שאלה קצת טכנית בנוגע ליציבות טמפרטורה

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
avshalog פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 448
נתן תודות: 16 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #1 

השאלה היא כזו:
במכונות דוד יחיד הגורם העיקרי לנפילת הטמפרטורה במהלך החליטה היא כניסת המים הטריים שמקררים את הדוד.
אם כך, מדוע יצרניות המכונות לא בונות מנגנון כזה שבזמן חליטה לא יכנסו מים חדשים ורק בסיום החליטה יתחדש מילוי הדוד? כמובן שצריך גם מנגנון הגנה למקרה שמישהו מחליט לרוקן את הדוד אבל גם אם נקח כדוגמה מכונה כמו סילביה עם דוד קטן יחסית של בערך 300 מ"ל יכולה להתמודד עם כוס מלאה מלאה מים (=5 מנות אספרסו כפול + גלישת טמפ', בתאוריה כמובן) לפני שיגמרו המים...

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #2 

נראה לי שזה יעבוד רק אם גוף החימום יהיה מאונך ולמטה, כך שהוא תמיד יהיה מכוסה במים.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

avshalog פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #3 

moti_r כתב:נראה לי שזה יעבוד רק אם גוף החימום יהיה מאונך ולמטה, כך שהוא תמיד יהיה מכוסה במים.
...
נכון. אני מניח שבנוסף גם זמני הכניסה לפעולה של התרמוסטט צריכים להשתנות... אולי בעצם אין סיבה. עדין מודדים את טמפרטורת הדוד.
אני מנסה לחשוב על חסרונות... אולי המתנה בין שוטים? גם זה לא אמור להיות מושפע...

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #4 

מה שמקרר את הדוד הוא חוסר הפעלה של גוף החמום.
כשגוף החמם פועל המים בו יעלו בטמפרטורה עד שהוא יותך ולכן שמים תרמוסטט שתקידו לכבות את גוף החמום.
ואז הכל מתקרר ומתחמם חזרה ללא הפסקה גם כשלא נכנסים מים בכלל.
תרמוסטט יודע להדליק ולכבות בצורה לא חכמה (רק משווה לטמפרטורה) ולכן נותנים לו תחום משחק (היסטרזיס) שהוא משחק בו בין כיבוי להדלקה.
תסתכל על הגרפים במאמרים של גלישת טמפרטורה והמדריך להתקנת PID.
PID גוזר את קצב שינוי הטמפרטורה ובהתאם נותן פולסים קצרים שדואגים שהדוד יתייצב על אותה טמפרטורה (במנוחה) - וכשנכנסים מים קרים הדוד פועל קבוע עד שה PID ממתג אותו חזרה ומייצב אותו.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

avshalog פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #5 

דבוטאנט כתב:מה שמקרר את הדוד הוא חוסר הפעלה של גוף החמום.
PID גוזר את קצב שינוי הטמפרטורה ובהתאם נותן פולסים קצרים שדואגים שהדוד יתייצב על אותה טמפרטורה (במנוחה) - וכשנכנסים מים קרים הדוד פועל קבוע עד שה PID ממתג אותו חזרה ומייצב אותו.
...
מה שאתה כותב הוא נכון חלקית. חוסר ההפעלה של גוף החימום אכן גורם לאבדן חום אבל הקצב הוא איטי יחסית (תופעה שאנחנו מנצלים כשעושים גלישת טמפ') אך כאשר זה קורה בשילוב עם מהילת המים החמים שבדוד עם מים בטמפ' החדר כמובן שאיבוד החום מהיר פי כמה. הרי גם כוס מים שתעמוד באויר הפתוח לא תאבד יותר מ-15 מעלות ב-30 שניות כמו שקורה במכונה כמו סילביה.
אגב, לגבי PID, עד כמה שאני הבנתי שדגימת הטמפ' היא בפולסים מהירים אבל הזרם שמגיע לגוף החימום הוא רציף בניגוד למצב של תרמוסטט שבו הוא מכיר שני מצבים יש זרם\אין זרם. האם זה אכן ככה?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #6 

איטי אבל קיים - תפעיל את המכונה ותראה את הנורה נדקלת ונכבית כל הזמן. במצב מנוחה המכונה תמיד תנוע בטמפרטורה אבל בגבולות התרמוסטט - זה נכון ובחליטה באמת ייכנסו מים יותר קרים.
בגלישת טמפרטורה אתה מוריד מים עד שהדוד מתקרר, מחכה שיתחמם ואז כשהנורה כבית נותנים פולס קצר לקרור אלא אם כן אתה מעדיף לחכות דקה או 2 או 3 בתלות בקפה...זה לא מעשי לפי הניסיון שלי.
תרמוסטט מדליק ומכבה אבל לא סביב נקודה אחת כי אז גוף החמום יידלק וייכבה כל הזמן - חוצמזה שזה לא מעשי כל כך לעשות תרמוסטט כזה זה גם לא רצוי אז מראש כבר מתכננים תרמוסטט עם תחום פעולה ומכאן אין דיוק.
ב PID יש תרמוקאפל שכל הזמן מתרגם טמפרטורה למתח (הוא עובד כל הזמן). היציאה שלו מומרת לדיגטלי בקצב גבוה ומשם הנתונים מעובדים גם בקצב גבוה - בקיצור הגימה מבחינתך היא כמעט רציפה כי ככה אפשר לעקוב אחרי שינויי הטמפרטורה.
ה PID בודק את קצב שינוי הטמפרטורה ובהתאם נותן פולסים קצרים לגוף חמום ככה שבזמן מנוחה לא תעלה ולא תרד מהטמפרטורה שמתוכנתת.
הוא לא סתם משווה לטמפרטורה - הוא מתכנן להגיע לטמפרטורה = זה משהו קצת אחר.
בחליטה כאמור הוא יפעיל את החמום קבוע כי נכנסים מים קרים (אתה לא רוצה לשאוב מים חמים כי זה יסבך את המשאבה)

