הפעלת מדחס של מזגן Inverter גורמת לרעש זמזום גבוה דרך האוזניות והרמקולים

איך משהו עובד? למה זה ככה?
שלח תגובה
Silent פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 13
נתן תודות: 2 פעמים
קיבל תודות: 0

שליחה #1 

קודם כל, תודה לכל מי שנכנס ורוצה לעזור.

זיהיתי שהרעש הגבוה (high pitch מחריש) מועבר לאוזניות ולרמקולים כשהמזגן (בטכנולוגיית Inverter) דולק בקירור (אך לא באוורור). כשהמזגן במצב קירור, הרעש עובר לאוזניות כשכבל החשמל של המחשב מחובר לרשת החשמל (גם אם המחשב עצמו לא דולק) או דרך כבל ה-DVI של המסך כשהוא מחובר לחשמל.

הצלחתי לפתור בעיה זו באופן לא הכי אידיאלי ע"י חיבור כבל החשמל של המזגן (דרך כבל מאריך) לשקע חשמל אחר בבית שלא מחובר לקו החשמל שמחוברים אליו המסך והמחשב. כשחיברתי את המזגן לשקעים היחסית קרובים לשקעי המסך והמחשב הרעש עדיין היה (מדובר על שקעים השייכים לאותו קו חשמל של המסך והמחשב).

בתמצות:
רעם הזמזום הגובה מהאוזניות והרמקולים נעלם כש-:
1. אני מעביר את המזגן למצב אוורור או מכבה אותו.
2. כבלי החשמל של המסך והמחשב מנותקים מרשת החשמל.
3. כשכבל החשמל של המזגן מחובר לקו חשמל אחר בבית.

אגב, בשביל לוודא אם הבעיה קיימת גם בקו החשמל האחר (שאליו מחובר כעת המזגן) חיברתי את כבל החשמל של המסך דרך מפצל לאותו שקע שאליו מחובר המזגן ו- אין כל רעש מהאוזניות (גם כשהצמדתי בין תקע ה-DVI לתקע ה-TRS של האוזניות לא היה כל סממן לרעש (בניגוד למקרה בו המזגן היה מחובר לקו החשמל הראשון (של המסך והמחשב)).

אודה לכם אם תוכלו להאיר את עיניי בנוגע ל-:
למה ואיך הגיעה פעילות המדחס לרעש דרך האוזניות והרמקולים?
האם זה מצביע על בעיה מסויימת בקו החשמל הספציפי הזה?
במקרה כזה, האם רשת חשמל תלת-פאזית הייתה מעלימה את הבעיה הזו?
האם כבל מאריך מאוזן (Balanced) בין המחשב לאוזניות היה יכול להעלים את רעש הזמזום הזה אם המזגן היה מחובר לאותו קו חשמל של המחשב והמסך?
האם יש איזו שהיא דרך בה המזגן מחובר לאותו קו חשמל אך פעולת המדחס לא תגרום לרעש בציוד השמע המחובר אליו?

תודה רבה לכל מי שנכנס,קרא ומעוניין לעזור
המשך יום טוב (=
נערך לאחרונה על ידי Silent ב 22/08/2010 15:02, נערך פעם 1 בסך הכל.

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 199 פעמים

שליחה #2 

יש לך בעייה של מגעים לא תקינים ברשת החשמל בבית. אתה יכול לנסות להזמין חשמלאי אבל הסיכוי שהוא יבין על מה אתה מדבר קלוש (אצלם זה עובד או לא עובד, אין באמצע).

Silent פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #3 

yairf כתב:יש לך בעייה של מגעים לא תקינים ברשת החשמל בבית. אתה יכול לנסות להזמין חשמלאי אבל הסיכוי שהוא יבין על מה אתה מדבר קלוש (אצלם זה עובד או לא עובד, אין באמצע).
...
תודה!

אגב, בשביל לוודא אם הבעיה קיימת גם בקו החשמל האחר (שאליו מחובר כעת המזגן) חיברתי את כבל החשמל של המסך דרך מפצל לאותו שקע שאליו מחובר המזגן ו- אין כל רעש מהאוזניות (גם כשהצמדתי בין תקע ה-DVI לתקע ה-TRS של האוזניות לא היה כל סממן לרעש (בניגוד למקרה בו המזגן היה מחובר לקו החשמל הראשון (של המסך והמחשב)).

ariekarp
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 596
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 66 פעמים

