האם מומלץ להשתמש בתוכנות לאיחוי הדיסק?

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9325
נתן תודות: 1557 פעמים
קיבל תודות: 357 פעמים

שליחה #1 

שלום רב,

לפני למעלה משנה, רכשתי שתי רישיונות לתוכנה PerfectDisk 11 ,המותקנת אצלי במחשב המדיה סנטר, וגם במחשב שבחדר.
מישהו הסביר לי שלא ממש מומלץ לאחות את הדיסקים.
לדבריו זה נכון שבדיסק לא מאוחה הקבצים מפוזרים בנקודות שונות. הדבר עלול לגרום להאטת הביצועים, כי במקום לקרוא את הקובץ מנקודת ההתחלה ועד הסוף, המנגנון צריך "לקפוץ" לנקודות שונות בדיסק, כדי לאסוף את כל המידע.
אלא שאותה פעולת איחוי גורמת לכתיבה ומחיקה בשיעור מוגבר של מידע (בייחוד ככל שהדיסק מתקרב יותר לנפח המרבי שלו) כך שלמעשה יש פה בלאי מגנטי ומכני מוגבר של המנגנון.
כמו כן, משתמש ממוצא נוהג לכתוב כמות מכובדת של קבצים לכונן ולמחוק אותם ממנו. כל זה גורם שוב "לפיזור" המידע החדש ואז צריך לאחות שוב, וזאת לולאה אין סופית.

אני מעריך מאוד את הידע של אותו אדם שהסביר לי זאת, אך בכל זאת הייתי רציתי לשמוע חוות דעת נוספות לגבי סוגיה זו.
האם להשתמש בתוכנת האיחוי, ואם כן, אז באיזו תדירות?

תודה רבה

nir11
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3893
נתן תודות: 232 פעמים
קיבל תודות: 312 פעמים

שליחה #2 

הייתי משתמש בה אחת ל 4 חודשים, לא יותר.
כמו כן, רוב התוכנות האלה עושות קודם אנליזה של הדיסק ואומרות לך מה אחוז הפרגמנטציה. על פחות מ 10 אחוז לא הייתי טורח.

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 16019
נתן תודות: 123 פעמים
קיבל תודות: 940 פעמים

שליחה #3 

איחוי דיסק והשפעותיו המיטיבות על הביצועים זה סיפור שנגמר כשהפסיקו להשתמש ב FAT. בדיסק שמפורמט ב NTFS לאיחוי יש השפעה מזערית לכל היותר. כך שהסיבה העיקרית לביצוע איחוי דיסק אינה רלוונטית לרוב המשתמשים.

לדעתי יש כאן מקרה קלאסי של תופעת מעבד המזון Magimix שבה יש את הקביעה שהזמן שנחסך בחיטוך הסלט בטל בשישים לעומת הזמן והטרחה של ניקוי המכשיר הארור.

אם אתה בכל זאת מוטרד אז תנוח דעתך. ב Windows 7 (ואין שום סיבה שלא תשתמש במערכת הפעלה זו) יש Task Scheduler הדואג לבצע Defrag לדיסק לפחות פעם בשבוע. אתה יכול לבדוק זאת על ידי פתיחת תפריט התוכניות, מציאת ה Accessories, משם ל System Tools ומשם ל Task Scheduler. ההפעלה נמצאת תחת Task Scheduler Library\Microsoft\Windows\Defrag
מעצבן אותי כשאומרים "אני ילך, אני יקנה". מעצבן אותי עוד יותר כשכותבים את זה.

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #4 

קודם כל תודה לשניכם על התגובות (Y)

Catskinner

לא בדיוק הבנתי את השקפתך. האם כדאי לבצע איחוי, או שאין בכך כל צורך?
ואם כבר לעשות, אז האם יש הבדל כלשהו בין המאחה המובנה של windows (במחשב הנוכחי זה חלונות 7 ובמדיה סנטר- ויסטה) לבין תוכנה ייעודית כגון PerfectDisk 11 ?

אם כבר שילמתי עבור התוכנה, אז מדוע להעדיף על פניה את המאחה של חלונות? יש סיבה מיוחדת לכך? :?

