איזה חד-זני מפיק הכי הרבה קרמה ?

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 540
נתן תודות: 100 פעמים
קיבל תודות: 10 פעמים

שליחה #1 

קליתי סומטרה מנדהלינג של רוני מ"קפה רות" וחיברתי אותו עם גואטמלה SHD של ניר מ"קפה עולה". קיבלתי קפה טעים, בעיקר בזכות הסומטרה (אינדונזיה), שאני חולה על הטעם המריר והחזק שלו. אבל התחושה הייתה, איך לומר- חסר גוף קרמי. הגואטמלה SHD לא סיפק את הסחורה (שמעתי שהוא דווקא יודע לתת גוף טוב, או אולי האנטיגואה).

בכל אופן, הנקודה היא שהזרימה בכל עובי של טחינה תמיד יוצאת מימית ודלוחה באופן יחסי לתערובות "מקצועיות". מה הסיבה? האם כדאי להוסיף ברזיל לתערובת? משהו?

אוסיף שחלטתי 3 ימים לאחר הקליה. שמעתי שיש כאן אנשים שטוענים כי צריך לחכות שבוע שלם בין הקליה לחליטה. יכול להיות שאם אבדוק את אותם פולים עוד 4 ימים תהייה תוצאה אחרת בכוס?

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712
נתן תודות: 216 פעמים
קיבל תודות: 679 פעמים

שליחה #2 

רוצה קרם? בורונדי! :)
אני לא זוכר אם יש או אין לך בורונדי, אז עוד המלצה - תימני.
גם ברזיל יתן לך את ה-"קרם" שאתה מחפש.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

joncafe
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה
תגובות: 2335
נתן תודות: 124 פעמים
קיבל תודות: 102 פעמים

שליחה #3 

פלנש כתב:אוסיף שחלטתי 3 ימים לאחר הקליה. שמעתי שיש כאן אנשים שטוענים כי צריך לחכות שבוע שלם בין הקליה לחליטה. יכול להיות שאם אבדוק את אותם פולים עוד 4 ימים תהייה תוצאה אחרת בכוס?
...
דווקא לעניין הקרמה, ככל שתחכה יותר כמות הקרמה תפחת. הסיבה שמחכים היא שכשהקפה טרי מדי הוא לא טעים ויש בו יותר מדי CO2, שדווקא נותן הרבה קרמה (אם כי קרמה אוורירית מדי). אם אתה סובל מחוסר קרמה, המתנה לא תעזור.

לעניין עצמו - הקרמה מושפעת מאד מהתערובת, אבל גם מהקליה ומהחליטה. אותה תערובת עם אותה קליה תתן קרמה שונה בדחיסה שונה ובטמפרטורת חליטה שונה. גם הקליה משנה מאד - קליה בהירה מאד תתן פחות קרמה. קליה כהה תתן בד"כ יותר גוף וקרמה.

זנים שיתנו הרבה קרמה, חלקם כבר הוזכר: ברזיל, בורונדי, הודי פלנטיישן, קולומביה, מוקה (פחות מהאחרים).
וכמובן - רובוסטה אם אתה לא מתנגד עקרונית להוסיפה כמו חלקנו.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #4 

אין לי בורונדי לצערי.. :cry:
למישהו יש שאריות והוא מוכן למכור? ..חשבתי שלא.

:roll:
אז אני אשב לי בחושך עם הברזיל והקוסטה ריקה..
ואם כבר ברזיל, איזה ברזיל- סראדו או סנטוס?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #5 

ברזיל סראדו עדיף.
גוואטמלה של אמיגו גם מייצרת קרמה יפה.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #6 

joncafe כתב:
פלנש כתב:אוסיף שחלטתי 3 ימים לאחר הקליה. שמעתי שיש כאן אנשים שטוענים כי צריך לחכות שבוע שלם בין הקליה לחליטה. יכול להיות שאם אבדוק את אותם פולים עוד 4 ימים תהייה תוצאה אחרת בכוס?
...
דווקא לעניין הקרמה, ככל שתחכה יותר כמות הקרמה תפחת. הסיבה שמחכים היא שכשהקפה טרי מדי הוא לא טעים ויש בו יותר מדי CO2, שדווקא נותן הרבה קרמה (אם כי קרמה אוורירית מדי). אם אתה סובל מחוסר קרמה, המתנה לא תעזור.

