על היבש ועל והרטוב

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3331
נתן תודות: 37 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #1 

מזה מספר ימים עברתי להאזין לתקליטים שהורטבו ומנגנים בעודם לחים.
יש לי מספר השגות מעניינות לגבי העניין אבל הייתי רוצה לשמוע קודם כל על ניסיונם של אחרים בהשמעה "רטובה".
כמובן שהשגותי יעודכנו בהמשך לשרשור והן עשויות להיות מפתיעות (או שלא) והן כמובן ילוו במידע טכני קונקרטי ומעשי.
חנן,

מערכת מנצחת תלוייה בטיב המחט ואפשר גם אפשר לחברה למחרשה.
תחי המחרשה !!!

yanivol
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2755
שם מלא: yanivol
נתן תודות: 135 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

שליחה #2 

מגדיל את החיכוך מעלה את משקל התקליט ואולי אף מאיט אותו מצד אחד, מצד שני אני מניח שזה מוריד פיצפוצים של חשמל סטטי. מרגישים הבדל? לטובה?
איסטרה בלגינא קיש קיש קריא

yairf
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 9363
נתן תודות: 42 פעמים
קיבל תודות: 199 פעמים

שליחה #3 

לא הייתי מעיז...

dragon
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 158
נתן תודות: 174 פעמים
קיבל תודות: 32 פעמים

שליחה #4 

yairf כתב:לא הייתי מעיז...
...
כנ"ל... בררררר..... 8O

avnerbel
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 314
נתן תודות: 4 פעמים
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #5 

אני לא מסכים עם קודמיי
שנים אני מרטיב את התקליטים
האם זה טוב ? אודיופילי?
לא יודע גם לא ממש מעניין
היתרון הוא שגם בתקליטים שיש בהן שריטות או רעשי רקע hiss הם פשוט מבוטלים בצורה מוחלטת
לאוזני כמובן (ולא אני לא חרש)

חיסרון ובהחלט יש כזה
המחט עם הזמן צוברת אבק ליכלוך שגם נדבק לכן אני טורח לנקוד ביסודיות גם את המחט

sergeit
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 440
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 9 פעמים

שליחה #6 

להרטיב תקליטים - נדמה לי זה היה באופנה בשנות ה-70. לדעתי זה מיותר. שמעתי גם שתקליט שניגנו אותו רטוב אי-אפשר לשמוע אחר כך יבש - עושה רעש חזק

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78935
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 792 פעמים
קיבל תודות: 5400 פעמים

שליחה #7 

נראה לי שזה עלול לגרום לשחקה מואצת.

לפחות זה מים מזוקקים?

yonim
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 566
שם מלא: yoni Michaeli
נתן תודות: 13 פעמים
קיבל תודות: 48 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #8 

עצה שנתן לי פעם נחום היימן (כן המלחין), לנקות תקליטים בסבון נוזלי, לשטוף במים ולנגן.

הצרה עם תקליט רטוב, שהוא מוציא יותר לכלכוך על המחט, ושוחק את המחט יותר מהר.
אנשי מחשבים הם כן בני אדם.
www.facebook.com/yonim

nirses
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1143
שם מלא: ניר שמשון
נתן תודות: 91 פעמים
קיבל תודות: 33 פעמים

שליחה #9 

sergeit כתב:להרטיב תקליטים - נדמה לי זה היה באופנה בשנות ה-70. לדעתי זה מיותר. שמעתי גם שתקליט שניגנו אותו רטוב אי-אפשר לשמוע אחר כך יבש - עושה רעש חזק
...
מנסיון - בלתי ניתנים לשמיעה על יבש כי המים והאבק שעל התקליט יוצרים בוץ שמתיבש וניכנס עמוק לתוך חריצי התקליט ובלתי אפשרי להיפטר ממנו יותר אפילו בעזרת מכונות ניקוי משוכללות . אני הצלחתי להרוס בדרך זו לא מעט תקליטים בזמנו .
לו הייתי רוטשילד ...

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #10 

ראשית סליחה על התגובה המאוחרת שלי כי הייתי אתמול באירוע ורק הבוקר קראתי את התגובות.

