שאלה טכנית: חליטת קפה תוך כדי מילוי הדוד במכונת HX
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
אני תמיד מחמם את כוס האספרסו עם מים חמים מברז המים, לפני שאני מתחיל בטחינת הפולים.
הדבר כמובן מרוקן מעט מים מהדוד, ולעיתים המכונה ממלאת אותו מחדש.
קורה לפעמים שהמילוי מתבצע תוך כדי חליטת הקפה.
האם הדבר עשוי לפגוע בחליטה?
אמנם אין קשר בין מי החליטה מה-HX למילוי הדוד, אך בסופו של דבר מדובר באותה המשאבה, כך שלחץ החליטה יורד משמעותית בזמן מילוי הדוד, לא? בפעם הבאה שזה יקרה אנסה לבדוק את מד לחץ החליטה.
דעתכם?
הדבר כמובן מרוקן מעט מים מהדוד, ולעיתים המכונה ממלאת אותו מחדש.
קורה לפעמים שהמילוי מתבצע תוך כדי חליטת הקפה.
האם הדבר עשוי לפגוע בחליטה?
אמנם אין קשר בין מי החליטה מה-HX למילוי הדוד, אך בסופו של דבר מדובר באותה המשאבה, כך שלחץ החליטה יורד משמעותית בזמן מילוי הדוד, לא? בפעם הבאה שזה יקרה אנסה לבדוק את מד לחץ החליטה.
דעתכם?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
אמור להשפיע.
תבדוק בצורה פשוטה - תחלוט קפה כהרגלך ותמדוד זמן למילוי 25 או 30 CC (או 60 בכפול).
עכעשיו תעשה אותו דבר כשאתה גם גורם למילוי דוד במקביל לחליטה, ותראה אם באותו זמן הנפח משתנה (או הזמן לייצור אותו נפח משתנה).
תבדוק בצורה פשוטה - תחלוט קפה כהרגלך ותמדוד זמן למילוי 25 או 30 CC (או 60 בכפול).
עכעשיו תעשה אותו דבר כשאתה גם גורם למילוי דוד במקביל לחליטה, ותראה אם באותו זמן הנפח משתנה (או הזמן לייצור אותו נפח משתנה).
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
לא נראה לי
אם במשאבה הייתה דוחפת רק 9 באר זה היה נכון, אבל כיוון שהמשאבה דוחפת כ 14 באר, במצב רגיל המון מים היו חוזרים למיכל המים דרך ה OPV.
אם קורה שבאמצע החליטה יש זרימה לשניהם אז פחות מים ישוחחרו מה OPV אבל זה לא ישפיע על הלחץ הסופי בראש החליטה.
אם קורה שבאמצע החליטה יש זרימה לשניהם אז פחות מים ישוחחרו מה OPV אבל זה לא ישפיע על הלחץ הסופי בראש החליטה.
- joncafe
- גורו קפה

Re: לא נראה לי
במשאבה וויברציונית הלחץ תלוי בספיקה. מאחר ובזמן הזרמה במקביל לדוד ולחליטה הספיקה משתנה לעומת חליטה בלבד, הלחץ גם ישתנה. זה כן ישנה את החליטה.benk כתב:אם במשאבה הייתה דוחפת רק 9 באר זה היה נכון, אבל כיוון שהמשאבה דוחפת כ 14 באר, במצב רגיל המון מים היו חוזרים למיכל המים דרך ה OPV.
אם קורה שבאמצע החליטה יש זרימה לשניהם אז פחות מים ישוחחרו מה OPV אבל זה לא ישפיע על הלחץ הסופי בראש החליטה....
אבל, כמו שכתבתי למוטי - ניתן לבדוק ולאמת את התאוריה.
שים לב, בועז, שהקישור שאתה הבאת מדבר על מכונה עם משאבה רוטורית וחיבור ישיר למים, כשהבעיה היא יותר במשאבות ויברציוניות.
שמתי לב אצלי לשני דברים:
1. אם המכונה בזמן מילוי ואני לוחץ כל כפתור החליטה, זרם המים שיוצא מהראש הוא משמעותית חלש יותר, וניתן לשמוע את המשאבה מגבירה מאמץ.
2. להבנתי וניסיוני הקצר, המכונה מתוכננת כך שהיא לא ממלאת מים באמצע חליטה. אפילו על חשבון הפסקה חליטה באמצע כתוצאה מחוסר מים. אני מניח שזה בשל הסיבות הנ"ל.
שמתי לב אצלי לשני דברים:
1. אם המכונה בזמן מילוי ואני לוחץ כל כפתור החליטה, זרם המים שיוצא מהראש הוא משמעותית חלש יותר, וניתן לשמוע את המשאבה מגבירה מאמץ.
2. להבנתי וניסיוני הקצר, המכונה מתוכננת כך שהיא לא ממלאת מים באמצע חליטה. אפילו על חשבון הפסקה חליטה באמצע כתוצאה מחוסר מים. אני מניח שזה בשל הסיבות הנ"ל.
- joncafe
- גורו קפה

