תשתיות לבית חכם (בשלב מאוחר יותר)

בית חכם, עוזרות חכמות, חשמל חכם, מערכות שליטה ובקרה, Amazon Echo, Alexa, Google home, Control4, RTI, מנעולים חכמים ועוד.
שלח תגובה
pargit פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1012
נתן תודות: 26 פעמים
קיבל תודות: 14 פעמים

שליחה #1 

היי
אני מתכנן לבנות בית בקרוב, הבנתי שיש שוני מהותי מאד בתכנון מערכות החשמל והצנרת חשמל בבית (צנרת אנכית לעומת אופקית בבית רגיל וכו).
אשמח לקבל פרטים ו או עזרה בתכנון, אם אפשר לדעת עלויות של התשתית.
במטרה בסוף היא שליטה על חשמל, תריסים, אולי דוד (אני עובר לדרום אז אני מניח שהעיקר יהיה דו"ש), גינון ומערכות האודיו/וידאו והמחשבים בבית.
כמובן שבגלל בעיות תקציב קשות אני בשלב הזה אתכנן רק את התשתית שבקירות, ובמשך הזמן אוסיף את המפסקים והבקרים.

אודה לכם על העזרה
מוטי

SoundView
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 48
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #2 

מהו התקציב שלך?
בשביל לתכנן תשתיות רצוי לדעת איזה סוג ציוד אתה רוצה להרכיב.
במידה וזו מערכת MULTI בעלת שליטה על מערכות A\V, ומערכת שליטה על החשמל אתה צריך לתכנן את הארון תקשורת\ ארון החשמל וארון ריכוז A\V בהתאם.
אם אתה לא יודע מה יהיה רצוי להכין מכל חדר מס' צינורות לריכוזים שונים, צינורות בין הריכוזים, צינורות ריקות לתוספות ושינוים.
מהי הכמות? לא ניתן להגדיר במדויק אך אם לרשום בגדול אז ממפסק חשמלי של כל חדר לארון חשמל, מכל מעגל תאורה לארון חשמל, שקעים נשלטים גם לארון חשמל, ארון סטנדרטי לא יספיק ורצוי ארון כפול עם כמה פסי DIN פנויים לבקרים.
מכל מיקום מערכת A\V צינורות לריכוז A\V, אם בחדרים תהיה מערכת מרכזית, את הצנרת של הרמקולים תרכז בחדר ואופציה לריכוז מרכזי עבור מקורות נוספים.
ככל שתכניס יותר צינורות ככה יהיה לך בעתיד יותר קל, ככה שתגביל את עצמיך עם תשתיות ותקציב, ככה גם יקטן מספר רכיבים ואופציות שליטה.

בברכה,
סאונדוויו בע"מ

pargit פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #3 

היי
תודה על התשובה.
בכל מקרה, אני חושב שהדברים הכי קריטים לי הם שליטה בתאורה של המרחב המשפחתי (סלון מטבח מרתף ומרפסת) ופחות חדרי השינה, שליטה במיזוג וכמובן שליטה על גדר חשמלית נגד פורצים :)
כמו כן להכין תשתית לzone 2 של המערכת למרפסת (כולל שליטה במערכת מהמרפסת).
מעבר לזה? לא נראה לי שאני אי פעם אשתמש במשהו כמו הדלקת דוד (אני אגור בדרום) או מילוי אמבטיה... :)

מה העלויות של לוח חשמל לבית חכם? האם מדובר בחומרה מיוחדת לארון?

מה לגבי תשתית תקשורת בבית? האם כדאי לפרוס רשת LAN בין החדרים לארון הראשי? האם לעבוד רק באלחוט (יש לי ראוטר חזק של buffalo 2*300)?

תודה
מוטי

SoundView
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 48
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #4 

עלות של לוח כזה עם הבקרים לפי הדרישות יכולה להגיע בקלות ל50 אלף ש"ח.
לגבי פריסת הרשת, זה הכי כדאי וגם אופציה לשליטה בWiFi.

בברכה,
סאונדוויו בע"מ

נירקו
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 238
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 18 פעמים

שליחה #5 

רשת (i)
לדעתי מזה שנתיים לפחות זה ממש חובה לבנות תשתיות לרשת קווית בכול הבית!!!
נכון הציוד האלחוטי משתפר מיום ליום אבל בנתיים אין חלופות לאמינות ולשרידות של תשתית קווית, ולכן אני מאמין שזה חובה, לפחות תכין תשתית רשת קווית לכול נקודת טלויזיה ומחשב/טלפון עתידי.

כבר מספר שנים ברור שכול התקשורת תעבור (טלויזיה/טלפון/אינטרנט...) לשימוש בתשתית רשת והמעבר כבר התחיל....

בית חכם (i)
לדעתי, הפיתרון שהכי יתאים לך לאור מה שכתבתה, זה ליישם מערכת בית חכם באמצעות טכנולוגיות נטולות צורך בתשתיות, מערכות אלו יאפשרו לך להשתדרג עם הזמן בהתאם לתקציב הפנוי שבידך וכיום כמעט לא תידרש להכין תשתיות שגוררות הוצאות כספיות, וגם אם לא תכין תשתיות בעתיד תמיד ניתן ל"קמבן" פיתרון.

