:חושב: סקירה על ניסויים בנושא "שוט כיור"
-
joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
ערכתי שני ניסויים מעניינים שיכולים לרמז על המקור לתופעת "שוט כיור".
לשם תזכורת - שוט כיור הוא השוט הראשון לאחר שהמכונה עמדה זמן רב ללא הכנת קפה, והוא ברוב המקרים לא מוצלח יחסית לשוט ממוצע שמשתמש מוציא מהמכונה שלו. המדקדקים (דהיינו "פלצני" קפה כמונו) שופכים לעיתים קפה ראשון זה לכיור ומכאן המקור לביטוי.
במהלך הניסוי הראשון הכנתי רצף של שוטים מאחת הידיות שלי. אכן השוט הראשון היה נחות מאלו שבאו אחריו. באמצע הרצף, החלפתי לידית אחרת והכנתי מיד קפה בהמשך לרצף. אצלי ההחלפה היתה בין ידית כפולה ובודדת, אבל אפשר להחליף לידית זהה אם רוצים ממש לדקדק. כבר אציין שהידית השניה נשמרה חמה, כך שהפרשי טמפרטורה לא היו הגורם להבדלים.
התוצאה היתה די חד משמעית. השוט מהידית ה"נקיה" (זה כבר רמז לתאוריה שלי על הסיבה) היה משמעותית פחות טוב מהסדרה, ודומה מאד במאפייניו לשוט הראשון. דהיינו - יצרתי "שוט כיור" באמצע רצף של שוטים טובים.
לדעתי, הסיבה נעוצה במצב של הידית ושאריות הקפה שבתוכה. ידית "נקיה" ללא שאריות קפה היא הסיבה המשמעותית ביותר לבעיית ה"שוט הראשון".
לשם ביסוס העניין ו"אישוש" התזה, ביצעתי ניסוי נוסף. הכנתי שוטים לאחר המתנה משמעותית של 20 דקות בין שוט לשוט, אבל ההבדל היה שבחלק מהפעמים השארתי את הקפה החלוט בידית בזמן ההמתנה, ובשאר שטפתי את הידית לאחר ההכנה ובזמן ההמתנה היא היתה נקיה.
עתה היה מורגש בבירור שאיכות הקפה שנחלט בידית שהמתינה עם קפה בתוכה עלה בהרבה על איכות הקפה מהידית שהמתינה "נקייה".
כאן יש לציין שהדבר נכון להמתנות קצרות יחסית של 15-20 דקות. המתנות ממושכות יותר עם קפה בידית עלולות להביא לחריכה משמעותית של השומנים ולטעמי לוואי גרועים מאד בשוט הבא.
מסקנתי היא שאין פתרון קסם לבעיה וכנראה שאין מנוס מ"שוט כיור" אם רוצים ספלון מושלם לאחר המתנה ארוכה או בשוט ראשון לאחר הדלקה של המכונה. כמו כן, בהמתנות קצרות כדאי להשאיר קפה בידית ולא לשטוף אותה.
רק לשם הגילוי הנאות - אני לא משליך בדרך כלל לכיור אלא משתדל להכין קודם הפוך למישהו ואז אספרסו. בהפוך ההבדל די זניח (אני אישית לא שם לב אליו).
לשם תזכורת - שוט כיור הוא השוט הראשון לאחר שהמכונה עמדה זמן רב ללא הכנת קפה, והוא ברוב המקרים לא מוצלח יחסית לשוט ממוצע שמשתמש מוציא מהמכונה שלו. המדקדקים (דהיינו "פלצני" קפה כמונו) שופכים לעיתים קפה ראשון זה לכיור ומכאן המקור לביטוי.
במהלך הניסוי הראשון הכנתי רצף של שוטים מאחת הידיות שלי. אכן השוט הראשון היה נחות מאלו שבאו אחריו. באמצע הרצף, החלפתי לידית אחרת והכנתי מיד קפה בהמשך לרצף. אצלי ההחלפה היתה בין ידית כפולה ובודדת, אבל אפשר להחליף לידית זהה אם רוצים ממש לדקדק. כבר אציין שהידית השניה נשמרה חמה, כך שהפרשי טמפרטורה לא היו הגורם להבדלים.
התוצאה היתה די חד משמעית. השוט מהידית ה"נקיה" (זה כבר רמז לתאוריה שלי על הסיבה) היה משמעותית פחות טוב מהסדרה, ודומה מאד במאפייניו לשוט הראשון. דהיינו - יצרתי "שוט כיור" באמצע רצף של שוטים טובים.
לדעתי, הסיבה נעוצה במצב של הידית ושאריות הקפה שבתוכה. ידית "נקיה" ללא שאריות קפה היא הסיבה המשמעותית ביותר לבעיית ה"שוט הראשון".
לשם ביסוס העניין ו"אישוש" התזה, ביצעתי ניסוי נוסף. הכנתי שוטים לאחר המתנה משמעותית של 20 דקות בין שוט לשוט, אבל ההבדל היה שבחלק מהפעמים השארתי את הקפה החלוט בידית בזמן ההמתנה, ובשאר שטפתי את הידית לאחר ההכנה ובזמן ההמתנה היא היתה נקיה.
עתה היה מורגש בבירור שאיכות הקפה שנחלט בידית שהמתינה עם קפה בתוכה עלה בהרבה על איכות הקפה מהידית שהמתינה "נקייה".
כאן יש לציין שהדבר נכון להמתנות קצרות יחסית של 15-20 דקות. המתנות ממושכות יותר עם קפה בידית עלולות להביא לחריכה משמעותית של השומנים ולטעמי לוואי גרועים מאד בשוט הבא.
מסקנתי היא שאין פתרון קסם לבעיה וכנראה שאין מנוס מ"שוט כיור" אם רוצים ספלון מושלם לאחר המתנה ארוכה או בשוט ראשון לאחר הדלקה של המכונה. כמו כן, בהמתנות קצרות כדאי להשאיר קפה בידית ולא לשטוף אותה.
רק לשם הגילוי הנאות - אני לא משליך בדרך כלל לכיור אלא משתדל להכין קודם הפוך למישהו ואז אספרסו. בהפוך ההבדל די זניח (אני אישית לא שם לב אליו).
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
שמע יונתן, בפעם הראשונה אני שומע תיאוריה שנשמעת הגיונית ולא וודו. כל הכבוד
ולעניין - יכול להיות שבדיוק כמו במקינטה, כששוטפים את הידית השומנים נשטפים וגורמים לשוט הראשון להיות שרוף יותר, כי אין שומן קפה שישמור עליו.
כדי לפתור את הענין, אפשר לנסות *לא* לשטוף את הידית אף פעם, אלא רק לנקות היטב עם סמרטוט, כמו בין שוטים.
אולי אפשר לשטוף את הידית, אבל לא את הסלסלה?
שווה נסיון.
בכל אופן, נשמע ששתית הרבה אספרסו. קח בחשבון שאחרי כוס רביעית/חמישית, הלשון כבר מתעייפת וקשה לזכור ולהבחין בטעמים.
ולעניין - יכול להיות שבדיוק כמו במקינטה, כששוטפים את הידית השומנים נשטפים וגורמים לשוט הראשון להיות שרוף יותר, כי אין שומן קפה שישמור עליו.
כדי לפתור את הענין, אפשר לנסות *לא* לשטוף את הידית אף פעם, אלא רק לנקות היטב עם סמרטוט, כמו בין שוטים.
שווה נסיון.
בכל אופן, נשמע ששתית הרבה אספרסו. קח בחשבון שאחרי כוס רביעית/חמישית, הלשון כבר מתעייפת וקשה לזכור ולהבחין בטעמים.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
לדעתי יש גם השפעה של המטחנה בנושא. קפה שנשאר על הסכינים יותר זמן ישתנה בטעם לעומת פולים שלא נגעו בכלום לפני.
לא לדבר על קצת קפה טחון שנשאר בפתח פילטה של המטחנה כל הלילה עד לשוט של הבוקר.
אבל - סחתיין על המחקר!
לא לדבר על קצת קפה טחון שנשאר בפתח פילטה של המטחנה כל הלילה עד לשוט של הבוקר.
אבל - סחתיין על המחקר!
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