אנסה לענות עליהן אחת לאחת.
yanivol נשלח: ד' 17/02/2010 20:18 כותרת הודעה:

--------------------------------------------------------------------------------

מגדיל את החיכוך מעלה את משקל התקליט ואולי אף מאיט אותו מצד אחד, מצד שני אני מניח שזה מוריד פיצפוצים של חשמל סטטי. מרגישים הבדל? לטובה?
...
מגדיל את החיכוך? ליהפך מקטין את החיכוך כי המחט ומשטח ה-GROOVE עוברים סיכה (גם מים הם סוג של חומר סיכה). אני גם אציין מדוע. כשמאזינים למרווחים בין הרצועות בתקליט שומעים בפירוש שקט משמעותי לעומת תקליט יבש.
אכן המים מעלימים את פצפוצי החשמל האנטי סטטי.
מרגישים הבדל משמעותי לטובה (לאוזני). יתרה מכך, ביצעתי מדידות ספקטרום להשוות בין "יבש" ל"רטוב" וגיליתי לתדהמתי שאותה הרצועה נראית ספקטרלית זהה לחלוטין בשני המצבים להוציא הבדל משמעותי וקריטי. ההבדל הגדול הוא שבמצב "רטוב" תדר הרזוננס של הזרוע מונחת באופן משמעותי (יתרון אדיר) מה שמשפר את האינטר מודולציה שלו עם תדרים אחרים ובעיקר משחרר את הבסים להתנהגות אמתית.

אני מקווה להביא גרפים בהמשך השרשור (זה על המחשב בבית).
yairf נשלח: ד' 17/02/2010 21:07 כותרת הודעה:

--------------------------------------------------------------------------------

לא הייתי מעיז...
...

dragon נשלח: ד' 17/02/2010 21:11 כותרת הודעה:

yairf כתב:
לא הייתי מעיז...

כנ"ל... בררררר.....
...

רצונו של אדם כבודו.
avnerbel נשלח: ד' 17/02/2010 21:37 כותרת הודעה:

אני לא מסכים עם קודמיי
שנים אני מרטיב את התקליטים
האם זה טוב ? אודיופילי?
לא יודע גם לא ממש מעניין
היתרון הוא שגם בתקליטים שיש בהן שריטות או רעשי רקע hiss הם פשוט מבוטלים בצורה מוחלטת
לאוזני כמובן (ולא אני לא חרש)

חיסרון ובהחלט יש כזה
המחט עם הזמן צוברת אבק ליכלוך שגם נדבק לכן אני טורח לנקוד ביסודיות גם את המחט
...

אתמקד בחיסרון. המחט לא תצבור לכלוך אם מנקים אותה אחרי כל השמעה בעודה לחה. פעולה פשוטה שגוזלת מספר שניות אם מנקים בעזרת ZERO DUST תמונה
sergeit נשלח: ד' 17/02/2010 23:02 כותרת הודעה:

להרטיב תקליטים - נדמה לי זה היה באופנה בשנות ה-70. לדעתי זה מיותר. שמעתי גם שתקליט שניגנו אותו רטוב אי-אפשר לשמוע אחר כך יבש - עושה רעש חזק
...

אם התקליט מנוקה היטב על רטוב בעזרת מכונת ניקוי או ידנית ומנגבים אותו מיד לאחר ההשמעה בעודו לח בנייר טישו עדין של קלינקס (לא חוגלה, לא לילי, לא מולט) שאינו משאיר סיבים, אזי ההשמעה היבשה לא נפגעת (בדוק).
oferlaor נשלח: ה' 18/02/2010 0:46 כותרת הודעה:

נראה לי שזה עלול לגרום לשחקה מואצת.

לפחות זה מים מזוקקים?
...

לדעתי השחיקה היא פחותה, הן לתקליט והן למחט מכיוון שהמים משמשים חומר סיכה. מעבר לכך, נקודת המגע של המחט עם התקליט יוצרת בויניל טמפרטורות גבוהות מאוד (מעל ל-100 מעלות ומכיוון שזה נקודתי ויש מסה טרמית של שאר התקליט מסביב, הויניל לא ניתך). המים אפילו מקטינים את ה"סיכון" הזה ומורידות את הטמפרטורה הזאת.
yonim נשלח: ה' 18/02/2010 9:45 כותרת הודעה:

עצה שנתן לי פעם נחום היימן (כן המלחין), לנקות תקליטים בסבון נוזלי, לשטוף במים ולנגן.

