שוט ראשון = שוט כיור?
בוא נפתח רגע את העניין הזה. לדעתי, אפשר בלי הרבה קושי להוציא שוט ראשון זהה ברמתו לשוטים האחרים. אם המכונה מספיק חמה, ומבצעים כמה פלאשים עוקבים, לא אמורה להיות שום סיבה שיהיה הבדל בינו לבין שוט שנוציא עוד 3 שעות. אני כמובן לא מדבר אחרי בקלפאש או ניקוי, אלא סה"כ אחרי שהמכונה התקררה בלילה, והתחממה שוב היטב בבוקר.
בגאג'ה כלל לא היתה בעיה. כשהדוד יושב על הראש, הכל מתחמם חזרה מהר מאוד. בצ'ימבלי צריך לעבוד טיפה.
מתוך הביקורת של HB על הצ'ימבלי, נראה שהם מסכימים איתי:
getting fifth shot quality from the first shot of the day on a commercial espresso machine is analogous to parallel-parking an RV: It can be done, but requires extra maneuvers.
עם זאת, התהליך שהם מתארים שם כמובן מאוד פדנטי, וקצת מוגזם לטעמי.
אז מה אתם עושים?
בגאג'ה כלל לא היתה בעיה. כשהדוד יושב על הראש, הכל מתחמם חזרה מהר מאוד. בצ'ימבלי צריך לעבוד טיפה.
מתוך הביקורת של HB על הצ'ימבלי, נראה שהם מסכימים איתי:
getting fifth shot quality from the first shot of the day on a commercial espresso machine is analogous to parallel-parking an RV: It can be done, but requires extra maneuvers.
עם זאת, התהליך שהם מתארים שם כמובן מאוד פדנטי, וקצת מוגזם לטעמי.
אז מה אתם עושים?
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

- תגובות: 11720
- נתן תודות: 282 פעמים
- קיבל תודות: 1130 פעמים
פונטה ווקיו - אם היא דלוקה מעל שעה והכל חם כולל הצנרת של המים וסטימר אז השוט הראשון בסדר.
בסילביה לא ניסיתי להשאיר שעה דלוק.
עדיין לדעתי שוט ראשון חות טוב בגלל שהקפה לשוט ראשון הוא קפה ששכב במטחנה חצי טחון חצי שבור כל הלילה. לשוט הבא כבר מגיע קפה מקופסת הוואקום או מהשקית חדש לגמרי לא חשוף לאור\לחות ומה שלא יהיה.
בסילביה לא ניסיתי להשאיר שעה דלוק.
עדיין לדעתי שוט ראשון חות טוב בגלל שהקפה לשוט ראשון הוא קפה ששכב במטחנה חצי טחון חצי שבור כל הלילה. לשוט הבא כבר מגיע קפה מקופסת הוואקום או מהשקית חדש לגמרי לא חשוף לאור\לחות ומה שלא יהיה.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)
- boren
-
- חבר מביא חבר