לעניין עצמו - הקרמה מושפעת מאד מהתערובת, אבל גם מהקליה ומהחליטה. אותה תערובת עם אותה קליה תתן קרמה שונה בדחיסה שונה ובטמפרטורת חליטה שונה. גם הקליה משנה מאד - קליה בהירה מאד תתן פחות קרמה. קליה כהה תתן בד"כ יותר גוף וקרמה.

זנים שיתנו הרבה קרמה, חלקם כבר הוזכר: ברזיל, בורונדי, הודי פלנטיישן, קולומביה, מוקה (פחות מהאחרים).
וכמובן - רובוסטה אם אתה לא מתנגד עקרונית להוסיפה כמו חלקנו.
...
תודה. אם כך חבל שחיכיתי 3 ימים מהקליה. האמת היא שלא סיפרתי לכם אבל טעמתי את התערובת גם יום אחד לאחר הקליה, ואכן קיבלתי יותר קרמה כמו שהסברת.. וגם הקפה היה טעים יותר (למרות ה-CO2 המעצבן..).

אגב, במה בדיוק מתבטאת הופעת ה-CO2 בטעם שבמשקה? איך זה בא לידי ביטוי? איזה 'טעם' (בלתי-רצוי) זה "מכניס" במשקה? והאם זה גם מסוכן לבריאות (נאמר- רעיל)?

את התערובת של הגואטמלה + הסומטרה קליתי בקליה כהה עד כהה מאד, כך שלפחות לפי הפרמטר הזה קיבלתי כנראה יותר קרמה מאשר אילו הייתי קולה קליה בהירה..

כמה אחוזים של "ברזיל סראדו" (למשל)- ישפרו באופן משמעותי לדעתכם את התערובת, ויעניקו לה קרמה עשירה וגם טעם שיוסיף לסומטרה (שאותה אני מאד אוהב) ולא יגרע ממנה?

מדוע הרבה מכם מתנגדים עקרונית להוסיף רובוסטה? לניר מ"קפה עולה" יש תערובת מעולה וטעימה מאד שנקראת "66% ערביקה" - זאת אומרת ש-33% מהתערובת זה רובוסטה. וזה טעים לאללה. מה הבעיה ה"עקרונית" עם רובוסטה? אולי זה נושא לשרשור נפרד...

ודבר אחרון: הגואטמלה שהכנסתי לתערובת היא גואטמלה SHD, ולא אנטיגואה -- מה ההבדל והאם החלפת ה-SHD באנטיגואה הייתה משפרת את הטעם משמעותית (לדעתכם האישית כמובן)?

omergrigg
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 29
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #7 

לגבי ה-CO2, הנה הגרוש וחצי שלי:
זה לא רעיל - נתחיל מזה.
בתור חובב FRENCH PRESS, הרשה לי להגיד לך שאין כמעט הבדל בין קפה שנקלה לפני שעה, 24 שעות, או 48 שעות. מכיוון שתהליך "חליטת" האספרסו (שזה בעצם לא חליטה ממש) שונה משמעותית מתהליך הFRENCH PRESS, אינני יכול להעיד.
רובוסטה:
רובוסטה בד"כ מר יותר מערביקה ובעל ספקטרום טעמים נמוך יותר מהערביקה. כמו כן מכיל הרבה יותר קפאין (יתרון על דעת אנשים מסויימים). קל הרבה יותר לגדל אותו ולכן הוא גם זול יותר. אין שום דבר "רע" ברובוסטה. להיפך - רובוסטה יתן לך הרבה יותר קרמה, אם זה אספקט שאתה מעריך.

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

פשוט מנסים

שליחה #8 

בקפה צעיר נפלט הרבה CO2 שמפריע לזליגה וגם לטעמים.
קפה צעיר לא טעים לי (באספרסו) אחרי כמה ימים הכל נרגע ונהיה יותר טוב.
לרובוסטה יש עודף קרמה ומרירות מיותרת - לי יש תיאוריה שהיא עוזרת רק לקפה ישן (3 חודשים ומעלה).

וזה SHB : strictly high bean.
לא זוכר את הטבלה של גבהי גידול הקפה (יש אותה בספר של שלמה שטרן ובטח גם ברשת)
קפה שגדל בגובה רב נחשב טוב יותר (נראה לי שיותר דחוס).

