אנקדוטה על הקצפה...

המקום לשאול שאלות על קפה, קפסולות, מכונות קפה, סוגי קפה ירוק, חנויות
nimitzg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 2060
נתן תודות: 460 פעמים
קיבל תודות: 239 פעמים

שליחה #1 

כשקיבלתי את המכונה שלי (Vibiemme super) התחלתי לקרוא קצת על הקצפת חלב,latte art ועוד.
כיוון שעד המכונה הזו הייתה לי כרומקס וכל נושא הקצפת החלב היה כמעט חדש לי. (מיותר לציין שלא משנה איזו טכניקה תיישם בכרומקס,מיקרו באבלס לא תקבל... :P )

אחד העקרונות שלמעשה עד היום "דפקו" לי את הטכניקה היתה המלצה בחוברת המכונה לא להקציף חלב בלחץ גבוהה מדיי כיוון שמכונות כמו זו גם "ברבע סיבוב" מוציאות לחץ מכובד.

התוצאות ביישום שיטה זו הביאו אותי למקרים בודדים בהם הצלחתי לייצר latte art הגון:
1.כאשר המכונה היתה חמה מאוד.
2.הרבה מאוד חלב בקנקן.

היום בבוקר החלטתי "להשתגע" ופתחתי את הברז באדיבות.התוצאות היו מפתיעות לטובה.

לסיכום:
עד היום יישמתי את כל הפרמטרים בנוגע להקצפת חלב:
1.pitcher קר ישירות מהמקרר.
2.חלב 3% לפחות ולא יותר מיומיים לפני תאריך תפוגה (כן שמתי לב שיש לכך השפעה על איכות ההקצפה)
3.הוצאת מים לפני הקצפה.
4.יצירת מערבולת בזווית תוך כדי הטייה קלה והצמדת הפייה לקרבת הדופן.
5.הורדת קטנה של הפייה לאחר מספר שניות של הקצפה אל תוך הקנקן
6.עצירת ההקצפה כאשר הקנקן חם אך לא חם מדיי.

ולמעשה "נעלם אחד" - עוצמת הקצפה פגע לי בתוצאות.:@

לטעמי - הרבה יותר קל להוציא אספרסו עם טייגר סקין מנייקד מאשר להוציא חלב מוצף שיכול לתת תוצאות טובות בלאטה ארט.

איפה אתם עומדים בנושא? (Y)
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #2 

אני איתך לגבי הקביעה האחרונה :(
גם אני לא מצליח להקציף בעקביות, חלב ברמה של לאטה ארט. אני תמיד מצליח לצייר, אבל זה בד"כ אוואנגרד סוריאליסטי... משהו בין דאלי לצורות בעננים.

מה שכן, אני מסוגל להקציף ממש מעט מעט חלב (80 מ"ל בערך) לגובה פי-2 ויותר בקלות, בלי הרבה בועות סבון. זה נהדר, כי בערב אני מכין לי קפוצ'ינו נטול קטן, שבו האספרסו תופס חצי מהכוס והשאר הוא (לא הרבה) חלב מוקצף, ואני לא מבזבז כמעט חלב בדרך. אבל אין לאטה ארט אמיתי.

דבר אחד שלמדתי בדרך - דווקא ההנחיה של "לעצור את ההקצפה כשהכד חם לנגיעה" לא כ"כ נכונה אצלי. השתמשתי קצת במדחום להקצפה, וגיליתי שהכד רותח למגע די הרבה זמן לפני שהטמפ' מגיעה לנקודה הנכונה - כלומר, עד לשימוש במדחום הייתי עוצר את ההקצפה לפני שהחלב הגיע בכלל לטמפ' הרצויה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

nimitzg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה

שליחה #3 

moti_r כתב:דבר אחד שלמדתי בדרך - דווקא ההנחיה של "לעצור את ההקצפה כשהכד חם לנגיעה" לא כ"כ נכונה אצלי
...
מוטי, נתת לי טיפ לבדיקה בהפוך של מחר בבוקר. :wink:

לנפח את החלב אני מצליח בלי בעיות,פי שנים ויותר.לאטה-ארט לא בעקביות.
בריסטה זה כנראה סוג של אומנות.

