איך מבדילים בין רובוסטה לערביקה?
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

- תגובות: 9712
השאלה בכותרת.
למשל, איתן, איך אנחנו בטוחים שהתימני מעכו הוא אכן ערביקה?
למשל, איתן, איך אנחנו בטוחים שהתימני מעכו הוא אכן ערביקה?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -
- coffeeaddict
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 520
- שם מלא: איתן שלום
לא אותי היית צריך לשאול
כי יש לנו ביולוגית בקבוצה, והיא תיעץ איך סופרים את הכרומוזומים שכמו שכולכם יודעים יש כפול בערביקה מאשר ברובוסטה (נדמה לי 44 לעומת 22)
- hosq
-
- כתב קפה

- תגובות: 5016
בפעם הבאה כשאתה אצל פאהום, תוודא שהוא סופר כרומוזום כרומוזום
בתכלס, מה זה משנה אם רובוסטה או ערביקה כל עוד טעים?
בתכלס, מה זה משנה אם רובוסטה או ערביקה כל עוד טעים?
what's next?
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

ראשית, בגלל כמות הקפאין.
אני לא רוצה לפתוח פה לשטן-הקפה, אך קליתי תערובת 100% ערביקה וההשפעה שלה עלי נמוכה משמעותית מהתערובות (ר"ע תערובת בית-הסוהר) שהייתי קולה בעבר, שהיו מבוססות על לפחות 33% רובוסטה.
שנית, בגלל הטעם. זו התערובת הראשונה שאני קולה, שמרגישה לי גם מעניינת מאוד, מלאה בטעמים, אבל גם מעודנת ולא "קורעת את הפה". אם אני יכול לבחור בין תימני רובוסטה לתימני ערביקה, אני אעדיף ערביקה משתי הסיבות האלה.
אני לא רוצה לפתוח פה לשטן-הקפה, אך קליתי תערובת 100% ערביקה וההשפעה שלה עלי נמוכה משמעותית מהתערובות (ר"ע תערובת בית-הסוהר) שהייתי קולה בעבר, שהיו מבוססות על לפחות 33% רובוסטה.
שנית, בגלל הטעם. זו התערובת הראשונה שאני קולה, שמרגישה לי גם מעניינת מאוד, מלאה בטעמים, אבל גם מעודנת ולא "קורעת את הפה". אם אני יכול לבחור בין תימני רובוסטה לתימני ערביקה, אני אעדיף ערביקה משתי הסיבות האלה.
- hosq
-
- כתב קפה

הכי פשוט זה לשאול את המוכר, הוא כמעט תמיד יודע, והרובוסטה נמכרים בנפרד כי זה מוצר שונה לחלוטין
בגדול, לרובוסטה בדרך כלל שמות שונים ככה שקשה להתבלבל - לי זה קרה עד היום רק עם הקונגו (גם הרובוסטה וגם הערביקה מקונגו הם מעדן!)
בגדול, לרובוסטה בדרך כלל שמות שונים ככה שקשה להתבלבל - לי זה קרה עד היום רק עם הקונגו (גם הרובוסטה וגם הערביקה מקונגו הם מעדן!)
what's next?
- דעה_עכורה
-
- חבר פעיל מאוד

- תגובות: 175
יש את הרמה הגנטית/בוטנית שאיתן ציין.
אין לי נסיון בקניה של רובוסטה, אבל הצורה של הפולים אמורה להיות שונה משל ערביקה - יותר עגלגלה. החריץ במרכז אמור להיות פחות מעוקל. הגוון לפעמים חיוור יותר משל ערביקה.
הפולים רכים יותר משל ערביקה, והקליה שלהם צריכה להיות מתונה יותר, אבל להסתיים ממש לתוך פיצוץ שני.
אני לא חושבת שמגדלים בתימן רובוסטה.
אין לי נסיון בקניה של רובוסטה, אבל הצורה של הפולים אמורה להיות שונה משל ערביקה - יותר עגלגלה. החריץ במרכז אמור להיות פחות מעוקל. הגוון לפעמים חיוור יותר משל ערביקה.
הפולים רכים יותר משל ערביקה, והקליה שלהם צריכה להיות מתונה יותר, אבל להסתיים ממש לתוך פיצוץ שני.
אני לא חושבת שמגדלים בתימן רובוסטה.
- coffeeaddict
-
- חבר פעיל במיוחד