- תגובות: 3834
- שם מלא: אורן
- נתן תודות: 271 פעמים
- קיבל תודות: 496 פעמים
בשביל מה להוריד כמה פלאשים (שוטים של מים בלבד)? אחד לא אמור להספיק לדעתך?קרמריקה כתב:לדעתי, אפשר בלי הרבה קושי להוציא שוט ראשון זהה ברמתו לשוטים האחרים. אם המכונה מספיק חמה, ומבצעים כמה פלאשים עוקבים, לא אמורה להיות שום סיבה שיהיה הבדל בינו לבין שוט שנוציא עוד 3 שעות....
כמה זה משמעותי? מדובר הרי במעט מאוד פולים ושטח הפנים של החלק השבור קטן מאוד.דבוטאנט כתב:עדיין לדעתי שוט ראשון חות טוב בגלל שהקפה לשוט ראשון הוא קפה ששכב במטחנה חצי טחון חצי שבור כל הלילה. לשוט הבא כבר מגיע קפה מקופסת הוואקום או מהשקית חדש לגמרי לא חשוף לאור\לחות ומה שלא יהיה....
בכל מקרה הנושא הזה לא רלוונטי אם שמים במטחנה רק את כמות הפולים הדרושה (לפי משקל). זה ממילא מה שאני עושה בתקופה האחרונה, כך שלא נשארים שום פולים במטחנה לאחר הטחינה.
סוג של וידוא הריגה, כדי שכל החלקים יהיו אחידים בטמפרטורה שלהם ומכיוון שזה ממילא מתאים לשגרה היומית שלי בבוקר, אז למה לא...boren כתב:בשביל מה להוריד כמה פלאשים (שוטים של מים בלבד)? אחד לא אמור להספיק לדעתך?קרמריקה כתב:לדעתי, אפשר בלי הרבה קושי להוציא שוט ראשון זהה ברמתו לשוטים האחרים. אם המכונה מספיק חמה, ומבצעים כמה פלאשים עוקבים, לא אמורה להיות שום סיבה שיהיה הבדל בינו לבין שוט שנוציא עוד 3 שעות.......
עד לא מזמן, על פי רוב, לא הייתי משקה את הכיור בקורבן השוט הראשון.
בעלי היה קורבן השוט הראשון, ונדיר שהתלונן (hosq, סודי שמור עמך, כן?!).
הייתי רק עושה פלאש לטמפרטורת יעד שהתרמומטר הצביע עליה, ויאללה, לעבודה.
לפעמים אפילו הייתי מחכה שהמכונה תתחמם לטמפרטורת-ראש של כ 90 מעלות ואז מריצה ת'שוט בלי פלאש. במקרה זה הראש נמצא בטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת היעד, והמים במחליף החום חמים מטמפרטורת היעד. הראש מקרר את המים בעת עוברם, ויוצא סבבה.
בכל אופן, לא מזמן קראתי ב HB שאחד הברנשים שהיה שופך את השוט הראשון, ניסה לעשות פלאשים ובקפלאשים בכדי לקבל אפקט שוט שני, ולא הסתייע הדבר.
אז נזכר פלוני שיש לו ימבה גרגרי קפה בלאי, סתם שוכבים מתחת למטחנה, כי הוא לא מתקמצן לעשות ערימה מעל לשולי הסלסלה ולגרוף ממנה לעזאזל.
הנ"ל גרף מעזאזל שלמרגלות המטחנה אל הסלסלה ת'גרגרים הישנים, הריץ איתם שוט ראשון, שפך את האיכסה לכיור, והריץ שוט שני. שוט שני מעולה! וראה כי טוב. וגם אני.
זה מגש העודפים שלי, עם הגרגרים שרק ממתינים לשמש אותי לשוט הראשון הבא.
מותר לי להשאיר מגש עודפים מטונף, כי אני השליט, אני הוא המחליט בפינת הקפה שלי.
Girl power!
בעלי היה קורבן השוט הראשון, ונדיר שהתלונן (hosq, סודי שמור עמך, כן?!).
הייתי רק עושה פלאש לטמפרטורת יעד שהתרמומטר הצביע עליה, ויאללה, לעבודה.
לפעמים אפילו הייתי מחכה שהמכונה תתחמם לטמפרטורת-ראש של כ 90 מעלות ואז מריצה ת'שוט בלי פלאש. במקרה זה הראש נמצא בטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת היעד, והמים במחליף החום חמים מטמפרטורת היעד. הראש מקרר את המים בעת עוברם, ויוצא סבבה.
בכל אופן, לא מזמן קראתי ב HB שאחד הברנשים שהיה שופך את השוט הראשון, ניסה לעשות פלאשים ובקפלאשים בכדי לקבל אפקט שוט שני, ולא הסתייע הדבר.
אז נזכר פלוני שיש לו ימבה גרגרי קפה בלאי, סתם שוכבים מתחת למטחנה, כי הוא לא מתקמצן לעשות ערימה מעל לשולי הסלסלה ולגרוף ממנה לעזאזל.
הנ"ל גרף מעזאזל שלמרגלות המטחנה אל הסלסלה ת'גרגרים הישנים, הריץ איתם שוט ראשון, שפך את האיכסה לכיור, והריץ שוט שני. שוט שני מעולה! וראה כי טוב. וגם אני.
זה מגש העודפים שלי, עם הגרגרים שרק ממתינים לשמש אותי לשוט הראשון הבא.
מותר לי להשאיר מגש עודפים מטונף, כי אני השליט, אני הוא המחליט בפינת הקפה שלי.
Girl power!
אני עדיין זוכר את החוויה הקשה של שאריות כשזיוית מכינה קפה. זיוית בעיקרון יכולה להקים עסק קטן ממכירת הקפה הטחון על מגש השאריות. מכך ניתן להבין שלזיוית יש מ ג ש לצורך זה, ולא נאמר צלוחית קטנה או... שום כלום.
ולענייננו - אכן שוט ראשון פחות טוב לרוב מהשני. אני מניח שהסיבות לכך - שאריות קפה במטחנה, טמפ' ראש וידית, קפה חדש ה"מצפה" את הידית והראש, טעמים לא טובים משאריות הכנה קודמת (משמן ולכלוך שנשארו) שהקפה הראשון סופח ולוקח עימו אל הכיור, ובטח יש עוד - הן כולן חוברות ומשפיעות על הקפה הראשון לרעה, כל אחת בקטן וביחד אור איתן.
בכל אופן קפוצינו של הבוקר תמיד משוט ראשון. שום קפה לא נזרק.
ולענייננו - אכן שוט ראשון פחות טוב לרוב מהשני. אני מניח שהסיבות לכך - שאריות קפה במטחנה, טמפ' ראש וידית, קפה חדש ה"מצפה" את הידית והראש, טעמים לא טובים משאריות הכנה קודמת (משמן ולכלוך שנשארו) שהקפה הראשון סופח ולוקח עימו אל הכיור, ובטח יש עוד - הן כולן חוברות ומשפיעות על הקפה הראשון לרעה, כל אחת בקטן וביחד אור איתן.
בכל אופן קפוצינו של הבוקר תמיד משוט ראשון. שום קפה לא נזרק.
what's next?
- joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
בדיוק! כמו באיטליה - קפוצינו בבוקר, אספרסו שאר היום. ובקפוצינו אני רוצה לראות את מי שגם בטעימה עיוורת יבדיל בין השוט הראשון לשני. באספרסו אני מוכן לקבל שאנשים יבדילו, בקפוצ'ינו אני מאד מסופק.hosq כתב:בכל אופן קפוצינו של הבוקר תמיד משוט ראשון. שום קפה לא נזרק....
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
- גלעד_אינטרפרק
-
- עוסק בתחום קפה

