ביקור בנבכי הוויביאמה

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה
תגובות: 2335
נתן תודות: 124 פעמים
קיבל תודות: 102 פעמים

שליחה #1 

ששמתי לב שבזמן האחרון לחץ הרשת אצלנו עלה ובעקבותיו לחץ החליטה הגיע לכ-10.5 באר (כך זה במשאבה רציפה). לאחר שדחיתי מרוב עצלות את הענין במשך כמה שבועות, סוף סוף התפניתי היום לפתוח את המכונה ולכייל מחדש את הלחץ.

מה שהפתיע אותי היה המצב המעולה ששורר בנבכי המכונה. לאחר כשנה שלא פתחתי אותה, עדין הכל בפנים מבריק ונקי. אין נזילות, אין חלודה, אין לכלוך. פשוט נראה מצויין. גם הנירוסטה ה"מתמגנטת" של גוף הוויביאמה, ממנה הוזהרתי רבות ע"י כמה מחברי הפורום ה"קודם" לא מראה שום סימני כניעה לחלודה.

ניתן לראות מעט (אבל ממש מעט) סימנים שמעידים על מים שמותזים לפעמים משובר הואקום, אבל זה כל כך מינורי שאם לא הייתי יודע לחפש שם לא הייתי אפילו רואה את זה.

הביטו בתמונות - המכונה נרכשה בסוף יוני 2009 - דהיינו לפני כ-14 חודשים, והיא עובדת יום יום. לדעתי - התמונות מדברות בעד עצמן.

אגב, הורדת הלחץ הסתיימה בהצלחה, והוא חזר לקצת מעל 9 באר. מיותר לציין שהקפה השתפר.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler

zylber
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 312
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 40 פעמים

שליחה #2 

כל עוד אין נזילות זה יראה ככה עוד 10 שנים אים המכונה מנירוסטה
פרט לכך ניתן תמיד לשפץ כל מכונה רק עלות השיפוץ מישתנה.
בברכה

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4726
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

שליחה #3 

(Y) נראית חדשה לגמרי ... אני אוהב מכונות שבהן כל הכבלים מסודרים כמו שצריך ומראה נקי (בניגוד ל EXPOBAR לדוגמה).

חתיכת משאבת PROCON יש שם, ממש תופסת חצי מכונה ...

אגב איפה מכוונים את הלחץ ?

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #4 

באמת נראה מעולה (Y)

יונתן, הייתי מחליף את שובר הוואקום לכזה עם צינורית סיליקון.
החלקים האלה נוטים להתלכלך ולהתקלקל (אני זוכר שאצלך המכונה מתחת לארון, ולכן אולי נכנס אליה פחות אבק, אבל בכל זאת).
זה חלק זול, החלפה פשוטה ו-preventive maintenance קלאסי.

http://www.chriscoffee.com/products/hom ... eakervalve

לגבי כיוון הלחץ: ב-ECM החדשות (אולי גם בישנות?) אני יודע שאפשר לכוון את הלחץ ע"י בורג שנמצא מאחורי מגירת הריקון. מאוד נוח, לא צריך לפתוח את המכונה כולה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #5 

Zylber -
בפורום ב"תפוז" היו כמה חבר'ה שהפיצו סיפורי אימה על הנירוסטה ה"מתמגנטת" וה"נחותה" של וויביאמה ועל כך שתוך זמן קצר היא תהיה חלודה לגמרי. ראוי לציין שאותם חבר'ה היו גרופי'ס ידועים של יבואן מכונות קפה אחר שמתחרה ביבואן של וויביאמה (היבואן עצמו גם כתב על הענין בפורום), כך שכל העניין היה נגוע באינטרסים מסחריים. בכל אופן אני שמח לגלות שהמצב אכן איננו דומה לסיפורי הזוועה, והמכונה נשמרת במצב מעולה מבפנים כמו מבחוץ.

