אני רוצה לשתף אותכם בתגלית שפשוט השאירה אותי בהלם מוחלט!
במהלך שיטוט באינטרנט, ובמקריות מוחלטת, אני נתקל באתר שמייצג את ״איגוד הקפה הישראלי״
אני מאמין שחלקכם שמעתם עליהם, אבל אני מעולם לא שמעתי עליהם וגם מחיפוש בפורום אני רואה שמעולם לא דיברו עליהם כאן...
אני חייב לציין שאין באתר שלהם כמעט כלום מעניין בקשר לתחום, חוץ מפרסומות של הנותני חסות.
אז בטח אתם שואלים את עצמכם ״אז מה הוא רוצה מאיתנו?״
אז אני אספר לכם:
משיטוט באתר שלהם הדבר היחיד שבאמת היה מעניין הוא הקיום של תחרות אליפות הבריסטה ישראלית! לפי מה שהבנתי פתוחה למשתתפים מכל המגזרים ולא רק מהעיסקי, והמנצח יהיה נציג בתחרות אליפות הבריסטה העולמית.
אז קודם הינה לינק: http://igud-cafe.org.il/
אני חייב לציין שמאוד הופתעתי שיש תחרות כזאת בארצנו.
ומכאן עולה השאלה,
מי מאיתנו חושב על להצתרף לתחרות?
יש תחרות כזו כל שנה. בדר"כ היא מוגבלת לבריסטות ששולחים בתי הקפה השונים, ולהבנתי השנה נערכה תחרות חובבים.
מי שטס לחו"ל לאליפות העולמית, הוא מהתחרות המקצועית ולא מהחובבים.
בשנה האחרונה לזכרוני הנציג הישראלי לא השתתף בתחרות העולמית, ובשנה שלפני זה השתתף מי שזכה במקום השלישי.
כל האיגוד וכל התחרות בעצם מורכבים מחברות עיסקיות, שלהן אינטרס עסקי קודם כל. למרות הרבה כוונות טובות לא מעט השקעה ואירוע יפה בהשתתפות מפקח מחו"ל (בהתאם לחוקי האיגוד העולמי), בסופו של דבר הרמה של המתחרים לא גבוהה מספיק, ולא היה מעולם איגוד אמיתי שקידום תרבות הקפה הישראלית הוא האינטרס הבלעדי שלו.
קרמריקה טוב לראות שגם אתה פה בשעות כאלה, עכשיו אני באמת לא מרגיש המשוגע היחיד
על התחרויות שהיו בשנים קודמות הצלחתי להבין שבאמת הן היו ״ממוסחרות״
לעומת זאת ממה שאני קורא באתר שלהם, הם משתדלים להבהיר שהפעם התחרות תהיה ניטרלית לחלוטין.
אני לא הצלחתי למצוא שום מידע לגבי למי התחרות פונה, חברה מהתחום או גם לחובבנים..
כמו כל דבר באתר של האיגוד, גם את זה קשה לדעת אז נותר רק לשער.
השלבים המוקדמים מתקיימים בדיזנגוף סנטר והגמר מתקיים באיזו תערוכת אוכל בגני התערוכה.
אז זה עושה רושם שזה יהיה פתוח לקהל הרחב, אם יעשו מזה הפנינג מעניין? אין לי מושג,
נקווה שכן, כי זו באמת יכולה להיות הזדמנות טובה להפנינג לחובבי הקפה בארץ.
מה בעצם קורה בתחרות בריסטות? זה אותן מכונות ואותה תערובת והשאלה היא מי מוציא מזה אספרסו/קפוצ'ינו יותר טוב?
נותנים לך לכייל את המטחנה? המכונה? יש קטגוריות?
מעניין...
לפני מספר שנים נסעתי לראות את התחרות הסופית וזו הייתה חוויה מאוד מרשימה. קודם כל זה היהבמסגרת תערוכת מזון שהתקיימה בגני התערוכה. את ההזמנות סיפק אילן מ"אילנ'ס" שהיום בעל רשת חדשה. הוא גם היה יו"ר התחרות. הנציג שלנו (מפורום תפוז) היה ליאור שהיה מנהל הפורום, והוא זכה במקום 2, למרות שאני ראיתי בו מוביל. בין השופטים היה גם שאול מאמיגו. ושלמה שטרן. החוויה הייתה ההצגה, הזריזות, והמשקאות המיוחדים. זו התנסות שחובבי קפה צריכים לעבור, והנאתנו מובטחת.
אדי
thedoctor כתב:מה בעצם קורה בתחרות בריסטות? זה אותן מכונות ואותה תערובת והשאלה היא מי מוציא מזה אספרסו/קפוצ'ינו יותר טוב?