מה הקשר בין ידית למטחנה? אולי מאוחר אבל לא הבנתי 
-
joncafe
- גורו קפה

בדיוק! זו הסיבה ש"תכננתי" כך את הניסויmoti_r כתב:עופר - יונתן ניטרל את הענין הזה כשהוא החליף ידית תוך כדי שוטים. הקפה במטחנה היה טרי....
לא עשיתי הכל בבת אחת...moti_r כתב:בכל אופן, נשמע ששתית הרבה אספרסו. קח בחשבון שאחרי כוס רביעית/חמישית, הלשון כבר מתעייפת וקשה לזכור ולהבחין בטעמים....
עכשיו, אחרי שניסיתי להשמע ממש חכם, אני חייב גילוי נאות על כך ששני הניסויים קרו או לפחות התחילו במקרה.
הראשון קרה כשהכנתי כפולים לחברים, ואז נשארתי עם מנה בודדת להכנה כי נדרשתי למס' מנות אי-זוגי. אז הכנתי עם הידית של הבודד בסוף הרצף, והפלא ופלא! היה שוט כיור... ליתר בטחון ניסיתי את זה שוב במועד אחר והתוצאה חזרה על עצמה.
הניסוי השני קרה כשפשוט שכחתי לשטוף והשארתי קפה בידית. זה קורה מדי פעם והתחלתי לשים לב שהקפה יוצא מוצלח יותר כשזה קורה.
-
joncafe
- גורו קפה

