מכונה מסחרית יעילה וחסכונית ממכונה ביתית, היתכן?
חבריא, אני רוצה לשתף אותכם במחשבות שמסובבות לי בראש כבר כמה ימים לגבי היעילות של מכונה מסחרית למשתמש הביתי.
המחשבות התחילו אחרי שיחה קצרה שהיתה לי עם רונן מנני בפרס קפה בתל אביב שאמר לי שאפוקה של רנצ'יליו מוכנה לעבודה אחרי רבע שעה. הלכתי ובדקתי מה ההספק של הגוף חימום שלה וראיתי שמדובר ב-1700 וואט לעומת ה-1100 של הסילביה וצריך להבין שמדובר בדוד בגודל של בערך פי 15 (!!!) יותר גדול כלומר שמכיוון שיש לה דוד מאוד קטן הם מפצים בגוף חימום מטורף ביחס לגודל המכונה כדי להספיק לחמם את המים ולשמר את הטמפרטורה שמשתנה במהירות גדולה בגלל כניסת מים קרים.
אנחנו גם דואגים לחמם את המכונה טוב טוב כדי שכל חלקי המתכת יהיו חמים ויסיעו לשמירת טמפרטורה אחידה.
עכשיו, ברגע שהדוד גדול מאוד הכניסה של מים טריים כמעט ולא משפיעה על הטמפרטורה הכללית של מערך שינוע המים אל הראש (בטח ובטח בראש תרמוסיפוני) וההשפעה של טמפרטורת הסביבה (חלקי המכונה וכו') על איכות הקפה תהיה קטנה בהרבה.
כל זה מוביל אותי למחשבה שבהנחה שאתה מכין מספר קטן של כוסות עם מכונה מסחרית אתה משקיע את ההספק שנדרש עבור הרתחה ראשונית של המים בדוד (בדומה להרתחת מים בקומקום חשמלי) שאורך כ-10 דקות, עוד כמה דקות לתת לתרמוסיפון לחמם את הצנרת וזהו, המכונה מוכנה לפעולה. לעומת זאת, במכונה כמו סילביה לדוגמה, צריך לתת לה חצי שעה לפחות לחימום הראשוני ומכיוון שהדוד קטן גום החימום נכנס לפעולה מספר רב של פעמים במהלך הזמן הזה. מה שאומר שבזבוז החשמל הוא הרבה יותר גדול ובסופו של דבר גם איכות הקפה נמוכה יותר כי גם אם חיממת את המכונה כמו שצריך פער הטמפרטורה במהלך חליטה בודדת הוא מאוד גדול.
לדעתי התאוריה הזו נכונה גם עבור מכונות עם דוד בינוני (1-2 ליטר) לעומת אלה של דוד גדול (4 ליטר וצפונה).
מה אתם אומרים? נשמע הגיוני?
המחשבות התחילו אחרי שיחה קצרה שהיתה לי עם רונן מנני בפרס קפה בתל אביב שאמר לי שאפוקה של רנצ'יליו מוכנה לעבודה אחרי רבע שעה. הלכתי ובדקתי מה ההספק של הגוף חימום שלה וראיתי שמדובר ב-1700 וואט לעומת ה-1100 של הסילביה וצריך להבין שמדובר בדוד בגודל של בערך פי 15 (!!!) יותר גדול כלומר שמכיוון שיש לה דוד מאוד קטן הם מפצים בגוף חימום מטורף ביחס לגודל המכונה כדי להספיק לחמם את המים ולשמר את הטמפרטורה שמשתנה במהירות גדולה בגלל כניסת מים קרים.
אנחנו גם דואגים לחמם את המכונה טוב טוב כדי שכל חלקי המתכת יהיו חמים ויסיעו לשמירת טמפרטורה אחידה.
עכשיו, ברגע שהדוד גדול מאוד הכניסה של מים טריים כמעט ולא משפיעה על הטמפרטורה הכללית של מערך שינוע המים אל הראש (בטח ובטח בראש תרמוסיפוני) וההשפעה של טמפרטורת הסביבה (חלקי המכונה וכו') על איכות הקפה תהיה קטנה בהרבה.
כל זה מוביל אותי למחשבה שבהנחה שאתה מכין מספר קטן של כוסות עם מכונה מסחרית אתה משקיע את ההספק שנדרש עבור הרתחה ראשונית של המים בדוד (בדומה להרתחת מים בקומקום חשמלי) שאורך כ-10 דקות, עוד כמה דקות לתת לתרמוסיפון לחמם את הצנרת וזהו, המכונה מוכנה לפעולה. לעומת זאת, במכונה כמו סילביה לדוגמה, צריך לתת לה חצי שעה לפחות לחימום הראשוני ומכיוון שהדוד קטן גום החימום נכנס לפעולה מספר רב של פעמים במהלך הזמן הזה. מה שאומר שבזבוז החשמל הוא הרבה יותר גדול ובסופו של דבר גם איכות הקפה נמוכה יותר כי גם אם חיממת את המכונה כמו שצריך פער הטמפרטורה במהלך חליטה בודדת הוא מאוד גדול.