- תגובות: 156
- שם מלא: גלעד מוסקוביץ
- נתן תודות: 0
- קיבל תודות: 11 פעמים
לגבי קפה שנשאר במטחנה - גם אם תמלא כל פעם קפה לפי משקל בחלק מהמטחנות עדיין בסוף הטחינה ישאר קצת קפה בתוך המטחנה.
אני בד"כ טוחן חצי שוט בערך אחרי שהמטחנה עמדה ומרוקן את המחלק.
אח"כ אני בטוח שהקפה טרי.
דרך אגב, אני מקווה שכולם מודעים לזה שסוף סוף יש בשוק קופסאות וואקום במחירים נורמלים (מתחת ל-100 ש"ח) ובאיכות שעושה רושם טוב. זה שווה כל שקל לדעתי! למי שלא קולה קפה בכמויות קטנות או קונה קפה ברבעים זה אחלה פתרון כדי להחזיק את הקפה לאורך זמן ברמה הכי טובה שאפשר.
גלעד
אני בד"כ טוחן חצי שוט בערך אחרי שהמטחנה עמדה ומרוקן את המחלק.
אח"כ אני בטוח שהקפה טרי.
דרך אגב, אני מקווה שכולם מודעים לזה שסוף סוף יש בשוק קופסאות וואקום במחירים נורמלים (מתחת ל-100 ש"ח) ובאיכות שעושה רושם טוב. זה שווה כל שקל לדעתי! למי שלא קולה קפה בכמויות קטנות או קונה קפה ברבעים זה אחלה פתרון כדי להחזיק את הקפה לאורך זמן ברמה הכי טובה שאפשר.
גלעד
מנכל אינטרפרק - מרכז תרבות קפה.
יבואנים בלעדיים : Cimbali, Elektra, Ascaso
אולם התצוגה הגדול בארץ לתחום הקפה - ביתי ומקצועי
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
joncafe -
אני מסכים לגמרי לגבי הקביעה שאף אחד לא יבדיל בין שוט ראשון או שני כשמדובר בקפוצ'ינו.
מוכן להמר גם על אספרסו, שגם שם לא יבדילו בכלום. מצד שני, יש כאן הרבה פסיכולוגיה, ואולי אפילו "פסיכולוגיה אקטיבית" - כשאתה יודע מראש שהשוט הראשון הולך לפח, אתה מתאמץ פחות ומקדיש פחות תשומת לב לפרטים הקטנים. בשני אתה כבר מקפיד, ובנוסף, היד כבר עשתה את המתיחה הנכונה והגוף כולו מוכן לחליטה
גלעד -
אני מניח שאתה לא מוכר את הקופסאות האלו?
לגבי המטחנה - זו אחת הסיבות העיקריות לכך שאני מעדיף מטחנה ללא מחלק מנות, לשימוש ביתי. מכסימום ה"לכלוך" שיש בה הוא מעט קפה טחון שנשאר בפתח היציאה, ובקלות אפשר לנקותו (ע"י טחינה קצרה של קפה חדש שיחליף אותו).
אני מסכים לגמרי לגבי הקביעה שאף אחד לא יבדיל בין שוט ראשון או שני כשמדובר בקפוצ'ינו.
מוכן להמר גם על אספרסו, שגם שם לא יבדילו בכלום. מצד שני, יש כאן הרבה פסיכולוגיה, ואולי אפילו "פסיכולוגיה אקטיבית" - כשאתה יודע מראש שהשוט הראשון הולך לפח, אתה מתאמץ פחות ומקדיש פחות תשומת לב לפרטים הקטנים. בשני אתה כבר מקפיד, ובנוסף, היד כבר עשתה את המתיחה הנכונה והגוף כולו מוכן לחליטה
גלעד -
אני מניח שאתה לא מוכר את הקופסאות האלו?
לגבי המטחנה - זו אחת הסיבות העיקריות לכך שאני מעדיף מטחנה ללא מחלק מנות, לשימוש ביתי. מכסימום ה"לכלוך" שיש בה הוא מעט קפה טחון שנשאר בפתח היציאה, ובקלות אפשר לנקותו (ע"י טחינה קצרה של קפה חדש שיחליף אותו).
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- גלעד_אינטרפרק
-
- עוסק בתחום קפה

