תהיתם פעם מה קורה בתוך המקינטה בזמן הכנתה ואיך היא בעצם פועלת? הנה קצת סדר

המקום לשאול שאלות על קפה, קפסולות, מכונות קפה, סוגי קפה ירוק, חנויות
cpu69 פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 12
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #1 

שני סרטונים אלו יסבירו לכם איך היא פועלת

eliel1010
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1559
נתן תודות: 36 פעמים
קיבל תודות: 99 פעמים

שליחה #2 

אהבתי את הצילום רנטגן (Y) (Y) (Y)

guyezra
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
תגובות: 35091
נתן תודות: 175 פעמים
קיבל תודות: 650 פעמים

שליחה #3 

eliel1010 כתב:אהבתי את הצילום רנטגן (Y) (Y) (Y)
...
+1

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #4 

גם אני אהבתי את צילום הרנטגן. יפה ממש לראות.

חבל שאי אפשר לראות איך המים הופכים ואדים וחוזרים להיות מים. אני מניח שזה קורה ברגע שהם נוגעים בקפה. זה ממש מתקשר לסקירה על הבאקי שפרסמתי אתמול - עניין אותי (ולא הצלחתי למצוא) באיזו טמפ' הקפה נחלט במקינטה. אני מבין שזה לפחות 100 מעלות (אדים) אבל אם יותר - אז כמה יותר?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

hahaggai
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 71
נתן תודות: 20 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #5 

דווקא מהסרטון העליון רואים כי הקפה לא נחלט מהאדים אלא מהמים.
האדים בונים את הלחץ בחלק התחתון, מה שגורם למים לצאת דרך הקונוס של חליטת הקפה (הלחץ מתעל את המים לשם), משם דרך מיצוי הקפה, ולבסוף כשגובה המים לא מגיע לקונוס, ישנו הרעש שהגיע הזמן לשתות! :wink:
מעניין כי אני תמיד חשבתי שזהו משקה על טהרת האדים נטו :o

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #6 

הסרטון העליון הוא מהיר מאוד ולא ממש מבינים מה קורה שם. אבל לדעתי גם שם רואים שהאדים הם אלה שעולים אל הקפה.
כפי שכתבתי למעלה, אני מניח שבמגע עם עוגיית הקפה הם הופכים למים, אבל הקפה נחלט בטמפ' של מעל 100 מעלות.

blinkybill
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 282
נתן תודות: 20 פעמים
קיבל תודות: 15 פעמים

שליחה #7 

hahaggai כתב:דווקא מהסרטון העליון רואים כי הקפה לא נחלט מהאדים אלא מהמים.
האדים בונים את הלחץ בחלק התחתון, מה שגורם למים לצאת דרך הקונוס של חליטת הקפה (הלחץ מתעל את המים לשם), משם דרך מיצוי הקפה, ולבסוף כשגובה המים לא מגיע לקונוס, ישנו הרעש שהגיע הזמן לשתות! :wink:
מעניין כי אני תמיד חשבתי שזהו משקה על טהרת האדים נטו :o
...
אני גם חושב כך, הרי המים מתרחבים מהחום ובגלל הלחץ הרב במיכל הם זורמים לאזור הלחץ הנמוך שהוא דרך הצינורית לסלסלת החליטה.
אבל מעניין איך זה בבריקה? שם הלחץ גבוה יותר, אולי שם המים מספיקים להפוך לאדים לפני שהם מגיעים לסלסילה?

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10118
שם מלא: אורי לרנר
נתן תודות: 190 פעמים
קיבל תודות: 512 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #8 

מוטי אני חושב שאתה טועה.
כנראה שהמים מגיעים קרוב ל 100 בגלל שהם רותחים כדי לייצר לחץ אדים, אבל אני חושב שהאדים הם שדוחפים את המים החמים דרך הקפה דרך הקונוס בתחתית הסלסלה. אם הקונוס היה קצר יותר (או לא היה שם בכלל) אלו אכן היו האדים שעוברים דרך הקפה.
בד"כ כשאני מכין את הקפה בבריקה נשארים מעט מים בתוך התחתית ואלו לדעתי שארית האדים (חלק מהם יוצא ב"פוש" האחרון לאחר יציאת הקפה, יצירת סוף הקרמה).