תקרא את המשך השרשור ב-HB.moti_r כתב:מעניין, מה שכתוב ב-HB. הוא טוען שאין הבדל בלחץ.
אני אבדוק בהזדמנות ונמשיך את הדיון.
בכל אופן, אם אכן נראה שיש ירידה בלחץ, זו טעות תכנונית של המכונה....
הניסוי הראה שאין ירידת לחץ במכונה עם חיבור ישיר ומשאבה רוטציונית.
אח"כ מישהו בדק עם משאבה וויברציונית (אם אני לא טועה זה מש שיש לך במכונה) ושם היתה נפילת לחץ ל-4 באר.
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
קרמריקה כתב:2. להבנתי וניסיוני הקצר, המכונה מתוכננת כך שהיא לא ממלאת מים באמצע חליטה. אפילו על חשבון הפסקה חליטה באמצע כתוצאה מחוסר מים. אני מניח שזה בשל הסיבות הנ"ל....
מוזר מאוד. אם כבר, אז הייתי מצפה שלא תמלא מים בדוד, ותתן לחליטה להמשיך. איזה הגיון יש למלא מים בדוד? החליטה קצרה מאוד, עדיף להמתין עם ההקצפה עד שהיא מסתיימת ולא לדפוק את כל החליטה.
בכל אופן, אצלי אין מנגנון כזה, וקורה שחליטה ומילוי דוד מתבצעים ביחד. זה באג (או יותר נכון, פיצ'ר חסר).
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
סליחה, טעות בניסוח שלי. העצירה של החליטה היא אם אין מים במיכל המים ולא בדוד, וזה לא ממש קשור.moti_r כתב:קרמריקה כתב:2. להבנתי וניסיוני הקצר, המכונה מתוכננת כך שהיא לא ממלאת מים באמצע חליטה. אפילו על חשבון הפסקה חליטה באמצע כתוצאה מחוסר מים. אני מניח שזה בשל הסיבות הנ"ל....![]()
מוזר מאוד. אם כבר, אז הייתי מצפה שלא תמלא מים בדוד, ותתן לחליטה להמשיך. איזה הגיון יש למלא מים בדוד? החליטה קצרה מאוד, עדיף להמתין עם ההקצפה עד שהיא מסתיימת ולא לדפוק את כל החליטה.
בכל אופן, אצלי אין מנגנון כזה, וקורה שחליטה ומילוי דוד מתבצעים ביחד. זה באג (או יותר נכון, פיצ'ר חסר)....
בכל אופן, לפחות ממה שאני שמתי לב בינתיים היא לא ממלאת מים בזמן חליטה לעולם. אחרי שהחליטה תסתיים, היא תמלא את המים.
- joncafe
- גורו קפה

