שרשור תגובות: בדיקה מול המצלמה: האם אני סופר טייסטר?

המקום לשאול שאלות על קפה, קפסולות, מכונות קפה, סוגי קפה ירוק, חנויות
moti_r פותח השרשור
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #1 

למאמר: בדיקה מול המצלמה: האם אני סופר טייסטר?

תמונה

מוטי בודק - האם הוא סופר טייסטר?

מוקי27
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 630
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 21 פעמים

שליחה #2 

אהבתי את הסרטון, הסוף מצחיק, אבל אני לא ממש מאמין לבדיקה הזו. כשהייתי בכיתה ח' עשינו בשיעור ביולוגיה ניסוי עם איזה חומר מגעיל גועל נפש, שחלק גדול מהילדים לא הרגישו את טעמו ("זה מים"). ההסבר היה גנטי ולא קשור לכמות בלוטות הטעם. אז כן, יכול להיות שיש לזה השלכה על יכולת להבחין בטעם ממקור מסויים, אבל ספק אם זה הופך אותך לאנין טעם.

dorso
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 389
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

שליחה #3 

נראה לי לפי התגובה שזה הטעם של אינדיין צ'רי ריסטרטו בקלייה איטלקית...

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #4 

ענק !
תשמור לי אחד.... :wink:
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

מאור_בר
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1222
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 125 פעמים

שליחה #5 

נו ככה עושים ניסוי מבוקר? :lol:
מגניב מוטי, יש לך את הפרצוף הכי חמוץ בעולם.

moti_r פותח השרשור
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #6 

חברה ותיקה סיפרה לי פעם על הרצאה בקורס שיווק בתואר שני, שהועברה ע"י מישהי מתעשיית המזון. היא הסבירה להם על סופר-טייסטרים ואיך שהם משפיעים יומיום על פלייבורים של המזון שאנחנו אוכלים ( http://www.nrg.co.il/online/55/ART1/866/040.html ).

בסיום ההרצאה, היא חילקה לכולם דפים כמו אלו שאני קניתי, והכיתה כולה טעמה. החברה סיפרה לי שהם ממש נחלקו בדיוק לפי הסטטיסטיקה שהוסברה בכיתה (25/50/25).

קשה לי להאמין שמדובר כאן בגימיק זול... אבל אי אפשר לדעת עד שלא נבדוק על כמות של אנשים (וגם ננסה לתאם בין מבחן הטעם לבין מבחני טעם אחרים, כמו למשל לנסות ולהבדיל בין שתי תערובות קפה).

לגבי הטעם: זה די מוזר. לפי מה שקראתי, מסתבר שסופר-טייסטרים רגישים מאוד לטעם המר ומרגישים אותו ביתר שאת. אבל אני מאוד אוהב טעמים מרים, והייתי מצפה שאם כך אז דווקא לא אחבב בירות מרות או זיתים מרים, כי המרירות תהיה לי מודגשת מדי.

מצאתי מחקר נוסף מעניין, באותו הנושא. החוקרים הניחו שסופר-טייסטרים ישתמשו בכמויות מלח מעטות יותר במזון, כי הם רגישים לטעמים ולא צריכים לחזק אותם בעזרת מלח. הסתבר בדיוק ההיפך - סופר טייסטרים מעדיפים אוכל מלוח יותר. בכתבה היה כתוב שההנחה היא שזה נובע מכך שהם אוהבים טעמים מודגשים, אבל זה סותר את העובדה שהם מלכתחילה מרגישים יותר טעמים באוכל...

(עריכה: הנה המחקר:
http://www.motke.co.il/ArticleToPrint.a ... cleID=6413

קראתי שוב עכשיו, והבנתי: הטענה היא שמלח מעצים טעמים ומבטל מרירות. והיות וטועמי-על שונאים מרירות, הם מוסיפים הרבה מלח למזון. מעניין)

כך או כך - מדובר במבחן חביב, לא יקר ומומלץ.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78922
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 792 פעמים
קיבל תודות: 5398 פעמים

שליחה #7 

יפה מאוד!

