שרשור הכשל"פ הגדול

המקום לשאול שאלות על קפה, קפסולות, מכונות קפה, סוגי קפה ירוק, חנויות
pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2813
נתן תודות: 60 פעמים
קיבל תודות: 79 פעמים

שליחה #1 

אזהרה/הקדמה: שרשור זה לא מתאים לבעלי לב חלש ובעלי סלידה מההלכה היהודית (או יותר נכון מהדקויות וההתפלפלויות).
אני מבקש מכל מי שיש לו השגות באופן כללי מנושא הכשרות וההלכה להמנע מלנהוג בציניות ועוקצנות.
כמדי שנה אני פותח את שרשור הכשרות לפסח.

שנה שעברה ויתרתי על המקינטה בפסח, אבל השנה לאחר השדרוג הגדול, אין מצב שאני מוותר על המכונה.

אז מה השאלות לגבי הכשרות:

האם צריך להכשיר את המכונה בצורה כשלהי (אני מניח שהראש כשר, מה עם המקציף?).
האם צריך להכשיר את המטחנה?
ומה לגבי שאר האקססוריז? כדי הקצפה, ספלים (אני מניח שזו בעיה שולית, מקס' קונים).

לגבי קפה ירוק אני מניח שהוא כשר לכשלעצמו, אבל לגבי הקולים? מי שקולה במכונת פופקורן שבעבר קלתה פופקורן? ואותו כנ"ל לגבי הקולים באופה לחם...

אני אנסה להשיג תשובות מוסמכות מאנשי מקצוע בתחום (עיין ערך רבנים). חייל שלי במילואים הוא דיין. אבל למי שיש ידע בנושא (מישהו אמר SHTUD?) מוזמן להגיב.

* כשל"פ == כשר לפסח.

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10118
שם מלא: אורי לרנר
נתן תודות: 190 פעמים
קיבל תודות: 512 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #2 

אני אנסה לברר לך מחר, אחד מהתאג"ד שלי הוא או-טו-טו רב... :)

shtud
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1591
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #3 

לצערי אין לי הרבה ידע טכני לגבי מכונות אספרסו, למעשה את בית הקליה פתחתי אחרי פסח שעבר, כך שלא עבר עלי עדיין פסח, והנהלים לגבי הכשרות במסעדות לא ממש קשורים אלי, זהו עניין בין בית העסק לבין גוף הכשרות שממנו מקבל הוא את השירות.

ולמעשה כרגע אני לא מוכר לשום מסעדה שפותחת בחול המועד.

לגבי הנושה ההלכתי, מאחר ואנחנו יודעים שהתורה אסרה לא רק לאכול דברים אסורים, אלה גם לאכול את הטעם שהם נותנים לכלים שבהם בושלו, ואותו טעם עובר הלאה למאכל הבאה, כמו שבתורה כתוב לגבי אנשים שבאים מהמלחמה ומביאים איתם כלי אכילה כשלל "כל-דבר אשר-יבוא באש, תעבירו באש וטהר--אך.....וכול אשר לא-יבוא באש, תעבירו במים" ישנם לדעתי שתי מצבים, הראשון הוא, המצב שבו בעל המכונה לא חושש מזה שהמכונה באה במגע עם חמץ במשך השנה, והמצב השני הוא כשבעל המכונה כן יודע או חושש.

לגבי המצב הראשון, ישנו נדון אחד בלבד שהוא הכלים שבאים במגע ישיר או עקיף עם המכונה, עם ראש החליטה ועם הסטימר.

במקרה של ראש החליטה יש שלשה אפשרויות למגע, האחד הוא מגע ישיר של כוס עם הידית, במיוחר כשמדובר בכוס גבוהה, השני הוא האדים שעולים מן

הכוס, והשלישי הוא המצב של "ניצוק" (שהוא לדעת רוב הפוסקים ממש לא רלוונטי).

ובסטימר המגע עם החלב בתוך כד ההקצפה.

בכל המצבים הנ"ל מדובר מקסימום ב"נותן טעם בר נותן טעם", זאת אומרת שהכלי נותן טעם במאכל שבתוכו, והמאכל נותן טעם בכלי אחר(הסטימר או ראש החליטה), ו"נותן טעם בר נותן טעם" מותר לכולי עלמא.

והמצב השני הוא שבו ידוע לנו שהידית או הסטימר נגעו בחמץ או ספק עם נגעו בחמץ, במקרה הנ"ל יהיה תקף מה שכתוב בתורה "וכול אשר לא יבוא
באש, תעבירו במים" ויהיה אפשר להגעיל במים חמים כנהוג.