בכייף הייתי מפנה אותך לסוגי פתרונות הקיימים בשוק אבל אני עוסק בתחום ואסור לי לעסוק בפירסום!!!
תקרא שירשורים קודמים בפורום או בצע חיפוש בגוגל ותמצא הרבה מידע נוסף לגבי מערכות בית חכם ללא תשתית...

pargit פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

נירקו- אז איך אפשר לקבל ממך פרטים? גם הודעות פרטיות אי אפשר לשלוח לך...

נירקו
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #7 

הי, pargit.
אני לא בטוח, אבל נדמה לי שמנהלי הפורום סגרו את האפשרות ל"עוסקים בתחום" לשלוח ולקבל הודעות, במטרה למנוע מצב שעוסקים בתחום יתחילו להציף את חברי הפורום בפניות אשיות לצרכים עסקים ועל ידי כך יפגעו באיכות הגלישה והפורום וכו...
האמת, אני לא בטוח מה המדיניות האתר המדויקת לגבי מסירת פרטים אישים, אז אני ילך על הגישה המחמירה יותר והסתפק בזה שקוראים לי "ניר", ומקווה שתבין אותי....

לענייננו, בגדול עומדות לרשותך 3 דרכים שונות לממש מערכת בית חכם בביתך החדש:
• תשתית ייעודיות.
• אלחוטיות
• PLCBUS

כול אחת מהטכנולוגיות בעלת יתרונות וחסרונות בהתאם לאופי הפיתרון, אני ינסה לסכם ממש בקצרה מה הם המאפיינים העיקרים של כול אחד מהדרכים.
"תשתית ייעודיות" – מערכת מסוג זה בנויה בצורת כוכב, הכוונה שכול הצרכנים הנשלטים (תאורה, תריסים, וילונות, מיזוג....) מוזנים ישירות מלוח החשמל הראשי, כמו כן גם המתגים הרגילים מוזנים ישירות מלוח החשמל.
כול מרכיבי הבקרה של מערכות ייעודיות מתרכז בלוח החשמל.
לדוגמא: אם רוצים במערכת כזו לממש שליטה על 10 תריסים ו- 10 מעגלי תאורה, נצטרך להכין מראש עוד בתהליכי הבניה הראשונים תשתיות מתאימות, בדוגמא שלנו נצטרך לסלול 20 צינורות השחלה שיזינו את הצרכנים ישירות מלוח החשמל, והמפסקים של אותם צרכנים יצטרכו גם הם "עד" 20 צינורות השחלה, הסיבה היא שקיימת הפרדה מלאה בין הפיקוד (לחצנים) שעובדים על מתח נמוך לבין הצרכנים שעובדים ב 220V.
(i) חשוב לי לציין שרוב המערכות כיום מאפשרות לצמצם את מספר הצינורות הדרושים, על ידי שרשור מספר מפסקים בטור ועלי ידי כך ניתן לחסוך בכבילה וכו...

מערכות אלחוטיות ו- PLCBUS די דומים בעיקרון הפעולה, ההתקנה והתשתיות בגדול, שני הטכנולוגיות דורשות מינימום תשתיות, לדוגמא אם ניקח את הדוגמא הקודמת, נניח שהבית גמור ומוכן למגורים עם תשתית חשמל רגילה, במידה ונרצה לשדרג את הבית לבית חכם ולשלוט על 10 תריסים ו- 10 מעגלי תאורה, נצטרך להתקין בקר מתאים מאחורי כול אחד מ10 המפסקים של התריסים ו10 מעגלי התאורה, התקנה בקר מאחוריי מפסקי השליטה הרגילים משמרת את הפעולה הרגילה של המפסקים כמו שאנחנו מכירים מבית רגל ומצד שני מוסיפה לנו אפשרויות שליטה מרחוק, הבקרה החכמה של מערכות מסוג זה מותקנת בחללי הבית בהתאם לאילוצים בשטח, לדוגמא במערכות אלחוטיות נתקין את הבקרה באזור מרכזי שיאפשר קליטה ושידור טובה ואילו במערכות PLCBUS נתקין את הבקרה בכול מקום שקיימת הזנת חשמל בתוך תחומי הבית וכו...

השוני בין מערכות אלחוטיות ו- PLCBUS נעוץ בשיטת העברת נתונים בין חלקי המערכת, מערכות אלחוטיות נעזרות בתקשורת אלחוטית (לרוב מסוג ZIGBEE - אמין וזול) לבין PLCBUS אשר מעביר את התקשורת בין חלקי המערכת השונים על קווי החשמל (אפס ופאזה).

כמו שכבר כתבתי, לכול אחת מהטכנולוגיות יש חזקות וחולשות... ובאופן טבעי לכול מתקין יש את העדפות והסטיגמות שהוא מביא איתו, אני מאמין שבאמצעות התיאור התמציתי שרשמתי תוכל להתחיל לחפש ולהכיר יותר לעומק את הפתרונות הקיימים ועל ידי כך לקבל החלטות מושכלות יותר בהתאם לצרכים האישים שלך.

