חזרתי כרגע מהסרט שהוקרן בגלובוס מקס קריון קרית ביאליק באולם ה IMAX וראיתי שלמרות שיש ת'רד הדן בהיכן כדאי לראות אותו אין ת'רד הדן בסרט עצמו. אז אנשים - הת'רד הז נועד על מנת לדון בסרט עצמו ולכן יהיה עמוס בספויילרים. אם לא ראיתם את הסרט בעצמכם ואינכם רוצים לגלות דברים על הסרט, זה לא המקום בשבילכם.
לכל מי שכבר ראה את הסרט והמשיך לקרוא - שתפו אותנו בחוויותיכם. מה דעתכם? האם הסרט ענה על ההייפ האדיר שהיה סביבו לפני השקתו? האם נהניתם מהסרט? האם סקס בין שני חייזרים כחולים בגובה 3 מטר עשה לכם את זה? הרגישו חופשי לשתף אותנו בכל מה שעבר לכם בראש...
אז אני אתחיל ברשותכם, קודם עם ווידוי קטן - זהו סרט התלת מימד הראשון שראיתי בחיי ולכן אין לי נקודת התייחסות לסרטים אחרים. כל מה שאציין בהקשר הזה בא אך ורק מההקשר בצפייה באווטר. דבר אחד שכן הפתיע אותי היו המשקפיים. בניגוד למשקפי הקרטון ה"אדומים/כחולים" שיש לי (משמשים למשחקי תלת מימד), בסרט הזה חילקו משקפי פלסטיק עם עדשות לא צבעוניות אלא יותר כהות "לייט". אני אישית לא קיבלתי שום כאב ראש או סחרחורת כפי שסיפרו לי שאמור לקרות לא מעט אנשים שצפו בסרטי תלת מימד, אולי בגלל השוני במשקפים/טכנולוגיה או אולי בגלל שאני רגיש פחות. השערה שלי? כנראה בגלל הסוג השונה של המשקפיים. מה שכן - התבקשנו להחזיר את המשקפים בסיום ההקרנה מה שהסביר למה המשקפיים שקיבלתי היו מלוכלכות עם משהו שנראה כמו טביעת אצבע (ניקיתי אותם על החולצה לפני תחילת הסרט). הבחור בכניסה נתן לי בטעות 2 זוגות ושמרתי על זוג אחד למרות שלא נראה לי שזה יהיה שימושי בסרטים/משחקים אחרים בגלל השוני בצבע. הצבע הכהה של העדשות גרם לתמונה בסרט להיראות טיפ טיפה יותר "עמומה" ולצבעים להיות מעט פחות "חיים" מהקרנה רגילה, אבל לא מספיק בשביל להטריד או לפגום מההנאה, והצ'ופר בדמות תחושת העומק (לא הייתי נסחף וקורה לזה תלת מימד) בהחלט מצדיק את זה. אני אישית די התרשמתי מהמימוש של הטכנולוגיה, מה CGI המושקע והמרשים ומהסאונד הפנומנאלי, החל מבחירת הסאונדטרק וכלה ברמקולים המרשימים באולם.