- תגובות: 520
- שם מלא: איתן שלום
התייחסתי לשאלה כאל בדיחה
הרי אין תימנים בעכו, ובעיקר לא מסוג ערביקה. הקפה שקניתי הוא מנצרת, וברור שהוא ערביקה. זן מעולה אליבא דקוניו ומשתמשיו.
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

התימני אכן טעים מאוד, אבל בכל זאת - שאלה מעניינת.
(אתה בטוח שמנצרת? כי כתבתי על השקית "תימני מעכו". עכשיו או שתסכים שזה מנצרת, או שאני צריך למחוק ולכתוב מחדש...
)
בינתיים קראתי מעט ברשת, ומצאתי רמיזות לדבריה של דעה_עכורה למעלה.
הדרך הפשוטה ביותר להבדיל ביניהם היא, כנראה, צורת החריץ בפול. בדקתי עכשיו, ואכן הרובוסטה מתאפיינת בחריצים מעוקלים ולא יפים. הערביקות שיש לי, כולן, הן בעלות חריצים יחסית ישרים ומאוד עדינים.
(אתה בטוח שמנצרת? כי כתבתי על השקית "תימני מעכו". עכשיו או שתסכים שזה מנצרת, או שאני צריך למחוק ולכתוב מחדש...
בינתיים קראתי מעט ברשת, ומצאתי רמיזות לדבריה של דעה_עכורה למעלה.
הדרך הפשוטה ביותר להבדיל ביניהם היא, כנראה, צורת החריץ בפול. בדקתי עכשיו, ואכן הרובוסטה מתאפיינת בחריצים מעוקלים ולא יפים. הערביקות שיש לי, כולן, הן בעלות חריצים יחסית ישרים ומאוד עדינים.
- דעה_עכורה
-
- חבר פעיל מאוד

יצא לי כמה פעמים ספורות לשתות תערובת עם רובוסטה כיד המלך.
יאללה! איזה פודינג-קרמה זה עושה...
אז, מוטי - The proof is in the pudding
יאללה! איזה פודינג-קרמה זה עושה...
אז, מוטי - The proof is in the pudding
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

LOL 
את יודעת, אני הולך ומתגבש על ההבנה שתקופת "תערובת בית-הסוהר" כנראה עומדת לחלוף בעדינות.
היום שתיתי את התערובת שקליתי לפני 4 ימים - 33% מונסון, 66% גוואטמלה (החלפתי את ה-33% סומטרה בעוד גוואטמלה).
ממש נעים לשתות אותה. עדיין מרה, כמובן, בגלל המונסון, אבל העדינות מרשימה מאוד. שונה מהאלימות המופרעת של תערובת בית הסוהר. אפילו מילים אסורות כמו "פירותית" חדרו למונולוג חודר-הנפש שנשאתי עת שתיתיה.
היום קליתי 33% מונסון, 66% תימן. מעניין לטעום מה יוליד קפה.
אני חושב שבקרוב אתייצב על תערובת של מונסון, תימן וגוואטמלה.
את יודעת, אני הולך ומתגבש על ההבנה שתקופת "תערובת בית-הסוהר" כנראה עומדת לחלוף בעדינות.
היום שתיתי את התערובת שקליתי לפני 4 ימים - 33% מונסון, 66% גוואטמלה (החלפתי את ה-33% סומטרה בעוד גוואטמלה).
ממש נעים לשתות אותה. עדיין מרה, כמובן, בגלל המונסון, אבל העדינות מרשימה מאוד. שונה מהאלימות המופרעת של תערובת בית הסוהר. אפילו מילים אסורות כמו "פירותית" חדרו למונולוג חודר-הנפש שנשאתי עת שתיתיה.
היום קליתי 33% מונסון, 66% תימן. מעניין לטעום מה יוליד קפה.
אני חושב שבקרוב אתייצב על תערובת של מונסון, תימן וגוואטמלה.
- joncafe
-
- גורו קפה

