שאלה בסיסית לגבי NAS

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
sma פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 316
נתן תודות: 27 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #1 

חשבתי לקנות/לבנות NAS.
לאחר מחקר בסיסי קיבלתי את הרושם שהתצורה המומלצת מבחינת יחס עלות תועלת היא שימוש ב-RAID 5.
השאלות שלי הן:
1. האם אני צודק לגבי RAID 5.
2. כל מארזי ה-NAS שראיתי באים בגדלים של 1,2,4 ומעלה דיסקים. איך זה שאין מארז של 3 שמתאים בדיוק ל-RAID 5? למה הקפיצה היא תמיד ל-4? האם זה מותאם במיוחד ל-RAID 10?
מה אני מפספס?

esloan
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2796
נתן תודות: 160 פעמים
קיבל תודות: 204 פעמים

שליחה #2 

sma כתב:חשבתי לקנות/לבנות NAS.
לאחר מחקר בסיסי קיבלתי את הרושם שהתצורה המומלצת מבחינת יחס עלות תועלת היא שימוש ב-RAID 5.
השאלות שלי הן:
1. האם אני צודק לגבי RAID 5.
2. כל מארזי ה-NAS שראיתי באים בגדלים של 1,2,4 ומעלה דיסקים. איך זה שאין מארז של 3 שמתאים בדיוק ל-RAID 5? למה הקפיצה היא תמיד ל-4? האם זה מותאם במיוחד ל-RAID 10?
מה אני מפספס?
...
1. לאו דווקא. אם אתה זקוק למקסימום 3 טרה, שני דיסקים ב mirror יתנו לך את אותה יתירות.
2. אני מניח שזה כמות לכמות הבקרים על הלוח.

iakovl
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5403
שם מלא: יאן לנגרמן
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 228 פעמים

שליחה #3 

יש גם NAS עם מקום ל 3... פשוט הרבה יצרנים לא טורחים לבנות כאלו
למה? שיקולים פנימיים שלהם

sma פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #4 

אם אני רוצה 4 טרה. מהי התצורה המומלצת? יש גם דיסקים מומלצים? כרגע יש לי 2 טרה של WD מהסדרה הירוקה שהבנתי שפחות מומלצת ל-NAS.

dima_vy
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5918
נתן תודות: 142 פעמים
קיבל תודות: 299 פעמים

שליחה #5 

sma כתב:אם אני רוצה 4 טרה. מהי התצורה המומלצת? יש גם דיסקים מומלצים? כרגע יש לי 2 טרה של WD מהסדרה הירוקה שהבנתי שפחות מומלצת ל-NAS.
...
אני מניח שזה תלוי ב-NAS. היה כאן דיון לא מזמן בנושא, ומישהו בדק, שלדוגמא ל-QNAP הדיסקים מומליצים הם של Hitachi דווקא, ו-WD ממש לא מומלצים

uris
סמל אישי של משתמש
מורעל האתר
מורעל האתר
תגובות: 6784
שם מלא: אורי שמאי
נתן תודות: 78 פעמים
קיבל תודות: 243 פעמים

שליחה #6 

dima_vy כתב:
sma כתב:אם אני רוצה 4 טרה. מהי התצורה המומלצת? יש גם דיסקים מומלצים? כרגע יש לי 2 טרה של WD מהסדרה הירוקה שהבנתי שפחות מומלצת ל-NAS.
...
אני מניח שזה תלוי ב-NAS. היה כאן דיון לא מזמן בנושא, ומישהו בדק, שלדוגמא ל-QNAP הדיסקים מומליצים הם של Hitachi דווקא, ו-WD ממש לא מומלצים
...
יש לי שני qnap's כבר כמה שנים ...עם WD....ללא שום בעיה ...טפו טפו טפו (בכל מקרה בדקתי קודם ברשימת הדיסקים המומלצים שלהם וה wd מדגמים מסויימים היו שם)

dima_vy
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #7 

זה האשכול שדיברתי עליו:
http://www.hometheater.co.il/vt142626

sma פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #8 

רק כדי להבין, במידה ויש לי 4 דיסקים ב-RAID 5 אז הזוגיות פשוט מתבצעת בצורה ציקלית על הדיסק הבא בתור?
גם שאלה כי אף פעם לא עבדתי עם RAID. איך מתבצע השחזור? אוטומטי או דרך פעולה יזומה?

kaplaey2
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2337
נתן תודות: 126 פעמים

שליחה #9 

רק כדי להבין, במידה ויש לי 4 דיסקים ב-RAID 5 אז הזוגיות פשוט מתבצעת בצורה ציקלית על הדיסק הבא בתור?
...
בהנחה שאתה מבסס את ההגנה על בקר דיסקים יעודי התשובה היא כן.

