בהעדר ציוד מדידה מקצועי, השתמשתי במבחן ה checkerboard pattern ובעיניים הביוניות הסופר-וידאופיליות שלי
למעשה, הזנתי מהמחשב test pattern שבו רצועות של checkerboard pattern (עם שחורים של 0 ולבנים של 255), ורצועות אחידות בבהירות ביניים (אפור 127).
המטרה: הגוון של רצועות האפור 50% צריך להראות זהה לגוון "הכולל" בצפיה על רצועות ה checkerboard מרחוק. קביעת גמה נכונה אמורה לכוון את האפור 50% בהתאם.
להפתעתי, גיליתי שהגוון של אפור הביניים היה כהה בהרבה מאשר "הבהירות הממוצעת" הנצפית מרצועות ה checkerboard, כאשר הגמה היא 2.5 ו 2.2.
רק כאשר הגמה היא 2.0, הרצועות רק התחילו להיות קרובות בגווניהן (עדיין כהות מסוימת לרצועות אפור הביניים).
כרטיס המסך הוא fx5200 של gainward.
מסקנתי היא, שהכרטיס מסך שלי עובד בגמה של פחות מ 2.0 - אני מהמר משהו כמו 1.8.
לאחר שקבעתי הגמה ל 2.0 - ביצעתי כיול מחדש ל black level ול peak white (ברייטנס וקונטרסט). חייבים לכייל אותם מחדש, בעיקר כי ה black level זז (לדוגמא אצלי, כאשר הגמה היתה 2.5 כיול b.l. נכון היה באמצעות brightness של 3, וכשעברתי לגמה 2.0 כיול b.l. נכון היה באמצעות brightness של מינוס 1).
אני יודע - אני יודע - תכף עופר יגיד שזו שיטת אצבע, המביאה לתוצאות לא מדויקות בעליל, ואין היא באה להחליף כיול גמה עם מכשיר מדידה - והוא צודק
ועוד משהו קטן - באופן מוזר מאד, הפלזמה מרצדת (כן, כן מרצדת, כמו flicker של CRT) באזור של רצועות ה checkerboard... עוד תופעה משונה בלתי מוסברת...
לבסוף: אם יש עניין - אצרף את קובץ ה test pattern שהכנתי.