למה יש לאספרסו טעם שונה בחלק העליון מול התחתון ?
-
גונן
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 825
- נתן תודות: 6 פעמים
- קיבל תודות: 109 פעמים
האמת שבבית זה מעולם לא קרה לי, אבל כשאני מזמין אספרסו קצר בחוץ,
מידי פעם אני מקבל מנה שבחלקה העליון היא סבירה מינוס , אבל בחלקה התחתון היא דיי בילתי ניסבלת עם טעמים מישתנים שאפילו קשה להגדיר.והכול כמובן בתוך משהוא כמו 30 מ"ל, מישהוא יכול להסביר למה זה קורה?
מידי פעם אני מקבל מנה שבחלקה העליון היא סבירה מינוס , אבל בחלקה התחתון היא דיי בילתי ניסבלת עם טעמים מישתנים שאפילו קשה להגדיר.והכול כמובן בתוך משהוא כמו 30 מ"ל, מישהוא יכול להסביר למה זה קורה?
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
אספרסו מחולק ל 3 שלישים.
שליש ראשון הוא כמו זפת, מאוד מרוכז וכשהוא יותא טוב יש טייגר סקין.
שליש שני זה יותר מרכז הטעם של הקפה
שליש אחרון הוא הכי בעייתי כי הוא נוטה כבר לבלונד ויש בו הכי פחות גוף.
כל שליש בפני עצמו לא בר שתייה - ביחד הכל יוצא מצוין.
תנסה להוריד מנה כפולה לכוס אחת וכל 7 שניות תחליף כוס במשפך השני - מתישהו צילמתי את זה בעבר של הפורום.
ריסטרטו זה שליש ראשון וחצי מהשני.
חוצמזה - מה שאתה שותה מבית קפה קורה הרבה בגלל שהכוס לא חמה ואז לא הכל מתערבב
שליש ראשון הוא כמו זפת, מאוד מרוכז וכשהוא יותא טוב יש טייגר סקין.
שליש שני זה יותר מרכז הטעם של הקפה
שליש אחרון הוא הכי בעייתי כי הוא נוטה כבר לבלונד ויש בו הכי פחות גוף.
כל שליש בפני עצמו לא בר שתייה - ביחד הכל יוצא מצוין.
תנסה להוריד מנה כפולה לכוס אחת וכל 7 שניות תחליף כוס במשפך השני - מתישהו צילמתי את זה בעבר של הפורום.
ריסטרטו זה שליש ראשון וחצי מהשני.
חוצמזה - מה שאתה שותה מבית קפה קורה הרבה בגלל שהכוס לא חמה ואז לא הכל מתערבב
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
"טייגר סקין" - כי זה נראה כמו עור של נמר.
הנה תמונה:
http://www.htcafe.co.il/modules.php?nam ... sc&start=0
(מיום שישי הרבה יותר אופטימי מאשר היום...)
הנה תמונה:
http://www.htcafe.co.il/modules.php?nam ... sc&start=0
(מיום שישי הרבה יותר אופטימי מאשר היום...)
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
רק הערה אחת: התיאור של "שלושת השלישים" הוא כמובן הפשטה שעוזרת לנו להבין ו/או להסביר את העניין.
המציאות היא שיש מעבר רציף של פרטמרים בזמן המיצוי.
הניסוי של לחלק את המנה ל-3 ספלונים הוא אכן מרתק ולומדים ממנו המון על טעמי קפה. הפרוצדורה פשוטה: להכין קפה רגיל ורק להחליף ספלונים תוך כדי מיצוי כך שהשליש הראשון יהיה בראשונה, השני בשניה וכו'. עכשיו טועמים ומגלים:
* השליש הראשון חמחמץ, מרוכז ובעל הטעמים המעניינים ביותר. אבל קשה לשתיה כמו שהוא כי מאד לא מאוזן.
* השליש השני הוא בעל הגוף, הכי הרבה קרמה והכי הרבה מתיקות.