לדעתי התאוריה הזו נכונה גם עבור מכונות עם דוד בינוני (1-2 ליטר) לעומת אלה של דוד גדול (4 ליטר וצפונה).
מה אתם אומרים? נשמע הגיוני?
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4726
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
אין מצב שכל חלקי המכונה יהיו חמים תוך 15 דקות. גם אצלי חימום של הדוד לוקח כעשר דקות ועושה רושם שהכל מוכן לעבודה אך בפועל אם תחלוט לפני 45דקות לא תקבל שוטים טובים וקפה קצת חמוץ.
שעה זה חימום אופטימאלי אך אפשר לצמצם על ידי הזרמת מים דרך הראש מספר פעמים.
בטווח הארוך כפי שזילבר אומר החשמל הוא לא שיקול כי אין הבדל מלבד כמה שקלים בסך הכל (עדיין ההוצאה העיקרית היא מזגן ודוד)
אני חושב שמתחבא בזבוז לא מבוטל במכשירים ה"רדומים" כמו הממירים, מכשירי החשמל שבסטנד ביי וכו'...
החסרון של מכונה מסחרית שהיא מעט מגושמת ולמזלי האלקטרה לא גדולה ודיי קרובה במימדים למכונת e61
שעה זה חימום אופטימאלי אך אפשר לצמצם על ידי הזרמת מים דרך הראש מספר פעמים.
בטווח הארוך כפי שזילבר אומר החשמל הוא לא שיקול כי אין הבדל מלבד כמה שקלים בסך הכל (עדיין ההוצאה העיקרית היא מזגן ודוד)
אני חושב שמתחבא בזבוז לא מבוטל במכשירים ה"רדומים" כמו הממירים, מכשירי החשמל שבסטנד ביי וכו'...
החסרון של מכונה מסחרית שהיא מעט מגושמת ולמזלי האלקטרה לא גדולה ודיי קרובה במימדים למכונת e61
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
ככל שהדוד גדול יותר ייקח לך יותר זמן לחמם הכל.
באפוקה המנורה אולי מראה אחרי רבע שעה שהמכונה מוכנה אבל הקפה שייצא ממנה יהיה מזעזע.
במכונת HX עם תרמוסיפון אתה בכלל חייב לחכות יותר זמן כדי שהכל באמת יתחמם והתרמוסיפון יתחיל לזוז לכיוון הראש - במסחרית כזאת אולי 45 דקות או שעה.
אם כבר אז תקנה דאבל בוילר. דוד החליטה יחסית קטן ותוך 20 דקות הוא והראש יתחממו.
קיטור לחליטה מופרד לגמרי ויהיה מוכן מהר יותר.
האפוקה ממש ענקית - לא מבין מה יש שם אבל היא עצומה בגודל.
באפוקה המנורה אולי מראה אחרי רבע שעה שהמכונה מוכנה אבל הקפה שייצא ממנה יהיה מזעזע.
במכונת HX עם תרמוסיפון אתה בכלל חייב לחכות יותר זמן כדי שהכל באמת יתחמם והתרמוסיפון יתחיל לזוז לכיוון הראש - במסחרית כזאת אולי 45 דקות או שעה.
אם כבר אז תקנה דאבל בוילר. דוד החליטה יחסית קטן ותוך 20 דקות הוא והראש יתחממו.
קיטור לחליטה מופרד לגמרי ויהיה מוכן מהר יותר.
האפוקה ממש ענקית - לא מבין מה יש שם אבל היא עצומה בגודל.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

גם נכון - אצלי הדוד הוא 3 ליטר ואני רואה את זה.
יש יתרון אחד פשוט במכונה מסחרית - יותר קל להוציא ממנה קפה טוב.
יש יתרון אחד פשוט במכונה מסחרית - יותר קל להוציא ממנה קפה טוב.
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4726
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
הייתי מוסיף גם את נושא האמינות, מכונה מסחרית בדרך כלל בנויה טוב יותר ואמורה לשרוד שנים רבות של עבודה קשה.
אני מניח שאיכות הרכיבים שונה מהליין ה"בייתי" אפילו אצל אותו יצרן.
אבל שוב צריך לזכור שמרבית המכונות המסחריות ממש ענקיות ולא ממש "משתלבות" במטבח ביתי ממוצע.
אני מניח שאיכות הרכיבים שונה מהליין ה"בייתי" אפילו אצל אותו יצרן.
אבל שוב צריך לזכור שמרבית המכונות המסחריות ממש ענקיות ולא ממש "משתלבות" במטבח ביתי ממוצע.
זו בדיוק הנקודה שעליה אני קורא תיגר.דבוטאנט כתב:ככל שהדוד גדול יותר ייקח לך יותר זמן לחמם הכל.
....
