אני רוצה מאוד שיהיה שוב דיון עמוק (הניסוח הקודם לא היה נכון)- אני אודה לכם

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
תגובות: 1098
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

שליחה #1 

אם תעלו שאלות שקשורות לקפה שייתן לי נושאים לכתוב עליהם.
נדון בהם ונלמד כולנו מהם.
לעבודההההההה
נערך לאחרונה על ידי NEGRO ב 16/05/2011 18:08, נערך פעם 1 בסך הכל.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

shtud
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1591
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #2 

אולי תתחיל משהו וננסה לעקוב, אני אישית הייתי רוצה לדעת למה יש סוגי קפה שמתאימים לקלייה כהה כשאחרים ממש ממש לא, כלומר מה ההבדל ביניהם מבחינה כימית או משהו כזה.

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #3 

תגדיר דיון עמוק.

שאלה על ET ו-BT זה לא עמוק מספיק מבחינתך?
איזה תערובת כדאי להכין מ-4 זנים נתונים, זה עמוק?
דיון על תפיסת עולם של QUEST מול תפיסת עולם של ג'ין, זה מספיק טוב?
שאלות על cupping, תופס?

או שאולי יש לנו הבדלים בהגדרה של "המון זמן"?
:roll:
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4726
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

שליחה #4 

NEGRO, יש נקודה שאני נתקלתי בה בהמלצות שלך שעדיין לא ממש ברורה לי.

אני יודע שאתה מעדיף וממליץ על קליה של קפה חד-זני ובכל זאת לא ראיתי עדיין הסבר מלא ממך מדוע אתה חושב שנכון יותר לקלות קפה חד-זני מאשר תערובת.

כמובן שיש את ההסבר המתבקש שעדיף למצות את מלוא פוטנציאל הקפה ואז לערבב אבל לא ממש ראיתי הסבר מפורט כיצד לקלות נכון את הקפה ובאיזה כלים להשתמש לבחון את הפולים הירוקים ולהתאים להם את שיטת הקליה המתבקשת.

גרפים והסברים כלליים על לחות זה נחמד אבל לא ממש תורם לקולה החובב שרוצה להעמיק את ידיעותיו בתהליך הקליה ... צריך המלצות אופרטיביות שניתן לישם בסביבה הביתית עם כלים פשוטים ולקבל קפה טוב יותר.

מה דעתך להוריד את הכפפה ולכתוב מדריך קליה + מספר דוגמאות לקליה של זנים נפוצים ? אולי סרטון שמראה את שלבי הקליה עם הסברים ברקע ?

תודה מראש.

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #5 

חחחחחחחה
יש לנו הבדלים בהגדרה של המון זמן.
ET BT זה נושא מעניין.
הייתי שמח פשוט לראות עוד דברים שאנו נתקלים בהם ביום יום ונשאל עליהם.
לגבי סוגי קפה שמתאימים לקלייה כהה, אני אישית לא אוהב קלייה כהה,אני יודע שהקפה מאבד הרבה מאופיו ככל שהקלייה מעמיקה מפיצוץ ראשון ואילך,ישנם סוגי קפה ששומרים יותר טוב על אופיים ולכן ניתן לקלות אותם כהה יותר,פולי הקפה שראיתי ששומרים על אופיים היו כאלה שהצפיפות שלהם הייתה גבוהה יותר,כך שהחום השפיע עליהם פחות לדעתי,אך קלייה כהה זו הגדרה בעייתית, טמפ' הוצאה של 200 מעלות (פולים ) אפילו באותו פרק זמן של ברזיל ושל סידמו ייתן צבע אחר לגמרי,הסידמו מטבעו כהה יותר בקלייה ומבלבל מאוד אם מתייחסים רק לצבעו.
אבל בכללי זה דיון מעולה.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #6 

לא יצא לי להיתקל בהרבה המלצות לקלות קפה עד פיצוץ ראשון.

אתה טוען שהקפה מאבד הרבה מטעמיו מעבר לפיצוץ ראשון ובמקום אחר (נדמה לי שבמאמרים של bootcoffee) אני זוכר שקראתי שכדאי לתת מרווח בין הפיצוץ הראשון לשני ולהוריד את עוצמת החימום כדי לאפשר לטעמי הקפה להתפתח היטב (וכמובן להיזהר לא להוריד מידי כדי לא לבצע "אפייה" של הפולים).

על פניו סתירה ... מי צודק ?

מנסיוני אני יכול לומר שלמרבית סוגי הקפה קליה בהירה של עד פיצוץ ראשון תתן משהו שהוא בלתי ניתן לשתיה (במיוחד כאספרסו) ולרוב כדאי לכוון לתחילת פיצוץ שני עם קירור מהיר או ממש שניה לפני ועל הפולים להתנפח ולהוציא את מרבית הלחות שבתוכם.

