שאלת מוסר במכירת ציוד יד שנייה - מחיר מוסכם או מכירה פומבית?

נושאים שאינם קשורים בהכרח לתחום הקולנוע הביתי או האודיו אך עדיין עשויים לעניין את הקהל שלנו.

חשוב שלא לערב נושאים שנויים במחלוקת (פוליטיקה למשל).
uriler פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10118
שם מלא: אורי לרנר
נתן תודות: 190 פעמים
קיבל תודות: 512 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #1 

בעקבות מקרה שקרה לחבר שלי, יש לי איזה דיון מוסרי להעלות, הייתי שמח לראות מה דעת הציבור :)

נניח ואני מעלה מוצר יד שניה כלשהו למכירה, במחיר מצוין (50% ממחיר ארה"ב), מפרסם מודעה בלוחות יד שנייה באתר נישה.
כמה דק' אחרי שהעליתי את המוצר מתקשר אליי מישהו, ואומר שהוא רוצה את המוצר במחיר שביקשתי (כאשר פרטתי במודעה שאני לא מתגמש במחיר, מכיוון שהוא זול). אני מסכים ואנחנו מסכמים שניפגש בהמשך, כי הוא לא נמצא קרוב אליי פיזית.

אחרי שעה מתקשר מישהו אחר, ומציע 120% מהסכום שביקשתי - אני אומר לו אוקיי, ואז מתקשר לראשון ומציע לו להציע הצעה תחרותית.

לדעתי זו גישה לא מוסרית - מילא אם מראש הייתי אומר לראשון שאני מוכר למרבה במחיר, אבל להסכים ורק אז לשנות דברים בגלל מישהו שהציע יותר?

מה דעתכם?

roypeles
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3058
שם מלא: רואי
נתן תודות: 68 פעמים
קיבל תודות: 95 פעמים

שליחה #2 

להיות בן אדם הוגן זה קודם כל.
אם התחייבת למישהו בע"פ, זה חוזה לכל דבר ועניין.
אם הוא אומר לך, אני בא ביום X שעה Y וזה בגלל שהוא באמת לא יכול לבוא עכשיו, ראוי לשמור לו את המוצר במחיר הראשוני, הגם שיש סיכון גבוה וסביר שהוא יבריז.
אם הוא אומר, טוב אני אהיה איתך בקשר תוך כמה ימים כי עכשיו אני לא יכול זה כמובן סיפור אחר ואז אתה לא מחוייב מוסרית לשמור לו את המוצר.

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597
נתן תודות: 199 פעמים
קיבל תודות: 351 פעמים

שליחה #3 

אני מסכים, זה לא הגון.
הציעו לך מחיר (שבמקרה זה היה מה שביקשת אך זה לא העיניין פה) , אמרת כן - העיניין סגור.

כמו שאמרת, אפשר למכור בכל מיני שיטות אך בכולן אתה צריך לעמוד במילה שלך.
משה

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4949
נתן תודות: 58 פעמים
קיבל תודות: 209 פעמים

