שינוי מדיד "color" במסכים
-
unsound_methods
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 563
- נתן תודות: 0
- קיבל תודות: 0
מעניין אותי לדעת מבחינה טכנית (מתמטית) מה בדיוק עושה כפתור "color" (סטורציה).
לפי DVE, יש לכייל כך ש bars בצבעי היסוד הטהורים (primaries) ייראו בבהירותם, מאחורי פילטר הצבע המתאים, כמו בהירות הלבן שמסביבם.
ואכן, ניקח לדוגמא רכיב B, אם אני מעלה את מדיד color, ה bar שלו (דרך הפילטר) נראה בוהק יותר מסביבתו הלבנה ("כחולה" דרך הפילטר). אם אני מוריד color, אז הוא הופך לחשוך (עד כדי שחור).
הכל נחמד, רק שחסר לי מה קורה טכנית בפועל.
איזו טרנספורמציה כפתור ה color עושה בעצם לתמונה?
לפי DVE, יש לכייל כך ש bars בצבעי היסוד הטהורים (primaries) ייראו בבהירותם, מאחורי פילטר הצבע המתאים, כמו בהירות הלבן שמסביבם.
ואכן, ניקח לדוגמא רכיב B, אם אני מעלה את מדיד color, ה bar שלו (דרך הפילטר) נראה בוהק יותר מסביבתו הלבנה ("כחולה" דרך הפילטר). אם אני מוריד color, אז הוא הופך לחשוך (עד כדי שחור).
הכל נחמד, רק שחסר לי מה קורה טכנית בפועל.
איזו טרנספורמציה כפתור ה color עושה בעצם לתמונה?
- oferlaor
- מנהל

- תגובות: 78765
- שם מלא: עפר לאור
- נתן תודות: 785 פעמים
- קיבל תודות: 5372 פעמים
לא הבנתי את השאלה.
COLOR משנה את הסטורציה של הצבע - יותר COLOR יותר ריכוז צבע. פחות COLOR, ההבדלים בין הצבעים יורד (RGB הופכים יותר זהים). בגדול זה פאקטור על U/V בסיגנל YUV.
הבדיקה ב-DVE נעשית על ידי השוואת גוונים מסויימים לקומפוננטות שלהם בלבן.
למשל, אם אני משווה כחול ב-100IRE ללבן ב-100IRE, האלמנט הכחול בשניהם צריך להיות באותה רמת תאורה (בתיאוריה). תוסיף פילטר כחול ואז תשנה את ה-TINT/COLOR עד שתקבל גוונים זהים בין כל הSECONDARIES ביחס ללבן.
COLOR משנה את הסטורציה של הצבע - יותר COLOR יותר ריכוז צבע. פחות COLOR, ההבדלים בין הצבעים יורד (RGB הופכים יותר זהים). בגדול זה פאקטור על U/V בסיגנל YUV.
הבדיקה ב-DVE נעשית על ידי השוואת גוונים מסויימים לקומפוננטות שלהם בלבן.
למשל, אם אני משווה כחול ב-100IRE ללבן ב-100IRE, האלמנט הכחול בשניהם צריך להיות באותה רמת תאורה (בתיאוריה). תוסיף פילטר כחול ואז תשנה את ה-TINT/COLOR עד שתקבל גוונים זהים בין כל הSECONDARIES ביחס ללבן.
-
unsound_methods
- חבר פעיל במיוחד

הכול יפה, כאשר כיילתי, זה בדיוק לפי איך שתארת. אבל אני לא מבין את הצד הטכני "מאחורי" הדברים.
1. מה זה אומר "יותר ריכוז צבע"?
2. איך יכול להיות בכלל מצב שב 100 לבן וב 100 כחול, הם לא מפיקים את אותה רמת תאורה ברכיב הכחול?
3. "פאקטור" על ה chroma - תודה - זה כבר הסבר מהסוג שחיפשתי. עכשיו אחשוב ואנסה להבין ההשלכות.
1. מה זה אומר "יותר ריכוז צבע"?
2. איך יכול להיות בכלל מצב שב 100 לבן וב 100 כחול, הם לא מפיקים את אותה רמת תאורה ברכיב הכחול?
3. "פאקטור" על ה chroma - תודה - זה כבר הסבר מהסוג שחיפשתי. עכשיו אחשוב ואנסה להבין ההשלכות.
- oferlaor
- מנהל