בתקווה להגיע לשם...

alogobi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 357
נתן תודות: 93 פעמים
קיבל תודות: 8 פעמים

שליחה #4 

בוקר טוב לכולם,
אני עבדתי בבית קפה למשך שנים והמסקנה שלי מהכנת הפוכים למיניהם היא שזה תלוי- ניסיון. נכון, ישנן נקודות עליהן צריך לשים דגש והן מצוינות בשרשור של nimitzg אבל יותר מזה צריך פשוט לצבור קילומטראז' בהכנת הפוכים עד שמגיעים לתוצאות.
2 עצות קטנות ממני, אם תרשו לי:
1. פרמטר אליו לא כולם מודעים הוא המזיגה- אתה יכול להקציף את החלב בשלמות אבל אם המזיגה אינה נכונה, לא עשית כלום. קצת קשה להסביר אבל בגדול המזיגה צריכה להיעשות באופן כזה שהחלב (עם הקצף) יורד כמו עמוד לתחתית הכוס ו"מרים" את האספרסו למעלה. בצורה הזו ישנה אחידות בכל הכוס ולא חלק עליון גוש קצף וחלק תחתון- אספרסו (הגם שיש אנשים שמעדיפים שכבות כאלה, זה לא משהו שעושים בד"כ בבתי קפה).
2. ישנה שיטה מוכרת וותיקה שבטח רובכם מכירים להשגת קצף מרקמי והוא לדפוק כמה פעמים את הכד על השיש כדי לפוצץ את הבועות ולאחר מכן(ויותר חשוב) לגרף את החלק העליון של החלב (עם הבועות) בעזרת כף ולזרוק אותו עד שמתקבל המרקם הקטיפתי הרצוי.

אולי מתישהו אעלה איזה קליפ לפורום...

אייסמן
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
נתן תודות: 7 פעמים
קיבל תודות: 12 פעמים

שליחה #5 

אני לא חושב שיש מישהו שמצליח להגיע להקצפה מושלמת פעם אחר פעם. גם בבתי קפה ניתן לקבל מאותו בריסטה הקצפות טובות יותר וטובות פחות.
לחץ גבוה מידי מביא לעיתים ליצירת בועות גדולות מהן רצוי להימנע. שלב הניפוח אמור להוסיף נפח של כשליש-חצי מכמות החלב הראשונית, ואז שלב הסירקולציה שדואג לאחד את החלב. אני מצליח להגיע ברוב המקרים לתוצאה טובה.

detailer
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1217
נתן תודות: 29 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #6 

או קיי,
חשדותי התעמתו,
בימים האחרונים לא הצלחתי לצייר עם חלב על האספרסו ואכן התחלתי לחשוד בטריות החלב (טעמו לא השתנה).
ה"לאטה ארט" זה סוג של שגעון, אין לו השפעה על טעם הקפה (בתנאי שלא הרסת את החלב), אבל על הסיפוק העצמי יש ויש.

אייסמן
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #7 

detailer כתב:או קיי,
חשדותי התעמתו,
בימים האחרונים לא הצלחתי לצייר עם חלב על האספרסו ואכן התחלתי לחשוד בטריות החלב (טעמו לא השתנה).
ה"לאטה ארט" זה סוג של שגעון, אין לו השפעה על טעם הקפה (בתנאי שלא הרסת את החלב), אבל על הסיפוק העצמי יש ויש.
...
לציור אין - לטעם יש (אם החלב מוקצף היטב לאטה ארט היא מלאכה קלה).

detailer
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #8 

זה מה שהתכוונתי כשתכתבתי "בתנאי שלא הרסת את החלב".

shtik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 188
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 23 פעמים

שליחה #9 

דבר אחד שלמדתי בדרך - דווקא ההנחיה של "לעצור את ההקצפה כשהכד חם לנגיעה" לא כ"כ נכונה אצלי. השתמשתי קצת במדחום להקצפה, וגיליתי שהכד רותח למגע די הרבה זמן לפני שהטמפ' מגיעה לנקודה הנכונה - כלומר, עד לשימוש במדחום הייתי עוצר את ההקצפה לפני שהחלב הגיע בכלל לטמפ' הרצויה.
...
קניתי ממש לפני יומיים מדחום, וכשהחלב בטמפ' בין 60 ל 70 מעלות - אי אפשר לגעת בכד ביד זה פשוט חם מידי. בכלל זה שיפר לי את ההקצפה כי אני מתרכז בהקצפה ולא בתחושה של היד אם זה חם מספיק או חם מידי. לא ידעתי שזה עד כדי כך משפיע.

לגבי לאטה ארט - לא נראה לי בקרוב, אני עם גאג'יה אבולושן ויש לי פנארלו. מצאתי דרך "לעקוף" את הבועות סבון שיוצאות בדרך כלל ואני מרוצה מההקצפה (אם רוצים טיפ איך לשפר בכפול 100 את התוצאות עם הפנארלו הנוראי של גאג'יה רק תגידו) אבל בכל זאת אין מה להשוות לסטימר רציני.

מצד שני, עם מכונה מקצועית אף פעם לא הצלחתי להקציף. הכל קורה שם מהר מדי - אז או שהייתי מוצא את עצמי עם בועות סבון או בלי קצף בכלל.. בבית הזמן שלוקח לגאג'יה להקציף לטמפ' לוקח מעל 30 שניות, מה שנותן זמן לעשות פיין טיונינג בזמן ההקצפה.

