מסקנות: כיול כניסת ה HTPC

איך מכיילים מסך, מי יכול לכייל לי? מה הערכים הנכונים לכיול...

DEINTERLACING, SCALING, הורדת רעשים, UPCONVERSION, TRANSCODING.
שלח תגובה
unsound_methods פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 563
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

בעבר העלתי שאלה האם ניתן לכייל את המסך מול ה HTPC, באמצעות תמונות בדיקה / סרטוני בדיקה. בפרט, כיצד ניתן לבצע כיול נכון של ה black level (מה שנקרא brightness) באמצעות PLUGE test pattern הכולל בתוכו (בין השאר) אזור שחור ואזור שחור-משחור (below black).

לאחר מחקר מסתבר שהתשובה לכך בכלל לא פשוטה; לכן חשוב שאחלוק את תגליותי, לטובת מי שמעוניין.

כל מי שהתעסק קצת בגרפיקה ובתמונות דיגיטאליות במחשב שלו, יודע כי רמת הבהירות (בכל אחד ממרכיבי ה R ה G וה B) מיוצגת על ידי מספר, וכאשר מדובר בהפרדה 8 ביט - מספר בין 0 לבין 255. לשם הפשטות נדון רק בשחור לבן (מרכיבי RGB זהים בערכם).

בתמונות דיגיטאליות, 0 מייצג את השחור ו- 255 מייצג את הלבן הבוהק ביותר.
לכן אם נכין תמונת bitmap ובה רצועות בגוונים 0, 4, 8, 12, 16, 20 ונציג אותה על מסך מחשב - ניתן יהיה להבחין בשינויי הגוון (0 הוא שחור, השאר אפורים כהים מאד שהולכים ומתבהרים).

לעומת זאת, בוידאו דיגיטלי תקני (לדוגמא mpeg של DVD וכדומה), המצב שונה. התחום המייצג את סקלת כל הגוונים היא 16 עד 235, כאשר 16 הוא ה reference black ו- 235 הוא reference white. ערכים מתחת ל 16 ומעל 235 אינם חוקיים.

ובכל זאת, מה קורה כאשר מציגים וידאו דיגיטאלי ובו ערכים לא חוקיים (נניח קטנים מ 16)?
הכל תלוי בשיטה שבה מוצג הוידאו ע"י הכרטיס הגרפי.
ישנן שתי שיטות: video overlay ו- VMR9.
ב- video overlay, ערכים מחוץ לתחום החוקי עוברים "חיתוך" (clipping) - כלומר כל מה שמתחת ל 16 "נחתך" ל- 16. אין שום דבר מתחת ל 16 בפועל.
לכן אם ננגן קובץ וידאו דיגיטאלי ובו אותן רצועות גוונים מקודם, לא נוכל להבחין בשינויי הגוון ברמות 0,4,8,12 ו- 16 כי אין כזה! (כולם הופכים לאותו reference black) - לא משנה כמה נשחק עם כיול הטלויזיה. גוון 20 יראה בתור אפור כהה מאד.
ב- VMR9, נשמרת הסקאלה של 0 עד 255 (כמו בהצגת תמונות דיגיטאליות) - לכן ניתן יהיה להבחין בשינויי הגוון ברמות מתחת ל16, למרות שאלה רמות לא חוקיות בוידאו דיגיטאלי.

מסקנות (או: איך כל זה משפיע על כיול):
כיול נכון של ה black level צריך להביא לכך שהשחור יהיה באמת שחור (ע"י השוואתו מול below black) ולא אפור כהה (וכמובן, כיול נכון אמור לגרום לכל שאפורים כהים יהיו אפורים ולא יתנוונו לשחור, אבל זו בעיה אחרת). הבעיה עם video overlay היא שלא ניתן להפיק בשיטה זו אותות belowblack, מה שמאד מקשה על הכיול. גם אם הייתי מנגן דיסק של DVE באמצעות המחשב, ותוכנת הנגן שלי מתממשקת עם הכרטיס הגרפי בשיטת video overlay, לא אוכל לראות אזורי below black.

כאשר עובדים עם VMR9, צריך לכייל כך ששחור של וידאו דיגיטאלי (רמה 16) יוצג באמת כשחור על המסך. שימו לב שכיול נכון כזה עבור וידאו דיגיטאלי, פוגע בהצגת תמונות דיגיטאליות - כי אז אם יש תמונה ובה מידע בתחום 0-16 (שאמור היה להיות אפור כהה) הוא הופך לשחור בגלל התאמת הכיול לוידאו דיגיטאלי.

השאלה המתבקשת היא כמובן איך עובד הנגן / כרטיס מסך שלכם...
אנסה להעלות קבצי בדיקה בעתיד.

הערה: ה HTPC שלי עובד בשיטת video overlay - כל מה שכתבתי לעיל בנוגע לשיטה זו נבדק ונמצא כנכון.
לגבי VMR9 לא היה באפשרותי לוודא, אבל זהו סיכום המידע שמצאתי ב avsforum.

שלח תגובה

חזור אל “כיול ועיבוד תמונה”