בנוסף אודה להתיחסות שלך לשאלה שלי בנושא קלית קפה חד-זני ...

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #7 

זורק כפפה.
כמי שאוהב בעקרון קליה חד זנית,תקלה כמה וכמה זנים לפי רמות קליה שאתה מעדיף (ואולי תסביר סוף סוף למה קליה בהירה זה רע :wink: ),ותן חוות דעת שלך לגבי תכונות הטעםריח גוף,ותכונות אחרות שאתה מרגיש בכל זן וזן בנפרד,אולי סוף סוף נבין שבוגיסו וסומטרה הם כן זנים מוצלחים :) ,ומעבר לכך לדעתי יתפתח דיון טוב ומלמד.

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #8 

אני מסכים לגמרי עם כפיר (Y)

קודם כל, לדעתי אי אפשר לדבר בהכללה על פיצוץ ראשון או שני ביחס לקפה. כל זן צריך דרגה אחרת.
נראה לי שעל זה מסכימים בכל מקום שבו קראתי, וגם הנסיון מראה שקפה הודי, למשל, זקוק לקליה עד תחילת שני, אפילו פחות, אחרת הוא כבד ומר מדי. מצד שני, בורונדי מתבלט איפשהו באמצע הדרך בין ראשון לשני, ואם תגיע איתו לשני הוא ילך לאיבוד.

חוצמזה שאני לא מסכים שאפשר לומר שקליה כהה היא לא טובה.

גם אני אשמח לתשובה על שאלת החד-זני של כפיר. זה נושא מעניין.

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #9 

כפיר_ש כתב:לא יצא לי להיתקל בהרבה המלצות לקלות קפה עד פיצוץ ראשון.

אתה טוען שהקפה מאבד הרבה מטעמיו מעבר לפיצוץ ראשון ובמקום אחר (נדמה לי שבמאמרים של bootcoffee) אני זוכר שקראתי שכדאי לתת מרווח בין הפיצוץ הראשון לשני ולהוריד את עוצמת החימום כדי לאפשר לטעמי הקפה להתפתח היטב (וכמובן להיזהר לא להוריד מידי כדי לא לבצע "אפייה" של הפולים).

על פניו סתירה ... מי צודק ?

מנסיוני אני יכול לומר שלמרבית סוגי הקפה קליה בהירה של עד פיצוץ ראשון תתן משהו שהוא בלתי ניתן לשתיה (במיוחד כאספרסו) ולרוב כדאי לכוון לתחילת פיצוץ שני עם קירור מהיר או ממש שניה לפני ועל הפולים להתנפח ולהוציא את מרבית הלחות שבתוכם.

בנוסף אודה להתיחסות שלך לשאלה שלי בנושא קלית קפה חד-זני ...
...
איפה אדון שנהב,אולי הוא יוכל להאיר את עינינו,למה האיטלקים קולים כל כך כהה,וכולנו תמיד נאהב אותו,וכשמוטי קולה קליה כהה,כולנו מתנפלים עליו. :)

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #10 

פשוט מאוד... אם היו קוראים לי סרג'יו מוטיני חוטיני, זה היה נראה אחרת... :מעשן:

Oferot
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 976
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

שליחה #11 

לסרג'יו פנית לא טעית
יאללה לפחםםם :)

חוץ מזה שמוטי קולה בג'ין...שכולנו יודעים כמה נמוכה רמת הקליה בו (הוא גם נראה מצועצע וגם קליה באוויר)
נערך לאחרונה על ידי Oferot ב 16/05/2011 20:47, נערך 2 פעמים בסך הכל.

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #12 

חס וחלילה, לא אמרתי לקלות עד פיצוץ 1, בחיים לא,פשוט לא הבנת את כוונתי, תקרא שוב.
הכוונה היא שמפיצוץ 1 ואילך ככל שמתקדמים בקלייה, מאבד הזן את טעמיו המאפיינים וטעמי הקלייה משתלטים, איזון נכון ביניהם מביא לתוצאה הטובה ביותר.
עכשיו אני מתפנה לקרוא את שאר התגובות. :-)
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

Oferot
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 976
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

שליחה #13 

סתם סתם אני מדליק אתכם :wink:
מילה של אקסטרימיסט.