באופן כללי לא משנים את מתח הפעולה של גוף החמום אז כל הבקרה עליו היא רק כיבוי הדלקה - השאלה היא אם עושים את זה חכם או לא.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

avshalog פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #7 

מממ... או שאני לא מבין את התשובה או שקצת התרחקנו מהשאלה.
את עקרונות הפעולה והמכניקה של המכונה אני מכיר מצויין וגם את הבקר PID אני מבין דיי טוב (קורס בקרה בטכניון לא שוכחים גם אחרי הרבה שנים...)
השאלה היתה אחרת. מדוע חייבים להכניס מים לדוד בזמן החליטה, אם אפשר לחכות לגמר החליטה וכך להפחית את אחד מהגורמים לאיבוד הטמפרטורה.

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #8 

avshalog כתב:מממ... או שאני לא מבין את התשובה או שקצת התרחקנו מהשאלה.
את עקרונות הפעולה והמכניקה של המכונה אני מכיר מצויין וגם את הבקר PID אני מבין דיי טוב (קורס בקרה בטכניון לא שוכחים גם אחרי הרבה שנים...)
השאלה היתה אחרת. מדוע חייבים להכניס מים לדוד בזמן החליטה, אם אפשר לחכות לגמר החליטה וכך להפחית את אחד מהגורמים לאיבוד הטמפרטורה.
...
ברגע שלא יוזרמו מים לדוד במהלך החליטה,חוסר המים יכול לגרום לנזק לגוף החימום,וגם לטרמוסטטים.

היתה לי בעבר נמוקס נפוליטנה שעובדת על אותו עיקרון של הסילביה,פעם ניסיתי להתחכם,והוצאתי את צינור הזנת המים לדוד ובגוף חימום הלך.
כשאתה חולט 60 סמ'ק קפה,כנראה שהפסדי המים בדוד גדולים יותר.

avshalog פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

אין ספק שצרך להיות איזה מנגנון שלא יתן לשרוף את הדוד. וכמובן שגודל הדוד צריך לאפשר את המשחק הזה.
השאלה שלי היתה עקרונית - לא על מכונה זו או אחרת. אני מחפש את הסיבה שאף מכונה לא עובדת כך על אף שתאורטית זה אמור לייצר יציבות טמפרטורה מאוד טובה.

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #10 

avshalog כתב:אין ספק שצרך להיות איזה מנגנון שלא יתן לשרוף את הדוד. וכמובן שגודל הדוד צריך לאפשר את המשחק הזה.
השאלה שלי היתה עקרונית - לא על מכונה זו או אחרת. אני מחפש את הסיבה שאף מכונה לא עובדת כך על אף שתאורטית זה אמור לייצר יציבות טמפרטורה מאוד טובה.
...
עקרונית לא נראה לי שיש בעיה,רק להוסיף ברז חשמלי,סולנוייד,שסתום אל חוזר ועוד ועוד.
אז סביר להניח שהמכונה כבר לא תימכר כמכונה "פשוטה וזולה",אלה כמכונה ברמה גבוה יותר ויקרה יותר.

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #11 

אלא אם כן מישהו יחשוב על פטנט לא מתוחכם. ברור שהשיטה הראשונה שחושבים עליה היא שתי שאבות, אבל אולי יש דרך יותר פשוטה שמסתמכת על משאבה אחת? מצוף לפני הדוד במיכל נפרד, או דוד שמחולק לשניים עם מעבר שמתוכנן כך שהמים הקרים לא יתערבבו מיידית במים שמגיעים לראש
what's next?

גונן
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 825
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 109 פעמים

שליחה #12 

לא ממש הבנתי את העיניין , אם הוצאת 60מ"ל מיים בצורה איטית ביותר במשך חצי דקה ויש pid כולומר הטרמוקפל מבחין מייד בסטייה ובמגמה הכללית למטה , הוא מפעיל מייד את הגוף חימום ויכול לחזות את ההמשך , בקיצור מניסיון אני אומר לך שהעסק יורד בלא יותר ממעלה בקושי .

בקיצור הpid נותן מענה מצויין ליציבות הטמפרטורה , למה לחשוב על פטנט אחר ?

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #13 

פתרון מצוין אבל יקר
what's next?

avshalog פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

גונן כתב:לא ממש הבנתי את העיניין , אם הוצאת 60מ"ל מיים בצורה איטית ביותר במשך חצי דקה ויש pid כולומר הטרמוקפל מבחין מייד בסטייה ובמגמה הכללית למטה , הוא מפעיל מייד את הגוף חימום ויכול לחזות את ההמשך , בקיצור מניסיון אני אומר לך שהעסק יורד בלא יותר ממעלה בקושי .

בקיצור הpid נותן מענה מצויין ליציבות הטמפרטורה , למה לחשוב על פטנט אחר ?
...
זה ממש מוזר לי מה שאתה אומר כי ממה שקראתי על PID, הבנתי שיש הבדלי טמפרטורה של 8 מעלות בין תחילת החליטה לסופה לעומת כמעט 12 ללא PID (בסילביה כמובן). כך שגם עם PID אנחנו לא מתקרבים לטווח של עד 2 מעלות כמו במכונות מקצועיות יותר.
בכל מקרה הרעיון שלי היה לעשות משהו במסגרת הטכנולוגיה הקיימת ללא תוספות אלא רק שינוי דרך הניצול...

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”