למה הקפה במכונת ה-HX שלי לא היה טוב בשבועות האחרונים?

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
שלח תגובה
joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה
תגובות: 2335
נתן תודות: 124 פעמים
קיבל תודות: 102 פעמים

שליחה #1 

בשבועות האחרונים הקפה במכונת ה-HX שלי לא היה מוצלח כמו תמיד. הוא לא היה רע אבל לא הצלחתי להוציא מהקפה את מה שהייתי רגיל.

בתחילה חשדתי בקליה (אני קולה בג'ין, עדיין קליתי בחוץ, עברתי פנימה וכו'). אבל מסתבר שלא שם היתה הבעיה.
הקפה היה חמצמץ מידי עם כוף חלש, והחשודה הבאה היתה המטחנה. בתור פעולת תיקון ניסיתי או לטחון עדין יותר או להגדיל את המנה בידית או שניהם. ואז הקפה נהיה מר ושרוף.
בקיצור - יצאתי לגמרי מכיול.

ואז נפל לי האסימון.

הבעיה נעוצה בעובדה בשגרת הפלאש שלי ל-HX. אחד היתרונות של מכונה אלקטרונית (במקרה שלי VBM) הוא היכולת להקצות אחד מכפתורי ההפעלה לפלאש. היות ויש 4 כפתורים שאמורים להיות: קצר, ארוך, כפול וכפול ארוך, בעצם אפשר לכוון כל אחד מהם למה שרוצים. אצלי הם מכוונים כך: קצר מאד (ריסטרטו קצר), קצר רגיל (או ריסטרטו כפול), כפול (או 2 קצרים), פלאש.

בשבועות האחרונים המים ברשת התקררו, אבל אני לא שיניתי את אורך הפלאש. הבעיה כפולה: פלאש באותו אורך הביא את הראש לטמפרטורה נמוכה יותר, וגם מי החליטה שבאים אחרי הפלאש קרים יותר. כך שלמעשה צריך לכייל את הפלאש כך שטמפרטורת הראש בסוף הפלאש תהיה גבוהה יותר מאשר קודם, כדי לאזן את הפרש הטמפרטורה של מי החליטה.

למי שיש תרמומטר ראש, כדאי לכוון את הפלאש כך שיעצר בכמעלה עד שתי מעלות יותר מאשר קודם. אני מדגיש שלא מספיק לכוון את הפלאש כך שיגיע עד אותה טמפרטורה כי מי החליטה נכנסים למחליף החום קרים יותר ולכן צריך לאזן את זה בפלאש קצר עוד יותר. לדוגמה, קודם הייתי מגיע לטמפ של כ-91 מעלות בסוף הפלאש. אותו אורך פלאש הביא אותי עכשיו ל-90 מעלות ופחות. קיצרתי את הפלאש ועכשיו אני עוצר סביב 93. המתנה של מס' שניות לאחר הפסקת הפלאש, והטמפרטורה, שקודם חזרה (rebounded) לכ-94 מעלות, חוזרת עכשיו לקצת מעל 95. עם התחלת החליטה, הטמפרטורה יורדת שוב ל-89-90 מעלות, כפי שהיה קודם.

תיקנתי חזרה את הטחינה והכמות בידית בדיוק למה שהיה קודם, והקפה חזר להיות מאוזן ומצוין.

התיאור הנ"ל מתאים לשיטת פלאש-אנד-גו. בשיטות עם פלאשים ארוכים יותר והמתנה ארוכה בין הפלאש לחליטה ההבדלים הללו מצטמצמים. זהו גם יתרונן של השיטות האחרות (למי שיש סבלנות להמתנות ארוכות יחסית לפני חליטה).
Everything should be made as simple as possible, but not simpler

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #2 

שכחתי לציין שענין החקירה של "מה קרה לקפה" קיבל דחיפה כשדבוטאנט היה אצלי השבוע, ושתינו קפה מהסילביה שהוא הביא (לצורך הפקת הסרטון על גלישת הטמפרטורה).
הקפה היה ממש ממש טוב (כו הכבוד לסילביה!!) והביא אותי למסקנה שהבעיה היא לא בקליה ובתערובת, אלא במכונה/הכנה בוויביאמה.

בכל אופן - אני מנצל את ההזדמנות למחמאה רצינית לסילביה ולדבוטאנט ששולט בהפעלה שלה!

קרמריקה
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 4098
נתן תודות: 92 פעמים
קיבל תודות: 285 פעמים

שליחה #3 

לא שמת לב לזה במהלך החליטה עצמה? הרי הטמפרטורה בזמן החליטה עצמה היתה אמורה לרדת במעלה או שתיים, לא?

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #4 

בהתחלה ניסיתי לתקן עם טחינה דקה יותר והזרימה נהיתה איטית יותר. בזרימה איטית יותר הטמפרטורה גבוהה יותר, ולכן נראה היה שהכל בסדר מבחינת טמפרטורה. אבל הטחינה היתה דקה מידי והקפה יצא שרוף...