עכשיו לגבי הסרט עצמו. אני חייב לציין שלמרות שמאוד נהניתי, טיפ טיפה איכזב אותי לגלות שהנה שוב קיבלנו סרט הוליוודי טיפוסי עם כל המשתמע מכך. יש את הטובים, יש את הרעים, ישנה מלחמה והטובים מנצחים. זורקים לתערובת קצת אהבה, קצת מיסטיקה, קצת מדע בדיוני וקצת אקשן, מערבבים היטב ומקבלים סרט מהנה אך חסר מעוף ומקוריות לחלוטין שיזכיר לכם סרטים כגון רוקד עם זאבים, הסמוראי האחרון וכו' - רק לזכות אווטר יאמר, הרבה יותר אפי. אפילו הבחירה "לצלם" אותו על כוכב זר לא מנעה את התחושה של "בסרט הזה כבר הייתי". מי שכבר ראה את הסרט ומכיר את ההיסטוריה האמריקאית בוודאי ישים לב שהסרט הוא בעצם אלגוריה כמעט מושלמת לעימות בין המתישבים ה"אמריקאים" הראשונים לאינדיאנים (רק שפה בניגוד למה שהיה קורה במציאות - ה"אינדיאנים" מנצחים) החל מהבחירה בלעשות את הנאבי (לעוד מישהו זה מזכיר את השם "נאבו" ממלחמת הכוכבים ד"א?) שיבטיים דרך הבחירה בשפה הגרונית שלהם שמאוד מזכירה ווקאלית את השפה האינדיאנית וכלה בעימות של גזע מחובר לאדמה בגזע שמנותק ממנה המבוסס על טכנולוגיה עדיפה. אפילו הבחירה בחייזרים נעשתה בצורה שלא תגרום לנו להאמין שהם חייזרים. אז נכון, עשו אותם בגובה 3 מטר וכחולים, אבל מצד שני היו שם כמעט את כל המאפיינים של המין האנושי עד רמת הטבור בבטן. שמתם לב לחוסר המעוף של כותבים/במאים בסירטי מדע בידיוני (ברובם המכריע לפחות)? מדוע תמיד גזע חייזרי אינטילגנטי חייב להיות מבוסס אנוש, קרי הולך על שניים, בעל שני עיניים, אף, שיער, שני ידיים וכו? כמה סרטי חייזרים וסדרות מדע בדיוני אתם מכירים בהם החייזר הוא באמת גזע שונה ולא אדפטציה של דמות האנוש? תחשבו על זה..
רק לשם הבהרה, למרות כל מה שרשמתי אני עדיין חושב שזהו סרט מהנה (ה 162 דקות עפו להם במהרה - כשאמרו לי בסוף הסרט שישבתי שם כמעט 3 שעות די התקשיתי להאמין) ואישית כן אמליץ עליו למי שישאל ובהחלט אציין שזה סרט שחובה לראות בקולנוע גדול ואיכותי ולא בבית. למרות שעדיין לא יצא לי לראותו בנוחות ביתי, אני די בטוח שהחוויה תהיה שונה בצורה מהותית. מי שכבר מכיר אותי יודע שאני אישית משתדל להימנע מצפייה בסרטים בקולנוע ולמרות שלרב אעדיף לראות סרט בנוחות ביתי - זה אחד מהסרטים המעטים לשדעתי חובה לראות קודם בקולנוע, ואך ורק בקולנוע גדול ואיכותי כדוגמת ה IMAX שם הסרט לדעתי נראה פשוט מרהיב
התלבטתי לא מעט בבחירת ציון לסרט אבל בגלל שהייתי חייב לבחור ציון מספרי הפעם הציון שבחרתי הוא 90. נכון שנראה היה שיש לי כמה טענות לגבי הסרט אבל בסופו של היום הסרט עשה בדיוק מה שהוא התכוון לעשות וזה לבדר - ואת זה הוא עושה בצורה יותר ממשביעת רצון מכל הבחינות, החל בסאונד המשובח וכלה בוויזאליות המהממת ובעלילה הסוחפת.
נ"ב - הסרט הזה הוא ההוכחה החד משמעית שמייקל ביי חסר מעוף ובמאי בינוני במקרה הטוב. בניגוד לג'יימס קמרון שלקח את טכנולוגיית ה CGI ונתן לנו סרט שכל דקה בו היא פלא טכנולוגי וויזואלי שמשך אותנו עוד ועוד אל העלילה, מייקל ביי פשוט הריץ לנו שורה של פיצוצים וסצנות מהבהבות שלדעתי רק חיזקו התקפי אפילפסיה חבויים. הסרט הזה מוכיח חד וחלק שבידיים כישרוניות CGI יכול לשדרג סרט בכמה רמות כל עוד יודעים איך לשלב אותו נכון ולא מסתמכים אך ורק על האפקטים על מנת להעמיד את הסרט על הרגליים. אני די בטוח שמהיום והלאה, לפחות בכמה שנים הקרובות, ישפטו כל סרט מבוסס CGI על פי אמות המידה של אווטר וזה בהחלט אומר משהו.