בנוגע לדוד של המכונה, לא נראה לי שגם עם מקציפים חמץ גמור, הוא יגיע לשם, ואם כן נראה לי שעם הזמן, המים החמים יגעילו אותו בעצמם.

(אני מדגיש שאני ממש לא "רב", וכדאי להתיעץ עם אחד כזה לפני שרצים לעשות את מה שאמרתי)

נ.ב כל פעם שכתבתי מגע, התכוונתי למגע חם ולח או מגע קר ולח ממושך של 24 שעות בלבד, מגע יבש לעולם לא גורם לבליעה בכלים, וכן מגע לח קצר וקר.(עופר אני מבקש בלי הערות על הקטע הזה :D )

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #4 

מבלי להכנס לדקדוקים והניואנסים, שאין לי בהם באמת מושג, וכאחד שיש לו המון כבוד למסורת שלנו, אני חייב לשאול: למה לכם להתעקש על המכונה בפסח?

עבורי, אחד הדברים היפים הוא ההמנעות ב"מועדים" מהתנהלויות של חול. למשל, לדעתי ביסלי כשר לפסח הוא פשוט טיפשי לגמרי. יש לו טעם זהה לביסלי רגיל, אז אם אני אוכל אותו - מה בעצם עשיתי? לא הרגשתי את החג ואת החגיגיות שלו.

תארו לכם שמחר יהיה לחם כשר לפסח. לא מצות, שהן שונות לגמרי מלחם, אלא לחם שנטעם ומרגיש בדיוק כמו לחם, אבל כשר. אם תאכלו אותו, הרי שהפסדתם משהו מאוד בסיסי ויפה בחג הזה.

אז על אותו המשקל - למה שלא תמנעו מהמכונה? במשך שבוע שתו קפה במקינטה (שעברה הגעלה) או שאפילו תרכשו מקינטה מיוחדת לפסח - משהו פשוט יותר מהבריקה, שתשמרו במיוחד לשנה הבאה.

נראה לי שאפילו אם אפשר להכשיר את המכונה, אני הייתי בוחר בדרך השניה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

blinkybill
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 282
נתן תודות: 20 פעמים
קיבל תודות: 15 פעמים

שליחה #5 

moti_r כתב: תארו לכם שמחר יהיה לחם כשר לפסח.
...
כבר יש!

pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #6 

moti_r,

למה לי לוותר על המכונה? כמה חופשים כבר יש לי בשנה שאני יכול באמת לשתות בכיף קפה, גם ככה בשבתות שזה הימים הכי פנויים שלי אני לא יכול לשתות קפה.

מעבר לכך נראה לי שזה אמור להיות סיפור סביר ביותר להכשיר את המכונה.

מאור_בר
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1222
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 125 פעמים

שליחה #7 

בדיוק!
מוטי אתה שוכח שבערך 10% מהשנה (שבתות ומועדי-שבתון) אנחנו ממילא לא יכולים משתמשים במכונה.
אם הייתי רואה כאן סוגיה הלכתית אמיתית של כשרות, הייתי בהחלט מחמיר. אבל שיקול דעת הלכתי למרבה הפלא זה משהו שניתן לכל בן ברית ולא רק לרבנים.
אני יכול לשאול את הרב של המשק, הוא איש הלכה ולמרות זאת לא נוטה להחמיר היכן שראוי להקל.

pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

משק? רוץ על זה.
פרופיל מאומת זה אחד הדברים אם לא ה

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #9 

אם רוצים להכשיר כלים אז מנקים ומגעילים אותם לא(אולי יש גם ברכה או משהו אבל לא משנה)?
המכונה במצב הגעלה מתמיד - יש לך 120 מעלות בדוד ו 100 בראש.
לא יודע - נראה לי שמספיק לנקות חיצונית וזהו.
מה בתי קפה עושים?
בלינקיביל - מה עושים אצלכם עם המכונות? מכשירים אותם איכשהו?
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

blinkybill
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #10 

דבוטאנט כתב:אם רוצים להכשיר כלים אז מנקים ומגעילים אותם לא(אולי יש גם ברכה או משהו אבל לא משנה)?
המכונה במצב הגעלה מתמיד - יש לך 120 מעלות בדוד ו 100 בראש.
לא יודע - נראה לי שמספיק לנקות חיצונית וזהו.
מה בתי קפה עושים?
בלינקיביל - מה עושים אצלכם עם המכונות? מכשירים אותם איכשהו?
...
כן, מנקים את השאריות חזיר וגבינה שנדבקו אליהם :lol:

pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

blinkybill,

מיצינו לא? אתה מוזמן לקרוא את השורה הראשונה בשרשור, אתה לא חייב להגיב אם אין לך משהו פרודוקטיבי לכתוב בנושא, הבנו שאתה לא בעניין של כשרות.