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #9 

אני לא מומחה בפיסיקה אבל זה נשמע לי לא הגיוני.

אדים עולים למעלה, לא למטה. אדים לא דוחפים מים למעלה אלא דוחפים את עצמם בלחץ החוצה.

אם מה שאתם אומרים היה נכון, אז במכונת הקפה שלי (זוכרים, דוד עומד?) כשהייתי פותח את ברז הקיטור (שמחובר לחלק העליון של הדוד) היו יוצאים מים כי האדים היו דוחפים מים החוצה...

אגב, גם בסרטון הרנטגן רואים את זה באופן ברור. המים נשארים כל הזמן למטה ומעליהם יש אזור שקוף שהוא מלא באדים.

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #10 

שלילי, אתה שוכח שבמכונת הקפה שלך הפתח עליון ושטוח ואילו במקינטה הצינור יורד מהסלסלה לתוך האזור המלא במים.
האדים נלחצים כנגד החלק העליון (שם יש את האיטום של הגומיה המקיפה את הסלסלה), אין להם לאן לצאת אז נבנה לחץ בין החלק העליון לבין פני השטח של המים.
במקינטה רגילה, המים "בורחים" אל תוך הצינור וזורמים לאט דרך הקפה.
בבריקה, מכיוון שיש את המשקולת, נבנה לחץ בין מיכל המים למשקולת (למעשה - נבנה לחץ של קפה, כאשר תחילתו נחלט בלחץ נמוך וסופו בלחץ גבוה יותר) עד שלחץ האדים על המים מתגבר על הלחץ של המשקולת ואז המשקה משתחרר.

coffeeaddict
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 520
שם מלא: איתן שלום
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 60 פעמים

שליחה #11 

אעלה רק שתי נקודות:
1. המים מגיעים לחליטה מהחלק התחתון, בו הם בוודאי במצב נוזל ולא גז. המערכת אפילו לא חייבת להגיע לרתיחה אלא למצב בו לחץ שנוצר מעל המים ידחוף אותם דרך הקפה. ככל שהטמפרטורה ההתחלתית נמוכה יותר, יש פוטנציאל עליית לחץ גדול יותר, והמעבר יקרה בטמפרטורה נמוכה יותר. להערכתי יש ברוב תהליך החליטה כ90-95 מעלות. מי שמנסה לקצר זמנים ע"י שימוש במים רותחים יקבל חליטה ב-100 מעלות וקפה שרוף.
2. רתיחה היא מצב של שיווי משקל בין פאזה נוזלית וגזית בלחץ נתון. בלחץ אטמוספרי מים רותחים ב-100 מעלות. בלחץ גבוה (בדוד של מחליף החום) הם רותחים בטמפרטורה גבוהה יותר. החליטה במקינטה לא חייבת רתיחה אלא יצירת לחץ, וזה נוצר גם מחימום של אויר, והתפשטות של המים שנמצאים בכלי סגור (החלק התחתון של המכונה).
אדי

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #12 

אדי, צודק - לא חשבתי על סעיף 2 שלך, זה רק מחזק את הטענה שלי.

המצב ההתחלתי הוא לחץ 1 באר (לחץ אטמוספירי). מכיוון שהחימום גורמת להתפשטות המים בחלל סגור, הלחץ עולה עוד לפני תחילת יצירת האדים. ברגע שהם מתחילים לרתוח ונוצרים אדים, הלחץ עולה עוד יותר מה שמוריד עוד יותר את טמפ' הרתיחה ומגביר את קצב יצירת האדים וההגעה המהירה לפריצת הקפה.

