התחדשתי במטחנה - רוקי רנצ'יליו
-
michael100
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 288
- נתן תודות: 23 פעמים
- קיבל תודות: 15 פעמים
מכיוון שזו המטחנה הראשונה שלי, אנא היו סבלניים.
הגענו הביתה, והמטחנה על השיש ליד המכונה (אסקאסו דרים), מה עושים עכשיו?
איך מתחילים?
האם יש צורך לבצע פעולות מקדמיות ("הרצה")?
על איזו דרגת טחינה יש לכוון את הסקאלה?
תודה מראש,
הגענו הביתה, והמטחנה על השיש ליד המכונה (אסקאסו דרים), מה עושים עכשיו?
איך מתחילים?
האם יש צורך לבצע פעולות מקדמיות ("הרצה")?
על איזו דרגת טחינה יש לכוון את הסקאלה?
תודה מראש,
קודם כל חשוב לדעת אם יש לך טמפר - לא זה הפלסטי הפשוט המגיע עם המכונה, אלא אחד רציני וכבד ממתכת.
אם לא, חובה להשיג אחד.
עכשיו, אתה צריך הרבה קפה ואפשר להתחיל.
נסה לגלות מהי הטחינה הדקה ביותר שהמכונה מסוגלת לקבל. כלומר, עם דחיסה קלה ביותר - בנגיעה - ואפשר עם הסלסלה של היחיד עמוסה מאוד, אם לא מתחשק לך לבזבז הרבה קפה. אל תחשוש לרדת במספרים. המטרה שלך - לחנוק את המכונה, עד שתראה טפטוף קל בלבד. אחרי שמצאת את הכוונון למצב זה, עלה בקליק ותראה מה תקבל. אם יש לך טמפר טוב, זה הזמן להשתמש בו - העמס את הסלסילה הכפולה עד השפה, ישר ודחס בלחץ בינוני (לחץ של 15 ק"ג).
המטרה הסופית שלך היא למצוא את הנקודה שבה סלסלה כפולה מספקת מנה כפולה בכחצי דקה מרגע הפעלת המשאבה. לשם כך לחץ הדחיסה וכמות הקפה חייבים להיות זהים כל פעם מחדש. הפרמטר המשתנה יהיה עובי הטחינה - לאחר שמצאת את הכוונון הבסיסי, משחק של קליק לפה או לשם כתלות בקפה עצמו יביא אותך לנקודה המבוקשת.
אחרי תקופה מסויימת שבה תרגיש נוח עם ההכנה, אפשר להתחיל לשחק - דחיסה כבדה יותר עם טחינה יותר עבה, דחיסה קלה עם טחינה דקה, חליטה ארוכה יותר, כל שיטה תיקח אותך לכיוון אחר. אני אישית אהבתי במכונה הזו סלסלה כפולה עמוסה לעייפה, דחיסה כבדה מאוד (מעל 30 ק"ג), ומנה שמטפטפת לאיטה במשך 45 שניות לריסטרטו, כ 30 מ"ל. האובר-מיצוי הזה מספק טעמים מאוד מעניינים, והדחיסה הכבדה גורמת לקפה להיות סמיך מאוד.
את התוצאה אתה יכול לראות בתמונת הפרופיל שלי.
אם לא, חובה להשיג אחד.
עכשיו, אתה צריך הרבה קפה ואפשר להתחיל.
נסה לגלות מהי הטחינה הדקה ביותר שהמכונה מסוגלת לקבל. כלומר, עם דחיסה קלה ביותר - בנגיעה - ואפשר עם הסלסלה של היחיד עמוסה מאוד, אם לא מתחשק לך לבזבז הרבה קפה. אל תחשוש לרדת במספרים. המטרה שלך - לחנוק את המכונה, עד שתראה טפטוף קל בלבד. אחרי שמצאת את הכוונון למצב זה, עלה בקליק ותראה מה תקבל. אם יש לך טמפר טוב, זה הזמן להשתמש בו - העמס את הסלסילה הכפולה עד השפה, ישר ודחס בלחץ בינוני (לחץ של 15 ק"ג).
המטרה הסופית שלך היא למצוא את הנקודה שבה סלסלה כפולה מספקת מנה כפולה בכחצי דקה מרגע הפעלת המשאבה. לשם כך לחץ הדחיסה וכמות הקפה חייבים להיות זהים כל פעם מחדש. הפרמטר המשתנה יהיה עובי הטחינה - לאחר שמצאת את הכוונון הבסיסי, משחק של קליק לפה או לשם כתלות בקפה עצמו יביא אותך לנקודה המבוקשת.
אחרי תקופה מסויימת שבה תרגיש נוח עם ההכנה, אפשר להתחיל לשחק - דחיסה כבדה יותר עם טחינה יותר עבה, דחיסה קלה עם טחינה דקה, חליטה ארוכה יותר, כל שיטה תיקח אותך לכיוון אחר. אני אישית אהבתי במכונה הזו סלסלה כפולה עמוסה לעייפה, דחיסה כבדה מאוד (מעל 30 ק"ג), ומנה שמטפטפת לאיטה במשך 45 שניות לריסטרטו, כ 30 מ"ל. האובר-מיצוי הזה מספק טעמים מאוד מעניינים, והדחיסה הכבדה גורמת לקפה להיות סמיך מאוד.
את התוצאה אתה יכול לראות בתמונת הפרופיל שלי.
what's next?
-
michael100
-
- חבר פעיל מאוד