איך מתבצע השחזור?
...
התהליך שונה מבקר לבקר וממערכת למערכת, עקרונית אתה מקבל הודעה על דיסק שכשל, מבצע החלפה פיזית שלו והמערכת משחזרת את המידע לדיסק החדש מנתוני ה PARITY הקיימים על שאר הדיסקים השורדים במערך.
אוטומטי או דרך פעולה יזומה?
...
תלוי בבקר החומרה, ובאופי המערכת, ישנם כאלו שיצריכו התערבות מעבר להחלפת הדיסק, וכאלו שיתחילו לשחזר
את הנתונים ברגע שתחליף את הדיסק התקול

ido22
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 639
קיבל תודות: 44 פעמים

שליחה #10 

לא הזכרת שימוש, אבל תשאל את עצמך למה אתה צריך /10RAID5.

לשימוש ביתי, RAID מיותר לחלוטין.
RAID משמש ליתירות מידע ו/או לתוספת ביצועים, לא כתחליף לגיבוי.

בבית לא צריך יתירות מידע (אבל כן צריך גיבוי - שזה סיפור אחר לגמרי)
תוספת ביצועים גם די מיותרת, אלא אם אתה צריך ביצועים מעל 70MB/s (שזה בערך צוואר בקבוק של דיסקים מהירים)

theone
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1579
נתן תודות: 15 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #11 

ido22 כתב:לא הזכרת שימוש, אבל תשאל את עצמך למה אתה צריך /10RAID5.

לשימוש ביתי, RAID מיותר לחלוטין.
RAID משמש ליתירות מידע ו/או לתוספת ביצועים, לא כתחליף לגיבוי.

בבית לא צריך יתירות מידע (אבל כן צריך גיבוי - שזה סיפור אחר לגמרי)
תוספת ביצועים גם די מיותרת, אלא אם אתה צריך ביצועים מעל 70MB/s (שזה בערך צוואר בקבוק של דיסקים מהירים)
...
לשימוש שלי אתה טועה.

אם יש לך נניח 6TB ומעלה של מידע העלות לגבות הכל היא מאד גבוהה (הכפלת נפח האכסון).
אבל אם אתה רוצה לגבות רק את המידע המאד האישי שלא ניתן להשיג שוב (תמונות פרטיות סרטים ביתיים, מסמכים וכו') אבל גם "להגן" על שאר המידע (לא ממחיקה אלא מהרס כונן) אז RAID נותן לך אפשרות כזו ומונע את הצורך להשיג שוב את כל המידה הזה (הורדות או RIP לדיסקים בבעלותך).

הפתרון האופטימלי, לדעתי, הוא גיבוי מידע חשוב שלא ניתן להשיג שוב ובמקביל RAID על כל המידע.

dima_vy
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #12 

לא עדיף לבצע גיבוי כזה של דברים אישיים ולאחסן את הגיבוי במקום אחר? הרי מכת חשמל (חס וחלילה) יכולה להרוס את כל ה-NAS... עד כמה שאני מבין RAID טוב רק לזמינות מידע לגישה, זאת אומרת שאם דיסק אחד הלך, המידע עדיין נגיש עד ההחלפת הדיסק. אני אישית מחזיק דברים כאלה, כמו תמונות בכמה דיסקים, במכשירים נפרדים לחלוטין, כמו סטרימרים, מחשב, NAS, וגם לחלק מהדברים יש גיבוי ברשת (picasa לדוגמא)

kaplaey2
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #13 

הנוחות שבריכוזיות החומר וההגנה שנותן ה NAS הם היתרונות שלו לעומת הפרדת החומר להמון התקנים שונים.
את סיפור מכת-החשמל אפשר לפתור ע"י חיבור לאל-פסק איכותי.

אני אישית לא הייתי רוצה להתחיל לחבר דיסקים שונים בשביל לבדוק באיזה מהם אחסנתי את התמונות והמסמכים
הרלוונטיים אותם אני מחפש, כאשר אני פשוט יכול מכל מקום לפנות לכונן רשת ואני יודע שהכל מאחוסן שם.

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4881
נתן תודות: 146 פעמים
קיבל תודות: 516 פעמים

שליחה #14 

אני עם theone,
אצלי מלבד RAID5,
יש גיבוי על כונן נייד שרוב הזמן מנותק מהחשמל לתמונות ומוסיקה - ריפים של הדיסקים שלי (אחת לשבוע מסנכרן עם השאר),
וכן הדברים הממש חשובים (מסמכים בעיקר, כי לתמונות אין לי מספיק מקום) יש לי ספרייה שמסתנכרנת בענן של UbuntuOne.
ה- RAID זה לא גיבוי, זה יתירות - בעיקר למי שלא מתחשק לו להתעסק עם down time ואיסוף/שיחזור מחדש של המידע.

theone
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1579
נתן תודות: 15 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #15 

dima_vy כתב:לא עדיף לבצע גיבוי כזה של דברים אישיים ולאחסן את הגיבוי במקום אחר? הרי מכת חשמל (חס וחלילה) יכולה להרוס את כל ה-NAS... עד כמה שאני מבין RAID טוב רק לזמינות מידע לגישה, זאת אומרת שאם דיסק אחד הלך, המידע עדיין נגיש עד ההחלפת הדיסק. אני אישית מחזיק דברים כאלה, כמו תמונות בכמה דיסקים, במכשירים נפרדים לחלוטין, כמו סטרימרים, מחשב, NAS, וגם לחלק מהדברים יש גיבוי ברשת (picasa לדוגמא)
...
אכן הגיבוי שלי נעשה על מחשב אחר ברשת ותמונות גם על DVD.
אבל RAID חשוב אבל "הגנה" זמנית על שאר המידע עד להחלפת הכונן הפגום.