1. קשה לי להסביר בלי להיכנס לאיך צבע נוצר. בגדול כש-R = G = B אז יש לך צבע אפור. כאשר יש הפרש גבוה בין האלמנטים, אז יש לך יותר SATURATION בצבעים. COLOR שולט ב-DECODING של יחס ההפרשים בין הצבעים. כאשר הוא אפס, אז הוא מאלץ את המקור להתנהג כאילו R=G=B, וכאשר הוא גבוה, הוא מאלץ את ההפרשים בינהם להיות יותר קיצוניים.
2. זה בדיוק המטרה של הכיול, כאשר ה-TINT למשל לא נכון, אז אתה לא באמת רואה כחול, אלא גוון אחר (מה שאומר שרמת הכחול לא תהיה נכונה). יש כמה שיטות לבדוק את זה. השיטה של DVE היא טיפה פשטנית ולא הכי יעילה בעולם. אני מוצא שהרבה פעמים התוצאות מאוד לא מדוייקות (גם ברמת דיוק מדידה) ובד"כ מתעלם מהבדיקה הזו. כאשר מדובר במסך "חד" (רזולוציה גבוהה יותר), העלאת הכחולים (תמונה "חמה" יותר מבחינת טמפ' צבע) או הורדת COLOR SATURATION מתחת לנורמה, גורם לתחושה של חדות יתר ותמונה "חזקה" יותר (PUNCHY). כשהתמונה רגועה מדי (BLAND) לפעמים הרמת COLOR SATURATION מעל הנורמה גורם לתמונה להיראות טובה יותר (זה כמובן לא משפיע על כיול הצבע!).
2. זה בדיוק המטרה של הכיול, כאשר ה-TINT למשל לא נכון, אז אתה לא באמת רואה כחול, אלא גוון אחר (מה שאומר שרמת הכחול לא תהיה נכונה). יש כמה שיטות לבדוק את זה. השיטה של DVE היא טיפה פשטנית ולא הכי יעילה בעולם. אני מוצא שהרבה פעמים התוצאות מאוד לא מדוייקות (גם ברמת דיוק מדידה) ובד"כ מתעלם מהבדיקה הזו. כאשר מדובר במסך "חד" (רזולוציה גבוהה יותר), העלאת הכחולים (תמונה "חמה" יותר מבחינת טמפ' צבע) או הורדת COLOR SATURATION מתחת לנורמה, גורם לתחושה של חדות יתר ותמונה "חזקה" יותר (PUNCHY). כשהתמונה רגועה מדי (BLAND) לפעמים הרמת COLOR SATURATION מעל הנורמה גורם לתמונה להיראות טובה יותר (זה כמובן לא משפיע על כיול הצבע!).
-
unsound_methods
- חבר פעיל במיוחד

