רמקולי קדמיים FULL RANGE או לחתוך אותם בקרוס אובר?

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
שלח תגובה
adidas1 פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 784
נתן תודות: 26 פעמים
קיבל תודות: 38 פעמים

שליחה #1 

המערכת הנוכחית מורכבת מ:
1. רסיבר ONKYO TX-SR606
2. שני רמקולים רצפתיים B&W מדגם 603 S2
3. רמקולי סראונד mission m31i
4. סנטר של MISSION דגם M3CI
5. סאבוופר של TANNOY דגם ST10

השאלה והבעיה היא לגבי כיול. אני מריץ ברסיבר את ה AUDESSY שעושה כיול בסיסי שכולל עוצמת הרמקולים והמרחק שלהם מאזור הישיבה. לאחר שהכיול מסתיים אני רואה שהרמקולים הקדמיים שלי מוגדרים כ FULL RANGE. כאשר אני שם סרטים (סרטי HD דרך HTPC) הכל בסדר, שומעים מצוין. כאשר אני שם דיסק סטריאו לא מגיע שום אות לסאב (הנורה לא עוברת מאדום לירוק), רק כאשר אני נכנס להגדרות הרסיבר ומשנה את ה CROSS של הרמקולים הקדמיים מ FULL RANGE למשהו אחר, נגיד 80HZ מגיע אות לסאב.
מדוע זה כך? מדוע אחרי כיול אוטומטי הרמקולים מוגדרים כ FULL RANGE אם בסטריאו לא מגיע לסאב אות?
מה החיתוך העדיף בשביל רמקולים אלה?

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4949
נתן תודות: 58 פעמים
קיבל תודות: 209 פעמים

שליחה #2 

שלום,
זה עניין של העדפה אישית.
בעקרון, כאשר יש רמקולים גדולים שמסוגלים לרדת נמוך (לאזור 30HZ ), אין צורך בסטראו לשתף את הסאב כי ממילא אין אינפורמציה בתחום הנמוך יותר.
אבל אם לטעמך הבאס של הקדמיים אינו מספיק מודגש בסטראו, אז תקבע תדר חיתוך ותעביר לסאב.
האם יש לך אפשרות לקבוע ברסיבר שמתדר החיתוך ומטה העברה תהיה גם לקדמיים וגם לסאב?
לפי הנתונים שמצאתי, הקדמיים מסוגלים לרדת עד 48HZ .אני הייתי מנסה לחתוך בתדרים 60HZ , 70HZ . 80HZ ומחליט לפי מה שנשמע לי עדיף.

בסרטים הסאב תמיד פעיל כיוון שיש ערוץ מיוחד (ערוץ LFE ) שמכיל אינפורמציה והוא לא קיים בסטראו.

ארז

adidas1 פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #3 

תודה רבה ארז וחני, או ארז... או חני :)
אתה צודק, הרמקולים הקדמיים מסוגלים לרדת עד 48HZ, הסאב מסוגל לרדת עד 29HZ. תודה רבה, עכשיו הבנתי למה לא הגיע אות לסאב במוזיקת סטריאו.
ז"א שלא משנה אם אני מגדיר ברסיבר FULL RANGE או חותך אותו בקרוס אובר, לא תהיה לכך השפעה בסרטים שבהם יש ערוץ נפרד לסאב? או שכן תהיה השפעה?
תודה רבה..

epony
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10574
נתן תודות: 645 פעמים
קיבל תודות: 1367 פעמים

שליחה #4 

אני חושב שעירבבת סיבה ותוצאה... :oops:

לא מגיע אות לסאב בסטריאו בגלל שאודיסי הגדיר את הרמקולים הקדמיים כ-FULL RANGE. ברגע שקיבלת את תוצאות הכיול האוטומטי והשארת את הרקולים הקדמיים מוגדרים כFULL RANGE, אז ברירת המחדל של הרסיבר היא לא להעביר כלל סיגנל לסאב במצב סטריאו, שכן כל טווח התדרים (אותו FULL RANGE) הולך לרמקולים הקדמיים, והם היחידים שמקבלים סיגנל במצב סטריאו.

בכל מקרה, בסטריאו הדבר בעיקר תלוי בך - למעשה עושה רושם שכבר עשית את הבדיקה של השוואת חיתוך הקרוס באופן ידני ב-80 הרץ לעומת השארת הקדמיים מוגדרים כ-FULL RANGE... מה נשמע לך יותר טוב? האם נהנית יותר מהמוזיקה כשהיא יצאה רק מהקדמיים, או כאשר הסאב טיפל בכל התדרים מתחת ל-80 הרץ?