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #14 

או קיי, עכשיו אני אענה בקשר לקלייה חד זנית.
דבר ראשון, מדריך קלייה זה דבר מעניין שאולי אני אעשה, הבעיה מתחיל שכאשר המדריך פונה לקהל הביתי ואפילו למקצועי שאינו משתמש בבקרה מדוייקת, כלים שאתן לא יעזרו שכן ההשפעה חייבת להיות נראית איכשהו אחרת זה רק ניסוי וטעייה, תחשוב שהייתי אומר לך שעד דקה רביעית הקפה צריך להיות בצבע זהוב וב140 מעלות, היה קשה לך ליישם, ואז אולי היה לך קווסט והייתי מנסה לעשות זאת ולכן הייתי מחמם מאוד את התוף ואף מצליח להגיע ל140 מעלות ב 4 דקות, אבל הקווסט מסתובב לאט וזה יכול לגרום לכוויות על הפול, לכן מדריך קלייה ועוד כתוב זה דבר בעייתי.

חד זני השקיטו ושמעו את משנתי הברורה.
פולי קפה ירוק עוברים תהליך מיון קפדני וזאת כדי שגודל הפולים יהיה שווה,למה שיהיה שווה, בכדי שהקלייה תהיה אחידה ככל שניתן.
כאשר אני קולה תערובת בבת אחת (ואני לא) אני בעצם שם על שיפוד בשר בעובי 3 סנטימטר ועוד חתיכה בעובי סנטימטר ומצפה שהם יתבשלו באותו זמן, האם עתה התמונה יותר ברורה?
כאשר אני קולה תערובת (ואני לא) אני בעצם מגיע לקלייה מסוימת שאופטימלית לחלק מהפולים ואילו חלקם בשלב מאוחר יותר או מוקדם יותר.
קלייה כהה זה לא דבר רע כמו שאין דבר כזה קפה רע או לא טוב, זה עניין של טעם.
אני מקווה שעכשיו הדברים קצת יותר מובנים.
תמיד פה בשבילכם .
גלעד שמחי
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #15 

"זורק כפפה.
כמי שאוהב בעקרון קליה חד זנית,תקלה כמה וכמה זנים לפי רמות קליה שאתה מעדיף (ואולי תסביר סוף סוף למה קליה בהירה זה רע ),ותן חוות דעת שלך לגבי תכונות הטעםריח גוף,ותכונות אחרות שאתה מרגיש בכל זן וזן בנפרד,אולי סוף סוף נבין שבוגיסו וסומטרה הם כן זנים מוצלחים ,ומעבר לכך לדעתי יתפתח דיון טוב ומלמד."

יוסיסופר, לא הבנתי למי התכוונת, דרך אגב, סומטרה זה זן מדהים, כששיווקתי קפה אורגני הוא היה קפה שחור 100% סומטרה.
זה נכון שככל שהזן הינו יותר מתוחכם, אני קורא להם קפה תבלין, הקלייה שלו יותר בעייתית כיוון שמרווח הטעמים שלו רחב יותר.
קפה תבלין הינם סוגי קפה שמשפיעים על התערובת מבחינת טעם,ארומות וכו' בצורה דומיננטית, ישנם סוגי קפה בסיס כמו ברזיל וקולומביה שאף הם בקלייה נכונה יכולים להשפיע מאוד על התערובת.
ושוב
מחכה לשאלות ולדיונים שלכם
גלעד שמחי
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

tal_r
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 228
נתן תודות: 6 פעמים
קיבל תודות: 7 פעמים

שליחה #16 

לעניין הקווסט בדקה הרביעית ו- 140 מעלות..... סתם כי זה נכתב...

אין שום בעיה להגיע :D לא ירדתי לסוף הדעת של תוף מסתובב לאט (לאט זה עניין יחסי) אבל
לאור העובדה כי תהליך הייבוש אורך בערך כ- 5 דקות ומסתיים ב- 150 מעלות BT... בסביבות הדקה
הרביעית נהיה ב- 140 BT וזה בלי לחמם את התוף בצורה רצחנית....

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #17 

מקבל לומד ומפנים.

לפני הרבה שנים כששאול רובין (האדמ'ור מבחינתי) ניהל פורום קפה בנענע,הוא נתן את דעתו לזנים השונים,ובאמת הוא קטלג אותם לזנים בסיסיים וזנים תבליניים.

כמו כן הוא קיטלג זנים כטעמי בורבון,האמת שמעולם לא הבנתי כיצד,ובטח ובטח לא הצלחתי להגיע לטעמי יין בקפה (יין חמוץ אולי לפעמים).

שוב פעם,אשמח לשמוע את חוות דעתך לכל זן,רמת קלייתו,ואיזה טעמים ניתן להפיק ממנו בכל רמת קליה,כמובן שגם אפשר (אבל לא חייב),לזרוק כמה טיפים מקצועיים בנושא הקליה,כיוון שאני שם לב,שלמרות שרובנו קולים את אותם הזנים פחות או יותר (מה שהשוק המקומי מציע),רובנו מגיעים לטעמים שונים אחד מהשני.

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #18 

Negro, תודה על התגובה אך צר לי אני עדיין לא מקבל תשובות ממצות.