אייסמן
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #10 

יש תחום רחב מאד של חלב לא מוצלח עד חלב הרוס. בכל אופן אם הבנת את הכוונה אז סבבה.

detailer
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #11 

אייסמן כתב:יש תחום רחב מאד של חלב לא מוצלח עד חלב הרוס. בכל אופן אם הבנת את הכוונה אז סבבה.
...
הבנתי את הכוונה.
מתוך מאות הסרטים שיש באינטרנט על הקצפה, איזה מהם הוא הטוב ביותר לדעתך?

avihersh
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 77
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

השני גרוש שלי - השתמש בטרמומטר.

שליחה #12 

1. מכיוון שהיד "משקרת" - בתלות בקנקן ובכמות החלב - כבר ב 55 מעלות לערך (השלב שבו הבועות מתחילות לרדת). 2. תהליך מבוקר - איכות הההקצפה וטעמה כפונקציה של הטמפטורה. 3. כמה שפחות חלב - יותר מדויק. 4. החלב יושב מאוזן במקרר.

אייסמן
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #13 

אני נוהג להשתמש בטרמומטר מידי פעם כדי לכוון את התחושה.
אני שם את קנקן ההקצפה במקפיא לכ-3 דקות כדי להוריד מעט את טמפרטורת החלב - מאפשר לי סירקולציה ממושכת יותר המביאה לתוצאות אחידות יותר.
יש המון סירטונים ותאוריות. אני שם את הפיה קרוב לשפת הקנקן לכל אורך התהליך ומטה את הקנקן. בשלב הראשון אני מנפח את החלב (האיזור המתוק בו שומעים רעשי קששש-קששש) וב-30 מעלות מוריד הפיה מעט עמוק יותר ומתחיל בסירקולציה. ככל שהסירקולציה חזקה יותר (שסתום פתוח לגמרי) מתקבלות תוצאות טובות יותר (כל עוד לא מכניסים אוויר לחלב).

Oferot
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 976
נתן תודות: 65 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

שליחה #14 

בזמנו אחרי הצבא עבדתי כברמן קפה והתנסיתי על כמה מכונות מסחריות...ניסיתי את כל שיטות ההקצפה האפשריות..והשיטה שבסופו של דבר עבדה הכי טוב עם כל סטימר שעבדתי איתו וסיפקה באמת חלב ללאטה ארט באופן כמעט עקבי לגמרי (כשמכינים 6 כוסות קפה במקביל עם הדרישות של הלקוח הישראלי אז לפעמים לא מספיקים להוריד את הסטימר)..בכל מקרה השיטה שעבדה הכי טוב היא לשים את הפיה בערך 5 מ"מ מעל החלב ופשוט לא לגעת ולא להזיז עד שהגעתם ל-70 מעלות ופשוט לסגור את הסטימר.
צריך כמובן להתנסות בזה כבר ולצבור ניסיון כדי לדעת בדיוק איפה לשים את הכד כדי שהחלב יסתובב ולא סתם יקפוץ שם.
כמובן שצריך לעשות פיין טיוניניג לפי עוצמת הסטימר וכו, לפעמים הסטימר אצמו לא מאפשר עבודה כזאת כשהוא קצר מידי אבל הבנתם את העקרון.
מילה של אקסטרימיסט.

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #15 

לדעתי ההבדל העיקרי בהקצפה של בית מול בית-קפה היא כמות החלב.
מאוד קשה להקציף כמות חלב קטנטנה, כי הוא מתחמם מהר מאוד ולכן כל טעות זעירה היא פאטאלית.
לעומת זאת, כשמקציפים חצי ליטר, יש הרבה יותר זמן לשחק עם החלב ולהרגיש אותו.

geva
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 220
נתן תודות: 18 פעמים
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #16 

כן נכון- אבל נראה אותך מקציף חצי ליטר עם מכונה ביתית...

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #17 

אמנם לא עשיתי את זה אף פעם, אבל למה זו צריכה להיות בעיה?

nimitzg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה

שליחה #18 

geva כתב:כן נכון- אבל נראה אותך מקציף חצי ליטר עם מכונה ביתית...
...
בכל E-61 עם דוד או HX אפשר גם ליטר

אייסמן
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #19 

אין שום בעיה להקציף חצי ליטר, אבל גם אין צורך. אני משתמש בקנקן בגודל 350 מיל', ממלא פחות מחצי, ועדיין מקבל הקצפה נפלאה. את "זמן העבודה" מרוויחים באמצעות הורדת טמפרטורת החלב.

nimitzg פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה

שליחה #20 

alogobi כתב: אולי מתישהו אעלה איזה קליפ לפורום...
...
ממתין בקוצר רוח... 8)

שלח תגובה

חזור אל “בית הקפה”