אצלי, גם באוסקר לשעבר וגם בוויביאמה הנוכחית כן קןרה שהדוד מתמלא באמצע חליטה.
זה קורה כי אני מקציף תוך כדי חליטה, ולעיתים תוך כדי הקצפה (בעיקר בקנקן גדול יותר) מפלס המים בדוד יורד מתחת לגבול והמשאבה ממלאת את הדוד.
זה קורה כי אני מקציף תוך כדי חליטה, ולעיתים תוך כדי הקצפה (בעיקר בקנקן גדול יותר) מפלס המים בדוד יורד מתחת לגבול והמשאבה ממלאת את הדוד.
עוד אין לי מספיק ניסיון, אולי זה יקרה גם אצלי... אני גם מקציף תוך כדי חליטה, אבל מצד שני הדוד אצלי הרבה יותר גדול אז זה פחות מזיז לו.joncafe כתב:אצלי, גם באוסקר לשעבר וגם בוויביאמה הנוכחית כן קןרה שהדוד מתמלא באמצע חליטה.
זה קורה כי אני מקציף תוך כדי חליטה, ולעיתים תוך כדי הקצפה (בעיקר בקנקן גדול יותר) מפלס המים בדוד יורד מתחת לגבול והמשאבה ממלאת את הדוד....
גם שמתי לב שבכלל מילוי הדוד עובד בצורה מוזרה, הוא כמעט מעולם לא ממלא מיד אחרי פעולה שלי (אלא אם אני לוקח הרבה מים מהברז - דבר שאני משתדל להמנע ממנו), ופשוט מדי פעם הוא ממלא טיפה מים (אני מניח שבכדי לשמור על הטמפרטורה) עד שעוברת כדקה מהפעולה האחרונה ואז הוא משלים את המילוי לחלוטין.
טוב, תוך כדי כתיבת הפוסט החלטתי לבדוק את העניין, ואני חושב שמצאתי איזושהי חוקיות.
קודם כל, חלטתי הקצפתי והוצאתי מים מהברז בו זמנית, נתתי לו כמה שניות טובות, ובשום שלב הוא לא מילא את הדוד.
כמה שניות לאחר החליטה הוא ממלא את עצמו קצת בפולס קצר מבלי להוריד את הטמפרטורה כמעט.
כעבור עוד 30-40 שניות הוא מתחיל מילוי מלא וארוך.
אני מניח שפה בא לידי ביטוי ההבדל בין מכונה שמיועדת לשימוש מסחרי לבין מכונה לשימוש מקצועי ביתי.
טוב, בדקתי, יש ירידת לחץ
בדקתי באוסקר, ע"י ניתוק חישן גובה המים (ניסיתי בתחילה לגרום למילוי הדוד ע"י הוצאת קיטור אבל לא קרה כלום)
בשניה שתיים הראשונות הלחץ נפל מ 10 ל 8 באר, אח"כ ל 4 באר.
כיוון שמילוי הדוד אורך ששניה - שתיים אז תהיה השפעה על לחץ החליטה אבל לא ברמה של נפילה ל 4 באר.
בשניה שתיים הראשונות הלחץ נפל מ 10 ל 8 באר, אח"כ ל 4 באר.
כיוון שמילוי הדוד אורך ששניה - שתיים אז תהיה השפעה על לחץ החליטה אבל לא ברמה של נפילה ל 4 באר.
- joncafe
- גורו קפה

יפה מאד, benk! כל הכבוד על ההשקעה בניסוי.
וכאמור, ב-HB כבר מישהו הסביר את זה (וגם אני למעלה): במשאבה וויברציונית יש קשר חד-ערכי בין לחץ הסניקה לבין הספיקה. כאשר מגדילים את הספיקה, הלחץ יורד. המדידה שלך תוואמת את הערכים שצוטטו בפוסט של HB - ירידה לסביב 4 באר.[/b]
וכאמור, ב-HB כבר מישהו הסביר את זה (וגם אני למעלה): במשאבה וויברציונית יש קשר חד-ערכי בין לחץ הסניקה לבין הספיקה. כאשר מגדילים את הספיקה, הלחץ יורד. המדידה שלך תוואמת את הערכים שצוטטו בפוסט של HB - ירידה לסביב 4 באר.[/b]
- joncafe
- גורו קפה

תן לריקוד להרגע, ואחר כך, בשניות הנוספות של ההזרמה (שאני מקווה שאתה אכן מזרים, כי כך צריך) חמם את הכוס.moti_r כתב:ניסיתי עכשיו, ונשרפה לי כל היד מריקוד המים הנוראי הזה...