הצרה עם תקליט רטוב, שהוא מוציא יותר לכלכוך על המחט, ושוחק את המחט יותר מהר.
...

נחום היימן צודק. אני לא קיבלתי את עצתו כי לא נפגשתי אתו, אולם גם אני נוקט בניקוי דומה למה שהוא מציע. אני עושה כך כבר תקופה ארוכה מכיוון שאני ממיר את אוסף התקליטים לפורמט דיגיטלי וזאת התוצאה הטובה ביותר שאליה הגעתי. לידיעתכם גם נחום היימן עוסק בשימור מוזיקה ארצישראלית נוסטלגית (בקרו באתר שלו) שחלק ממנה גם מומר מתקליטים (בהעדר המסטרים וההקלטות האולפניות) ואני מניח שגם הוא עושה כמוני (הנחה בלבד).
nirses נשלח: ה' 18/02/2010 10:10 כותרת הודעה:

sergeit כתב:

מנסיון - בלתי ניתנים לשמיעה על יבש כי המים והאבק שעל התקליט יוצרים בוץ שמתיבש וניכנס עמוק לתוך חריצי התקליט ובלתי אפשרי להיפטר ממנו יותר אפילו בעזרת מכונות ניקוי משוכללות . אני הצלחתי להרוס בדרך זו לא מעט תקליטים בזמנו .
...

כבר עניתי קודם כיצד ניתן להימנע מהתופעה הנ"ל. אמנם ניסיוני כרגע דל משלך אבל נראה לי שזו לא בעיה. אם יש לך תקליט כזה שכבר אינו חשוב לך או שיש לך עותק שמיש נוסף, הייתי עושה ניסוי ומנקה את התקליט הפגום בהשריה בתוך מי חומץ (חומץ מאכל) למשך זמן (נניח 15 דקות, אין לי כרגע מושג אם זה פועל או לא אבל חומץ מסיר אבנית בצורה לא אלימה). אם אתה רוצה לנסות אני מוכן לבדוק תקליט "דפוק" שתנדב ונראה מה יהיו התוצאות.
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

השוואת צורות הסיגנל בין ה"יבש" ל"רטוב"

שליחה #11 

בשתי התמונות המצורפות ניתן לראות ששתי ההקלטות של הסיגנל זהות כמעט לחלוטין. ההבדלים הקלים בין שני הגרפים קשור במידה רבה בהבדלי רצפת הרעש בשני מצבי ההקלטה.
ניתן להבחין ששתי הרצועות ניגנו זמן זהה (בין הסמנים) של 3:12 דקות. לכן אין זיוף מהירות הנובע מהרטבת התקליט. אם ישנו זיוף כזה הוא ודאי קטן מה-JITTER של תדר הרשת (50HZ) או ה-PLL של בקרת ה-DIRECT DRIVE למי שיש (שם המים לא ישפיעו על המהירות כי בקרת המנוע בחוג סרוו סגור).
הגרפים הספקטרליים שנדגמו בהמשך מתייחסים להקלטות הנ"ל ובמשכי הזמן הללו (בין הסמנים).
צורת הסיגנל של ההקלטה ה"יבשה".
 צורת הסיגנל של ההקלטה ה"יבשה".
צורת הסיגנל של ההקלטה ה"רטובה"
 צורת הסיגנל של ההקלטה ה"רטובה"
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

המבנה הספקטרלי של ה"יבש" מול ה"רטוב"

שליחה #12 

בשני הגרפים המצורפים ניתן לראות בבירור שהספקטרומים זהים לחלוטין פרט לשינוי המשמעותי בעוצמת תדר הרזוננס של הזרוע. ההקלטה הרטובה משפרת את הנחתת תדר הרזוננס של הזרוע ב-4 דציבלים תבין ותקילין ללא פגיעה בתדרי הבסים הנמוכים ולא כל שכן בשום תדר אחר. מה שזה אומר שהמוזיקה נשמרת בגוון המקורי ה"יבש" לאין כאן פגיעה בהפקת הצלילים.
הספקטרום של ההקלטה ה"יבשה"
 הספקטרום של ההקלטה ה"יבשה"
הספקטרום של ההקלטה ה"רטובה"
 הספקטרום של ההקלטה ה"רטובה"
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