מזל טוב מוטי!!!

shtud
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1591
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #8 

עכשיו ראיתי, מוטי, אתה גדול!!!!

רק מעניינים אותי שתי דברים, ראשון, האם אפשר לאמן טייסטר, כדי שיהפוך לסופר טייסטר, ושני, האם יש סיווגים יותר מדויקים, ואם כן איך מזהים את הסופר סופר בריבוע של האם אמא של הטייסטרים.

shtud
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1591
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #9 

עכשיו אני נזכר שבתיכון, כשלמדנו את הנושה של גן דומיננטי ורצזיבי, הביאו לנו חומר בשם PTC ולי אישית היה מר מגעיל בגרון, למרות שלחלק מהחברה היה טעם של מים.

גם אמרו לנו לגלגל את הלשון, חלק ממנו הצליח, וחלק לא.

מוקי27
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 630
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 21 פעמים

שליחה #10 

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10118
שם מלא: אורי לרנר
נתן תודות: 190 פעמים
קיבל תודות: 512 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #11 

גדול, אהבתי את הבעת הפנים שלך לאחר הלעיסה השנייה... כשהבנת מה עשית לעצמך :D

doron_boogie
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 958
נתן תודות: 94 פעמים
קיבל תודות: 69 פעמים

שליחה #12 

מוטי,
פשוט אדיר!!

הזמנתי (Y)

אם אצליח אעדכן :wink:

חחח...
אבל מה, רק בדיקת מרירות אחת?
הייתי בטוח שיש שם כמה טעמים ואפשר לעשות משחק ניחושים ארוך..

uris
סמל אישי של משתמש
מורעל האתר
מורעל האתר
תגובות: 6784
שם מלא: אורי שמאי
נתן תודות: 78 פעמים
קיבל תודות: 243 פעמים

שליחה #13 

יפה יפה (Y)

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #14 

זאת הבעיה אצל הסופר טייסטרים,הם מרגישים את כל הטעמים,גם את הטעמים הרעים,שבקפה לא חסר אותם.

ניסוי מעניין,הניסוי הכי נכון לדעתי,זה להכניס טעמים שונים לפה כאשר העיניים מכוסות,ואז לאתר את הטעם.

הלנית
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 30
נתן תודות: 11 פעמים
קיבל תודות: 0

שליחה #15 

moti_r כתב:חברה ותיקה סיפרה לי פעם על הרצאה בקורס שיווק בתואר שני, שהועברה ע"י מישהי מתעשיית המזון. היא הסבירה להם על סופר-טייסטרים ואיך שהם משפיעים יומיום על פלייבורים של המזון שאנחנו אוכלים ( http://www.nrg.co.il/online/55/ART1/866/040.html ).

בסיום ההרצאה, היא חילקה לכולם דפים כמו אלו שאני קניתי, והכיתה כולה טעמה. החברה סיפרה לי שהם ממש נחלקו בדיוק לפי הסטטיסטיקה שהוסברה בכיתה (25/50/25).

קשה לי להאמין שמדובר כאן בגימיק זול... אבל אי אפשר לדעת עד שלא נבדוק על כמות של אנשים (וגם ננסה לתאם בין מבחן הטעם לבין מבחני טעם אחרים, כמו למשל לנסות ולהבדיל בין שתי תערובות קפה).

לגבי הטעם: זה די מוזר. לפי מה שקראתי, מסתבר שסופר-טייסטרים רגישים מאוד לטעם המר ומרגישים אותו ביתר שאת. אבל אני מאוד אוהב טעמים מרים, והייתי מצפה שאם כך אז דווקא לא אחבב בירות מרות או זיתים מרים, כי המרירות תהיה לי מודגשת מדי.