שליחה #4 

roypeles כתב:להיות בן אדם הוגן זה קודם כל.
אם התחייבת למישהו בע"פ, זה חוזה לכל דבר ועניין.
אם הוא אומר לך, אני בא ביום X שעה Y וזה בגלל שהוא באמת לא יכול לבוא עכשיו, ראוי לשמור לו את המוצר במחיר הראשוני, הגם שיש סיכון גבוה וסביר שהוא יבריז.
אם הוא אומר, טוב אני אהיה איתך בקשר תוך כמה ימים כי עכשיו אני לא יכול זה כמובן סיפור אחר ואז אתה לא מחוייב מוסרית לשמור לו את המוצר.
...
צריך להבחין בין ההתחיבות החוזית לבין הרמה המוסרית שאתה רוצה להרגיש טוב עם עצמך.
ברמה החוזית - אתה לא חייב לו כלום והוא לא יכול לתבוע אותך על הפרת הסכם/עסקה. בעצמך כתבת ש"יש סיכון גבוה וסביר שהוא יבריז".
אדם רציני,שלא יכול להגיע באותו היום אבל רוצה לסגור עסקה ולקחת על עצמו התחיבות, צריך לשלוח פקס או מייל שבו נרשם שהוא מתחייב לרכוש את המוצר במחיר X שסוכם ואם הוא יחזור בו עליו לשאת בדמי ביטול (כי בינתיים המוכר נותן תשובות של "לא אקטואלי" למי שפונה אליו ובכך מפסיד קונים פוטנציאלים). עסקה צריכה לחייב את שני הצדדים ולא צד אחד בלבד ולכן בהתנהלות של העסקה כפי שתוארה במקור יש חוסר איזון בין הקונה למוכר - בעוד שהקונה לא מחויב לכלום, המוכר מוצא את עצמו מחויב לקונה.

ברמה המוסרית זה כבר עניין אחר.
אני רק יכול לספר שהצעתי למכירה סנטר שמתאים יותר לחדרים קטנים. כאשר פנו אלי והביעו עניין, הדגשתי בפניהם שהוא שימש אצלי בחדר ולא בסלון וכדאי שיבדקו את ההתאמה לחדר גדול.
ידוע לי על לפחות 2 קונים פוטנציאלים ש"הצלחתי" להבריח אותם....אבל לי חשוב היה שהסנטר יגיע גם למישהו שיהנה ממנו ולדעתי זה מה שקרה בסוף...

ארז

uriler פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #5 

ארז, אני מסכים, ובמקרה אני גם מכיר את הקונה (לפני שהוא בא אליך הוא עזר לי לבדוק סאב :P).

אבל, אני מדבר על מכירה בסכום נמוך יחסית (אני לא אכנס לפרטים מסיבות מובנות), כשהקונה הפוטנציאלי זמין סלולרית בלבד (למעשה, אני עדכנתי אותו על המכירה הספציפית).

כפי שכתבו פה - אני חושב שמוסרית המוכר צריך לעמוד במילתו (אולי כדאי לבנות למערכות יד 2 שונות גם מערכת דירוגים של מוכר / קונה... :D)

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #6 

ארז,
הדיון הוא מוסרי, אבל גם מבחינת החוק הסכם בע"פ מחייב כמו הסכם כתוב (חוץ במכירת/רכישת נדל"ן).
כמובן שבאופן מעשי אין שום דרך להוכיח משהו ולכן חוזה כתוב זה דבר טוב. כמו שאומרים "הסכם בעל פה לא שווה את הנייר שהוא כתוב עליו" :-)
במקרה המדובר, של מכירת ציוד יד שנייה שאני מתאר לעצמי שהוא לא יקר מידי, גם פקס חתום לא היה משנה כל כך באופן מעשי. אנשים לא יתחילו לתבוע אחד את השני על דברים כאלה.
נשאר הפן המוסרי שהוא מה שמעניין פה.
משה

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #7 

משה שלום,

נכון שהסכם בע"פ מחייב (או אמור לחייב) באותה מידה אבל זו לא הפואנטה שרציתי להדגיש.
הפואנטה היא א-סימטריות בין המחויבות של הקונה למחויבות של המוכר.
כאשר נסגרה העסקה כפי שהיא נסגרה, המוכר מצא את עצמו בסוג של מחויבות כנגד כלום...
הקונה יכול להיעלם, להתכחש ובכלל לאמר שהוא חשב על כל העניין ולא נראה לו וכו'....
המוכר כבר נמצא במחויבות שמשמעותה לא פחות ממתן תשובה של "לא אקטואלי" לקונים אחרים.