וכאן טמון ההבדל - ברמת רצפת הרעש של התקליט בשני המצבים

שליחה #13 

בגרפים המצורפים רואים את הבדלי עצמת הרעש בין ההקלטה ה"יבשה" להקלטה ה"רטובה". הוספתי גם את האותיות A, B ו-C ליד קליקים נוראיים כדי שתוכלו לראות עד כמה הם מונחתים. ב-A וב-B ההנחתה היא מלאה וב-C קיימת הנחתה אך כפי הנראה הקליק הוא עצום. יש הבדל של כ-6dB- לטובת ההקלטה הרטובה (בערכי RMS) כשהמדידה נעשתה ברווח בין שתי רצועות לפרק דגימה של שניה אחת.
צורת סיגנל הרעש בהקלטה ה"יבשה"
 צורת סיגנל הרעש בהקלטה ה"יבשה"
צורת סיגנל הרעש בהקלטה ה"רטובה"
 צורת סיגנל הרעש בהקלטה ה"רטובה"
חנן,

תחי המחרשה !!!

robo7
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 790
נתן תודות: 83 פעמים
קיבל תודות: 90 פעמים

שליחה #14 

ניסוי מעניין, ותוצאה מפתיעה לטובה.

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #15 

הערב בצעתי הקלטה/המרה של התקליט "שירי מולדת" של עפרה חזה ז"ל. ההקלטה מ-1983 בהוצאת הד ארצי וההקלטות נעשו ע"י יואב גרא באולפני טריטון. כמובן שביצעתי הקלטה של תקליט רטוב. אני פשוט לא מבין איך התקליט נשמע נקי כמעט כמו CD ובצרוף של הצליל האנלוגי האיכות ממש חלומית. האזנתי להמרה במוניטורים ובאזניות, ממש להתמוגג. האזנתי לתקליט לאחר ייבושו במצב האזנה יבשה ואין משקעי לכלוך כתוצאה מההרטבה שאוכל לציין. אפשר להאזין לתקליטים גם על רטוב וגם על יבש בתנאי שמשתמשים במים מסוננים מאבנית (פילטר בריטה מספיק) ומטלית חדשה ונקיה. גם הניגוב צריך להיעשות מידית לאחר הניגון בעזרת טישו איכותי שאינו מתפורר.
כל ההקלטות הבאות שלי יהיו אך ורק על רטוב. פטנט סוף הדרך ליהנות ממוזיקה. חבל שאיני יכול להשמיע לכם איזו איכות.

שאלה ל-Sync
(בתקווה שתראה את הפוסט הזה). האם השיטה הזאת משמשת אתכם באולפן ההקלטות לצורך שיחזור סאונד מתקליטי ויניל?

Hybrid,
סליחה שלא יכולתי לענות לטלפון שלך כי הייתי באמצע העבודה על ההקלטה והסלולרי לא היה בחדר בזמן ההקלטה. תתקשר אלי מחר בבוקר.
חנן,

תחי המחרשה !!!

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שקיפות המראה ה"רטוב" תרתי משמע

שליחה #16 

תמונות שלהמראה ה"רטוב". זה נשמע חלק כמו שזה נראה.
שימו לב להשתקפויות של הראש והזרוע על התקליט.
חנן,

תחי המחרשה !!!

Sync
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 287
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 20 פעמים

