מה הם הזנים שנחשבים חמוצים ומה המרירים ?
-
פלנש
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 540
- נתן תודות: 100 פעמים
- קיבל תודות: 10 פעמים
אילו חד-זניים הייתם מגדירים כשייכים למשפחת הטעמים החמוצים ואילו למשפחת הטעמים המרירים?
יש לכך איזשהו הסבר ברמת הפרי עצמו, האזור שבו הוא גדל והאקלים המקומי?
כיצד ניכרת השפעת רמת הקליה על ניטרול החמיצות בזנים מסויימים?
יש לכך איזשהו הסבר ברמת הפרי עצמו, האזור שבו הוא גדל והאקלים המקומי?
כיצד ניכרת השפעת רמת הקליה על ניטרול החמיצות בזנים מסויימים?
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
כמה שאני יודע זה תלוי גם בסוג הקפה וגם באופן הייבוש.
ייבוש בשמש וקילוף לעומת שטיפה רטובה מוציא קפה חמוץ יותר.
ייבוש בשמש וקילוף לעומת שטיפה רטובה מוציא קפה חמוץ יותר.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
-
פלנש
-
- חבר פעיל במיוחד

אילו זנים ידועים לך כחמוצים "מראש" (בלשונו של מוטי- מוותרים "מראש") ואילו מרירים "מראש" ?דבוטאנט כתב:כמה שאני יודע זה תלוי גם בסוג הקפה וגם באופן הייבוש.
ייבוש בשמש וקילוף לעומת שטיפה רטובה מוציא קפה חמוץ יותר....
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
אני מאוד מאוד אוהב את המר והכבד.
קודם כל, רוב הרובוסטות תתנה את המרירות והכבדות הזו. חלקן, הזולות יותר, תתובלנה גם בהרבה טעמי לוואי.
מבין הערביקות, אני חושב שהכי קרוב שיש הוא הסומטרה. אני משתמש בו המון, כי הוא נותן לי את הגוון הכבד שאני כ"כ אוהב. רק שים לב שיש כל מני סומטרות, ולמרות שאנחנו מניחים שרוני מפ"ת (שממנו הסומטרה שלי מגיע) מביא סומטרה מנדהלינג, איכשהו יש לי הרגשה שלא כך הדבר. המנדהלינג יחסית יקר, גם בחו"ל. אבל אי אפשר לדעת באמת, כנראה.
יש זנים אחרים שהם פחות מר וכבד, אבל גם פחות חמוצים, ולכן אני מאוד אוהב אותם. כאן מדובר בזנים עם הרבה גוף, ארומה וטעמים מורכבים, שכיף לשתות ולפעמים אפילו כחד זני. בראש הרשימה מכל אלו שטעמתי עומד בגאון הסנטו דומינגו. אבל הוא יקר. הכי טוב הוא (איך לא) הבורונדי, שמייצר קפה מדהים בכוס, וגם נרכש בזול מאוד. גם את התימני מנצרת אני אוהב מאוד.
אחריהם אני אציב את הגוואטמלה, שהוא גם טעים, אבל קצת יותר "רזה" ומעט יותר חמצמץ.
ד"א, כשקיבלנו את ההודי פלנטיישן מהסדרה האחרונה (יונתן ארגן קניה באמיגו חיפה) לא כ"כ אהבתי אותו. אבל עכשיו, לאחר מס' סיבובים עליו, אני לומד לחבב אותו ואפילו מרגיש שהוא יכול לבוא ביחד עם הסומטרה. מבחינתי, אבל, הוא עדיין לא ברמה של הבורונדי/תימן, למרות שרוב תושבי הפורום טוענים שכן (אולי אני לא קולה אותו נכון).
קודם כל, רוב הרובוסטות תתנה את המרירות והכבדות הזו. חלקן, הזולות יותר, תתובלנה גם בהרבה טעמי לוואי.
מבין הערביקות, אני חושב שהכי קרוב שיש הוא הסומטרה. אני משתמש בו המון, כי הוא נותן לי את הגוון הכבד שאני כ"כ אוהב. רק שים לב שיש כל מני סומטרות, ולמרות שאנחנו מניחים שרוני מפ"ת (שממנו הסומטרה שלי מגיע) מביא סומטרה מנדהלינג, איכשהו יש לי הרגשה שלא כך הדבר. המנדהלינג יחסית יקר, גם בחו"ל. אבל אי אפשר לדעת באמת, כנראה.
יש זנים אחרים שהם פחות מר וכבד, אבל גם פחות חמוצים, ולכן אני מאוד אוהב אותם. כאן מדובר בזנים עם הרבה גוף, ארומה וטעמים מורכבים, שכיף לשתות ולפעמים אפילו כחד זני. בראש הרשימה מכל אלו שטעמתי עומד בגאון הסנטו דומינגו. אבל הוא יקר. הכי טוב הוא (איך לא) הבורונדי, שמייצר קפה מדהים בכוס, וגם נרכש בזול מאוד. גם את התימני מנצרת אני אוהב מאוד.