* השליש האחרון מתחיל להיות דליל, דל בטעמים, לעיתים מריר ובעל טעמים "דלוחים" ולא נעימים.
מאפייני השליש האחרון הם הסיבה לכך שהרבה חובבי קפה (ואיטלקים באופן כללי) עוברים לשתות ריסטרטו - פשוט מיוותרים על השליש האחרון של השוט.
עכשיו - תשאלו למה שה לא מתערבב תוך כדי מזיגה? ובכן - בגלל הזרימה האיטית ובייחוד בגלל שמזיגה נכונה מתבצעל על דופן הספלון, הזרימה הלמינרית של הקפה גורמת לערבוב חלקי בלבד ולהערמת הקפה בספלון בצורה "שכבתית".
לכן בדיוק אני תמיד (גם בבית) מערבב את האספרסו (לא עם כפית חלילה, אלא ע"י סיבובים עדינים של הספלון) כדי ששלושת ה"שלישים" יתערבבו יחד והקפה יקבל את המאפיינים הטובים של הכל.
המציאות היא שיש מעבר רציף של פרטמרים בזמן המיצוי.
הניסוי של לחלק את המנה ל-3 ספלונים הוא אכן מרתק ולומדים ממנו המון על טעמי קפה. הפרוצדורה פשוטה: להכין קפה רגיל ורק להחליף ספלונים תוך כדי מיצוי כך שהשליש הראשון יהיה בראשונה, השני בשניה וכו'. עכשיו טועמים ומגלים:
* השליש הראשון חמחמץ, מרוכז ובעל הטעמים המעניינים ביותר. אבל קשה לשתיה כמו שהוא כי מאד לא מאוזן.
* השליש השני הוא בעל הגוף, הכי הרבה קרמה והכי הרבה מתיקות.
* השליש האחרון מתחיל להיות דליל, דל בטעמים, לעיתים מריר ובעל טעמים "דלוחים" ולא נעימים.
מאפייני השליש האחרון הם הסיבה לכך שהרבה חובבי קפה (ואיטלקים באופן כללי) עוברים לשתות ריסטרטו - פשוט מיוותרים על השליש האחרון של השוט.
עכשיו - תשאלו למה שה לא מתערבב תוך כדי מזיגה? ובכן - בגלל הזרימה האיטית ובייחוד בגלל שמזיגה נכונה מתבצעל על דופן הספלון, הזרימה הלמינרית של הקפה גורמת לערבוב חלקי בלבד ולהערמת הקפה בספלון בצורה "שכבתית".
לכן בדיוק אני תמיד (גם בבית) מערבב את האספרסו (לא עם כפית חלילה, אלא ע"י סיבובים עדינים של הספלון) כדי ששלושת ה"שלישים" יתערבבו יחד והקפה יקבל את המאפיינים הטובים של הכל.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
אני חושב שההסבר של יונתן מצוין, גם לגבי החלוקה לשלבים וגם לגבי זליגת דופן, רק שזה לא שלישים, אלא יותר שתי חמישיות, שתי חמישיות וחמישית, ועליה תמיד צריך לוותר בהכנת האספרסו.
מעבר לזה, חימום הספל הוא אחד הדברים שאנשים נוטים להתעלם מהם, כמו שעופר אמר, ומשפיע מאוד על טעמו של אספרסו וכתוצאה מזה גם על קפוצי'נו. אני שמח שיש יותר ויותר הדגשה של העניין לאנשים להם אין חימום כוסות במכונה, פשוט ע"י הזרמת מים חמים לכוס טרם הוצאת מנת אספרסו.
מעבר לזה, חימום הספל הוא אחד הדברים שאנשים נוטים להתעלם מהם, כמו שעופר אמר, ומשפיע מאוד על טעמו של אספרסו וכתוצאה מזה גם על קפוצי'נו. אני שמח שיש יותר ויותר הדגשה של העניין לאנשים להם אין חימום כוסות במכונה, פשוט ע"י הזרמת מים חמים לכוס טרם הוצאת מנת אספרסו.