שליחה #17 

התשובה היא: לעיתים רחוקות בלבד ורק כאמצעי אחרון ננגן על רטוב. יש סיבות רבות נגד אבל נתחיל בבעד. ניגון תקליט רטוב עשוי לשפר מאד את איכות השמע של התקליט. שריטות, קליקים, ציקים ורעש סטטי אחר נעלמים כמעט לחלוטין בנגינה מסוג זה.
אולם, למרות היתרון הגדול שלמעלה, הבעיות הכרוכות בנגינה רטובה מונעות שימוש קבוע או מלא בשיטה זו. בין הבעיות הרבות אמנה את החשובה ביותר והיא התפוררות תקליט הפלסטיק. עקב שינויי טמפרטורה - התחממות בזמן חיכוך והתקררות מהירה ומיידית בגלל הנוזל - הפלסטיק הופך לפריך ושביר ודפנות החריץ, אבל לא רק הן, מתפרקות בהשאירן שובל של שברים מיקרוסקופיים בתוך ועל קרקע החריץ - הגרוב. מעבר לכך ישנם מקרים בהם גורמת המחט במסעה בתוך החריץ להעמקת הבוץ אל הקרקעית עד כדי סתימת החריץ והקפצת המחט בנגינות עתידיות ועוד. כל זה ועוד - הצטברות ליכלוך וחלודה על המחט, כניסת מים אל הראש המגנטי רחמנא ליצלן, התפוררות הדבק האוטם את הראש ובעיות אחרות. הרטבה של המדבקה, הפרדות או התפוררות המדבקה ועוד היא בעיה אחרת, אסטטית במהותה ומציקה לא פחות.
מנסיוני עם שיטה זו קורה כי לאחר נגינה רטובה אחת יש להמשיך ולשמוע את התקליט רטוב בכל פעם משום שנגינה יבשה רגילה נשמעת גרוע הרבה יותר מאשר לפני ההרטבה. אי לכך נשתמש בה רק כאשר יש הזדמנות אחת לנגינה שלאחריה אנו יכולים לזרוק את המקור.
לאור העובדות שנאספו לגבי השיטה אני ממליץ שלא לנגן תקליטים בנגינה רטובה אלא אם אתם יודעים כי זו הפעם האחרונה אחרי הנגינה ומעונינים בהזדמנות את טובה בזמן העברה למדיום דיגיטלי או לצרכי העברת ארכיון
יועץ אקוסטי מומחה בחדרי האזנה, בידוד ואקוסטיקה פנימית

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #18 

ערב טוב Sync,

ראשית, תודה מקרב לב עבור המענה (Y) (f) .

אני סמוך ובטוח שניסיונך עתיר השנים והידע העצום שצברת לא יסולאו בפז. אני בשלב זה עדיין בבחינת לומד וחוקר ואפילו לא חושש להתנסות (ולעתים "משלם" שכר לימוד בנזקים). בסופו של ענין זה כל הכיף - החקירה וההתנסות. מילה של מומחה שומטת או מחזקת הנחות של הדיוטות.

מאידך, הייתי מעוניין לפתח את הדיון, אם לא אכפת לך ושנינו נייצג לצורך העניין שתי אסכולות מנוגדות. זה לא משהו אישי חלילה וחס, אלא רק לשם הדיון והקניית יתר ענין לציבור הקוראים. אני שוב מדגיש שזה לא אישי אלא בבחינת תלמיד מקשה על רבו. יש לי הערכה רבה כלפיך.

אין בינינו מחלוקת ששני מצבי ההשמעה שונים. אני מניח ששנינו מסכימים שהקלטה של תקליט בהשמעה רטובה לשם המרתו לפורמט דיגיטלי מספקת סיגנל עם תחום דינמי משופר ללא פגיעה כלשהי בצליל המקורי (ואם היא קיימת, אזי היא זניחה).
ברשותך, אנסה לחדד חלק מטענותיך ולהקשות לטובת המשך הדיון.

לפי הבנתי מדבריך, הויניל (האם הכוונה למאריכי נגן ולא ל - 78 ) מתפורר כתוצאה מתמשכת של השמעה רטובה. הסיבה שציינת היא הפרש הטמפרטורות של נקודת המגע במחט לבין שאר התקליט וקצב הקירור המהיר של הנוזל את מקום המגע מיד לאחר מעבר המחט. לגבי השמעה יבשה אין מחלוקת בינינו שהטמפרטורה היא גבוהה. אבל אם מתבוננים בעיניים של תרמודינמיקה אפשר לראות בעצם CLUSTER, אשכול של מולקולות מקומיות מאוד המתחממות כתוצאה מהחיכוך עם המחט. שאר התקליט בעצם לא סובל מהטמפרטורה הגבוהה זאת מכיוון שהמסה הטרמית של התקליט ביחס לאשכול הזעיר הזה הוא ביחס אינסופי כמעט. התקליט משמש בבחינת קבל חום ושינויים תרמיים מהירים עוברים במהירות יחסית גבוהה בהולכה טרמית למולקולות שמסביב. שאם לא כן, הטמפרטורה גבוהה של נקודת המגע היתה ממיסה חלק מהאזור וגורמת לו נזק בלתי הפיך מיד בהשמעה הראשונה (ואכן היא גורמת נזק). כלומר התקליט מתחיל להיות ניזוק מרגע ההשמעה הראשונה. אבל כפי שאנחנו יודעים מניסיון, הנזק המצטבר על התקליט (בהנחה שאינו נשרט) כתוצאה מההשמעות הוא לא לינארי אלא בעל אופי אקספוננציאלי (אולי) או דומה. מה אני למד מכך? שבעצם בגלל "האטיות" של קירור התקליט בשל החיכוך, התקליט ניזוק (בסופר פוזיציה והתעלמות כרגע מהשיוף של התקליט ע"י המחט שגם זה נזק מצטבר) כתוצאה מהתכה מקומית לאורך החריצים בכל השמעה.