כפיר_ש -
את הלחץ במכונות עם משאבה רציפה מכוונים במשאבה עצמה, ולא ב-OPV.
אם תסתכל בתמונה, תראה "ניפל" מפליז בולט לצד שמאל. זהו למעשה מכסה שתחתיו יש בורג כוונון. הבורג הזה מכוון שסתום קפיצי שיושב בחיבור בין צינור הכניסה לצינור היציאה מהמשאבה. סיבוב של הבורג משנה את הלחץ שבו "מתאזן" השסתום ולמעשה קובע את הפרש הלחצים שמתקיים בין לחץ הכניסה ללחץ היציאה בזמן פעולה רציפה של המשאבה. מכאן גם מובן למה כאשר משתנה לחץ הרשת (שהוא לחץ הכניסה למשאבה) משתנה גם לחץ החליטה. במשאבה כזו ניתן לכוון לחץ הפרשי בלבד ולא לחץ אבסולוטי.
ה-OPV במכונות עם חיבור ישיר קיים במערכת, אבל משמש למשהו אחר ולא לכוונון לחץ חליטה. למעשה הוא מכונה "שסתום התפשוטת" (expansion valve) ותפקידו כשמו כן הוא. בזמן מנוחה, לאחר הזרמת מים דרך מחליף החום, המים שנשארו בנפח מחליף החום מתפשטים כיוון שהם מתחממים. מאחר ויש שסתום אל חוזר הם "כלואים" בין האל חוזר לבין ברז הראש ואין להם לאן לזרום. אם לא היה שסתום התפשטות, היה נוצר לחץ גבוה ועלול היה להווצר פיצוץ במחברים או בצנרת. את שסתום ההתפשטות מכוונים לכ-12 באר - צריך שיהיה גבוה מלחץ החליטה, אחרת יפתח בזמן החליטה ו"יזרוק" מים. בזמן מנוחה, ניתן באמת לראות איך הלחץ בשעון מגיע לכ-12 באר ונעצר שם, ואז גם רואים טפטופי מים מהצינורית שמגיעה אל מגש העודפים מיציאת ה-OPV.
נערך לאחרונה על ידי joncafe ב 28/08/2010 16:48, נערך פעם 1 בסך הכל.

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #6 

moti_r כתב:יונתן, הייתי מחליף את שובר הוואקום לכזה עם צינורית סיליקון.
החלקים האלה נוטים להתלכלך ולהתקלקל (אני זוכר שאצלך המכונה מתחת לארון, ולכן אולי נכנס אליה פחות אבק, אבל בכל זאת).
זה חלק זול, החלפה פשוטה ו-preventive maintenance קלאסי.
...
כמו שאמרת - אולי בגלל שהמכונה תחת ארון, ואולי בגלל שלוויבירמה יש מכסה מחורר נוסף תחת מגש הכוסות (גאוני, לא?), ואולי בגלל שילוב של שניהם - פשוט כמעט ואין אבק בפנים. זה הדהים גם אותי כמה נקי בפנים. בקיצור, לא נראה לי שווה התעסקות כרגע, וגם לא שמעתי על אף בעל וויביאמה שהייתה לו בעיה עם שובר הואקום, בניגוד לבעלי אניטה ששם הבעיה חזרה על עצמה.
moti_r כתב:לגבי כיוון הלחץ: ב-ECM החדשות (אולי גם בישנות?) אני יודע שאפשר לכוון את הלחץ ע"י בורג שנמצא מאחורי מגירת הריקון. מאוד נוח, לא צריך לפתוח את המכונה כולה.
...
ניחוש שלי שמדובר בבורג של ה-OPV. הבורג עליו אני מדבר נמצא (וחייב להמצא) על המשאבה עצמה, כמו שכתבתי בתשובה לכפיר_ש.

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #7 

מוטי_ר - שכתי לציין עובדה חשובה - שובר הואקום עובד אצלי "קשה". פעמיים ביום המכונה מודלקת ממצב קר (ע"י טיימר "שעון שבת"), כך שהייתי מצפה שאם היתה בעיה כבר הייתי אמור להתקל בה.

doron_boogie
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 958
נתן תודות: 94 פעמים
קיבל תודות: 69 פעמים

שליחה #8 

joncafe כתב:מוטי_ר - שכתי לציין עובדה חשובה - שובר הואקום עובד אצלי "קשה". פעמיים ביום המכונה מודלקת ממצב קר (ע"י טיימר "שעון שבת"), כך שהייתי מצפה שאם היתה בעיה כבר הייתי אמור להתקל בה.
...
אתה יכול לפרט מה זה אומר 'מצב קר' ?