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #13 

סתם הערה- זה לא דומה לבאקי כי המים עולים דרך הקפה וכך נוצרת חליטה.
באקי דומה לפרקולטור שבו המים בלחץ קיטור (או בבאקי עם הקפיץ) חולטים את הקפה מלמעלה למטה.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

Oferot
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 976
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

שליחה #14 

אורי סתם תיקון..אם הלחץ עולה אז טמפ הרתיחה עולה ולא להיפך.
זה רק אומר שככל שהלחץ יותר גבוה אז החליטה נעשית על ידי מים ולא אדים..נראה לי עדיף כי האדים בטח חמים מידי לחליטה נורמלית.
מילה של אקסטרימיסט.

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #15 

צודק כמובן, טעות בניסוח - טמפ' הרתיחה עולה כך שיותר מים נשארים בצורת מים ולא אדים :P

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #16 

תודה על ההסברים, חבר'ה. למדתי משהו חדש (Y)
אעדכן את הכתבה על הבאקי בהתאם, כי כתבתי שם בטעות שמקינטה חולטת בטמפ' של מעל 100 מעלות.

עדיין לא ברור לי, אם ככה, למה טעם הקפה במקינטה הוא שרוף יותר - אולי כי הקפה נשרף בתוך הגביע העליון תוך כדי החליטה?

uriler
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #17 

כנראה שילוב של מים בטמפ׳ גבוהה וקרובה לרתיחה וחימום הקפה עצמו לאורך כל הזמן עד החליטה.
אני מניח שאם היית שם קפה בידית החליטה במכונה בה הראש צמוד לדוד לפני תחילת חימום המכונה, גם היית מקבל קפה שרוף יותר...

קרמריקה
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 4098
נתן תודות: 92 פעמים
קיבל תודות: 285 פעמים

שליחה #18 

אין לי ספק שהקפה נשרף במקינטה לפני החליטה. מצד שני, במקינטה או בריקה הטעם השרוף הוא לא נורא כמו באספרסו, ואני אפילו יכול להתחבר אליו.

Oferot
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 976
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

שליחה #19 

לא יודע מה אתם מדברים על שרוף..אף פעם לא הרגשתי שהבריקה שורפת את הקפה..
הסלסלה שוכבת שם עם גומיות בינה לבין כל מתכת אחרת בערך ככה שהיא לא מתחממת באופן ישיר.
בזמן החימום מעט אדים עולים למעלה אל הקפה ומרחיבים אותו וככה הוא "נדחס מעצמו" אם תרצו.
יש כאלה שדוחסים קצת מראש ולמעשה יוצרים התנגדות גדולה מידי ואז יתכן והחליטה ארוכה יותר משמעותית מה שיכול לגרום לשריפה של הקפה..אבל אם משתמשים "כמו בספר" אז זה לא ממש מורגש.
בבריקה יש סיכוי שבגלל שהלחץ מעל הסלסלה גבוה יותר מאשר במקינטה רגילה אז המים למעשה לא נוגעים בכלל בקפה לפני שהשסתום משתחרר. מה שאומר שהחליטה בבריקה ממש קצרה..מה שמשאיר פחות זמן לשריפה של הקפה.
מילה של אקסטרימיסט.

creed
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 955
נתן תודות: 33 פעמים
קיבל תודות: 34 פעמים

שליחה #20 

בתחילת התהליך, הקפה הטחון שבמקינטה הוא יבש ולא מהווה התנגדות רצינית לזרימה של מים. לאחר שעוגיית הקפה נרטבת, ההתנגדות שלה למעבר של מים ולזרימה גוברת, ומאפשרת ללחץ להיבנות. לכן גם במקינטה רגילה (ולא רק בבריקה) מרבית החליטה מתבצעת בלחץ מעל לאטמוספירי.
המקינטה בנויה כך שלתושבת עליה יושב הפילטר יש רגל הטבולה במים שבמיכל התחתון. רגל זו לא מגיעה עד לתחתית המיכל.