לי מפריע חוסר הסימטריה הזאת ולדעתי יש כאן בעיה.
גם אם הקונה זמין סלולרית בלבד , אפשר לשלוח SMS שבו נרשם שהןא מתחייב לרכוש את המוצר במחיר נתון ואם לא ישלם פיצוי מוסכם. זה SMS קצר יחסית....
זה לא מיועד בשביל לרוץ לתביעות קטנות (הגם שזה אפשרי) אלא פשוט על מנת לתת איזון במחויבות כלפי ביצוע העסקה.

ארז

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #8 

ארז,
מכיוון שמדובר בעסקה בערך נמוך, התוספת הזו לא כל כך משנה.
אם הקונה הגון הוא יעמוד במילתו גם בלי לשלוח אישור.
אם הוא נקניק, האישור הנ"ל לא כל כך יזיז לו.
משה

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #9 

moco כתב:ארז,
מכיוון שמדובר בעסקה בערך נמוך, התוספת הזו לא כל כך משנה.
אם הקונה הגון הוא יעמוד במילתו גם בלי לשלוח אישור.
אם הוא נקניק, האישור הנ"ל לא כל כך יזיז לו.
...
נכון, אבל אז למוכר יש מחויבות סימטרית ויותר קל לו להשלים את ביצוע העסקה כפי שהיא ולא להתפתות להצעות אחרות.
במילים אחרות, כל טלפון שמגיע לאחר מכן נענה ב "לא אקטואלי" ולא מעניין יותר כמה הקונה מוכן להציע...

ארז

uriler פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #10 

ארז,
תהיה ריאלי - כשהצעת למכירה את הסנטר והקונה התקשר אליך והביע עניין רציני, אמרת לו "תשלח לי פקס התחייבות חתום ע"י נוטריון" או שאמרת לו "סבבה, ניפגש ביום שישי"?

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #11 

למרות הדברים שכתבתי לעיל, אני סבור שמבחינה מוסרית המוכר צריך להשלים את העסקה עם הקונה הראשון כפי שהוא סיכם והתחייב לה.
זה צריך להיות שכר לימוד למוכר - אם אתה רוצה לעשות מכרז אז אל תתחיב לקונה זה או אחר.
אם אתה מקבל את המחיר שדרשת ומקבל עליך את ביצוע העסקה , תדאג שהקונה יהיה מחויב לעסקה וענה ב "לא אקטואלי" לשאר המתעניינים שמתקשרים לאחר מכן.

ארז

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #12 

uriler כתב:ארז,
תהיה ריאלי - כשהצעת למכירה את הסנטר והקונה התקשר אליך והביע עניין רציני, אמרת לו "תשלח לי פקס התחייבות חתום ע"י נוטריון" או שאמרת לו "סבבה, ניפגש ביום שישי"?
...
לאמר לך את האמת - לא הייתי לחוץ על המכירה הזאת וגם לא הבנתי שהקונה סגור עליו...חשבתי שהוא מגיע לשמוע ואז יחליט וזה לדעתי לגיטימי מאוד.
כמו שכתבת, הוא אכן הביע עניין רציני אבל לא הבנתי שהוא סגור עליו ולמעשה העסקה סגורה.
אם היה אומר לי "שמע, אני קונה אותו ומבקש ממך לשמור לי את המוצר" אז יש מצב שהייתי מבקש ממנו לשלוח לי מייל שבו הוא מביע התחיבות לרכוש אותו במחיר שסוכם.

אתה יכול לבדוק אחורנית בלוחות - יש עוד מוצר שפרסמתי כאן ואני לא לחוץ עליו ולא מקפיץ אותו כבר המון זמן...

ארז

uriler פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #13 

אני חושב שהסכמה מראש היא תלוית מוצר...
אם אתה קונה רהיט או מכשיר אלקטרוני "סטרילי" (מכשיר סגור באריזה, מזרימדיה חדש, דיסק קשיח חדש, ספייקים בהם לא השתמשו אף פעם וכו') - הקונה יכול אכן להצהיר מראש.
אבל כשבאים לקנות רמקול - חייבים להתרשם, גם מהצליל וגם מהצורה החיצונית (גומיות, גריל וכו') - אז ההתחייבות הזו אינה לחלוטין אפשרית...