הטענה שלי היא שעניין חימום המכונה הוא תיאורטי. כולנו טעמנו קפה חמוץ מהמכונות הביתיות שלנו כאשר היינו בתחילת דרכנו והיום זה ברור לנו שחייבים לחמם אותה לגמרי לפני שמתחילים לכן אנו נזונים מעובדה לגבי מכונות ביתיות ומשליכים אותן תיאורטית על מכונה מסחרית.
מעבר כמות מים זעומה של 30-60 מ"ל בדוד של 4 ליטר כאשר הוא בטמפרטורה הנכונה (ואין שום סיבה שבעולם שחימום של 4 ליטר מים עם גוף חימום אימתני של 1700W יקח יותר מ-10 דקות) לא תשפיע על הטמפרטורה הכללית גם בחצי אחוז.
לגבי חימום הצנרת - פלאש של 60-30 שניות של מים רותחים בתוך צנרת נחושת שמוליכה מעולה יגרום להבאתם לטמפרטורה הנכונה (נסו להריץ מים בתוך ידית חליטה כאשר היא היתה קרה ותראו תוך כמה שניות היא כבר רותחת).
זו התאוריה שלי.
יש מישהו עם מכונה עם דוד של 4 ליטר ומעלה שמוכן לנדב 15 גרם קפה כדי להשתתף בניסוי או שאנחנו מחכים למפגש פורום בשביל זה...?
מצויין!pup26 כתב:מוכן. דוד של 3.4 ליטר....
כללי המשחק:
הדלקת המכונה ממצב קר לגמרי
חימום ראשוני של 10-15 דקות. כמובן לוודא שהנורה כבתה - אם לא אז להתחיל רק אחרי ולדווח כמה זמן זה לקח.
פלאש של כדקה על מנת לחמם צנרת וראש חליטה.
מפה כל השאר לפי כללי הטקס הרגילים שלך.
וכמובן לדווח איך יצא השוט ביחס למצב הרגיל.
נשמע סבבה?
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

אין עלמה לקרוא תיגר - לא צריך תיאוריות כשיש מכונה של 3 ליטר בבית.
אם המכונה לא מגיעה לטמפרטורה הקפה לא יוצא טוב.
אם המכונה לא מגיעה לטמפרטורה הקפה לא יוצא טוב.
יש לי מכונה 9.5 ליטר דוד,גוף חימום 2200 וואט ,לוקח כ 50 דקות ללחץ פעולה ושעה לחליטה ראשונה.
לאחר מכן 15 דקות לשעה פעולת הגוף חימום בשימוש בייתי.
15 דקות לא מתחיל לקרות כלום.
זה סדר גודל של מכונה מסחרית.
כפי שאמרתי החשמל אינו שיקול לדעתי.
בברכה
לאחר מכן 15 דקות לשעה פעולת הגוף חימום בשימוש בייתי.
15 דקות לא מתחיל לקרות כלום.
זה סדר גודל של מכונה מסחרית.
כפי שאמרתי החשמל אינו שיקול לדעתי.
בברכה
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

יש הגיון בלהזרים הרבה מים ולהאיץ חמום - בתרומ סיפון ומחליפי חום זה טריקי כי אם אתה מזרים מים קרים אתה יכול לעכב תהליכים.
בסילביה זה יכול לעבוד: http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
לא ניסיתי את זה כשהיתה לי סילביה.
בסילביה זה יכול לעבוד: http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia
לא ניסיתי את זה כשהיתה לי סילביה.
- pup26
-
- חבר ותיק

- תגובות: 2813
- נתן תודות: 60 פעמים
- קיבל תודות: 79 פעמים
אין צורך לבצע את הניסוי הזה. הקפה לא ייצא טוב מנסיוני. המכונה צריכה לפחות 45 דקות להתחמם על מנת להפיק קפה טוב.avshalog כתב:מצויין!pup26 כתב:מוכן. דוד של 3.4 ליטר....
כללי המשחק:
הדלקת המכונה ממצב קר לגמרי
חימום ראשוני של 10-15 דקות. כמובן לוודא שהנורה כבתה - אם לא אז להתחיל רק אחרי ולדווח כמה זמן זה לקח.
פלאש של כדקה על מנת לחמם צנרת וראש חליטה.
מפה כל השאר לפי כללי הטקס הרגילים שלך.
וכמובן לדווח איך יצא השוט ביחס למצב הרגיל.
נשמע סבבה?...
אתה מוזמן להשוואה.
קשים אתם...
את התאוריה אני מכיר מצויין ובכל זאת אני מציע מבחן טעימה לקפה שהופק ממכונה שהתחממה חימום ראשוני (עד לכיבוי הנורה) + הרצה של מים לחימום החלקים.
אני לא מבין את ההתנגדות פה... מישהו ניסה את זה איי פעם? השמיים לא יפלו אם ננסה...
את התאוריה אני מכיר מצויין ובכל זאת אני מציע מבחן טעימה לקפה שהופק ממכונה שהתחממה חימום ראשוני (עד לכיבוי הנורה) + הרצה של מים לחימום החלקים.
אני לא מבין את ההתנגדות פה... מישהו ניסה את זה איי פעם? השמיים לא יפלו אם ננסה...