מצאתי מחקר נוסף מעניין, באותו הנושא. החוקרים הניחו שסופר-טייסטרים ישתמשו בכמויות מלח מעטות יותר במזון, כי הם רגישים לטעמים ולא צריכים לחזק אותם בעזרת מלח. הסתבר בדיוק ההיפך - סופר טייסטרים מעדיפים אוכל מלוח יותר. בכתבה היה כתוב שההנחה היא שזה נובע מכך שהם אוהבים טעמים מודגשים, אבל זה סותר את העובדה שהם מלכתחילה מרגישים יותר טעמים באוכל...

(עריכה: הנה המחקר:
http://www.motke.co.il/ArticleToPrint.a ... cleID=6413

קראתי שוב עכשיו, והבנתי: הטענה היא שמלח מעצים טעמים ומבטל מרירות. והיות וטועמי-על שונאים מרירות, הם מוסיפים הרבה מלח למזון. מעניין)

כך או כך - מדובר במבחן חביב, לא יקר ומומלץ.
...
:roll: :roll:

תודה על הכתבה, נהנהתי ממנה.
היה נדמה לי שהפקולטה להנדסת מזון בטכניון מלאה בסופר טייסטרים.
למעשה נראה לי שלא פותח, עדיין מכשור טכנולוגי שיכול להחליף את הלשון המיומנת כול כך שלהם!

מספרי שבתעשיית הזמון זהו תפקיד נחשק להיות "טועם על".
דמיינו לעצמכם להיות ה"טועם הראשי" של מותג הגלידה האהובה עליכם או של דבש ,יוגורט,ומוצרים אחרים :-)
הלנית

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #16 

יש בלבול בין טעם לריח.
טעמים יש: מר מתוק מלוח חמוץ ואוממי - כל השאר הם ריחות.
סופר טייסטר ירגיש יותר טעמים אבל יכול להיות שיהיה לו חוש ריח לא מפותח בכלל ואז היא לא יוכל להיות טועם מקצועי.
התפקיד של הלשון בקטע הזה הוא זניח - לטועמים מקצועיים יש בעיקר אף רגיש.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

moti_r פותח השרשור
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #17 

יוסי, אני לא בטוח שזו הבדיקה הכי נכונה, כי אני, למשל, סנילי לגמרי. בורחות לי מילים, אני לא זוכר מאיפה אני מזהה פנים של אנשים וכו'. יהיה לי קשה לחבר טעם למשהו שמוכר לי, אם הטעם מסובך (למשל, תערובת ספציפית של קפה). אבל אני כן אוכל לזהות, בבדיקה עיוורת, הבדלים בין תערובות או סוגי מאכל שונים.

הלנית, חייכתי כשקראתי את התגובה שלך :) כשעבדתי במיקרוסופט בהרצליה, היה לנו סניף של "גלידריה סיציליאנית" ממש מול המשרד. הייתי אוכל שם גלידה שוקולד בערך פעם בשבוע (לפעמים יותר). תמיד הייתי משתעשע ברעיון של לעבוד שם, ומפנטז איך אני גדל למימדים שלא יאפשרו לי להכנס בדלת. היה לי ברור שאם זה קורה, אני צריך לדאוג שהצמיחה הסופית, ההיא שלא תאפשר לי לעבור במשקופים, תהיה כשאני בתוך החנות ולא בחוץ :)

דבוטאנט, אני מסכים איתך לגמרי. כנראה שזו הסיבה שלמרות ש-25% מהאוכלוסייה הם סופר טייסטרים, רק מעטים באמת יכולים לעבוד כטועמים מקצועיים... מה שבטוח הוא שהבדיקה הזו בודקת את הרגישות בלשון, כי לסטיקים אין שום ריח. כשאני חושב על זה, אז באמת המרירות שם היתה סתמית - מאוד מאוד חזקה, אבל בלי שום אופי (לא מזכיר שום דבר). כנראה שזה קשור לריח.

oronp
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 165
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 8 פעמים