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #9 

מצב קר זה מכונה קרה :)

הוא מתכוון שהוא מדליק את המכונה פעמיים ביום. שובר הוואקום נכנס לפעולה כשהמכונה כבית ומתקררת - הלחץ בה יורד, והשובר נפתח כדי לתת לאוויר להכנס פנימה. כשמדליקים מכונה קרה, השובר פתוח ונותן לאוויר לצאת החוצה. כשנבנה מספיק לחץ בפנים, השובר נסגר, ומאפשר בנייה של לחץ גבוה יותר, של אדים.

יונתן, אתה יודע איזה שובר יש ב-VBM? מעניין. השוברים שהשתמשו בהם באניטות הם כנראה באיכות לא גבוהה במיוחד, או שהם פשוט רגישים ללכלוך. אצלי הורכבה כוסית מיוחדת מעל השובר ששומרת עליו, וכל בעיות השובר שלי נפתרו מאז.

ואם כבר מדברים על שעון שבת... טוב, בעצם זה שווה שרשור נפרד :)

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #10 

moti_r כתב:יונתן, אתה יודע איזה שובר יש ב-VBM?
...
לא אבל הנה תמונה שלו, מסומן במס' 5 (קצת מטושטש אבל ניתן לראות אותו בבירור). התמונה מהפעם הראשונה שפתחתי את המכונה, לא צילמתי אותו הפעם אבל לא נראים עליו לא אבנית ולא לכלוך.

doron_boogie
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 958
נתן תודות: 94 פעמים
קיבל תודות: 69 פעמים

שליחה #11 

אה, אוקיי :)
תודה

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #12 

הנה ספלון עם התוצאה אחרי הכוונון. הדבר הראשון שבולט הוא שהקרמה יותר סמיכה עם טייגר סקין נהדר. אחר כך בא החיך ומספר על עוד הבדלים...

מה שכן, פתאום בזמן מילוי הדוד יש רעש לא טוב - מאחר ובזמן חליטה המשאבה נשמעת בסדר גמור, כנראה שהרעש ממקור אחר (ברז מילוי דוד, או אולי ה-OPV). בעסה - פתחתי את הפה לשטן. עוד מעט הילדות הולכות לישון ויהיה לי זמן לפתוח שוב את המכונה כדי לבדוק...

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה #13 

איך קשור ה-OPV למילוי הדוד?

אתה בטוח שאין רעש כשאתה חולט?
באניטה יש גומי שמחזיק את המשאבה הרוטטת, כדי לשכך את הרעש שלה. אולי יש משהו דומה במכונה שלך (למרות שמדובר במשאבה רוטורית?) והוא זז?

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #14 

לא לא... אצלי המשאבה (שנראית כמו טנק מערכה סובייטי בינוני) יושבת על 4 תושבות סיליקון שיושבות על מסגרת מתכת יעודית. תביט בתמונה בראש השרשור ותראה את אחת התושבות בצבע שחור תחת מנוע המשאבה.

מה קשור ה-OPV? ככה - אם הלחץ בזמן מילוי הדוד עולה מעל הסט-אפ של ה-OPV (לא טריוויאלי, כי המשאבה, כאמור, מוגבלת ל-9 באר) ה-OPV יפתח ויזרים מים. כאמור, ה-OPV במכונה עם משאבה רציפה איננו נפתח בחליטה, אלא רק במצב סטאטי של התפשטות מים שמתחממים במחליף החום. במצב הזה הספיקה דרך ה-OPV זניחה ביותר - מ"ל בודדים. אם לעומת זאת בזמן פעולת המשאבה יש סתימה והמים מתחחמים עד פתיחת ה-OPV, הפעם יכולה להיות ספיקה גדולה יותר דרך ה-OPV, וזה יכול לגרום לרעש שעליו אני מדבר. בכל אופן, זה אכן נשמע לא סביר - יותר נשמע הגיוני שמשהו קרה בברז מילוי הדוד (הברז שבורר בין הפנייה במצב רגיל למחליף החום לבין הפניה למילוי הדוד לפי פיקוד של בקר המפלס). כזכור (לי, אולי גם לאחרים) דיווחתי בעבר שהברז הזה הוחלף לפני כמה חודשים ע"י היבואן עקב סתימה. אולי תצקלה חוזרת?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #15 