הכנתי רצף של שוטים ורק החלפתי ידית לפני השוט האחרון. מבחינת המטחנה זה היה עוד שוט ברצף, אבל מבחינת הידית זה היה שוט "ראשון".דבוטאנט כתב:מה הקשר בין ידית למטחנה? אולי מאוחר אבל לא הבנתי...
אכן נשמע הגיוניmoti_r כתב:שמע יונתן, בפעם הראשונה אני שומע תיאוריה שנשמעת הגיונית ולא וודו. כל הכבוד![]()
שווה נסיון....
זו התאוריה שהעלינו בעבר, שהקפה הראשון סופג טעמי מתכת ושאריות מההכנה האחרונה ומצפה את השטח בשמן טרי וטעים
הנ"ל נשמע כהוכחה לזה
בעיקרון מניסיוני לפחות אי ניקוי מוביל לירידה רצינית באיכות המנה, במיוחד פילטרים מצופים בשמן קפה ישן. האידאל הוא ציוד נקי לחלוטין והכנת מנה או שתיים בשביל הכיור.
אבל לנסות לא יזיק!
הימים הראשונים עם המכונה גם לא היו הכי מלבבים. אחרי כמה ימים הקפה יצא הרבה יותר טוב.
שום דבר בדרך שאני מכין את הקפה לא השתנה מהיום הראשון, אבל כנראה שהמכונה היתה צריכה לספוג קצת קפה עד שהיא הגיעה למצב אופטימלי.
לא בדיוק קשור לשרשור אבל הרגשתי צורך לכתוב את זה כאן.
האם מישהו כאן גם הרגיש "חבלי לידה" עם מכונה חדשה?
שום דבר בדרך שאני מכין את הקפה לא השתנה מהיום הראשון, אבל כנראה שהמכונה היתה צריכה לספוג קצת קפה עד שהיא הגיעה למצב אופטימלי.
לא בדיוק קשור לשרשור אבל הרגשתי צורך לכתוב את זה כאן.
האם מישהו כאן גם הרגיש "חבלי לידה" עם מכונה חדשה?
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
אני מנחש שכשאתה משדרג מכונה, למרות "חבלי הלידה" עדיין תקבל קפה טוב יותר.
אני הגעתי מגאג'יה קלאסיק לאניטה, ואני רק זוכר את ההתלהבות מהאספרסו ואיך שהוא היה בליגה שלמה מעל.
כנראה שעם הזמן האספרסו רק השתפר, אך אני מנחש שבראש ובראשונה זה דווקא קרה בגללי, כי למדתי להפעיל את המכונה, ופחות בגללה.
(ובלי קשר, בהתחלה כשאניטה יצאה מהקרטון היא קצת פחדה בבית החדש עם אנשים שהיא לא מכירה, ולא נתנה את הנשמה לקפה. עם הזמן, כשהתקרבנו והיא הפכה באמת לחלק מהמשפחה, היא החלה להתמסר ולתת אהבה בחזרה. ולכל מי שחושב שאני כבר קצת מגזים עם דימויי המאהבת למכונת הקפה שלי, אני חושש שאתם צודקים...
)
אני הגעתי מגאג'יה קלאסיק לאניטה, ואני רק זוכר את ההתלהבות מהאספרסו ואיך שהוא היה בליגה שלמה מעל.
כנראה שעם הזמן האספרסו רק השתפר, אך אני מנחש שבראש ובראשונה זה דווקא קרה בגללי, כי למדתי להפעיל את המכונה, ופחות בגללה.
(ובלי קשר, בהתחלה כשאניטה יצאה מהקרטון היא קצת פחדה בבית החדש עם אנשים שהיא לא מכירה, ולא נתנה את הנשמה לקפה. עם הזמן, כשהתקרבנו והיא הפכה באמת לחלק מהמשפחה, היא החלה להתמסר ולתת אהבה בחזרה. ולכל מי שחושב שאני כבר קצת מגזים עם דימויי המאהבת למכונת הקפה שלי, אני חושש שאתם צודקים...
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