שליחה #18 

צר לי לא להשתתף בחגיגה אבל לדעתי מדובר סה"כ בתרגיל שיווק ומכירה מבריק.
כפי שציין דבוטנט ובצדק, יש 4 (+1) טעמים הנמדדים ע"י בלוטות טעם (taste buds) הממוקמות על פני הלשון באיזורים שונים (ניתן לראות גם בצילום), ואין קשר בין כמותן וריכוזן של הבלוטות השונות של הטעמים השונים.
מניחים שיכולת אבחנה טעמית עומדת ביחס ישר לכמות הבלוטות (ראה בהמשך).
למיטב ידיעתי, אין מחקר מבוסס מכיוון שאיש לא ירשה לך לדגום לשון של אדם חי ומתפקד, קל וחומר טועמים מקצועיים שלשונם אומנותם, כדי למדוד מס' buds ליחידת שטח...
להבנתי, אין מדידה של טעם אחד בלבד רלוונטית ליכולת חישה טעמית כללית שהיא מורכבת בהרבה (אני מניח שהרציונאל מאחורי ההסתמכות על מר מתייחסת לרגישות היתר (האמיתית) לטעם זה, שהתפתחה אבולוציונית כסמן לרעילות).
נורא מחמיא להקרא סופר טייסטר (טוב לאגו.. 8) ) , אך נראה לי ששוב אני נאלץ להסכים בצער עם דבוטנט... (:wink: ), שמכיוון שחוש הטעם הוא בעצם 80% חוש ריח, הסופר-טייסטרים האמיתיים הם כנראה אלו בעלי בעיקר חוש ריח מפותח.
ניסוי קטן להנאתכם: בהנחה שעכשיו זו לא עונת השפעת והנזלת תודה לאל, סתמו את האף, ו"משום מה" אותו האוכל הופך מאד תפל....
אגב, אני מניח שהחומר שניסית הוא אכן אותו PTC, המשמש לניסויים בכיתה י"א אם איני טועה.
בל אחטא בשפתי, אבל נראה לי ששיווק הוא שם המשחק במטליות הנייר הספוגות בחומר....
.......You cannot fool all the people all the time....

..... But you can fool most of the people most of the time...

וכמו שאומרים באנגלית ... just my 2C ...
נערך לאחרונה על ידי oronp ב 06/08/2011 17:41, נערך פעם 1 בסך הכל.
As you get older, you get to find out that shades in your hair .. and life - get grey

moti_r פותח השרשור
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #19 

יכול בהחלט להיות, עד שלא נקרא או נערוך מחקר יסודי וממצה - לא נוכל לדעת.
יתכן גם שיש התאמה גבוהה מאוד בין אנשים שמרגישים את המרירות הזו לסופר-טייסטרים, וזאת גם אם הסיבות אינן ברורות עדיין.

אני יודע רק על שני מקרים שבהם הבדיקה הזו עבדה נכון, וזו החברה הותיקה שסיפרתי עליה כאן בשרשור ועלי. היא ידעה לזהות טעמי טעמים של קפה ואלכוהול, כולל הכל. גם אני שם לב לניואנסים דקיקים של טעם.
אינני יודע, באופן אישי, על שום מקרה של מישהו שטעם את הנייר ולא הרגיש מרירות - וזאת כי אני מכיר רק שניים שטעמו את הנייר :-) אבל מעדותה היה ברור שחלק גדול מהכיתה לא הרגיש את המרירות העזה הזו.

יתכן שהנייר טבול בחומר שיהיה מר כמעט לכולם (כדי שיהיה נחמד לאגו), יתכן ואין שום התאמה ויתכן וסופר-טייסטרים זה עניין בכלל לא חשוב.

אבל בשביל 5$ וניסוי מעניין - אני ממליץ בחום.

היות ומקבלים 4 ניירות הייתי ממליץ לכם לתת מראש נייר אחד למישהו שיודעים עליו שהוא נון-טייסטר. יהיה מעניין לראות האם הוא לא יחוש בשום טעם.

מוסקו
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 358
נתן תודות: 71 פעמים
קיבל תודות: 37 פעמים

שליחה #20 

מוטי.
אחלה פרצוף יצא בסוף :?
מה עם יתר בני הבית , לא בניסוי?