גם בעין ה CO2 מפריע (לא זוכר איזה קפה זה היה אבל הזליגה היתה מעצבנת):

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #9 

האם בקאפוצ'ינו הקפה ה"צעיר" פחות מפריע לך? לי הדבר היחיד שמפריע בקפה "צעיר" זה הבועות המעצבנות בזליגה, כמו שאמרת.

לענ"ד אין קרמה מיותרת- כל מיקרומטר של קרמה = זהב טהור. :)
ו"מרירות מיותרת" בעיניי זה אחד משניים: או שהקליה שרופה, או שהחליטה שרופה.

מדוע ה"אנטיגואה" נחשב יותר טוב מה-SHB (עפ"י רוב הדיעות כאן כפי שסקרתי)?
ותוך כמה ימים ה-CO2 מפסיק "להפריע" מיום הקליה? האם זה אותו משך-זמן לגבי כל זני הקפה?

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #10 

- מה שמפריע לי באספרסו ממשיך להפריע בדרך כלל בקפוצ'ינו.
- אני לא מת על עודף קרמה - תנסה לקחת בלבד קרמה בכפית ונראה אותך...
- SHB מושפע מגובה מטע הקפה, רב הסיכויים שגם אנטיגואה הוא SHB.
מה שמוכרים לנו כ SHB זה מחווה לא ידועה.
- תלוי בטעם שלך ובקפה\תערובת. יכול להיות 4 ימים ויכול להיות גם 10 ימים.

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #11 

כמה אחוזי ברזיל היית מוסיף לתערובת סומטרה וגואטמלה כדי שיתקבל קפה מאוזן ופירותי?

coffeeaddict
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 520
שם מלא: איתן שלום
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 60 פעמים

Re: פשוט מנסים

שליחה #12 

דבוטאנט כתב:וזה SHB : strictly high bean.
לא זוכר את הטבלה של גבהי גידול הקפה (יש אותה בספר של שלמה שטרן ובטח גם ברשת)
קפה שגדל בגובה רב נחשב טוב יותר (נראה לי שיותר דחוס).
:[/quote]
יש שני סוגים: SHB ו-SHG
הראשון strictly hard bean', והשני: strictly high grown . האחד מתיחס לקשיות הפולים והשני לגובה הגידול.
האנטיגואה הוא זן מעולה ויקר יותר מאלה.
אדי
...

יוסיסופר
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2220
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 193 פעמים

שליחה #13 

אתיופיה דג'ימה מפיקה הרבה מאוד קרמה,לדעתי יותר מכל זן ערביקה שאני מכיר,ובגלל טעמה היא משמשת גם כתחליף לרובוסטה,סומטרה גם מפיקה כמות נאה של קרמה,אבל רמת הקליה דחיסה וטחינה הם גורמים מכריעים שמשפיעים על כמות הקרמה המופקת, קליה בהירה של כל זן תייצר בועות בהירות ולא קרמה,

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
תגובות: 5016
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 288 פעמים

שליחה #14 

פלנש כתב:כמה אחוזי ברזיל היית מוסיף לתערובת סומטרה וגואטמלה כדי שיתקבל קפה מאוזן ופירותי?
...
היי פלנש, השאלה היא אם אתה בשלב הניסויים והטעימות או פשוט מחפש קפה טוב.
בשביל תערובת טובה, קלה בנפרד ברזיל עד לנק הכניסה לפיצוץ שני.את הגווטמלה והסומטרה קלה יותר כהה.
יחסים - פשוט, חצי חצי. חצי זן בסיס וחצי תערובת כלשהי כמו גווטמלה-סומטרה.
קרמה אני מאוד אוהב גם כן. תוספת רובוסטה לתערובת הנל יכולה לשפר, גם בטעם. ניר מקפה עולה משתמש ברובוסטה אוגנדה אם אני זוכר נכון. אחלה, זו רובוסטה די דומיננטית אבל יש לה טעם מעניין. בעקרון אני די אוהב את תערובת ה 66% שלו.
אצלי אני ממש מרגיש שאחרי כשבוע הקפה מגיע לשיא הטעם. בימים הראשונים הוא או עם טעם לוואי או סתם לא מספיק עשיר.
איזה עוד זנים יש לך? בעקרון ברזיל 50 גווטמלה 25 סומטרה 25 זו תערובת קלאסית, אפשר להחליף את את הגווטמלה בקולומביה בשביל לקבל כיוון קצת אחר, או את הסומטרה ב PNG בשביל לקבל משהו יותר שוקולדי

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #15 

תודה חובזה. יש לי קולומביה סופרימו, גוואטמלה SHD, סומטרה מנדהלינג וקוסטה ריקה.
הזמנתי היום סנטו דומינגו, ברזיל סראדו וימן מוקה מ"אמיגו" -- זנים "גופיים" יותר. יגיע עם שליח עד הבית מחר או מחרתיים.