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #5 

אתה רוצה את התשובה הקצרה? אין בזה שום צורך וממילא מערכת ההפעלה עושה זאת במקומך עם כלים משלה.

גילית שיש לך זמן פנוי בבית? תשקיע אותו בדברים מועילים יותר מאשר איחוי לדיסקים.

shayze
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2626
נתן תודות: 165 פעמים
קיבל תודות: 137 פעמים

שליחה #6 

Catskinner, תוכל להסביר למה בNTFS השיפור הוא מזערי?
להבנתי עדיין הראש המכאני של הדיסק צריך לקפוץ ממקום למקום.
עלינו לשמור על איכות הסביבה למען ילדינו. לפעמים פעולות קטנות כל יום עושות שינוי גדול.

The story of stuff
http://www.storyofstuff.com/

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #7 

ראשית אסייג את עצמי בהודעתי הקודמת היות ואפשר היה להבין מדברי כאילו התכוונתי לאמר שדיסקים המפורמטים ב NTFS חסינים בפני Fragmentation. זה לא כך כמובן אלא רק שב NTFS ההשפעה של ה Fragmentation היא מזערית.

בדיסקים המפורמטים NTFS המידע נשמר בשני מקומות. המידע על הקבצים והמיקום שלהם נשמר ב MFT ואותו אזור אינו סובל בפרגמנטציה. הקבצים עצמם באמת מפוזרים בכל שטח הדיסק אבל היות וה MFT תמיד נמצא במצב של גישה אופטימלית אז אפשר להתיחס לכך כאילו שהדיסק מאונדקס תמיד ואם בקר הדיסק מספיק חכם (והיום כמעט כולם כאלה) אז עומדות בפניו מספר שיטות המאפשרות לו לבצע קריאות וכתיבות במקביל כך שהסדר של הקריאה לא חשוב כל כך.

ב FAT המצב לא כך כי אין לך "אינדקס" של הקובץ אלא רק רישום איפה נמצא ה Cluster הבא השייך לקובץ וזה גורם לבזבוז אדיר בזמן כי ראש הדיסק צריך לצאת במסע דילוגים Cluster אחרי Cluster. זה אינו קיים ב NTFS ולכן הגישה לקבצים אינה סובלת מהדרדרות במצב של Fragmentation.

בנוסף, קיימות כמה אסטרטגיות של איחוי. הפשטנית ביותר היא כמובן סידור כל ה Clusters השייכים לאותו קובץ בסדר עוקב והזזת כל הקבצים למקום מרוכז אחד בדיסק כדי לחסוך במעברים רוחביים של ראש וזרוע הדיסק. ברם זה לא בהכרח האסטרטגיה המתאימה ביותר בכל מצב. לפעמים עדיף לרכז את כל ה Clusters שאליהם ניגשים באופן התכוף ביותר באזור אחד ואת היתר באזור או באזורים אחרים. יש כמובן שיטות אחרות אבל מה שחשוב להבין בנוגע ל NTFS זה שהשיפור, במידה ויהיה בכלל שיפור, הוא מזערי וייתכן גם מצב שבו הסידור מחדש והאיחוי דווקא יגרמו לירידה בביצועים.

מי שבאמת סובל מזמני גישה גרועים וקצבי העברה נמוכים עדיף שישקיע את זמנו בבחינת האסטרטגיה שלו על מיקום ה page file והאם הוא נוהג לחצץ דיסקים. אלו שני גורמים שיש להם השפעה הרבה יותר גדולה על ביצועי הדיסק מכל איחוי שהוא.

gil900
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1151
נתן תודות: 15 פעמים
קיבל תודות: 19 פעמים

שליחה #8 

מניסיוני באיחויים אף פעם לא הרגשתי שיפור בביצועים ב NTFS אלה רק ירידה בביצועים.. ירידה בביצועים שיכולתי להרגיש אותה.
ולא הבנתי למה כולם ממליצים לאחות את הדיסק.. חשבתי לעצמי שכולם טועים וכולם מדברים שטויות כי ראיתי בעצמי המון פעמים שזה מוריד את הביצועים.
אבל פה יש את Catskinner שהוא הראשון שאומר באחת השורות שלו שזה יכול לגרום לירידה בביצועים! Catskinner הוא הראשון שראיתי שאמר את זה.
פשוט בסוף הפסקתי לאחות ואני חושב שהדרך הכי טובה שיכולה להחליף איחוי היא פירטמוט מלא של הדיסק הקשיח.