נותנים לך לכייל את המטחנה? המכונה? יש קטגוריות?
מעניין...
בתחרות של לפני שנתיים, יצא לי לשפוט בחצי גמר ובגמר.
הרעיון הוא כזה, המתמודדים מקבלים מכונה ומטחנה, ואת כל השאר מביאים בעצמם. חלקם אף הביאו מטחנה מ"הבית" כדי שתהיה להם מטחנה שהם מכירים ונוח להם לעבוד איתה. בכל אופן, תערובת הקפה היא של כל מתמודד (בפועל של כל רשת בתי קפה), וגם עליה נבחנים.
כל מתמודד מקבל כמה דקות (לזכרוני משהו כמו 15 דקות), להכין את העמדה לעבודה. לכוון מטחנה, לכייל את עצמו וכמות הקפה ולנקות הכל.
לאחר מכן יש לו 15 דקות להוציא 4 מנות אספרסו קצר, 4 קפוצ'ינו ו4 משקאות מיוחדים שלו על בסיס קפה.
הוא נבחן בשני מישורים - אופן עבודה ואיכות המשקה (שלתערובת יש בה תפקיד מרכזי).
באופן העבודה מחפשים עבודה נכונה של בריסטה, מדברים שעשויים להשמע שוליים כמו לוודא שהוא משתמש במטלית שונה לניקוי הסטימר מאשר המטלית לניקוי סביבת עבודה או כמה קפה התבזבז לו מהמטחנה (נפל החוצה או נשאר בדוזר) ועד לתזמון החליטות ואופן הגשה.
באיכות המשקה מחפשים כמה דברים - קודם כל טעם. לטעם יש את המשקל הגבוה ביותר בשקלול התוצאה הסופית. הרעיון הוא לא להיות סובייקטיבי בטעם, שכן יש המעדיפים מרירות ויש המעדיפים חמיצות, אלא לחפש איזון במשקה. צריך לקבל שילוב בין מתיקות, מרירות וחמיצות.
מעבר לטעם מסתכלים על האספרסו עצמו, שיש מספיק קרמה, שהיא בצבע הנכון וכו'.
בקפוצ'ינו ההקצפה מאוד חשובה. לאטה ארט לא מקבל תוספת ציון, אבל חשוב שהקצף יהיה במרקם הנכון ובערך בעובי של 1 ס"מ (תחשבו על כוס קפוצ'ינו קטנה). גם כאן הטעם משחק תפקיד מרכזי, שוב, לא בצורה סובייקטיבית.
במשקה המיוחד מקבלים ציון על מקוריות והגשה, טעם תוך דש על כך שהקפה יהיה מרכיב משמעותי ולא שולי בתוצאה הסופית.
בעבר היה ניתן להוריד מאתר האיגוד את טפסי השיפוט. מדובר סה"כ על תרגום של הטפסים העולמיים שאני מאמין שניתן להוריד מהאתר.
אגב, הנציג ההולנדי שפיקח על התחרות סיפר לנו שאצלם, הנציג שזכה קיבל כמעט שנה שלמה שכר מלא על מנת להתאמן לקראת התחרות העולמית. נתנו לו מכונה זהה לזו שתהיה שם ופשוט נתנו לו להתמקצע עליה. אצלנו, למיטב ידיעתי, הפעם הראשונה שהנציג עבד על המכונה מהתחרות, היתה בתחרות עצמה.
במפגש אצל קסטלו, בהרצאה ששמענו מג'ובאני, הוא דיבר על תחרויות בינלאומיות שנובה סימונלי לוקחת עליהן חסות.
אלו בד"כ אירועים מאוד מעניינים, יצא לי לראות אחד כזה (בטלויזיה).
עד כמה שאני יודע איגוד הקפה הישראלי הזה הוא שלד בלי תוכן אמיתי היום. די ברור מהאתר שהוא לא מתוחזק בכלל.
למרות זאת, נדמה לי שכל שנה יש תחרות בריסטות ישראלית.
קרמריקה - נשמע מעניין לאללה, תודה על ההסבר המפורט.
בטוח הייתי מפסיד - אני משתמש באותה מטלית לנקות את הסטימר ואת שאר הסביבה, פשוט שוטף בין לבין
אגב - התערובות שכל אחד מביא זה התערובות הרשמיות שהם משתמשים ביום יום, או שהם מכינים תערובת מיוחדת לתחרות?
גם החלק של המשקאות מבוססי קפה זה מעניין - טוב לימי שבת.