המשנה שלך ברורה וגם ההגיון שמניע אותה אך מה שאני מנסה לומר שוב ושוב שזה לא מגובה בתיאור מפורט שמניח את הדעת.
ברור שיש אופטימום של דרגת קליה לכל זן וזה בסדר השאלה איך מוצאים אותו? לפי מה שטעים לי? אולי אני מעדיף לקלות כהה כי אני אוהב מרירות שתהיה בקפה?

אתה מבין שלומר לחפש את האופטימום בין פיצוץ ראשון לשני לא ממש מסייע לאף אחד להבין מהו? כלומר מה מגדיר את האופטימום לכל זן? מהו המדד? האם כשהחמיצות מאוזנת עם המרירות? האם כל זן חייב בקליה אופטימלית להיות מאוזן עד כדי כך שניתן יהיה לשתות אותו לבד (ניחוש מושכל שלי כנראה שלא)?

בקיצור המסר שאני מנסה להעביר לך הוא שאתה צריך לנסות לגשר על פערי הציוד ולהעביר את המידע בצורה שאנו יכולים להבין ולישם! בלי זה הדיון נהפך לתיאורטי בלבד עם מונחים שמופרחים לאוויר כמו בלונים ביום הולדת...

זה כמו שיש מרצה גאון בדורו אבל ללמד הוא לא ממש יודע ואז מה התועלת שיש לתלמידים? מה באמת הם ילמדו ממנו?
תודה שוב.

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #19 

כפיר בא נעשה נסיון,שמבחינתי זו הסיבה שאני מעדיף לא לקלות כמה זנים יחד.
סתם לשם התירגול,קח שליש פולים מרגוג'יפ (ענק),שליש פולים של סידמו (קטנים קטנים),ושליש גואטמאלה טריים וכחלחלים בצבעם-שאז צריך יותר זמן לקלות אותם,עכשיו תנסה לקלות את כולם יחד,אין לי ספק שהקליה לא תצה אחידה,אולי טעימה כן..
אני כמעט תמיד,קולה שלושה זנים כל אחד לחוד,ומרכיב לי בצד את התערובת שאני מעוניין.

NEGRO פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה

שליחה #20 

או קיי כפיר,אני מבין אותך אבל לצערי התשובה פשוט לא כל כך פשוטה, המיצוי האופטימאלי של טעמים מבחינתי יכול להיות שונה לגמרי למישהו אחר, טעם זה דבר אישי. אני מגדיר אופטימלי בקשת רחבה של טעמים ללא מרירות עם חמיצות עדינה, בהגדרה רחבה זו אני מוצא את הטעמים שאני אוהב.
מציאת הטעם האופטימלי יכול להתקבל רק אחרי אינסוף טעימות של כל זן בצורות קלייה שונות ולדרגות קלייה שונות
אתה לא מקבל תשובה ממצה כיוון שלצערי אין כזו.
קלייה זו אומנות לכל דבר
אמרת :"האם כל זן חייב בקליה אופטימלית להיות מאוזן עד כדי כך שניתן יהיה לשתות אותו לבד" לדעתי כמעט כן, כל זן חייב להיות לו מאפיין ברור בכדי שיוכל לתרום לתערובת.
אני אתייחס לעוד דבר, אמרת שכולכם קולים כמעט אותם זנים ובכל זאת מתקבל טעם אחר לכל אחד,התייחסתי בדיוק לכך במאמר שלי לגבי בלנדים ועל הטעות הרווחת נמצא בקישור הזה
[interest]נערך על ידי moti_r: הודעה מסחרית מעוסק בתחום.[/interest]

ועוד משהו שהתייחסת אליו :"בקיצור המסר שאני מנסה להעביר לך הוא שאתה צריך לנסות לגשר על פערי הציוד ולהעביר את המידע בצורה שאנו יכולים להבין ולישם! בלי זה הדיון נהפך לתיאורטי בלבד עם מונחים שמופרחים לאוויר כמו בלונים ביום הולדת... "

לצערי אני לא יכול לגשר על פערי הציוד אחרת הייתי קונה מחבת ענקית ופותח עסק, העניין הוא לא פשוט, אני רק יכול להאיר את העניים ולהכווין,אולי לתקן טעויות אבל הידיים בהגה שלך.
לגבי טעימת כל זן והגדרת הטעם שלו.
את זה צריך לעשות אולי בשיתוף הפורום, כמו כן, אני יכול להגיד טעם מסוים וכשאתה תקלה תקבל טעם אחר לגמרי, האם זה יעזור?
בטוח שלא (גם לזה התייחסתי במאמר נראה לי)
בכל אופן
לדעתי, אם העניין היה כל כך פשוט, לא היה לוקח לי כמעט שנתיים לחקור אותו ועדיין אני לומד כל יום.
לילה מצוין
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”