blinkybill
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

pup26 כתב:blinkybill,

מיצינו לא? אתה מוזמן לקרוא את השורה הראשונה בשרשור, אתה לא חייב להגיב אם אין לך משהו פרודוקטיבי לכתוב בנושא, הבנו שאתה לא בעניין של כשרות.
...
מה? :roll:
הבנאדם שאל, הבהרתי לו שאנחנו לא כשרים.. מה הבעיה?

pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #13 

טוב, אולי נסחפתי עם התגובה שלי, מתנצל.

blinkybill
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

לא קרה כלום (f)

shtud
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1591
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #15 

פיצפוצי חזיר מוקצפים בסטימר, נשמע כמו הקטע עם האמריקאית שמכינה חביטה עם גבינת פרמזן.

ובקשר לתגובה של מוטי, אני בעצמי לא משתמש במכונה בפסח, ולמעשה אני מתחיל להוריד את הקפאין בדם שלי לרמה של כוס שתיים טורקי ליום, שבוע לפני, כיוון שאני לא רוצה שבחג יהיה לי כאבי ראש, בזמן שאני בטיול משפחתי, זה פשוט סיוט לקבל כאבי ראש באמצע הטיול, וזה בהחלט דופק את החג.

מאור_בר
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1222
נתן תודות: 125 פעמים
קיבל תודות: 125 פעמים

שליחה #16 

הדברים הבאים הם אך ורק למי שתהליך השימוש שלו הוא כמו שלי (קלייה עצמית, טחינה עצמית, חליטה במכונה).
כלומר מדובר במי שיש לו בקרה מלאה על מה שנכנס למכונה שלו - יש להזהר יותר כשמדובר בקפה קלוי ובכלל לא רלוונטי למשתמשי קפה טחון מראש (אלא אם יש הכשר לפסח).

מפי הרב מאיר נהוראי, מרבני צהר ורב משואות יצחק, תלמיד חכם ואיש יקר:
אם התהליך הוא כפי שתיארת לי (קליה, טחינה, חליטה) אין חשש חמץ אולם מקום אחד יכול להוות מוקש והוא שבמהלך האריזה קרה דבר מה ובה יהיה חמץ.
לכן יש לברור את הפולים בקפידה ולוודא שרק פולי הקפה נמצאים באריזה.

מניסיוני, פולי הקפה הירוקים מגיעים נקיים מאוד וללא שאריות. אני מתכוון לערוך לקולה ניקיון יסודי, גם למטחנה ולמכונה ולברור היטב בבאטץ' הבא.

benk
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 443
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 89 פעמים

שליחה #17 

מאחר ואני דתי, בדקתי את הנושא
פולי הקפה הירוק כשרים לפסח.
ביקרתי במקרה אצל רוני לפני שנתיים לפני פסח והוא סיפר שקיבל את הכשרות לפסח. המשגח שפך מים רותחים מהיכן השתאפשר, וכך הקפה הקלוי קיבל הכשר. כך שמי שצריך קפה קלוי וכשל"פ יכול להשיג אצל רוני
מי שקולה בבית צריך לנהוג כפי שמאור הציע
לגבי המכונה, ניקוי יסודי, את הסטימר לנקות היטב ולהרתיח בעזרתו קנקן עם מים עם סבון.
מטחנה, ניקוי חיצוני

pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #18 

benk כתב: לגבי המכונה, ניקוי יסודי, את הסטימר לנקות היטב ולהרתיח בעזרתו קנקן עם מים עם סבון.
...
אפשר לתרגל הקצפה על הדרך :)

truejoker
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5738
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 52 פעמים

שליחה #19 

מישהו יודע משהו לגבי פודים ? כלומר במכונה עם פודים , אם יש בככל כשל"פ או שבככלל זה לא חשוב ?

pup26 פותח השרשור
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #20 

טוב, אני אחרי שיחה עם חייל שלי שהוא דיין במינוי.
אין מה להכשיר במכונת קפה, מקסימום לא להשתמש 24 שעות.
ובא לציון גואל ורינה וקפאין בחג החירות.

שלח תגובה

חזור אל “בית הקפה”