שבלול
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1446
נתן תודות: 27 פעמים
קיבל תודות: 65 פעמים

שליחה #9 

אם מדובר על דיסק רגיל(!) עדיף שיהיה מאוחה, SSD עדיף בכלל לא לאחות ובתצורות RAID שונות הדיון הזה יכול לקחת תפנית מורכבת מידי.
בפועל, באופן נורמלי אין כמעט צורך לבצע איחוי כי ווינדווס דואג לך בצורה די טובה (אני לא טורח להזכיר FAT, זה לא רלוונטי בימינו)

אבל, אם הדיסק שלך במצב בינוני (למשל 10% וצפונה כמו שהוזכר כאן) אז איחוי בהחלט ייתן שיפור קטן בביצועים - אפשר להוכיח את זה בקלות עם מבחני ביצועי כגון: http://www.maximumpc.com/article/the_di ... difference
אם תמשיך בכתבה (קצת ישנה - הנושא באמת לא משנה כלכך בימינו) תוכל לראות שם גם שמוצרים צד שלישי לא עושים עבודה כל כך טובה.
כמובן שגם שיטת האיחוי חשובה ובתרחישים מסויימים איחוי אחד יכול להועיל והשני לגרוע ולכן ממש לא הייתי ממהר לצאת במשפטים כמו "לא מומלץ לאחות ..." וכו'. הרבה מזה תלוי בסיטואציה, עבור שימוש רגיל במחשב של מישהו מן השורה לא הייתי טורח בכלל לחשוב על זה - תן ל Defaults של ווינדווס לטפל בך.

אם אתה באמת מחפש לשפר ביצועים של הדיסק אז רכישת SSD היא הדרך הנכונה (או כרגע לפחות לחסוך את הכסף והזמן שב defrag כדי יום אחד לקנות SSD)

shayze
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #10 

מעניין,
אתה מדבר על אסטרטגיות NCQ שמייעלות את הגישה כך שהSEEK קצר יותר כי הוא קורא את הנתונים כדי למזער את תנועת הראש?
עדיין תיאורטית, ככל שיש לך פחות SEEK המידע זמין יותר מהר. או שאולי בעקבות שימוש בNCQ, בכל מקרה נוסף איזשהו עיכוב להעברת הנתונים ואז באמת לא יהיה שיפור משמעותי בביצועים.
עלינו לשמור על איכות הסביבה למען ילדינו. לפעמים פעולות קטנות כל יום עושות שינוי גדול.

The story of stuff

az
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 48
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #11 

לפי נסיון שלי כשמחשב מתחיל לזייף . כדאי לעשות ביו היתר גם checkdisk

shayze
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #12 

az כתב:לפי נסיון שלי כשמחשב מתחיל לזייף . כדאי לעשות ביו היתר גם checkdisk
...
זאת בדיקה אחרת שבודקת את אמינות מערכת הקבצים. אם כתיבות הופסקו באמצע (לדוגמא הפסקת חשמל/מסך כחול 8O וכו') זה יכול ליצור שגיאות ומריחות. לפעמים אפשר לתקן, אבל לפעמים הקובץ הלך לעולמו.
יש גם בדיקה מקיפה שבודקת כל סקטור כדי לוודא שהדיסק לא מקולקל. מעניין אם מישהו עוד משתמש ביכולת האיטית והלא שימושית הזאת מאז עידן הSMART.

The story of stuff

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #13 

Catskinner כתב:אתה רוצה את התשובה הקצרה? אין בזה שום צורך וממילא מערכת ההפעלה עושה זאת במקומך עם כלים משלה.