אנסה לנתח את המצב הרטוב כפי שאני מבין אותו. ראשית מהבחינה המכנית הטהורה, סיכה של שני משטחים המתחככים האחד בשני בעזרת נוזל (כלשהו) מקטינה את החיכוך הסטטי והדינמי בין שני הגופים המתחככים. במבט תרמודינמי, הקטנת החיכוך מורידה ביחס ישר את טמפרטורת המשטחים המתחככים. אם אחזור לרגע למצב היבש, קצב טיפוס הטמפרטורה מהיר ביותר כי התווך המקרר הוא אויר החדר ובהסעת חום אטית. לעומת זאת, השימוש בנוזל (מים במקרה שלנו) יוצר תווך מהיר יותר להסעת החום ובעצם מאט משמעותית את קצב עלית הטמפרטורה של שני המשטחים המתחככים. בסופו של ענין, הטמפרטורה הסופית היא (כנראה) משמעותית קטנה מהמצב היבש. מאידך, יש צדק בטענתך שקצב ירידת הטמפרטורה של נקודת החיכוך מהיר יותר. אולם אם מלכתחילה עלית הטמפרטורה נמוכה משמעותית אזי הפרש הטמפרטורות כפרמטר לסדקים אולי לא משמעותי וכנראה יוצר נזק קטן יותר לתקליט מאשר ההתכה של הנקודה בהשמעה יבשה שזה אומר אורך חיים ארוך יותר לתקליט מבחינת איכות הצליל.

יתרון נוסף שיש בהשמעה רטובה הוא מניעת חימום המחט בגלל החיכוך מה שמשפר את המצב לגבי הגעתה לנקודת הנגינה הבאה בטמפרטורה פחות גבוהה מאשר במצב יבש. כך יש בעצם רווח כפול בשימוש בנוזל בזמן ההשמעה הנוזל בעצם עוטף את המחט ומצנן אותה לעומת חוסר קירור מוחלט כמעט בקירור אויר.

באשר לקבירת הבוצה של התקליט ע"י המחט בתוך החריצים, יש מן הצדק בטענתך. אולם גם כאן בהסתייגות אחת. אם מגיעים להשמעה עם תקליט מנוקה כדבעי התופעה לא תקרה או תהיה זניחה. אומר גם מדוע מתוך ניסיוני הדל בניקוי ידני של התקליטים שלי.

אכן, כפי הנראה השמעה רטובה אינה מטיבה עם המחט או יותר נכון עם ה-CANTILEVER אם הוא בא במגע עם המים (כאלה העשויים מאלומיניום או מתכת קורוזיבית). CANTILEVER העשוי מבורון לא אמור לסבול מכך. לגבי יתר הראש אני לא בטוח שהוא ניזוק כי לא מדובר בהשמעה באקווריום מים אלא הרטבה שטחית של פני התקליט.

אתאר בקצרה את הפעולות שאני נוקט למען ההשמעה הרטובה.

