבים וכלה בעטיפת בד מהודרת אשר בתוכה יושב הסאב ומכוסה בניילון.
בתוך האריזה ניתן למצוא ספר הפעלה מפורט מאוד, ארנק עור מהודר המכיל את מיקרופון הכיול האוטומטי והיות והזמנו צבע שחור "פיאנו" סופקו באריזה זוג כפפות לבנות כדי שלא נעביר לסאב טביעות אצבעות וכאלה. קופסת הסאב קטנה יחסית לקוטר הוופר, למשל הוא כמעט חצי באורך "מהחזיר" של SVS. אבל הגודל שלו מאוד מטעה, "הקטן" שוקל 59 קילו נטו!!! ואנחנו ממש לא ציפינו לכזה משקל, נדרשים שני אנשים כדי למקמו אך מיד עם הוצאת הסאב מהאריזה מתגלה מוצר יפהפה, בנוי לעילא ולעילא.
לסאב יש אפשרות מגוונת לחיבור – RCA, XLR ואפילו בננה של מיקרופון.
מכיוון שלסאב יש מערכת RC משלו עולה השאלה האם להשתמש בו וגם במערכת RC של הפרוססור או לתת לפרוססור לעשות את כל העבודה. JL Audio וגם Audessy ענו לשאלה הזו עם תשובה פשוטה תנסה גם וגם ותשאיר את מה שנשמע טוב יותר...רק במשפט הזה ישנם ימים של כיוונים וניסויים אבל מי בוכה...
תיק תק חיברנו את הסאב לפרוססור והחלטנו שנתחיל בכך שכן נשתמש גם ב RC של הסאב. חיברנו לסאב את המיקרופון שלו, הכיול העצמי התחיל, כיול קצר יחסית. הסאב "סורק" את החלל עם נהמות אדירות שמזיזות אצלי חפצים שונים ברחבי הבית... להבנתי, המטרה בכיול זה הוא למנוע הכפלות בתדר.
לאחר שסיים, חיברתי את מיקרופון הכיול של הפרוססור והרצנו כיול אודיסי אולם רק ב- 3 נקודות.
לאחר תיאום עוצמות בכל הערוצים בעזרת מד SPL התחלנו בסאשן האזנה:
הקטע הראשון היה קטע הגשר (מס' 17) בקונג פו פנדה הראשון, כל הקטע רווי בבאסים אבל בסיום יש מכת באס אדירה ונמוכה. האמת שלא הייתי מוכן לזה, הווליום לא היה ממש גבוה אבל החלל התמלא בבאס חזק ונמוך ובניגוד למה שהייתי רגיל ללא כל הדהוד או תוספות מיותרות במילים אחרות מדויק לגמרי.
כל זה לא הכין לבאות, בסיום קטע מס' 21 באותו הסרט, ישנה נחיתה מהשמיים של אחד היצורים, באס כזה לא חוויתי לפני, עוצמתי, מדוייק, פאנצ'י, קשה לתאר במילים, כמו ש istarmini אומר, אתה מקבל אותו ישר אבל בעיגולים
אם מתסכלים על הסאב עצמו, שהאמת ממש לא ברור מאיפה הוא מוציא כאלו עוצמות, בזמן המכה הממבראנה יוצאת מחוץ לסאב אולי 10 ס"מ ולאחר המכה היא פשוט עוצרת במהירות. אין שום הדהודי משנה כמו בהרבה סאבים אחרים שלהם האזנתי. מדהים!!!!!!!!!!!!
הקטע השני הוא קטע מרוץ אופנועי האור בטרון. גם פה, הסאב נתן בס הדוק ועוצמתי אבל מה שהוסיף מימד חדש להרגשה היו פרטים נוספים ששמעתי שלא הורגשו קודם. בתחילת הקטע טרון יורד במדרגות, עם הסאב הקודם לא שמעתי שם כל באס אולם עכשיו ישנן דפיקות של באס בכל צעד שטרון עושה – מרשים!!!!!!
קטע נוסף היה מרוץ הפודים במלחמת הכוכבים הראשון (קטע מס' 20), אני בטוח שרבים משתמשים בקטע הזה מכיוון שהוא באמת "בוחן" את יכולות המערכת. במקרה שלי, מכות הבס שיש שם בכניסה לקניון וביציאה ממנו פשוט נשמעו מדהים עם ה – JL ממש חוויה שונה מכל מה שזכרתי.
גם בסרט האנה, בסצנת הבריחה שלה יש פרזנטציה באס אדירה ומדויקת אבל אני לא זוכר את מספר הקטע.
ההרגשה עם הסאב הזה היא שהוא עובד בסינרגיה מלאה עם הרמקולים הראשיים ועם ההתרחשויות בסרט, הכוונה היא שבגלל שהוא מאוד מהיר ומדויק, נותן מכה כשצריך ואז עוצר מייד ללא הדהודי משנה/המשך = פאנצ'י וזה כמובן הרבה יותר נכון.
כפי שציינתי, יש לסאב לא מעט אפשרויות כיוון ידניות שאנחנו עדיין צריכים ללמוד ולנסות. אחת האופציות הנחמדות היא אפשרות להדגיש תדר של 25Hz בין 0 ל- 3dB
האפקט הזה פשוט תענוג, במיוחד בווליום נמוך, נניח בזמן צפייה בלילה כשכולם ישנים, מצאתי גם כי בעת ניגון מוסיקה ב- DTS HD Master 5.1 הדגשה של תדר זה נותנת סאונד פאנצ'י ונעים.
סיכום:
הסאב לא בקטגוריית מחיר נמוכה ויש יגידו אפילו יקרה. ביחס למחירו בחו"ל המחיר בארץ מאוד אטרקטיבי וסך הכול ביחס של תמורה אל מול תועלת הסאב, לדעתי, זול.
מי שיכול להרשות לעצמו, יקבל מוצר ברמה הגבוהה ביותר, הן מבחינת הבניה והגימור והן מבחינת האפקט. הבאס פשוט אדיר וממכר, אין ספק שאם היה לי מקום בחדר היה נוחת אצלי סאב כזה נוסף, ללא ספק.
אני אישית לא חוויתי באס כזה לפני פשוט תענוג צרוף.
פה המקום גם להודות לערן פוגל מאודיופריק שהתגלה כבחור נפלא, לא מציק ולא לוחץ, ומאוד הוגן והגון.
בפעמיים שבא אלי, הראשונה בהדגמת שני הסאבים והשנייה כאשר סיפק את מה הסחורה
ישב איתנו במשך הרבה שעות והמתין עד שנכייל ונדגים כל מה שבא לנו. לרגע לא הרגשנו שממהר ללכת או שאנחנו מציקים לו.
וכמובן תודה ענקית ל istarmini הלא הוא יואב שמשקיע המון מזמנו הפנוי לעזור ולחלוק את הידע הרב שצבר במהלך השנים. תודה !!!
זהו, מקווה שלא התעייפתם מלקרוא הכול, אני בכל אופן עסוק בלצפות בכל אוסף הסרטים שלי מחדש...
תמונות: