מספר שאלות לגבי FreeNas לאחר קריאת המדריך פה באתר.
קודם כל תודה רבה על המדריך המושקע.
אני מתעניין בבניית NAS ביתי עלמנת לאחסן את כל המידע שברשותי ויש לי כמה שאלות:
1. איך מערך השרידות מתבצע ז"א אם למשל יש לי 3 כוננים של טרה כאשר ב- RAID-Z אחד מהם הולך לגיבוי אז אם בואו נניח שמתוך 1.8 טרה זמינים שיש לי במערך אחד נופל אז איך השרידות מתבצעת ? ואני יסביר: איך זה שכונן של טרה מגבה 1.8 טרה ?
2. מה קורה למשל במקרה שיש לי 3 כונני 500 ג'יגה כ"א וכונן אחד של טרה מבחינת השרידות (אם מקונפג אצלי למשל RAID-Z), ז"א כונן אחד הולך לשרידות אבל איזה מבין הארבעה ? הגדול ?
או שמבחינת הנפח הכללי אחוז מסויים הולך לגיבוי ?
3. אם לאחר עבודה עם המערך נגמר לי המקום ואני מעוניין להוסיף עוד כונן או מספר כוננים האם אני יכול להוסיף עוד כונן למערך, לפרמט והוא חלק מהמערך או שבמקרה כזה חייבים לפרמט הכל מחדש ?
תודה.
אני מתעניין בבניית NAS ביתי עלמנת לאחסן את כל המידע שברשותי ויש לי כמה שאלות:
1. איך מערך השרידות מתבצע ז"א אם למשל יש לי 3 כוננים של טרה כאשר ב- RAID-Z אחד מהם הולך לגיבוי אז אם בואו נניח שמתוך 1.8 טרה זמינים שיש לי במערך אחד נופל אז איך השרידות מתבצעת ? ואני יסביר: איך זה שכונן של טרה מגבה 1.8 טרה ?
2. מה קורה למשל במקרה שיש לי 3 כונני 500 ג'יגה כ"א וכונן אחד של טרה מבחינת השרידות (אם מקונפג אצלי למשל RAID-Z), ז"א כונן אחד הולך לשרידות אבל איזה מבין הארבעה ? הגדול ?
או שמבחינת הנפח הכללי אחוז מסויים הולך לגיבוי ?
3. אם לאחר עבודה עם המערך נגמר לי המקום ואני מעוניין להוסיף עוד כונן או מספר כוננים האם אני יכול להוסיף עוד כונן למערך, לפרמט והוא חלק מהמערך או שבמקרה כזה חייבים לפרמט הכל מחדש ?
תודה.
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

- תגובות: 32977
- נתן תודות: 769 פעמים
- קיבל תודות: 2315 פעמים
1. קצת מתימטיקה לשעת ערב קרירה: 
http://blog.open-e.com/how-does-raid-5-work/
2. במערך כזה, הגודל הכי קטן הוא הקובע. בדוגמא שלך, הגודל הזה הוא 500GB. אתה תקבל בסה"כ 4 כפול 500GB, ובפועל 1500GB עם שרידות.
3. אפשר לעשות את זה ולא חייבים לפרמט הכל מחדש. אם אני לא טועה, אין לזה תמיכה ברמת ה-Web ויש כמה פקודות שצריך להריץ ב-Console של ה-NAS. בהחלט רעיון לעוד נושא למדריך למתקדמים ב-FreeNAS.
http://blog.open-e.com/how-does-raid-5-work/
2. במערך כזה, הגודל הכי קטן הוא הקובע. בדוגמא שלך, הגודל הזה הוא 500GB. אתה תקבל בסה"כ 4 כפול 500GB, ובפועל 1500GB עם שרידות.
3. אפשר לעשות את זה ולא חייבים לפרמט הכל מחדש. אם אני לא טועה, אין לזה תמיכה ברמת ה-Web ויש כמה פקודות שצריך להריץ ב-Console של ה-NAS. בהחלט רעיון לעוד נושא למדריך למתקדמים ב-FreeNAS.
"החלפתי כבל דיגיטלי ונפתח לי הסאונד"
ומה קורה במקרה הפוך אם הייתי מצרף לשלושת כונני ה-500 ג'יגה עוד כונן אבל קטן יותר של בוא נגיד 320 ג'יגה ?
10111010100 10111010101 10111010011 10111011001 10111010100
10111100000 10111010111 10111011110 10111010100
10111010000 10111100001 10111010101 10111011100 10111011001 10111011111
10111100000 10111010111 10111011110 10111010100
10111010000 10111100001 10111010101 10111011100 10111011001 10111011111
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

אז כל המערך היה נהפך ל-N (שהוא 4 בדוגמא כאן) כפול 320GB.
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

מתקן את עצמי:pixies כתב: 3. אפשר לעשות את זה ולא חייבים לפרמט הכל מחדש. אם אני לא טועה, אין לזה תמיכה ברמת ה-Web ויש כמה פקודות שצריך להריץ ב-Console של ה-NAS. בהחלט רעיון לעוד נושא למדריך למתקדמים ב-FreeNAS....
לאחר קצת נבירה בפורומים של FreeNAS, הבנתי שהתשובה שלי לא הייתה נכונה. מצטער לאכזב, אבל כרגע לא ניתן להוסיף כוננים ל-pool קיים מבלי לפרמט הכל מחדש.
כן ניתן להגדיל בהדרגה ללא פירמוט את הגודל של כל כונן, למשל: אם יש לך 4 כוננים של 2TB ואתה רוצה להחליף ל-4 כוננים של 3TB (כשהמחיר שלו יהיה אטרקטיבי...), ניתן לעשות את זה - מחליפים כל פעם כונן בודד, וכשהוא מסיים את תהליך ה-re-silvering (שיחזור, לוקח שעות רבות, לעיתים אפילו יום-יומיים), מחליפים כונן נוסף, מחכים שוב, וכו.
עוד דבר שאתה כן יכול לעשות זה להוסיף pool נוסף, למשל: יש לך pool של 4 כוננים. אתה יכול להוסיף pool נוסף (למשל, pool של עוד 3 או 4 כוננים שתקרא לו zfspool2) עם שרידות, שלא יהיה שום קשר בינו לבין ה-pool הקיים שלך. תצטרך להגדיר עבורו גם share משלו לרשת הביתית שלך.
- ufffnick
- גורו

- תגובות: 4880
- נתן תודות: 146 פעמים
- קיבל תודות: 516 פעמים
pixies
זה נכון ל FreeBSD בתצורה RAID-Z.
במערכת הפעלה מבוססת לינוקס, RAID5 על EXT3, ניתן להרחיב את המערך בהוספת כונן.
הפונקציה עבור mdadm נקראת grow.
מניסיון אישי - זה עובד מצויין.
מניסיון אישי - זה עובד מצויין.
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

כמובן, התכוונתי רק ל-ZFS ב-RAID-Z/RAID-Z2.
איזה מערכת הפעלה ?ufffnick כתב:pixies
מניסיון אישי - זה עובד מצויין....
אגב כשאני מחליף כונן אם בגלל שאני רוצה להגדיל את הכמות או בגלל כונן שנפל ה-re-silvering שהזכרת (מה זה בדיוק ?) קורה אוטומטי או שצריך להפעיל ?
- ufffnick
- גורו

כל הוצאה של לינוקס המשתמשת בחבילה שנקראת mdadm עבור RAID תוכנתי.
לפעולות בסיסיות דרך הטרמינל אני משתמש בזה.
כעיקרון ישנו בממשק של אובונטו את כל הפעולות האפשריות דרך disk utility, אבל פשוט יותר נוח לי לכתוב שורה אחת ולאתחל את המערך.
הכל צריך להפעיל - אין כאן אוטומציה.
לפעולות בסיסיות דרך הטרמינל אני משתמש בזה.
כעיקרון ישנו בממשק של אובונטו את כל הפעולות האפשריות דרך disk utility, אבל פשוט יותר נוח לי לכתוב שורה אחת ולאתחל את המערך.
הכל צריך להפעיל - אין כאן אוטומציה.
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

אופניק, מה אתה אומר? נראה לי שעלית פה על רעיון נחמד למדריך נוסף, שיהיה קונטרה ל-FreeNAS: התקנת NAS עם RAID 5/6 בתוכנה על לינוקס + mdadm.
יש כבר מדריך כזה באנגלית? מה שצריך זה משהו בערך כמו המדריך שלי - הגדרת מערך RAID5/6 והשיתוף ברשת, ולהוסיף עליו מדריך ל-3 פרוצדורות חשובות - החלפת כונן תקול (יש גם ב-ZFS), החלפת כל הכוננים הקיימים במערך בכוננים גדולים יותר (יש גם ב-ZFS) והגדלת מערך קיים ע"י הוספת כונן (אין ב-ZFS).
יש כבר מדריך כזה באנגלית? מה שצריך זה משהו בערך כמו המדריך שלי - הגדרת מערך RAID5/6 והשיתוף ברשת, ולהוסיף עליו מדריך ל-3 פרוצדורות חשובות - החלפת כונן תקול (יש גם ב-ZFS), החלפת כל הכוננים הקיימים במערך בכוננים גדולים יותר (יש גם ב-ZFS) והגדלת מערך קיים ע"י הוספת כונן (אין ב-ZFS).
- ufffnick
- גורו

אחשוב על העניין,
אני מקווה שמחירי הכוננים יירד בקרוב כדי שאוכל לקנות 3 כוננים לכתוב את המאמר מ-0 תוך כדי בנייה (ולהרחיב את המערך הקיים).
חלק מהפיצ'רים שציינת אצטרך לבדוק איך עושים זאת, מאחר ואצלי השרת ומחשב המרכזי זה אותו מחשב.
ברור שיש מדריכים כאלה באנגלית, למדתי הכל מהרשת במדריכים ופורומים (דפי המידע והפורומים של אובונטו מאוד פעילים ומעודכנים).
אני מקווה שמחירי הכוננים יירד בקרוב כדי שאוכל לקנות 3 כוננים לכתוב את המאמר מ-0 תוך כדי בנייה (ולהרחיב את המערך הקיים).
חלק מהפיצ'רים שציינת אצטרך לבדוק איך עושים זאת, מאחר ואצלי השרת ומחשב המרכזי זה אותו מחשב.
ברור שיש מדריכים כאלה באנגלית, למדתי הכל מהרשת במדריכים ופורומים (דפי המידע והפורומים של אובונטו מאוד פעילים ומעודכנים).
- pixies
-
- אחראי תחום HTPC

כן, זה בעייה. נראה שהמחירים בשוק מטילי הזהב (סליחה, כוננים קשיחים) עדיין גבוהים...
אני יסביר מה אני מחפש:
מערכת שתתמוך בהוספת כונן \ מספר כוננים למערך.
ושיהיה ממשק ניהול נוח, WEB זה סבבה בשבילי, מבחינת אפשרויות אז לפחות בתור התחלה אני לא ממש יודע בכמה דברים אני הולך להתשמש, אתמול התקנתי FreeNas, ראיתי שיש שם הרבה פיצ'רים שיכולים להיות לי שימושיים כמו למשל ביטורנט, אבל לפחות בתור התחלה אני יתחיל בגיבוי.
הנושא של ההוספת עוד כונן או מספר כוננים למערך ושגודל המערך יגדל מבלי לפרמט הוא מאוד חשוב לי כי כרגע יש לי 3 כונני 2 טרה ואני מתכנן לקנות עוד 2 בשלב זה ולא מעבר לזה בגלל המחירים הגבוהים ככה אני יודע שתוך זמן קצר אני אצטרך עוד מקום ואין סיכוי שאני אוכל להעביר את כל החומר באופן זמני עלמנת לפרמט בגלל הגודל שלו.
יש משהו שיכול להיות לי מתאים ?
מערכת שתתמוך בהוספת כונן \ מספר כוננים למערך.
ושיהיה ממשק ניהול נוח, WEB זה סבבה בשבילי, מבחינת אפשרויות אז לפחות בתור התחלה אני לא ממש יודע בכמה דברים אני הולך להתשמש, אתמול התקנתי FreeNas, ראיתי שיש שם הרבה פיצ'רים שיכולים להיות לי שימושיים כמו למשל ביטורנט, אבל לפחות בתור התחלה אני יתחיל בגיבוי.
הנושא של ההוספת עוד כונן או מספר כוננים למערך ושגודל המערך יגדל מבלי לפרמט הוא מאוד חשוב לי כי כרגע יש לי 3 כונני 2 טרה ואני מתכנן לקנות עוד 2 בשלב זה ולא מעבר לזה בגלל המחירים הגבוהים ככה אני יודע שתוך זמן קצר אני אצטרך עוד מקום ואין סיכוי שאני אוכל להעביר את כל החומר באופן זמני עלמנת לפרמט בגלל הגודל שלו.
יש משהו שיכול להיות לי מתאים ?
- ufffnick
- גורו

אני מקווה שיש לך נכונות ללמוד קצת לינוקס,
אחרת תשקיע כמה אלפי שקלים ותקנה בקר ייעודי שעומד בדרישות האלה.
עבור שליטה מרחוק יש את webmin שמתאימה לצרכים שציינת.
לפי רשימת מערכות ההפעלה שהיא יכולה להתממשק איתן היא מתאימה לכל מערכת לינוקס מבוססת debian,
את העץ תוכל למצוא כאן.
אני משתמש באובונטו, בעיקר כי המחשב שהוא השרת הוא גם המחשב המרכזי, עבור NAS היא קצת overshoot, אם כי יש לה גרסת SERVER שיכולה להתאים.
אחרי ההתקנה אתה צריך להוסיף את חבילת mdadm בשביל תמיכה ב RAID תוכנתי, שאותה מן הסתם יש להגדיר.
לכל הרשימה הזו יש אלפי מדריכים ברשת.
אחרת תשקיע כמה אלפי שקלים ותקנה בקר ייעודי שעומד בדרישות האלה.
עבור שליטה מרחוק יש את webmin שמתאימה לצרכים שציינת.
לפי רשימת מערכות ההפעלה שהיא יכולה להתממשק איתן היא מתאימה לכל מערכת לינוקס מבוססת debian,
את העץ תוכל למצוא כאן.
אני משתמש באובונטו, בעיקר כי המחשב שהוא השרת הוא גם המחשב המרכזי, עבור NAS היא קצת overshoot, אם כי יש לה גרסת SERVER שיכולה להתאים.
אחרי ההתקנה אתה צריך להוסיף את חבילת mdadm בשביל תמיכה ב RAID תוכנתי, שאותה מן הסתם יש להגדיר.
לכל הרשימה הזו יש אלפי מדריכים ברשת.
אוקיי אז אני יתחיל לשחק עם זה אבל לפני זה כמה הבהרות:
אם אני נניח אני מתקין אובונטו.
1. Webmin: יתן לי את האפשרות לשלוט על האובונטו מה-WEB ?
2. mdadm: זו בעצם התוכנה שאיתה אני בונה את ה-NAS מבחינת כל הקונפיגורציה ? (כמו למשל FreeNAS)
3. בעניין ההתקנה של האובונטו: האם עדיף USB סטיק על הארד דיסק או שזה לא משנה ומטעמי נוחות ?
4. גרסה: אני רואה שיש אובונטו 32 ביט ואובונטו 64 ביט SERVER - מה עדיף ? (המחשב ישמש רק כשרת הורדות ו-NAS)
5. ubuntu i386 או ubuntu amd64 ?
אם אני נניח אני מתקין אובונטו.
1. Webmin: יתן לי את האפשרות לשלוט על האובונטו מה-WEB ?
2. mdadm: זו בעצם התוכנה שאיתה אני בונה את ה-NAS מבחינת כל הקונפיגורציה ? (כמו למשל FreeNAS)
3. בעניין ההתקנה של האובונטו: האם עדיף USB סטיק על הארד דיסק או שזה לא משנה ומטעמי נוחות ?
4. גרסה: אני רואה שיש אובונטו 32 ביט ואובונטו 64 ביט SERVER - מה עדיף ? (המחשב ישמש רק כשרת הורדות ו-NAS)
5. ubuntu i386 או ubuntu amd64 ?
- ufffnick
- גורו

1. נכון
2. נכון בערך. היא בונה את המערך, השאר מערכת ההפעלה עושה. והיא לא כמו FreeNAS כל הקטע של FreeNAS זה הממשק הנוח יחסית. mdadm, זו חבילה שאין לה ממשק. יש לה ממשק חלקי בשימוש של disk utility של אובונטו, או אם רוצים להפעיל מהטרמינל זה נקרא palimpsest.
3. USB DOK
4. ו-5. 64 ביט
2. נכון בערך. היא בונה את המערך, השאר מערכת ההפעלה עושה. והיא לא כמו FreeNAS כל הקטע של FreeNAS זה הממשק הנוח יחסית. mdadm, זו חבילה שאין לה ממשק. יש לה ממשק חלקי בשימוש של disk utility של אובונטו, או אם רוצים להפעיל מהטרמינל זה נקרא palimpsest.
3. USB DOK
4. ו-5. 64 ביט