שליחה #4 

אם חיבור המזגן למעגל אחר פותר את הבעיה, הפתרון הפשוט יותר הוא להתקין קו נפרד למזגן ורצוי דרך כבל מסוכך.
מדחס מזגן עם אינוורטר מופעל עם יחידת הספק אלקטרונית הנקראת VARIABLE FREQUENCY DRIVE, שעובד בשיטת PWM ש"קוצץ" את מתח הרשת בקצב של מספר קילוהרצים. הVFD סוחב מהרשת זרם בקפיצות מדרגה ש"מלכלך" את הרשת בהרמוניות ממש לא סימפטיות. הרמוניות אלה יכולות להגיע לציוד אחר אם על ידי הולכה דרך קווי ההזנה בבית או באוויר כRF.
אי לכך הרחקת ציוד האודיו מקו ההזנה של המזגן ושימוש במעגל כח נפרד למזגן ורצוי כבל מסוכך (יקר יחסית) כאשר הסיכוך מוארק בצד אחד, בצד ארון החשמל, יכול לפתור את הבעיה. יש עדיין סיכוי קטן שהרמוניות יחזרו לקו ההזנה של ציוד האודיו דרך לוח החשמל, אבל רוב הסיכויים שלא כי אתה בעצמך כבר נוכחת שאם אתה משתמש בשקע אחר למזגן זה עוזר, כך שהפרדת וסיכוך מעגל ההזנה של המזגן יעזור במקרה שלך ובמקרים דומים.
פתרון אחר קצת יותר יקר יהיה להתקין מסנן (צ'וקים) בכניסת הכח למזגן בצמוד למזגן.
בתעשיה היכן שמשתמשים בהרבה VFD בהספקים של מאות ואף אלפי קילוואטים הבעיה מוכרת ולפעמים קשה. גם חברת החשמל די היסטרית בנושא ואף יש הגבלות כמה אחוז "ליכלוך" הרמוני מותר להחזיר לרשת של ח"ח. השימוש במסננים די נפוץ גם על קווי כח ואף על קווי סיגנל ומידע, כמו גם שימוש בבלים מסוככים כדי לצמצם סיכוי לרעשי RF במפעל עצמו שיכולים לשבש פעולת ציוד מדידה, מכשור, ומערכות בקרה.

ariekarp
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 596
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 66 פעמים

שליחה #5 

Silent כתב:
yairf כתב:יש לך בעייה של מגעים לא תקינים ברשת החשמל בבית. אתה יכול לנסות להזמין חשמלאי אבל הסיכוי שהוא יבין על מה אתה מדבר קלוש (אצלם זה עובד או לא עובד, אין באמצע).
...
תודה!

...
הממ... אם זה כך, כל ההסבר שלי כאן מקודם נשמע כמו קשקוש. :oops:
כנראה שyairf צודק במקרה זה, אם כי זה נשמע לי לא סביר שמגעים לא טובים בקו ההזנה יכולים לגרום לתופעה הזו הספציפית.
בכל מקרה, אינוורטרים עלולים להכניס רעשים למערכות, ומה שכתבתי מקודם על התופעה שריר בריר וקיים.

Silent פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #6 

תודה על התגובה המפורטת.

אני חייב לציין, שללא קשר לפעולת המדחס, לעיתים כשאני נוגע בצד המתכתי של מארז המחשב (או בחיבור המתכתי של הכבל המאריך של האוזניות) אני חוטף זרם חשמל. ואם אני מנסה לגעת שוב באותו פרק זמן - עדיין אני מקבל מכת חשמל (כך שזה לא נראה לי חשמל סטטי שנפרק באופן חד-פעמי). העניין המוזר הוא שלפרקי זמן מסויימים אין כל זרם חשמל באזורים המתכתיים, ולפרקי זמן מסויימים בכל האזורים המתכתיים קיים זרם חשמל קבוע (התופעה הזו הייתה קיימת גם לפני התקנת המזגן). ניסיתי לזהות אם קיימת חוקיות מסויימת לתופעה הזו - ולא מצאתי.

האם התופעה הזו בשילוב עם תופעת הרעש שגורם המדחס באותו מעגל חשמלי מעידה על בעיה באותו מעגל שגורמת לשתי התופעות האלו?

nirses
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1143
שם מלא: ניר שמשון
נתן תודות: 91 פעמים
קיבל תודות: 33 פעמים

שליחה #7 

נראה שיש לך בעית ארקה בבית . מסוכן גם לך וגם לציוד שברשותך .
לו הייתי רוטשילד ...

Silent פותח השרשור
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל

שליחה #8 

nirses כתב:נראה שיש לך בעית ארקה בבית . מסוכן גם לך וגם לציוד שברשותך .
...
תודה,
כנראה שיש בעיית הארקה במעגל חשמלי מסויים (כשאני מחבר את המחשב למעגל חשמלי אחר אין כל סממן לאותו זרם חשמלי).

שלח תגובה

חזור אל “שאלות בנושאים טכניים”