בנוסף, ה- NAS יושב על UPS כך שהוא חסין יותר לבעיות מתח.

kaplaey2
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #16 

חברים יקרים, בואו ניכנס פה לפרופורציות,
בל נשכח כולנו שגם דיסק נייד מתקלקל לפעמים (לפעמים אפילו יותר מדיסקים פנימים)

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #17 

kaplaey2
אני לא חושב שיש מי שמשלה את עצמו שלא.
הסיבות לשימוש הזה הן פשוטות:
1. הסיכוי שיקרוס ביחד עם אלה שנמצאים במחשב אחר - מאוד קטן
2. במקרה של הרס הכוננים במחשב מסיבה סביבתית (מכת ברק, שריפה, הצפה וכד'), הסיכוי שיפגע קטן (מאחר והוא מאוכסן במשרד ולא בבית).
3. כך אני לוקח את התמונות שאני מצלם לכל מקום, זה פשוט נוח.

ido22
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 639
קיבל תודות: 44 פעמים

שליחה #18 

יתירות ? מעשרות רבות של דיסקים שהיו לי בחיים, מעט מאוד התקלקלו.
אני רוצה להדגיש ש:
NAS לא זז - פחות רגיש
NAS לא נדלק ונכבה כמעט - עוד יותר טוב (פחות סיכוי למכות לפלטה מהראש)

נושא היתירות לא נראה לי קריטי בכלל לבית, שכן אין בעיית זמן. אם מתקלקל משהו, מעלים מגיבוי, לשם כך נועד הגיבוי.
בדיסק ש"עובד" הרבה, כלומר כל הזמן יש עליו תחלופת מידע בזמן אמת, וגם שכל דקה שהוא "למטה" מפסידים כסף, צריך יתירות.

אם בא לך לבזבז כמה טרה על יתירות, סבבה. אני אישית לא קונה את זה.
יש לי NAS כבר למעלה מעשור בבית, בין עם זה במחשב ובין עם NAS יעודי. אף אחד מהם לא היה בדרגת שרת, או אפילו עסקי (למעשה למעט אחד, אבל לא נשארתי איתו הרבה בכלל, מסיבות אחרות), ומעולם לא היו לי בעיות עם דיסקים.

אפרופו זה - לגיבוי חיצוני, מגבים מה שחשוב באמת, שכן לגבות 6 טרה זה באמת לא ריאלי.
מצד שני, אם ייהיה שטפון או הבית ישרף, גם כך תאבד את המידע, אז אם יהיה לך כמה BAD BLOCKS ותאבד כמה שירים או סרט או שניים, זה גם לא יהיה סוף העולם.. (לדעתי לפחות)

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #19 

תראה, זה עניין של סידרי עדיפויות.
את ספריות הסרטים והסדרות שלי אין לי טעם לגבות, מהסיבה הפשוטה שזה ביזבוז מקום וכסף,
אתה אומר שיתירות זה ביזבוז מקום? לטעמי לגבות את החומר הזה זה ביזבוז מקום, מצד שני - down time של החומר הזה יהווה סכנה לשלום בית
:wink: .
את הדברים החשובים באמת (וזה אינדיבידואלי), אני מגבה בנוסף לאיכסון בRAID, מהסיבה הפשוטה שכבר נכוותי באיבוד חלק מהתמונות שצילמתי, יחד עם אוסף השירים ומסמכים חשובים, שכולם ישבו על כונן אחד שהיה אמור לשרוד יותר מהשבוע שהיה מחובר לחשמל.
ואת זה אי אפשר לשחזר, למזלי - חלק מהמידע היה מגובה במחשב אצל אחי, אבל עדיין זה לא היה נעים.

בסופו של דבר ישנן אצלי שתי רשימות -
זו שממש לא בא לי להמתין לשיחזור שלה (והשיחזור שלה לא מסובך טכנית, אבל פשוט לוקח הרבה זמן) והיא חיה על RAID בלבד,
זו שממש לא בא לי לאבד כי השיחזור שלה טכנית יהיה מסובך עד בלתי אפשרי, והיא חיה על RAID וגיבויים ניוספים.
אגב יש דרגת ביניים שזה רשימת השירים שהיא מגובה רק על כוננים פיזיים בעוד מסמכים וחלק מהתמונות מגובים על ענן.

אל תשכח שכל אחד יתחזק רשימות כאלו באופן שונה.

sma פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #20 

אם ככה אז אני אנסח מחדש את השאלה. אני רוצה שיהיה לי שרת NAS שיכיל את כל החומר בבית- וידאו, אודיו, תמונות ומסמכים. בנוסף אני רוצה גיבוי.
מה הפיתרון המוצלח ביותר בתצורה שלא מגבילה את מספר הדיסקים לשניים.
תודה מראש

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”