כנראה הברז - אין צורך ליגוע בשובר וואקום כי בדוד שוכב הקיטור שהוא פולט לא מגיע לכלום ליד.
בדוד עומד הקיטור שלו מרטיב את כל מה שבאזור ולכן חייבים צינור ניקוז.
חוצמזה אם יש איטום לאבק אז בכלל אתה מסודר.
יונתן - עדיין עם אותו שעון...
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

dorso
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 389
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

שליחה #16 

נראה לי הכי פשוט לשים ווסת לחץ בכניסת המים למכונה .
רק עדיף לכוון לחץ רצוי מול שעון לחץ כדי למנוע זיופים.

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #17 

טוב - עדכון קצר:
הבעיה היתה הרבה יותר פשוטה. כשהחזרתי את המעטפת של המכונה (לוח נירוסטה מכופף בצורת ח') כנראה החזרתי מעט עקום, והדופן נגעה מעט במשהו במסגרת. הוויברציות שנוצרו בעת מילוי הדוד גרמו לרעש (חריקה של מתכת). שום דבר רציני - פירוק והרכבה מחדש פתרו את הבעיה והשקט (תרתי משמע) חזר למחוזותינו.

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

עוד צילומי קרביים

שליחה #18 

צילמתי עוד כמה צילומים כי כמו שכבר כתבתי נאלצתי לפתוח פעם נוספת למציאת הרעשים.

בשתי התמונות הראשונות אפשר לראות את המגש הפנימי שמתחת למגש הספלים, כמו שציינתי - הגנה כפולה בפני אבק שגם נראית אפקטיבית כי העסק מאד נקי בפנים.

בתמונה השלישית שובר הוואקום, אכן נראה כמו שסתום שעבד, אבל לא רואים אבנית או לכלוך. אכן יש תגובה של פני שטח הפליז/נחושת, כצפוי, אבל השובר עובד היטב, חופשי וזז בקלות ואוטם היטב. למרות שרואים מעט סימני התזת טיפות סביבו, אין מדובר במשהו חריג וכאמור אחרי משהו כמו 850 פעמים שהוא כבר פעל (14 חודשים X פעמיים ביום) נראה שהוא במצב טוב למדי.

בתמונה האחרונה, ניתן לראות שהחברים בוויביאמה בכל זאת דאגו להגן על רכיבי ה-main switch: גם בעזרת לוחית מתכת שלי נראית כמו תוספת מאוחרת לתכנון, אולי באמת כהגנה בפני אפשרות של שובר וואקום תקול? כמו כן רואים שכל העסק יושב בתוך מעטפת סיליקון שגם מבודדת חשמלית (לא לשכוח שמדובר ב-220 וולט!)

בקיצור - נראה שהמכונה הזו מתוכננת ובנויה היטב בפנים, כולל כמה הברקות שחלקן היו בתכנון המקורי וחלקן אולי נבנו כתוספות מאוחרות ופתרון של "בעיות ילדות" שאולי היו בדגמים הראשונים.

benk
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 443
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 89 פעמים

שליחה #19 

יופי של תמונות,
לגבי שובר הוואקום, אפשר לבצע תחזוקה מונעת בצורה קלה מאוד
1. כשהמכונה תחת לחץ, ללחוץ על הצ'ופצ'יק בעזרת מברג ארוך (בזהירות) הקיטור שיוצא מעיף את כל הג'יפה והאבק.
2. אם זה לא מספיק, אפשר לפרק את השסתום מהדוד, לפרק את הצ'ופצ'יק (לא יודע איך לכנות אותו אחרת) ולטבול הכל בתמיסת מלח לימון
פני כשנתיים הרכבתי שובר וואקום על האוסקר ואין לי בעיות מאז.

nimitzg
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 2060
נתן תודות: 460 פעמים
קיבל תודות: 239 פעמים

אח...אח...הרעשים

שליחה #20 

במכונה הזו זה תמיד היה האתגר ...למצוא את מקור הרעש החדש ולבודד אותו...בקטע הזה האיטלקים קצת פישלו.

אצלי...אחרי ש"השתקתי" את המכונה בכל המקומות הנדרשים ....הכוסות התחילו לעשות רעש על ה tray...זה לא נגמר אף פעם...
:D :D :D

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”