אחריהם אני אציב את הגוואטמלה, שהוא גם טעים, אבל קצת יותר "רזה" ומעט יותר חמצמץ.
ד"א, כשקיבלנו את ההודי פלנטיישן מהסדרה האחרונה (יונתן ארגן קניה באמיגו חיפה) לא כ"כ אהבתי אותו. אבל עכשיו, לאחר מס' סיבובים עליו, אני לומד לחבב אותו ואפילו מרגיש שהוא יכול לבוא ביחד עם הסומטרה. מבחינתי, אבל, הוא עדיין לא ברמה של הבורונדי/תימן, למרות שרוב תושבי הפורום טוענים שכן (אולי אני לא קולה אותו נכון).
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
-
פלנש
-
- חבר פעיל במיוחד

מוטי, אני איתך. גם אני מאד אוהב את המר והכבד, עם טעם אדמה, קפה-קפה.
מה עם ברזיל (סראדו וסנטוס)? האם הם מרירים או חמוצים?
והאם היית שותה גוואטמלה כחד-זני, או מפני שהוא מעט חמצמץ היית מערבב אותו ועם מה?
האם קוסטה ריקה יכול אי-פעם להיות לא-חמוץ אם מגיעים לדרגת כהות גבוהה מספיק בקליה?
היה מעניין ליצור כאן סקר בין החברים:
מה אתם מעדיפים -- חמוץ או מריר?
האם קוסטה ריקה יכול אי-פעם להיות לא-חמוץ אם מגיעים לדרגת כהות גבוהה מספיק בקליה?
מה אתם מעדיפים -- חמוץ או מריר?
אני חושב שיותר נכון להגדיר את הטעם הזה כמו בכימיה: "חומצי" מול "בסיסי". יש זנים שהם לא-חומציים, אבל גם לא מרירים, ויש זנים שהם גם-וגם.פלנש כתב:מוטי, אני איתך. גם אני מאד אוהב את המר והכבד, עם טעם אדמה, קפה-קפה.
מה אתם מעדיפים -- חמוץ או מריר?...
באופן מאוד-מאוד כוללני, ובהחלט בעירבון מוגבל, הזנים החומציים יותר מגיעים מאפריקה ומרכז אמריקה, והבסיסיים יותר מדרום אמריקה ודרום-מזרח אסיה. כאמור, יש הרבה יוצאי דופן לכאן ולכאן, במיוחד בפרספקטיבה פרטנית.
מלבד כמה זנים מאוד מיוחדים, לא אהבתי אף זן נפוץ כקפה חד-זני. היופי בהרכבת תערובות הוא שאתה מגלה שהשלם גדול מסכום חלקיו. תערובת טובה יכולה להניב כוס קפה מופלאה, שכל אחד מזניה, בנפרד, לא היו מצליחים להפיק בכלל.
באופן אישי, אני מאוד לא אוהב אספרסו חמוץ או חמצמץ. מצד שני, מכיוון שאני בעיקר שותה קפוצ'ינו - החלב מעדן את החמיצות ומאוד משפר כמה זנים ותערובות.
- avicali
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 272
- נתן תודות: 31 פעמים
- קיבל תודות: 20 פעמים
הייתי אומר שזה משהו די ברור, לא?פלנש כתב:אז אין ברירה אלא להמשיך לבלוע נסיונות של חד-זניים בקליה ביתית לצורכי היכרות ולימוד, ובד-בבד להחזיק תערובות קנויות לצורכי שתיה....
כי למעשה, אפילו שיש כיוון כללי על כל זן, אם הוא חמוץ או מר, בסופו של דבר זה הכל תלוי בלשון שלנו, בטעם שלנו.
יכול להיות שתטעם זן שהוא חמצמץ ודווקא מאוד ימצא חן בעיניך.
גם אני עדיין בשלב של טעימות של זנים בנפרד. נראה לי שיקח לי קצת יותר זמן מאחרים להגיע לתערובת כי אני קולה פעם בשבועיים-שלושה.
מצטער על הסטיה, אבל זו כזו פרוצדורה אצלי להיכנס ל- "מצב קליה". צריך להכין את כל הציוד מראש, שזה אומר: מכשיר הפופקורן, קפה ירוק, כלי עזר למיניהם, מאוורר, כבל מאריך, קופסאות לקפה ולהוציא את הכל החוצה.
הקליה עצמה היא סבבית אבל כל ההתארגנות מסביב מוציאה את החשק, מה גם שצריך לסדר אח"כ את כל העסק.
מצטער שנפלתי עליכם ככה עם הצרות שלי (ממש מסכן, אה?!), אבל הייתי חייב לפרוק
בקיצור, עוד כחצי שנה (מקווה) אעבור לבית פרטי עם גינה שאפשר להכניס בה איזה מחסן גדול ואז, או שהכל יהיה שם מוכן לפעולה, או שכבר אשתדרג לקולה רציני יותר
זו הסיבה שקניתי קולה נורמלי - ולא איכות התוצאה שהיתה מספקת בזמנו.