- תגובות: 156
- שם מלא: גלעד מוסקוביץ
- נתן תודות: 0
- קיבל תודות: 11 פעמים
את הקופסאות תוכל למצוא בכל חנות קפה.
מנכל אינטרפרק - מרכז תרבות קפה.
- moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
- נתן תודות: 216 פעמים
- קיבל תודות: 679 פעמים
ראיתי אצל joncafe כאלה קופסאות בבית.
אישית, אני לא מתלהב מהרעיון של לפמפם החוצה אויר אחרי כל שוט שאני חולט. עבודה קשה מדי...
כפי שכתבתי כבר בעבר, אני קולה בכל סיבוב 250 גר' ירוק (=200 גר' קלוי) והם מספיקים לי לשבוע. אני צורך את הקפה כ-3 ימים לאחר הקליה. במשך השבוע הפולים שוכבים בתוך הרוקי, וזה דווקא נחמד מאוד. החשיפה לאויר ה"פתוח" (לא ממש פתוח, כי בכל זאת המיכל סגור, אך כמובן שלא הרמטית) עושה מעניין לטעם ולקסטורה של הקפה. אני ממש מרגיש איך הוא "משביח" או "מזדקן" עם הימים. בכל אופן, חשיפה של שבוע בוודאי שלא מיישנת אותו לרמה כזו שיש ירידה בטעם.
ולגבי שמירה של כמויות גדולות יותר, למשל לאנשים שקונים 1 ק"ג קלוי בשקיות, לדעתי פשוט אין מה לעשות והקפה יתיישן, נו מאטר וואט. ניסיתי כל מני שיטות, כולל הקפאה, ובכל הפעמים החצי השני של השקית (ובוודאי הרבע האחרון) היה משמעותית פחות טוב מהראשון. אם כבר, אז עדיף לקנות מראש את ה-1 ק"ג מחולק לרבעים. אני יודע שיהודה בדיחי (http://www.cafe-boutique.co.il) מוכר 1 ק"ג ברבעים, ע"פ דרישה, וזה מאוד נוח. אולי יש עוד שמוכרים כך.
אישית, אני לא מתלהב מהרעיון של לפמפם החוצה אויר אחרי כל שוט שאני חולט. עבודה קשה מדי...
כפי שכתבתי כבר בעבר, אני קולה בכל סיבוב 250 גר' ירוק (=200 גר' קלוי) והם מספיקים לי לשבוע. אני צורך את הקפה כ-3 ימים לאחר הקליה. במשך השבוע הפולים שוכבים בתוך הרוקי, וזה דווקא נחמד מאוד. החשיפה לאויר ה"פתוח" (לא ממש פתוח, כי בכל זאת המיכל סגור, אך כמובן שלא הרמטית) עושה מעניין לטעם ולקסטורה של הקפה. אני ממש מרגיש איך הוא "משביח" או "מזדקן" עם הימים. בכל אופן, חשיפה של שבוע בוודאי שלא מיישנת אותו לרמה כזו שיש ירידה בטעם.
ולגבי שמירה של כמויות גדולות יותר, למשל לאנשים שקונים 1 ק"ג קלוי בשקיות, לדעתי פשוט אין מה לעשות והקפה יתיישן, נו מאטר וואט. ניסיתי כל מני שיטות, כולל הקפאה, ובכל הפעמים החצי השני של השקית (ובוודאי הרבע האחרון) היה משמעותית פחות טוב מהראשון. אם כבר, אז עדיף לקנות מראש את ה-1 ק"ג מחולק לרבעים. אני יודע שיהודה בדיחי (http://www.cafe-boutique.co.il) מוכר 1 ק"ג ברבעים, ע"פ דרישה, וזה מאוד נוח. אולי יש עוד שמוכרים כך.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- joncafe
- גורו קפה