אם תבצע חיפש במנועי חיפוש עם מילות מפתח zigbee, ו- PLCBUS תוכל למצוא הרבה מידע לגבי אופי,וכו...

(i) למען גילוי נעות אני משווק מערכות קוויות ו- PLCBUS.

ניר.

michaels
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 379
קיבל תודות: 0

שליחה #8 

שים לב שתשתית קווית למערכות יעודיות KNX תגרור הוצאה נוספת אם אתה לא שם ציוד קצה כעת ע"מ לתמוך בתשתית המסורתית. בכל מקרה העלות למערכת מלאה היא די דומה בכל הטכנולוגיות. גם אני בניתי כעת בית ולא הצלחתי להשתכנע שההשקעה היא כדאית ועונה על צרכים אמיתיים. למשל תריסים, ניתן בקלות לשים תשתית חשמל שמאפשרת לסגור את כל התריסים בבית עם מתג מרכזי. עלות תשתית זו זולה יותר מכל פתרון בית חכם. כדי שתנתח טוב טוב את הצרכים האמיתיים שלך (מעבר לקטע המגניב) לפני שתשקיע בתשתית הזו. בסוף השאלה היא עלות מול תועלת אמיתית ואני לא השתכנעתי.

נירקו
עוסק בתחום
עוסק בתחום

שליחה #9 

Michaels: "למשל תריסים, ניתן בקלות לשים תשתית חשמל שמאפשרת לסגור את כל התריסים בבית עם מתג מרכזי. עלות תשתית זו זולה יותר מכל פתרון בית חכם".
אני מסכים איתך שכול אחד צריך לנתח טוב טוב את הדרישות והצרכים שלו ולהגיע למסקנות לפני בחירת פיתרון, אבל נראה לי שהרחקתה לכת רחוק מדי עם הדוגמא, מהסיבות הבאות:
• מערכת בית חכם לא מכילה תריסים בלבד.
• במערכות בית חכם שולטים על התריסים לא רק למטרת יציאה, אפשר להגיף את התריסים על בסיס תנאי תאורה, תזמונים ועוד.
• במערכות בית חכם אפשר להפריד אזורי שליטה על תריסים, קומת א, קומה ב, סלון וכו...
• ברוב המקרים שנתקלתי במערכות שבוצעו על ידי חשמלאים, התאכזבתי לראות שהפתרונות ממש חובבנים וחלקים בלבד, לעיתים אפילו למסוכנות ובעלות פוטנציאל הרסני!!! , אני מציע לכול מי ששוקל לבדוק פיתרון כזה באמצעות חשמלאי רגיל לבדוק את הסוגיות הבאות:
o האם הפיתרון הסופי מאפשר סגירה כללית "גם" פתיחה כללית.
o האם ניתן להוסיף שליטה ממספר (פתיחה וסגירה) מנקודות נוספות.
o מה קורה כאשר משהו בכניסת הבית לוחץ על כפתור סגירת התריסים, ומישהו בחדר לא מעוניין בסגירה ולוחץ על פתיחת התריס?,... כמעט בכול הפתרונות שראיתי תרחיש כזה יגרום לקצר חשמלי בבית ולעיתים אפילו לשריפת מנוע התריס...
o האם כאשר חוזרים הביתה צריך לשחרר את כפתור הורדת התריסים? בלא מעט מערכות כאשר מנסים למנוע את הנזק שתיארתי קודם פשוט מבטלים את הספקת החשמל לתריסים כאשר לוחצים על לחצן הורדה ולכן כאשר חוזרים צריך לחזור לדלת הכניסה ולשחרר את השליטה לחדרים.
o האם ניתן לשלב תריסים שממוקמים בין קומות שונות בלי לבצע עברה על חוק החשמל?!!, לפני חודשים שמעתי על מתקין תריסים שהתחשמל וניפצע קל בזמן תיקון תריס, המתקין חשב שהוריד את הספקת מתח החשמל לכל הקומה (כולל התריס) אבל התריסים היו מוזנים מקומת הקרקע ובזמן תיקון התריס הוא התחשמל ונפל מהסולם...:(

אני רוצה להדגיש, אני לא מתכוון לקבוע שכל החשמלאים עושים פיתרונות חלקים או מסוכנים!!!
אני בסך רוצה להביא לידיעת הציבור נקודות חשיבה נוספות ששווה לבדוק לפני רכישת פיתרון.

לגבי עלויות, אני חולק עליך, ממש לא ניתן לקבוע חד משמעית שהעלויות בין המערכות והטכנולוגיות השונות זהה, צריך לבדוק לעומק כול פיתרון אפשרי ורק אז לקבוע!!!
לגבי הדוגמא שלך לשליטה מרכזית על תריסים, אני די בטוח שבאמצעות מערכת מבוססת PLCBUS הייתה בעלות די דומה לעלות החשמלאי מתקין מערכת הרבה יותר גמישה, ונוחה....

שלח תגובה

חזור אל “בית חכם ובקרה”