התחלתי מאיירוסט שקניתי מקופיאדיקט ב 600 שח, שירת אותי נאמנה כמעט שנתיים ועדיין מתפקד. הוא באמת פשוט לעבודה, זורקים פולים פנימה ולוחצים על כפתור, אחרי 8 דק' צריך לבדוק מה קורה ולעצור כשרוצים, מקרר ואוסף מוץ פשוט, באמת אחלה. שקלתי למכור אותו אבל אני מפחד מהיום שבו לא יבוא לי יותר לקלות בחביתוש (אתה חושב שקולה פופקורן זאת פרוצדורה...אבל איכות התוצאה שווה לי בינתיים את המאמץ)
התחלתי מאיירוסט שקניתי מקופיאדיקט ב 600 שח, שירת אותי נאמנה כמעט שנתיים ועדיין מתפקד. הוא באמת פשוט לעבודה, זורקים פולים פנימה ולוחצים על כפתור, אחרי 8 דק' צריך לבדוק מה קורה ולעצור כשרוצים, מקרר ואוסף מוץ פשוט, באמת אחלה. שקלתי למכור אותו אבל אני מפחד מהיום שבו לא יבוא לי יותר לקלות בחביתוש (אתה חושב שקולה פופקורן זאת פרוצדורה...אבל איכות התוצאה שווה לי בינתיים את המאמץ)
what's next?
- NEGRO
- עוסק בתחום קפה

- תגובות: 1098
- נתן תודות: 95 פעמים
- קיבל תודות: 252 פעמים
שמעתי פה הרבה דברים ואני אוסיף כמה משלי.
על אף שזנים מסוימים הינם בעלי אפיון חומצי וישנם כאלה שפחות אך לדעתי לכל זן קיימת סקאלה מסויימת שתלויה בקלייה. בצד השמאלי של הסקאלה , קלייה בהירה ממש מאמצע פיצוץ 1 עד סופו , ישנה הבלטה של טעמי הזן ושל חומציות בולטת מאוד,איבוד משקל של 13% בערך ממשקל הפול, צד ימין של הסקאלה מפתח פיצוץ 2 והלאה (תלוי בזן) איבוד משקל של 18% ומעלה, קיימת הבלטה של טעמי הקלייה וקרמל שמתחיל בעצם להיזרף ונותן את טעמיו המרירים.
בכל זן,הסקאלה מתבטאת בשלב קצת אחר אך לדעתי היא קיימת בכולם, בכל אלה שאני נתקלתי בהם לפחות.
קחו לדוגמא את הסרדו, קפה שמשמש כבסיס ונותן גוף ומתיקות לקפה, בקלייה בהירה יש לו חמיצות די גבוהה אפילו.
כך שלדעתי, המון קיים בתהליך הקלייה.
בהצלחה
על אף שזנים מסוימים הינם בעלי אפיון חומצי וישנם כאלה שפחות אך לדעתי לכל זן קיימת סקאלה מסויימת שתלויה בקלייה. בצד השמאלי של הסקאלה , קלייה בהירה ממש מאמצע פיצוץ 1 עד סופו , ישנה הבלטה של טעמי הזן ושל חומציות בולטת מאוד,איבוד משקל של 13% בערך ממשקל הפול, צד ימין של הסקאלה מפתח פיצוץ 2 והלאה (תלוי בזן) איבוד משקל של 18% ומעלה, קיימת הבלטה של טעמי הקלייה וקרמל שמתחיל בעצם להיזרף ונותן את טעמיו המרירים.
בכל זן,הסקאלה מתבטאת בשלב קצת אחר אך לדעתי היא קיימת בכולם, בכל אלה שאני נתקלתי בהם לפחות.
קחו לדוגמא את הסרדו, קפה שמשמש כבסיס ונותן גוף ומתיקות לקפה, בקלייה בהירה יש לו חמיצות די גבוהה אפילו.
כך שלדעתי, המון קיים בתהליך הקלייה.
בהצלחה
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
פעם פרסי תמיד פרסי...
איך אפשר להוציא סומטרה חמוץ? בקלייה בהירה זה טעים כמו רעל מר בריח עשב ובקלייה כהה זה סתם כמו רעל מר.
איך אפשר להוציא סומטרה חמוץ? בקלייה בהירה זה טעים כמו רעל מר בריח עשב ובקלייה כהה זה סתם כמו רעל מר.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
יש הבדל לטעמי בין החמיצות שמקורה בזן לבין חמיצות שמקורה בקלייה בהירה. קח לדוגמא את רוב האתיופים (לא דג'ימה כמובן), קוסטה ריקה, קולומביה, הודי אפילו עד לדרגה מסויימת, יש איזו חמיצות נעימה שנשארת גם בקלייה יחסית כהה, לעומת זאת, זנים שלא "אמורים להיות" חמוצים וקולים אותם בהיר מדי כך שיש להם עדין חמיצות, היא בדר"כ מאוד לא נעימה ורוב האנשים סולדים ממנה. להבנתי זה בדיוק ההבדל בין בהירות לחמיצות, זה לא אותו סוג של חמוץ.