פעולת הניקוי כרוכה ב-5 שלבים בטרם ההשמעה הראשונה. זה נשמע המון אבל 4 השלבים הראשונים גוזלים כ-5 עד 10 דקות לתקליט בסך הכל. אמבט ניקוי ראשון מכיל כ-1 ליטר מים מסוננים מאבנית בתוספת מספר טיפות סבון כילים וכ-80CC אלכוהול 96% (לשתייה). התקליט עובר הברשה טובה בעזרת מברשת 2.5 אינטש. המברשת היא מברשת צבע עדינה ביותר עם סיבים דקיקים ביותר ומחודדים בקצוות. סיבי המברשת חודרים בקלות לתוך מעמקי החריצים ומסלקים משם את הלכלוך. הקצפת הסבון מציפה החוצה את כל החלקיקים והאלכוהול ממס טביעות אצבע שומניות.
בשלב השני אני שוטף היטב את התקליט מהסבון מתחת למים זורמים. בשלב זה מבחינים בניקוז מים מהיר מהתקליט אם מחזיקים אותו במאונך. רואים ממש כיצד המים מתועלים וזורמים במסלולי החריצים.
בשלב השלישי לאחר שרוב המים נוקזו מהתקליט, הוא עובר אמבט שטיפה אחרונה. אמבט זה מכיל כ-1 ליטר מים מסוננים מאבנית בתוספת של כ-5 טיפות נוזל הברקה למדיח כילים. נוזל ההברקה מבצע בשלב הזה פעולה קריטית לניקיון התקליט. בגלל תכונתו, הוא משנה את תכונות מתח הפנים של המים מה שמאפשר לו חדירה עמוקה לתוך עומק החריצים ובמקביל לסלק החוצה ולפורר שאריות של אבנית אם הם היו בכל זאת במים בכמות מזערית. אני נותן למים להתנקז מהתקליט אבל הפעם רואים בפירוש שהמים לא מתנקזים במהירות החוצה לעומת השטיפה הראשונה בשלב ב'.
בשלב הרביעי אני מניח את התקליט על מטלית יבשה (שאינה מורידה סיבים) ומיבש את שני צדדיו ע"י נייר טישו עדין ואיכותי (שאינו משאיר סיבים או מתפורר). פעולת הייבוש הזאת חייבת להיות מושלמת ולספוג את כל הנוזלים מהתקליט. לא צריכה להיות בעיה כי כושר הספיגה והקפילריות של נייר הטישו ממש מצוינים.
שלב חמישי הוא האיטי. את התקליט אני מניח על תחתיות של כוסות (במרכז התקליט) למשך מספר שעות לייבוש סופי באוויר החופשי. עדיף במשך הלילה כשאף אחד לא מסתובב בבית ומפזר אבק.

לאחר הניקוי לפי השלבים שתיארתי, אני מבצע השמעה ראשונית על יבש. ואמנם, אני מבחין מיד בניקיון של הצליל ופה ושם בשריטות כאלו ואחרות וגם באי אילו "ציקים" קלים. אבל לא בכמויות שלפני הניקיון. אין ספק שהתקליט נשמע היטב אחרי הניקיון הידני. עלי לציין שעם הזמן גם השתפרתי בניקיון התקליטים שהם חלק מהניסיון ועקומת הלימוד.

בהשמעה הרטובה (לאחר ההשמעה היבשה כמובן) אני מבחין בקלות וללא צל של ספק כיצד כל ה"ציקים" הקטנים נעלמים כלא היו (בודדים מראים סימני חיים) וכיצד רעש חיכוך המחט בתקליט מונחת פלאים. בהשמעה הרטובה משמשת אותי כוס מים מסוננים מאבנית בתוספת של 2 טיפות נוזל הברקה למדיח כילים. אני פשוט מטפטף את התמיסה על התקליט ובעזרת מטלית שאינה מתפוררת מפזר את הנוזל בצורה אחידה על פני המשטח ע"י קצה המטלית כשהיא תלויה מעל התקליט ונגררת עליו תוך סיבוב.

אחרי ההשמעה הרטובה חייבים לייבש את התקליט מיד, בדיוק כמו בשלב 4 ושלב 5 של הניקוי היסודי. בחנתי השמעה יבשה מספר פעמים נוספות לאחר ההשמעה הרטובה ולא גיליתי הרעה במצב התקליט. הוא נשמע נקי בדיוק כמו בהשמעה היבשה הראשונה לאחר ניקויו.

אני בהחלט מסכים שהפרוצדורה להשמעה רטובה מסרבלת את המצב ולכן אני לא מתכוון ליישם אותה כל הזמן אלא בדרך כלל רק לצורך ההמרות שאני עושה (יש לי כבר כ-150 אלבומים שהומרו, ולצערי רובם בהמרה יבשה). אני כמובן לא אחזור על ההקלטות שביצעתי על יבש במצב רטוב כי זה ים של עבודה.