Ok, תודה. אני אלך להצטייד בטמפר.
יש משהו מיוחד שאני צריך לדעת על טמפר?
המלצות?
יש משהו מיוחד שאני צריך לדעת על טמפר?
המלצות?
- avicali
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 272
- נתן תודות: 31 פעמים
- קיבל תודות: 20 פעמים
יש גם באמיגו ב- 99 ש"ח. שווה לבדוק אותו מול האחרים, יכול להיות שהוא מספיק טוב:
http://www.coffeeman.co.il/pl_product~910241~28~52.htm
http://www.coffeeman.co.il/pl_product~910241~28~52.htm
- joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
תתחדש, michael100.michael100 כתב:האם יש צורך לבצע פעולות מקדמיות?...
ישנו שיפור קטן אך שיכול להיות משמעותי למטחנה.
גם לי יש רוקי, ומאז ששיפרתי אותה כפי שמיד אסביר, הטחינה השתפרה מאד.
אם זה מלחיץ אותך לפתוח את המטחנה, אז עזוב, אך דע לך שזו פתיחה נורמלית שאנשים מבצעים לצורך הניקוי (מדובר בהברגה החוצה של דיסקת הטחינה העליונה). זו גם הזדמנות ללמוד איך בנויה המטחנה שלך "מבפנים". אתה תמיד יכול לוותר על הענין כרגע, ולחזור לזה בעתיד.
הפעולה היאפשוטה ביותר: ליפוף של סרט טפלון (כזה של שרברבים) סביב ההברגה של תושבת הדיסקה העליונה. ההברגה הזו היא מה "שמסתובב" כשאתה משנה דרגת טחינה. לרוקי יש "חופש" ידוע בהברגה הזו, וחופש כזה מתבטא בחוסר אחידות בזמן הטחינה. ליפוף הטפלון פותר בצורה פשוטה ולחלוטין את הבעיה.
התושבת מהפליז שעליה יושבת הדיסקה העליונה מתברגת לתוך הבסיס (ראה תמונה מצורפת), וההברגה הזו היא שקובעת את מרחק הדיסקיות זו מזו (ולמעשה את עובי הטחינה). להברגה הזו יש חופש וזה גורם לחלק העליון "להתנדנד" בזמן הטחינה. כשזה מתנדנד, או שבקצוות יש נגיעות קלות של הדיסקיות (אם הן כבר מאד קרובות כמו בטחינה עדינה מאד) או שסתם עובי הטחינה משתנה תוך כדי סיבוב. זה גורם לטחינה לא אחידה, כי בפועל המרחק בין הדיסקיות משתנה כל הזמן כשהדיסקה העליונה "מתנדנדת".
מה עושים? מלפפים מעט סרט טפלון (אצלי זה היה 3 ליפופים) על ההברגה הזו, וסוגרים חזרה.
עכשיו ההברגה קצת יותר קשה, אבל יציבה. החופש נעלם ואיתו גם הנגיעות.
טיפ חשוב - לפני הפירוק של הברגים סגור עד ל-0 (בלי להפעיל) דהיינו הכי הרבה שאתה יכול, ועכשיו פרק את מיכל הפולים (3 ברגים). לפני שאתה מבריג את תושבת הפליז החוצה סמן בטוש את המיקום ביחס לגוף. כשאתה מרכיב - תחזור למצב הזה לפי הסימון, דהיינו הברג עד הסוף וחזור מעט אחורה עד שהסימונים נפגשים.
אחרת הסכינים לא יחזרו לאותו מצב, ודרגות הטחינה ישתנו משמעותית.
טיפ אחרון - אחרי ליפוף הטפלון הדיסקה יושבת מעט גבוה יותר מאשר קודם (הטפלון מרחיק את ההברגות) ולכן נדמה שדרגת הטחינה צריכה להיות עכשיו דקה יותר. זו רק אשלייה, כאמור. וכמובן, הטחינה אחרי ה"טיפול" הרבה יותר אחידה.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
אגב טמפרים, היום קיבלתי את שלי מebay, הוא 57 מ"מ ואמור להתאים גם לאסקסו. כשלקחתי את המכונה מאינטרפרק, לא היה להם במלאי טמפרים, אז נאלצתי לקנות במקום אחר. חיפשתי טמפר מאוד כבד (יותר כבד מהקודם שהיה לי, שהיה לא רע בפני עצמו), 57 מ"מ ושטוח. בסוף קניתי את זה:
http://cgi.ebay.com/Large-Black-Espress ... 870abd24ee
לא זול בכלל, אבל לא מצאתי משהו באותו סטנדרט בארץ במחיר דומה עם משלוח. מאוד כבד ומאוד נוח.
http://cgi.ebay.com/Large-Black-Espress ... 870abd24ee
לא זול בכלל, אבל לא מצאתי משהו באותו סטנדרט בארץ במחיר דומה עם משלוח. מאוד כבד ומאוד נוח.
- joncafe
- גורו קפה