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
תגובות: 11720
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

שליחה #5 

תודה על הפרגון!
חוצמזה, מה היה קורה אם היית גר במצפה רמון? חמסין ביום וכפור בלילה.
קולינג פלאש שונה לכל שעה? אני עדיין מאמין שזה יותר קשור לשוט ראשון. בשני תהיה פחות השפעה.
מכסימום קונים מכונה חדשה עם דוד 3 ליטר שיושפע פחות מטמפרטורת הסביבה.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #6 

דבוטאנט כתב:תודה על הפרגון!
חוצמזה, מה היה קורה אם היית גר במצפה רמון? חמסין ביום וכפור בלילה.
קולינג פלאש שונה לכל שעה? אני עדיין מאמין שזה יותר קשור לשוט ראשון. בשני תהיה פחות השפעה.
מכסימום קונים מכונה חדשה עם דוד 3 ליטר שיושפע פחות מטמפרטורת הסביבה.
...
דבוטאנט - זה מכונת HX - בחיבור ישיר מים טריים נכנסים וההפרש משפיע.
אבל זה כלום לעומת ההפרש במכונת HX עם מיכל שמחמם לו לאיטו את המים, כמו שיש לרוב המשתמשים הבייתיים.
באוסקר זו היתה בעיה רצינית מאד.
אגב - יש אנשים (דימה אנגרט סיפר לי על כך, למשל) שמחליפים את המים במיכל לפני שוט אם המכונה עמדה חמה זמן מה.

מפתחים לזה בסוף מיומנות.

קרמריקה
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #7 

דווקא עם מיכל אני מוצא שהחיים קלים יותר, כי המים תמיד חמימים ובאותה טמפ' ללא קשר לטמפ' בחוץ.

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

שליחה #8 

באוסקר המים הגיעו לטמפרטורה חמה מידי, שלא עזר שום פלאש - הקפה היה שרוף אלא אם כן רוקנתי את המיכל ושמתי מים טריים. הבנתי שעם כמה מה-HX האחרות (כמו באטרפליי למשל) יש בעיות דומות. לאנגרט יש בריקולטה עם מיכל, אם אינני טועה, וכפי שאמרתי, הוא שם מים טריים לפני חליטה.

benk
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 443
נתן תודות: 14 פעמים
קיבל תודות: 89 פעמים

תהייה בנושא

שליחה #9 

הרי במכונת מחליף חום ישנם מים חמים שחוזרים מהתרמוסיפון חזרה למעגל המים הקרים לפני הכניסה למחליף החום.
אולי התכנון הראשוני של מכונות עם מיכל הוא כזה שהמים יכנסו למחליף החום בטמפ של נניח 40 מעלות ולכן העובדה שהמים במיכל חמים תוכננה כך מראש?
ואם לא כך, אז אפשר לכוון את ה PSTAT, הרי לא כ"כ משנה באיזה טמפ המים נכנסים למחליף החום, אלא באיזה טמפ הם בראש

joncafe פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
גורו קפה
גורו קפה

Re: תהייה בנושא

שליחה #10 

benk כתב:אולי התכנון הראשוני של מכונות עם מיכל הוא כזה שהמים יכנסו למחליף החום בטמפ של נניח 40 מעלות ולכן העובדה שהמים במיכל חמים תוכננה כך מראש?
ואם לא כך, אז אפשר לכוון את ה PSTAT, הרי לא כ"כ משנה באיזה טמפ המים נכנסים למחליף החום, אלא באיזה טמפ הם בראש
...
הענין הוא שהמים במיכל משנים את הטמפרטורה שלהם עם הזמן. בהתחלה הם קרים, ובסוף אחרי עמידה ממושכת הם יכולים להגיע למשמעותית יותר מ-40 מעלות. מישהו אמר לי פעם שהוא מדד סביב 50 מעלות במיכל אצלו.
עכשיו - הטמפרטורה במיכל תלויה בכמה מים נשארו בו וכמה זמן המכונה עמדה דלוקה. כשנגמרים המים, אתה רוצה להוסיף מים ולא לחכות שעה ויותר עד שהם יגיעו ל-40-50 מעלות...
אני מתאר מצב שבו מי ברז שהטמפרטורה שלהם השתנתה בכמה מעלות בודדות משנות לי את הקפה, אז מיכל שהמים בו יכולים להשתנות מ-20 מעלות ל-50 מעלות זה כבר הרבה יותר בעייתי, וכאמור - אני מדבר מנסיון שהיה לי עם האוסקר.

קרמריקה
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה

שליחה #11 

אז למזלי אצלי אין בעיה כזו, אולי עקב בידוד טוב של הדוד. המים חמימים ולא מעבר לכך, וגם אחרי עמידה של כמה שעות טובות, הקפה רחוק מלהיות שרוף.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”