אני גם חסר מידע עובדתי של מה קורה אם השמעות רטובות מבוצעות בתכיפות והאם ישנו נזק מצטבר לאורך זמן. לדידי זאת בעצם בשלב זה שיטת השמעה בודדת לצורך ההמרות ומעמדים מיוחדים של האזנה איכותית.

מה אומר ומה אגיד, אני מתמוגג במכונית כל בוקר וערב בדרך לעבודה וממנה מהתקליטים שלי. כשעה לכל כיוון.
חנן,

תחי המחרשה !!!

Sync
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 287
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 20 פעמים

שליחה #19 

אני מתמוגג במכונית כל בוקר וערב בדרך לעבודה וממנה מהתקליטים שלי. כשעה לכל כיוון.
...
רק לקנא בך - יש לך נגן תקליטים במכונית? מה עושים עם הקפיצות בדרך...
לצורך הענין הבעתי מוסכמה טכנית המקובלת על כל העוסקים במקצוע שאני מכיר. אין לי מניעה שתשמע תקליטים רטובים כאוות נפשך ואיני רואה בזאת וויכוח. אני איני עוסק בתקליטים שלי אלא בשל אחרים אי לכך פעולות שעלולות לגרום נזק, ולא בסיכוי הקטן בלבד, מבוצעות רק כמוצא אחרון - ולא כאפשרות ראשונה.
אותו הדבר לגבי אפיית סרטי הקלטה אנלוגיים שאותם אנו מבצעים אך ורק בתנור מעבדה שעולה עשרות אלפי שקלים בעוד שאחרים מבצעים פעולה דומה בתנורי ייבוש מזון ואפילו בתנורי אפיה רגילים. הכל ענין של תפיסת "הסיכון". אני שונא סיכון כשזה מגיע לרכוש לקוחותינו - לחלקם מאסטרים יקרי ערך או אוספי תקליטים היסטוריים בעלי ערך גבוה.
נושא הניגון הרטוב הוא שלב שכולנו עוברים כחלק מתהליך הגילוי ובסופו של דבר זו רק עוד אפשרות טכנית - מבטיח לך שעוד תגלה גם את החסרונות בשיטת הניגון הרטוב.
שיהיה בהצלחה.
יועץ אקוסטי מומחה בחדרי האזנה, בידוד ואקוסטיקה פנימית

chalmh פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #20 

Sync,

רוב תודות על ההארות וההערות הבונות. אני בהחלט מקבל את עצותיך כי אין חכם כבעל ניסיון.
אני לא חושב שאני אנגן בשיטה הרטובה כל הזמן ולו מפאת הספק והסירבול המלווה. אני אשתמש בשיטת הניגון הרטוב רק לצורך הקלטת והמרת התקליטים לפורמט הדיגיטלי. מה גם שלאחר ההמרה אוכל ליהנות מהסאונד המשופר בכל עת שאחפוץ ללא נגינה רטובה ודרך המדיה הדיגיטלית. נכון, לאניני האנלוגי זה לא כמו המקור בדיוק אבל כמו כל דבר בחיים, גם זאת פשרה ופשרה סבירה בהחלט.

הפטפון שלי במכונית נקרא CD ואני מנגן עליו VINYL ON CD. אין קפיצות ולא צריך לנקות את התקליט והמחט. אתה תמיד מוזמן להצטרף אלי לחוויית ההאזנה לפטפון במכונית :lol: (זה בטח לא כמו באולפן).

ולסיום אני מצרף שני קטעים קצרצרים שהם בעצם אותו הקטע כאשר הם מוקלטים בשתי השיטות. שימו לב להבדל המשמעותי ברווח שבין שתי הרצועות. ה"ציקים" ורחש חיכוך המחט בתקליט מונחתים משמעותית בניגון הרטוב. אני מקוה ש"אקום" לא יכעסו עלי מה גם שדאגתי שהקטעים לא יחרגו מ-30 שניות. נראה מי מזהה מאזה תקליט הקטע לקוח.

ניגון תקליט על "יבש"
http://cid-941cb60d0a0ea1d5.skydrive.li ... ic/dry.wav

אותו הקטע ב"רטוב"
http://cid-941cb60d0a0ea1d5.skydrive.li ... ic/wet.wav
חנן,

תחי המחרשה !!!

שלח תגובה

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”