בשמחה.moti_r כתב:יונתן, תוכל אולי לצלם כמה תמונות של המטחנה שלך ואיך מלפפים עליה טפלון?
עד היום לא ראיתי מדריך מצולם וברור של הנושא הזה (גם לא באנגלית!)....
בפעם הבאה שאפתח את הרוקי לניקוי, אני אצלם את כל השלבים כולל ליפוף הטפלון.
אני מניח שזה יהיה מתישהו בקרוב, כשאצליח לפנות לזה קצת זמן (הליפוף עצמו לא ארוך, אבל הצילום, הכתיבה והעריכה מסביב קצת יותר).
-
michael100
-
- חבר פעיל מאוד

תודה לכל העונים.
לגבי הליפוף - נראה לי שאני אחכה למדריך המצולם של joncafe.
קרמיקה - בלינק ששלחת יש 57 מ"מ שטוח ויש 57 קמור - מה המשמעות/ ההבדלים?
לגבי הליפוף - נראה לי שאני אחכה למדריך המצולם של joncafe.
קרמיקה - בלינק ששלחת יש 57 מ"מ שטוח ויש 57 קמור - מה המשמעות/ ההבדלים?
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
הליפוף לא קריטי, בטח שלא בשלב הראשוני. תתחיל עם המטחנה כמו שהיא - היא מעולה ואתה תהנה ממנה מאוד.
אני משתמש בשלי כבר כמעט שנתיים, ומאוד מבסוט ממנה. עדיין לא ליפפתי, אעשה זאת בהמשך (מיד אחרי שיונתן יעלה תמונות של הדרכה
)
לגבי טמפר שטוח/קמור: דעות המלומדים חלוקות לכאן ולכאן. לי יש שני טמפרים בבית, כזה וכזה, ולא הצלחתי להרגיש שום הבדל בקפה.
אם כבר, אז לדעתי ההבדלים החשובים בין טמפרים הם בידית ואיך שהיא מרגישה לך ביד. בדיוק כמו בחירה בין סכיני שף.
אני משתמש בשלי כבר כמעט שנתיים, ומאוד מבסוט ממנה. עדיין לא ליפפתי, אעשה זאת בהמשך (מיד אחרי שיונתן יעלה תמונות של הדרכה
לגבי טמפר שטוח/קמור: דעות המלומדים חלוקות לכאן ולכאן. לי יש שני טמפרים בבית, כזה וכזה, ולא הצלחתי להרגיש שום הבדל בקפה.
אם כבר, אז לדעתי ההבדלים החשובים בין טמפרים הם בידית ואיך שהיא מרגישה לך ביד. בדיוק כמו בחירה בין סכיני שף.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- MartinHSabag
- מנהל

- תגובות: 59344
- שם מלא: מרטין סבג
- נתן תודות: 826 פעמים
- קיבל תודות: 1567 פעמים
- יצירת קשר:
- joncafe
- גורו קפה

לפי היענות הקהל נראה שיש ענין, אני אנסה לעשות את זה בקרוב.michael100 כתב:לגבי הליפוף - נראה לי שאני אחכה למדריך המצולם של joncafe....
יש מכונות (רבות מה-E61, לדוגמה) ש"ראש המקלחת" שלהן קמור. בוודאות אני יכול לומר שבוויביאמה שלי זה כך. במקרה כזה, שימוש בטמפר קמור הוא טוב יותר.michael100 כתב:קרמיקה - בלינק ששלחת יש 57 מ"מ שטוח ויש 57 קמור - מה המשמעות/ ההבדלים?...
טיעון נוסף לטובת הקמור הוא שבזמן הדחיסה הוא מייצר יותר לחץ לכוון הצדדים מאחיו הישר, וזה עוזר ה"אטימה" של הקפה עם דופן הסלסלה. זה כבר יותר קשה להוכיח.
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
רנצ'יליו עובדים עם 58 מ"מ.
אפשר להסתדר גם עם 57 מ"מ אבל פחות נוח כי צריך לתת יותר מכות בצדדים של הפורטהפילטר.
אפשר להסתדר גם עם 57 מ"מ אבל פחות נוח כי צריך לתת יותר מכות בצדדים של הפורטהפילטר.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
יש על זה ויכוחים ודיונים רבים ואין תוצאות חד משמעיות. לי באופן אישי נוח יותר להשתמש בשטוח ולכן זה מה שרכשתי. היה לי עד עכשיו טמפר קמור, והוא פשוט מעט פחות נוח לי אישית.michael100 כתב:
קרמיקה - בלינק ששלחת יש 57 מ"מ שטוח ויש 57 קמור - מה המשמעות/ ההבדלים?...