יש חבלי לידה חופשי - גם לציוד וגם לנו...
עד שהרגשתי בנוח עם הפונטה ווקיו החלפתי את הרוקי בקומפאק ואז הכל התבלגן לי.
למרות שהיה נראה לי שעשיתי הכל אותו דבר קיבלתי תוצאות שונות - לאט לאט זה הסתדר ואז גם לי עלה לראש הקטע של החבלי לידה.
אחרי קצת שימוש כל החלקים עובדים יותר טוב עם השני - כמו הרצה של מנוע.
עד שהרגשתי בנוח עם הפונטה ווקיו החלפתי את הרוקי בקומפאק ואז הכל התבלגן לי.
למרות שהיה נראה לי שעשיתי הכל אותו דבר קיבלתי תוצאות שונות - לאט לאט זה הסתדר ואז גם לי עלה לראש הקטע של החבלי לידה.
אחרי קצת שימוש כל החלקים עובדים יותר טוב עם השני - כמו הרצה של מנוע.
- כפיר_ש
- חבר מביא חבר

- תגובות: 4726
- נתן תודות: 260 פעמים
- קיבל תודות: 559 פעמים
האם בטוח שזה קשור לקפה שנשאר בידית ? אני דווקא חושב שזה יותר קשור לשאריות הקפה שנדבקות לראש החליטה שמקלקלות את הטעם של השוט הראשון.
כשאני עושה קולינג פלאש אני רואה גם גרגירי קפה במים שיורדים (למרות שאני מנגב היטב את הראש לאחר השימוש ומוריד גם קצת מים בסוף), כנראה שהם לא מתפנים כמו שצריך כשאין לחץ בראש (לחץ כמו שחולטים קפה) ואז הם משפיעים על הטעם לרעה בשוט למחרת ...
אולי צריך בסוף כל יום לעשות באקפלאש עם פילטר עיוור ללא חומר ניקוי ולנקות את שאריות הגרגירים מהמכונה.
מני, גם לי היו לא מעט חבלי לידה עם האניטה אבל בשונה ממוטי אצלי לא התפתח רומן קלאסי אלא רק אהבה מזדמנת
כשאני עושה קולינג פלאש אני רואה גם גרגירי קפה במים שיורדים (למרות שאני מנגב היטב את הראש לאחר השימוש ומוריד גם קצת מים בסוף), כנראה שהם לא מתפנים כמו שצריך כשאין לחץ בראש (לחץ כמו שחולטים קפה) ואז הם משפיעים על הטעם לרעה בשוט למחרת ...
אולי צריך בסוף כל יום לעשות באקפלאש עם פילטר עיוור ללא חומר ניקוי ולנקות את שאריות הגרגירים מהמכונה.
מני, גם לי היו לא מעט חבלי לידה עם האניטה אבל בשונה ממוטי אצלי לא התפתח רומן קלאסי אלא רק אהבה מזדמנת
לעניין מכונה חדשה. כשהיא רק יוצאת מן הקופסא עדיין אין את השמנים והניחוחות שראש החליטה מקבל עם השימוש. בהתחלה , נראה לי שיש את השפעות המתכת הבתולה , לאחר כמה קילוגרמים של קפה, המערכת הופכת להיות יותר "חברותית" לקפה.
זאת כמובן דעה אישית ולא מגובשת לחלוטין ומבוססת רק על החלפת מכונה אחת. המכונה הראשונה שלי היתה גם מכשיר למידה והכוסות הראשונות שהפיקה היתה פועל יוצא של הבוסר שלי בעולם הקפה.
זאת כמובן דעה אישית ולא מגובשת לחלוטין ומבוססת רק על החלפת מכונה אחת. המכונה הראשונה שלי היתה גם מכשיר למידה והכוסות הראשונות שהפיקה היתה פועל יוצא של הבוסר שלי בעולם הקפה.
-
joncafe
- גורו קפה

כפיר - הניסוי עם החלפת הידיות באמצע רצף של שוטים מנטרל את האפקט הזה.כפיר_ש כתב:האם בטוח שזה קשור לקפה שנשאר בידית ? אני דווקא חושב שזה יותר קשור לשאריות הקפה שנדבקות לראש החליטה שמקלקלות את הטעם של השוט הראשון.
כשאני עושה קולינג פלאש אני רואה גם גרגירי קפה במים שיורדים (למרות שאני מנגב היטב את הראש לאחר השימוש ומוריד גם קצת מים בסוף), כנראה שהם לא מתפנים כמו שצריך כשאין לחץ בראש (לחץ כמו שחולטים קפה) ואז הם משפיעים על הטעם לרעה בשוט למחרת ......
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

כל ההתאהבות של מוטי באניטה היא כלום לעומת הנתוחים הגיניקולוגיים שיונתן עשה בזמנו לווי-בי-אמה שלו...