אוקיי, הבנתי משמעות הפאקטור על הכרומה:
כאשר הסיגנל מופרד לרכיב luma ורכיבי chroma (קומפוננט, YUV ודומיהם), רכיבי הכרומה מתארים את ההפרשים שצריך להוסיף לכל primary color בתמונת ה luma (התמונה בשחור-לבן בעלת הבהירות הנכונה) על מנת להגיע לתמונה בעלת הצבע הנכון.
לכן, הפעלת פקטור על רכיבי ה chroma תשפיע על המשקל שיינתן לאותם הפרשים ב primaries - פקטור גדול יותר, הפרשים גדולים יותר על כל רכיב צבע, "מתרחקים" יותר מהערך המונוכרומטי - קרי יותר סטורציה של צבע.
לכן, במסך הדיגיטאלי יש בקר color עבור כניסות כגון קומפוננט / svideo (כאלו שמעבירות רכיבי luma, chroma), אבל אין בקר color עבור כניסת RGB (כי ערכי ה primary colors כבר נתונים).
אבל, מה שלא ברור פה בעצם, זה למה ניתן בכלל לשלוט בפאקטור הזה? ברור כי יש ערך מסוים אחד שהוא הנכון.
לדוגמא, עבור YUV של PAL, נוסחת ההמרה לחילוץ רכיב R היא:
R = 1y + 0u + 1.14v
אז למה שבכלל ארצה להכפיל את המקדם של V ולא להשתמש במקדם הנכון 1.14 ? (במקרה הספציפי הזה מקדם U לא מעניין כי הוא 0).
לחיזוק הטענה:
הממיר מסוגל להוציא YUV (על svideo) או לחילופין להוציא RGB. מה שאומר, שאם אני משתמש ב RGB הממיר עשה בעצמו את ההמרה. סביר להניח שהוא עשה זאת לפי מטריצת ההמרה הנכונה (מ YUV ל RGB) - שום "פקטור" מסתורי לא נכנס לעסק, הרי אין לנו כפתור color בממיר!
לכן הטענה מובילה לכך שכפתור הcolor במסך מיותר - חייב להיות פקטור אחד נכון, והוא אמור להיות קבוע (לפי נוסחאות ההמרה). לכן לא ברור למה בכלל מאפשרים לשנות אותו...
כאשר הסיגנל מופרד לרכיב luma ורכיבי chroma (קומפוננט, YUV ודומיהם), רכיבי הכרומה מתארים את ההפרשים שצריך להוסיף לכל primary color בתמונת ה luma (התמונה בשחור-לבן בעלת הבהירות הנכונה) על מנת להגיע לתמונה בעלת הצבע הנכון.
לכן, הפעלת פקטור על רכיבי ה chroma תשפיע על המשקל שיינתן לאותם הפרשים ב primaries - פקטור גדול יותר, הפרשים גדולים יותר על כל רכיב צבע, "מתרחקים" יותר מהערך המונוכרומטי - קרי יותר סטורציה של צבע.
לכן, במסך הדיגיטאלי יש בקר color עבור כניסות כגון קומפוננט / svideo (כאלו שמעבירות רכיבי luma, chroma), אבל אין בקר color עבור כניסת RGB (כי ערכי ה primary colors כבר נתונים).
אבל, מה שלא ברור פה בעצם, זה למה ניתן בכלל לשלוט בפאקטור הזה? ברור כי יש ערך מסוים אחד שהוא הנכון.
לדוגמא, עבור YUV של PAL, נוסחת ההמרה לחילוץ רכיב R היא:
R = 1y + 0u + 1.14v
אז למה שבכלל ארצה להכפיל את המקדם של V ולא להשתמש במקדם הנכון 1.14 ? (במקרה הספציפי הזה מקדם U לא מעניין כי הוא 0).
לחיזוק הטענה:
הממיר מסוגל להוציא YUV (על svideo) או לחילופין להוציא RGB. מה שאומר, שאם אני משתמש ב RGB הממיר עשה בעצמו את ההמרה. סביר להניח שהוא עשה זאת לפי מטריצת ההמרה הנכונה (מ YUV ל RGB) - שום "פקטור" מסתורי לא נכנס לעסק, הרי אין לנו כפתור color בממיר!
לכן הטענה מובילה לכך שכפתור הcolor במסך מיותר - חייב להיות פקטור אחד נכון, והוא אמור להיות קבוע (לפי נוסחאות ההמרה). לכן לא ברור למה בכלל מאפשרים לשנות אותו...
עופר - עם השיטה של DVE פשטנית - מהי שיטה יותר מדויקת? (נניח לרגע שיש לנו SPYDERTV לצורך העניין ושליטה על שני פרמטרים נוספים: R-Y AXIS ANGLE ו-B-Y AXIS GAIN)
oferlaor כתב:1. קשה לי להסביר בלי להיכנס לאיך צבע נוצר. בגדול כש-R = G = B אז יש לך צבע אפור. כאשר יש הפרש גבוה בין האלמנטים, אז יש לך יותר SATURATION בצבעים. COLOR שולט ב-DECODING של יחס ההפרשים בין הצבעים. כאשר הוא אפס, אז הוא מאלץ את המקור להתנהג כאילו R=G=B, וכאשר הוא גבוה, הוא מאלץ את ההפרשים בינהם להיות יותר קיצוניים.
2. זה בדיוק המטרה של הכיול, כאשר ה-TINT למשל לא נכון, אז אתה לא באמת רואה כחול, אלא גוון אחר (מה שאומר שרמת הכחול לא תהיה נכונה). יש כמה שיטות לבדוק את זה. השיטה של DVE היא טיפה פשטנית ולא הכי יעילה בעולם. אני מוצא שהרבה פעמים התוצאות מאוד לא מדוייקות (גם ברמת דיוק מדידה) ובד"כ מתעלם מהבדיקה הזו. כאשר מדובר במסך "חד" (רזולוציה גבוהה יותר), העלאת הכחולים (תמונה "חמה" יותר מבחינת טמפ' צבע) או הורדת COLOR SATURATION מתחת לנורמה, גורם לתחושה של חדות יתר ותמונה "חזקה" יותר (PUNCHY). כשהתמונה רגועה מדי (BLAND) לפעמים הרמת COLOR SATURATION מעל הנורמה גורם לתמונה להיראות טובה יותר (זה כמובן לא משפיע על כיול הצבע!)....
- oferlaor
- מנהל

השיטה היא על ידי בדיקת עוצמת הכחול והשוואה ללבן במסך שיש בו את אותו ערך LUMA לשניהם, דבר שכדאי לעשות אותו דרך מדיד ולא בעין.
- oferlaor
- מנהל

- oferlaor
- מנהל

כחול הוא החשוב ביותר עבור COLOR.
בד"כ הוא המדוייק מכולם והוא החזק בכולם (בגלל מספר וגודל החיישנים "הכחולים" בעין האדם).
בד"כ הוא המדוייק מכולם והוא החזק בכולם (בגלל מספר וגודל החיישנים "הכחולים" בעין האדם).
הכי חזק הוא הירוק עם איני טועה אבל העין הכי רגישה לשינויים בצבע הכחול - לכן מכוונים את הצבע לפי הכחול ובודקים בצבעים אחרים זה ידוע.
אבל זה נכון כאשר יש לך רק שני מדידים שאתה שולט בהם - COLOR ו-TINT.
כשיש לך עוד מדידים אתה יכול לכוון צבעים בנפרד... לא היית רוצה שיהיה לך PATTERN לכל צבע?
אני מניח שYES הגבילו אותכם בכמות השקפים...
אבל זה נכון כאשר יש לך רק שני מדידים שאתה שולט בהם - COLOR ו-TINT.
כשיש לך עוד מדידים אתה יכול לכוון צבעים בנפרד... לא היית רוצה שיהיה לך PATTERN לכל צבע?
אני מניח שYES הגבילו אותכם בכמות השקפים...
oferlaor כתב:כחול הוא החשוב ביותר עבור COLOR.
בד"כ הוא המדוייק מכולם והוא החזק בכולם (בגלל מספר וגודל החיישנים "הכחולים" בעין האדם)....