גילית שיש לך זמן פנוי בבית? תשקיע אותו בדברים מועילים יותר מאשר איחוי לדיסקים.
...

האם מערכת ההפעלה עושה את הפעולה בעצמה, על פי ברירת המחדל, או שיש לבצע הגדרות מסוימות בכדי להחיל זאת?

לגבי הזמן הפנוי, שטויות. ממילא לא אני עושה את העבודה.
רק שחבל שלא ידעתי זאת לפני ששילמתי את הכסף, ועוד על שתי רישיונות :(

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #14 

נתתי לך בהודעה קודמת את הנתיב של ההפעלה. אתה יכול לגשת לשם ולשנות את הפרמטרים בעצמך

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #15 

אוקיי תודה (Y)

agent__smith
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6317
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 144 פעמים

שליחה #16 

יש יוצאים מן הכלל.

אם אתה משחק הרבה ופעם בכמה זמן מסיר ומתקין משחקים מומלץ לך לבצע איחוי "רגיל" של הדיסק.
אני ממליץ על OODEFRAG PRO.

היום הרבה משחקים מגיעים עם קבצים ענקיים ועדיף שהקבצים הללו ישבו כמה שיותר קרוב לאמצע הפלטה ולא בסופה.
יש לי מחשב משחקים מה זה עצבני !!!!

bariko פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #17 

תודה agent

למרות שבחרתי במפרט די חזק (יחסית), אני לא ממש משתמש בו למשחקים :)
וכך גם לגבי המחשב השני, המדיה סנטר...

theone
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1579
נתן תודות: 15 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #18 

Catskinner כתב: מי שבאמת סובל מזמני גישה גרועים וקצבי העברה נמוכים עדיף שישקיע את זמנו בבחינת האסטרטגיה שלו על מיקום ה page file והאם הוא נוהג לחצץ דיסקים. אלו שני גורמים שיש להם השפעה הרבה יותר גדולה על ביצועי הדיסק מכל איחוי שהוא.
...
לגבי מחיצות (PARTITIONS) האם עדיף ליצור PARTITION עבור כל שימוש: מערכת הפעלה, TEMP, תוכנות, קבצים?
לגבי PAGE FILE - האם עדיף למקם אותו ב- PARTITION משלו? או העיקר שיהיה קובץ אחד שלם?

Catskinner
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #19 

לגבי מחיצות צריך לשקול את הבעד והנגד. מצד אחד זה הפתרון היחיד להפרדה בין מערכת ההפעלה לקבצי המשתמשים כשאין אפשרות לחלק בין שני דיסקים פיזיים. מצד שני מעבר בין מחיצות מאוד יקר מבחינת זמן ומאיט את ביצועי המערכת. כפי שניתן לראות, גם כאן אין ארוחות בחינם.

אני אישית נגד חיצוץ דיסקים על בסיס עקרוני היות והסיבה הראשית לחיצוץ דיסק היא העלאת שרידות המערכת במקרה של קריסת מערכת הפעלה, אבל מבחינה מעשית קריסות אלו הפכו למאוד נדירות וכשהן כבר מתרחשות זה בא לעיתים יד ביד עם קריסה פיזית של הדיסק, כך שהרבה רווח אני לא רואה כאן. אפשר להתווכח על זה עד מחר אבל בחמשת השנים האחרונות לא ראיתי ולו מקרה אחד שבו חיצוץ דיסק עזר למישהו, בעוד שעם הירידה בביצועים נאלצים לחיות על בסיס יום יומי.

מצד שני אני חסיד גדול של הפרדה בין דיסקים פיזיים נפרדים היות וזה מאפשר למחשב לבצע קריאה וכתיבה במקביל, במיוחד כאשר ה Page File נמצא בדיסק אחר.

אבל כל אחד לפי צרכיו, אילוציו והעדפותיו.

amittzor
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1099
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 27 פעמים

שליחה #20 

עזוב קריסה - זה מאוד יעיל כשרוצים לפרמט את הכונן של מערכת ההפעלה. לא צריך להתחיל להתעסק עם גיבויים.

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”