בק"ב העניינים טיפה שונים (ויכול להיות שזה ישפיע על ההחלטה שלך) - סרטים שמקודדים בפורמט אודיו כזה או אחר (DD או DTS מכל סוג שהוא, בין אם ב-5.1 או ב-7.1) בכל מקרה שולחים את כל המידע שמוגדר תחת ערוץ הבאסים (ה-"0.1" ב-5.1/7.1) לסאב ולכן יש לך הרגשה יותר טובה לגבי הטיפול בבאסים (כי אתה רואה שהסאב עובד).

יחד עם זאת, על הנייר ה-603S2 יורדים רק עד 48 הרץ, מה שאומר שבקצה התחתון של טווח התדרים יש איזור שלם של צלילים נמוכים מאוד (20-50 הרץ לצורך העניין) שלא מטופל כמעט בכלל.
במוזיקה זה קצת פחות קריטי (למרות שבסוגים מסויימים של מוזיקה גם הטווח הזה מקבל התייחסות משמעותית, כך שזה בהחלט תלוי למה אתה מאזין...), אבל בק"ב עיקר ה-"אקשן" מבחינת באסים נמצא איפשהו סביב ה-35-45 הרץ (אתה יכול לבחון את הגרפים של היענות התדרים עבור כל הסצנות המומלצות לבחינת באסים באתר הפנטסטי של חברת SVS, המתמחה בסאבים).
בכל מקרה, בק"ב ההמלצה הגורפת (גם ע"י גופים "רשמיים" כמו THX ואודיסי בעצמם) היא להגדיר את הקרוסאובר על 80 הרץ גם עבור רמקולים שיכולים לרדת מתחת לכך - המאמר הזה בבלוג הרשמי של אודיסי מסביר די טוב למה.

בשורה התחתונה, אני אישית הייתי מכייל ידנית את הקרוסאובר כך שכל התדרים מתחת ל-80 הרץ ילכו לסאב. אבל כאמור, הדרך הכי טובה לבדוק מה אידיאלי עבורך זה לעשות כמה מבחני שמיעה שמשווים בין הגדרת הרמקולים הקדמיים כ-FULL RANGE מול הגדרת הקרוסאובר על 80 הרץ.

adidas1 פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #5 

אהלן EPONY,
קראתי את המאמר, מעניין. הוא אומר שבכל מקרה צריך להגדיר את הרמקולים כ SMALL כדי שהבאס יגיע לסאב ולא לרמקולים, תוך כדי כך המגבר של הרסיבר גם מתאמץ פחות על הפקת האות הנמוך לרמקולים והמגבר של הסאב הוא זה שמבצע את עבודת ההגברה.
תודה רבה על התשובה, עזרת לי מאוד, גם בשרשור על בחירת הסאב, למרות שכמו שראית בסוף לא לקחתי אף אחת משלוש האופציות אלא משהו אחר.
אני אמתין שיצא יום כיפור כדי שאני אוכל להגביר את הווליום ולעבור שוב על ה SETUP של הכיול.

adidas1 פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #6 

אהלן,
מצאתי לינק להסבר מצוין איך לכייל את הרמקולים והסאב כאן. בנוסף, הורדתי אפליקציית SPL לאייפון (אני יודע שזה לא הכי מדוייק אבל עדיף על כלום). בכל מקרה אני אעדכן אחרי הכיול.

adidas1 פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #7 

טוב, לא יודע מה עובר על האפליקציה הזו, כנראה שאין כמו מד SPL אמיתי.
בכל אופן אלה הצעדים שעשיתי והבעיות שנתקלתי. שלב ראשון, עשיתי כיול למערכת ע"י המיקרופון של הרסיבר. לאחר הכיול, בהגדרות הרסיבר אני רואה שהרמקולים הקדמיים הוגדרו על עוצמה של -7. הפעלתי את מד ה SPL לפי ההוראות על C ו SLOW והפעלתי את סאונד הבדיקה ברסיבר. לא הגעתי במד ל 75 DB אלא יותר לאזור ה 50+. שאלה ראשונה, על כמה צריך להיות הווליום ברסיבר בזמן ה TEST TONE? הרסיבר נותן לי לשלוט על הווליום, ז"א שאם הווליום נמוך אז מן הסתם גם הקריאה במד ה SPL תהיה נמוכה ואז כדי להגיע ל 75 DB במד אני צריך או להגביר את הווליום או בהגדרות הרסיבר לעלות את ה GAIN של כל רמקול.
שאלה נוספת, בהגדרות הרסיבר, בעוצמה של כל רמקול (סנטר, קדמיים, אחוריים וכו') הטווח הוא בין -12 ל 12, כדי להגיע לקריאה במד ה SPL של 60 DB (על 75 כבר ויתרתי), אני צריך להעלות את ה GAIN של הרמקולים הקדמיים ל +7, אם אני מעלה את העוצמה של הקדמיים ל +7, זה גורם לעיוות בצליל?
תודה,

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”