חליטת הקפה נחלקת לשני שלבים.

בשלב הראשון, החימום גורם להתפשטות של האויר הכלוא במיכל התחתון וכן לאיוד של חלק מהמים במיכל. כתוצאה מכך הלחץ במיכל התחתון עולה ומים נדחפים דרך הרגל הטבולה בהם לעבר עוגיית הקפה הטחון. עם ההתקדמות, עוגית הקפה נרטבת ומתחילה לייצר התנגדות לזרימה, כלומר לחץ מתחיל להיבנות ואף מגיע לכ - 2 אטמסופירות עד לסוף שלב זה.
מים עולים לעוגיה כבר שהם מגיעים לטמפ' של כ- 70 מעלות, עד סוף שלב זה טמפ' המים מגיעה לכ - 95 מעלות (לאחר המגע עם עוגית הקפה מים אלו מתקררים לכ - 40 מעלות ביציאה בתחילת התהליך ולכ - 80 מעלות בסופו). כ - 80 אחוז מהמים שבמיכל עוברים דרך הקפה בשלב זה.

בסוף שלב זה, מפלס המים במיכל ירד מתחת לגובה פתח הרגל - כלומר מים נוזליים לא יכולים להמשיך ולהדחף מעלה דרך הרגל. וכעת מתחיל שלב המיצוי השני.

שלב זה מוכר בזכות רעש הפריצה האופייני של המים המבעבעים. המשך החימום מאייד את כמות המים שנותרה במיכל ואדי גז של מים עולים לעבר העוגיה. בסוף תהליך המיצוי אדי הגז שמגיעים לעוגית הקפה מצויים בטמפ' של כ - 120 מעלות. עקב ההתנגדות שיוצרת העוגיה לזרימה, הלחץ במיכל עולה עד כדי - 2.3 בר (מדובר במקינטה רגילה, לא בריקה).

מיצוי מהקפה הוא בעצם תהליך של התמוססות חומרי טעם במדיום שזורם דרכם. לכן פרופיל חומרי הטעם הממוצים שונה משלב לשלב. בשלב הראשון המיצוי מהקפה הוא בעזרת מים בטמפ' ולחץ נמוכים (יחסית לשלב השני) וממוצים בעיקר חומרי ארומה מסיסים. בשלב השני המיצוי נעשה בעיקר על ידי גז בטמפ' גבוהות ובלחץ גבוה יותר, וממוצים חומרים בעלי טעם אופייני פחות נעים (בעיקר כאלה המקנים טעם מריר ושרוף).

לכן, יש חשיבות גדולה לאורך הרגל הטבולה במים, שכן שאם זו תיהיה קצרה, יותר מתהליך המיצוי יהיה כזה של אדי גז חמים מהקפה בלחץ גבוה, ואילו ככל שהיא תהיה ארוכה, רוב תהליך המיצוי יהיה של נוזל בטמפ' נמוכות יותר.

כמו כן יש חשיבות גדולה לנפח ההתחלתי של מים ששמים במיכל, שכן יחסים שונים של מים ואויר, יגררו חליטה של הקפה בטמפ' שונות ובממס "שונה" (נוזל vs אדי מים)

התהליך מתואר עבור מקינטה מדגם moka express של ביאלטי והנתונים יכולים להשתנות כתלות בדגם הספציפי והגודל של המקינטה.

הנתונים הגולמיים נלקחו ממאמר שפורסם לפני כשנתיים -

http://www.cabdirect.org/abstracts/20093174789.html

מתובלים פה ושם בתוספות משלי.
נערך לאחרונה על ידי creed ב 13/03/2011 16:30, נערך פעם 1 בסך הכל.

שלח תגובה

חזור אל “בית הקפה”