שאלות לגבי טמפר

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
amit_br פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 95

שליחה

שלום

בתור חבר חדש ומתחיל (אחרי גלות ארוכה בקפסולות לוואצה) אשמח אם מישהוא יוכל לעשות מעט סדר בנושא הטמפר.
למכונה שלי (cellini) קניתי טמפר 57 מ"מ ולא 58 מ"מ כמו שאמור להיות (זה מה שהיה בחנות). האם זה משנה? מהנסיונות שלי עד עכשיו לא הרגשתי שזה בעייתי אבל ברור שאין לי מספיק ידע.
האם חובה לעבוד עם 58מ"מ?

בנוסף ראיתי פה דיונים שלמים אם עדיף טמפר ישר או מעוגל קלות. מה ההבדל?

ושאלה אחרונה: כשאני דוחס אני די מתקשה לקבל משטח קפה ישר ותמיד הוא בשיפוע קטן. האם זה משנה והאם יש איזה טריק שפותר את זה?

תודה

קרמריקה
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 4098

שליחה

הרבה שאלות טובות.
קוטר הטמפר בהחלט משמעותי. אם אתה לא מכסה את כל הקוטר כמו שצריך, אף פעם לא תקבל דחיסה טובה.
יש המעדיפים טמפר קעור, יש המעדיפים קמור ויש המעדיפים ישר. בגדול, יש מכונות ש"יעדיפו" טמפר כזה או אחר, אבל הכי חשוב שלך יהיה נוח. לי באופן אישי הכי נוח עם טמפר ישר.
כדי לסייע בקבלת משטח ישר, אתה קודם כל צריך טמפר מתאים. יהיה לך קשה אם הטמפר שלך קטן בקוטר, ויש לו אפשרות משחק קטנה בתוך הסלסילה.
בכל אופן הרעיון הוא להניח את הידית על משטח ישר ככל האפשר (אף פעם לא לדחוס באוויר), ולהפעיל כוח על הטמפר ככל שאפשר ישירות מלמעלה, ולא עם זווית. נוהגים לתת סיבוב לטמפר על מנת ליישר את הקפה, כשעושים את זה רצוי לא להפעיל כוח בזמן הסיבוב.

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4726

שליחה

עדיף טמפר 58 מ"מ כי תמיד ישאר קצת קפה בצדדים היות והטמפר קצת קטן.

לגבי בסיס ישר או קעור (Convex), אין הבדל בטעם וזה יותר עניין של נוחות אך יש סברה שבסיס קעור מעלה את ה"סלחנות" כלפי השוט וגורם לפחות צ'אנלינג (היות ויש יותר התנגדות של הקפה מהצדדים) אם לא נעשו פיזור ודחיסה טובים מספיק.

אני מצרף פוסט בנושא מ HB (ראה את ההודעה עם התמונות של הנייקד):

http://www.home-barista.com/espresso-ma ... x-t24.html

בכל מקרה אני ממליץ בחום להשיג טמפר 58, אם לא תוכל להחליף את שלך אולי תשקול הזמנה מחו"ל של טמפר 58 קעור ...

docfeelgood
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 660

שליחה

לדעתי המשטח הוא בשיפוע כי הפילטר גדול מהטמפר ומאפשר "מישחק" גדול בזוית של הטמפר יחסית לפילטר.
ככל שהטמפר מתאים בקוטרו לסלסלת הפילטר, הזוית ביניהם נעשית קטנה וזניחה יותר ואז הדחיסה היא אנכית ו"המשכית" לפילטר עצמו ולא תלויה ישירות בזוית הידית למשטח העבודה שעליו אתה דוחס.

amit_br פותח השרשור
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 95

שליחה

נמע הגיוני שבאמת יש צורך ב 58 ולא 57. אחליף בהזדמנות ראשונה.
שאלה יותר בסיסית ואולי קצת טפשית: מהי החשיבות של הדחיסה? מדוע בכלל צריך לדחוס את הקפה בלחץ?

קראתי בעיון את הוראות היצרן שהגיעו עם ה cellini ושם רשום ללחוץ בעדינות את הקפה ולא בחוזקה (בתרגום העברי).
מוזר לא?

קרמריקה
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 4098

שליחה

הרעיון בדחיסה הוא ליצור התנגדות אחידה ללחץ המים. היא קריטית לזרימה ומיצוי אחידים וטובים של הקפה.
העוצמה אגב, הרבה פחות קריטית מאופן הפיזור וטכניקת הדחיסה.

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”