- תגובות: 2335
- נתן תודות: 124 פעמים
- קיבל תודות: 102 פעמים
זה לא אלה. מה שראית אצלי אלו קופסאות גרועות למדי, שלא מצליחות לשמור על וואקום ברוב המקרים.moti_r כתב:ראיתי אצל joncafe כאלה קופסאות בבית....
הקופסה אצל אמיגו נראית שונה. אינני יודע (כי לא ניסיתי) אם היא מחזיקה וואקום טוב יותר מזו שלי, את זה צריך לנסות.
והקופסה שאמיגו מוכר:
(משום מה ה-embedding לא עובד על הכתובת הזו...)
הקופסה שלי בצילום המצורף.
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

אני משתמש עם VACUVIN וזה מצוין
מעבר לזה אני מבדיל בין שוט ראשון לשני באספרסו בקפוצ'ינו ומה שלא יהיה.
גם במכונה מסחרית אני מרגיש הבדל.
לא פסיכולוגי ולא כלום - לשון ואף נטו...
גם במכונה מסחרית אני מרגיש הבדל.
לא פסיכולוגי ולא כלום - לשון ואף נטו...
- coffeeaddict
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 520
- שם מלא: איתן שלום
- נתן תודות: 9 פעמים
- קיבל תודות: 60 פעמים
מה עם התנועה להתרחקות מקופסאות הואקום
באחד השירשורים שאלתם אם אין נזק מהשאיבה המוגברת שלמעשה גורמת להתנדפות חמרי ריח קלי משקל, והתלהבתם מרעיון הזיפלוק עם שסתום חד כיווני. יונתן לא מימש את שיק הגשם שנתתי לו (rain check) אני חייב גם להודות שאחרי 7 ימים הקפה יותר טעים לי מאשר אחרי 3 ימים, ונראה לי שההתעסקות עם הואקום מוגזמת. באותה מידה אני בעד מטחנה עם מחלק מנות, כאשר בקפה צעיר ניתן לאוורר אותו ע"י סיחרור מלמטה והכנסה מחדש מלמעלה. לי חסרה האופציה הזו, ולמי שרוכש ושואל אותי אני דווקא ממליץ על מכונה עם מחלק מנות בגלל האפשרות להשתמש בקפה צעיר.
אדי
אדי
- coffeeaddict
-
- חבר פעיל במיוחד

בכיף יונתן!!!
רק הקפה שייעדתי לטעימות כבר לא יהיה זמין (אצלנו שותים 200-250 גרם ביום). נבדוק את מה שיהיה על המדף: מקורר מאולץ או מקורר בג'ין. יש עכשיו פרו מעניין מפאהום ב-30 שקל. יקר בשביל נצרת אבל זול בהשוואה לרוני.
אדי
אדי
- דבוטאנט
- אחראי תחום קפה

מר קופיאדיקט - למה אתה לא מחליף את האיבריטאל צ'לנג' לכזו עם מחלק מנות?
יש בקדמה כזו בכסוף עם פלסטיקה מושחרת (מאוד יפה).
את הקיימת תעביר לעבודה לצד הגאג'יה טבה.
יש בקדמה כזו בכסוף עם פלסטיקה מושחרת (מאוד יפה).
את הקיימת תעביר לעבודה לצד הגאג'יה טבה.
- coffeeaddict
-
- חבר פעיל במיוחד

אין לי שום סיבה להחליף סוס טוב עובד ומתפקד
בעבודה מספיק שרואים בי המשוגע של הקפה, והדבקתי שם את החברה בחיידק, לא נוסיף גם מטחנה לשם. המכונה טוחנת מעולה, והקפה יוצא מצוין. כשהפולים צעירים מדי יש אילתור קבוע: טוחנים לכוסית מפלסטיק, מעבירים דרך מסננת, כך שהקפה מתאוורר, לתוך כוס נוספת. אם הם רק יצאו מקלייה, חוזרים על התרגיל פעמיים. בגלל זה אין לי מוטיבציה להחלפת מטחנה.
בברכה
אדי
בברכה
אדי