אני מעוניין בתערובת טובה, לא בניסיונות של טעימת חד-זניים (אני כבר מחורפן מהחד-זניים הרזים והלא-מאוזנים...).

אולי אצלך זה לוקח שבוע מפני שאתה משתמש בקולה תוף ואני בקולה אוויר? יש קשר? יכול להיות?

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה

שליחה #16 

בודאי שיש קשר לצורת הקליה, ויש גם קשר לאחסנה. מלבד זאת לא אמרתי שהקפה לא טעים אחרי אחרי יומיים שלושה אלא שטעמו משתבח.

נסה חצי קוסטהריקה לא כהה, חצי סומטרה וגווטמלה כן כהה, אמור לצאת מצויין.
what's next?

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #17 

כשאתה אומר "חצי קוסטה ריקה לא כהה" -- למה אתה מתכוון? בהירה?
זו לא סכנת לימוניה?

"חצי סומטרה וגואטמלה" -- הכוונה 25% - 25% ?

למה לא להכניס דווקא קולומביה במקום הקוסטה ריקה? (אולי אתה חרד שהקולומביה והגואטמלה קצת דומים בגון חמצמצותם?)

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה

שליחה #18 

סכנת לימוניה - פשוט קלה בטמפ' מעט יותר נמוכה ויותר זמן, ואמור להיות בסדר.
כשאני אומר לא כהה, כאן אני מתכוון לרמז ראשון לפיצוץ שני, ולא לסוף פיצוץ ראשון כמו שאני אוהב למשל את הבורונדי/ירגשף

כן זו הכוונה

הקולומביה די שתלטני, לטעמי הוא לא מתאים כל כך כבסיס למרות שלכאורה הוא כן. הקוסטהריקה נקי ועדין יותר ולי הוא טעים יותר. אם כבר, אתה יכול להחליף בין הקולומביה לגווטמלה ולקבל תערובת טובה עם טעם שונה. מה שמעניין בקולומביה, זה שהוא טוב בקליה לא כהה, כהה ומאוד כהה, ובכל אחד יתקבל טעם שונה. יש אפילו תערובת של חצי קולומביאני כהה וחצי בהיר, אומרים שזה מצויין (לא ניסיתי)
what's next?

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה

שליחה #19 

כשאני אומר לא כההש, כאן אני מתכוון לרמז ראשון לפיצוץ שני, ולא לסוף פיצוץ ראשון כמו שאני אוהב למשל את הבורונדי/ירגשף

כן זו הכוונה

הקולומביה די שתלטני, לטעמי הוא לא מתאים כל כך כבסיס למרות שלכאורה הוא כן. הקוסטהריקה נקי ועדין יותר ולי הוא טעים יותר. אם כבר, אתה יכול להחליף בין הקולומביה לגווטמלה ולקבל תערובת טובה עם טעם שונה. מה שמעניין בקולומביה, זה שהוא טוב בקליה לא כהה, כהה ומאוד כהה, ובכל אחד יתקבל טעם שונה. יש אפילו תערובת של חצי קולומביאני כהה וחצי בהיר, אומרים שזה מצויין (לא ניסיתי)
what's next?

פלנש פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה #20 

תודה.
...
Impossible.
אני קולה במכונת פופקורן, כך שאין לי שום שליטה על הטמפרטורה. אני בדר"כ קולה מול מאוורר צמוד המכוון אל המכונה בעוצמה הכי חזקה, וגם עושה את זה בלילה בחוץ, כך שהטמפרטורה יותר נמוכה וזמן הקליה נוטה להתארך למשך של 4 דקות ומעלה.

אקלה כנראה הלילה ונראה מה ייצא. :)

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”