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #14 

uriler כתב:אני חושב שהסכמה מראש היא תלוית מוצר...
אם אתה קונה רהיט או מכשיר אלקטרוני "סטרילי" (מכשיר סגור באריזה, מזרימדיה חדש, דיסק קשיח חדש, ספייקים בהם לא השתמשו אף פעם וכו') - הקונה יכול אכן להצהיר מראש.
אבל כשבאים לקנות רמקול - חייבים להתרשם, גם מהצליל וגם מהצורה החיצונית (גומיות, גריל וכו') - אז ההתחייבות הזו אינה לחלוטין אפשרית...
...
אז עכשיו אתה פותח את כל העסקה לדיון חוזר.
אם הקונה לא מחויב לביצוע העסקה ויכול לצאת ממנה בקלות, מדוע שהמוכר יהיה קשור ומחויב לה?
היכן הסימטריה במחויבות לביצוע העסקה?

ארז

uriler פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #15 

אני מסכים שבמקרה ומדובר על התרשמות הסימטריה אינה במקומה - במקרה שאני העליתי דיברתי דווקא על מקרה מהסוג הראשון והצהרת כוונת קנייה מצד הקונה.

אוסיף ואומר שעד כה, בכל קניות היד השנייה שעשיתי (בינתיים - מערכת 5.1 + רסיבר) - אמרתי למוכר "אוכל להגיע ביום זה וזה, אם אתה מצליח למכור לפני - מזל טוב" - ותמיד ענו לי "זה בסדר, אני אחכה לך" :)

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו

שליחה #16 

כשמוכרים משהו שדורש התרשמות או בדיקה , רמקול או מכונית, אז ברור שאין מחויבות מצד המוכר כי גם בדרך כלל הקונה לא יסכים בטלפון. אם קובעים פגישה, אז יש לדעתי, מחויבות מצד המוכר לא למכור לפני הפגישה אלא אם כן הוא במפורש מודיע שייתכן וימכור למישהו שיגיע קודם.
זה מה שאני עושה - מבהיר (אם זה נכון) שאמורים להגיע עוד אנשים כך שאיני יכול להתחייב.
אני מבין שבמקרה שהובא פה כן הייתה עסקה בטלפון.
משה

uriler פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
יצירת קשר:

שליחה #17 

לטעמי -
במידה ומדובר ברמקול וכו' - ראוי מצד המוכר להזכיר כי יש אנשים אחרים שבאים להתרשם קודם, וכדאי לוודא בהמשך כי המוצר עדיין אקטואלי לפני ההגעה. ראוי מצד הקונה להבהיר כי הוא יודע שבמידה ויגיע מישהו לפניו ויציע את הסכום המבוקש - הוא קודם בתור.

במידה ומדובר במוצר שאינו דורש בחינה - אני חושב שהסכמה בשיחה טלפונית (או SMS / פקס למהדרין) אמורה להיות מכובדת ע"י שני הצדדים, במחיר המבוקש (בלי להפוך את זה למכירה פומבית, שלא לגמרי ברור לי אם המוכר יזם או המתקשר השני).

ADICT
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9615
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 352 פעמים

שליחה #18 

הנקיפות היחידות שיהיו לי זה למה אין הצעה גבוהה יותר דקה לפני שהקונה מגיע....

ארז_וחני
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה #19 

ADICT כתב:הנקיפות היחידות שיהיו לי זה למה אין הצעה גבוהה יותר דקה לפני שהקונה מגיע....
...
אוי, ADICT, למוסר אין אישור כניסה לטבריה ? :lol:

ADICT
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 9615
נתן תודות: 119 פעמים
קיבל תודות: 352 פעמים

שליחה #20 

הוא פשט את הרגל.... :D

שלח תגובה