- תגובות: 2335
רק תוריד את המונסון והכל יהיה בסדר...
לא אמרנו שאתה מתנזר מכמויות קפאין גדולות ומוותר על הרובוסטה?
אתה רוצה קפה מר וכבד - תקלה ערביקה כבדה (כמו סומטרה וכו') בקליה כהה מאד. עזוב כבר את הרובוסטה!
לא אמרנו שאתה מתנזר מכמויות קפאין גדולות ומוותר על הרובוסטה?
אתה רוצה קפה מר וכבד - תקלה ערביקה כבדה (כמו סומטרה וכו') בקליה כהה מאד. עזוב כבר את הרובוסטה!
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
- joncafe
-
- גורו קפה

- תגובות: 2335
ערביקה ורובוסטה - תמונות
ובכן, הנה תמונות שיראו את ההבדל - שתי תמונות של ברזיל סנטוס (ערביקה, כמובן) ואינדיאן מונסון מלבר (רובוסטה).
קצת לא הוגן כי הרובוסטה אינדיאן מונסון גם שטופה ומקולפת כמעט לגמרי מהקליפה החיצונית הדקה (זו שנהפכת למוץ בקליה), וכן השטיפה בגשם מעט "מחליקה" את הפולים.
בכל זאת ניתן לראות הבדלים מורפולוגיים בין הפולים.
(ליתר בטחון ספרתי את הכרומוזומים, לוודא שלא התבלבלתי בתמונות)
קצת לא הוגן כי הרובוסטה אינדיאן מונסון גם שטופה ומקולפת כמעט לגמרי מהקליפה החיצונית הדקה (זו שנהפכת למוץ בקליה), וכן השטיפה בגשם מעט "מחליקה" את הפולים.
בכל זאת ניתן לראות הבדלים מורפולוגיים בין הפולים.
(ליתר בטחון ספרתי את הכרומוזומים, לוודא שלא התבלבלתי בתמונות)
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
Everything should be made as simple as possible, but not simpler
- hosq
-
- כתב קפה

יש לך בעיה בתמונה התחתונה - אני חושב שבאחד הפולים יש רק 40 כרומוזומים!
מוטי - אני רוצה להגיד לך שאפו
התערובות שלך לא סטנדרטיות ויש בהן היגיון אבל קצת מופרע
אהבתי
ועכשיו אתן לך אתגר, נסה קליה בהירה של חד זני (ובטח לא רובוסטה). טמפ' מעט נמוכה ממה שאתה רגיל, כך שייקח עוד דקה - שתיים לפיצוץ ראשון, ובסופו עצור הקליה. אם זה ילך טוב, אתה תופתע מהתוצאה. תערובות טעימות באמת הן תערובות של חצי -חצי, עבורי לפחות.
מוטי - אני רוצה להגיד לך שאפו
התערובות שלך לא סטנדרטיות ויש בהן היגיון אבל קצת מופרע
אהבתי
ועכשיו אתן לך אתגר, נסה קליה בהירה של חד זני (ובטח לא רובוסטה). טמפ' מעט נמוכה ממה שאתה רגיל, כך שייקח עוד דקה - שתיים לפיצוץ ראשון, ובסופו עצור הקליה. אם זה ילך טוב, אתה תופתע מהתוצאה. תערובות טעימות באמת הן תערובות של חצי -חצי, עבורי לפחות.
what's next?
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

joncafe - ימי הרובוסטה הולכים להגמר בקרוב, אין ספק. אני כרגע משחק עם זה, כדי ללמוד על בשרי את ההבדל.
בשלב הבא, לאחר ה-33% מונסון, 66% גוואטמלה/תימן, אני אחליף את המונסון בסומטרה ואז אטעם את התוצאה. אני מאוד מקווה שהסומטרה תצליח להחליף את המונסון. בינתיים, כדי "לחסוך" קפאין, אני שותה ריסטרטו ולא אספרסו כפול.
hosq - תודה, תודה
רעיון מעניין, אני מבטיח לנסות. קשה לי לשמוע פיצוץ ראשון בג'ין, אני מבחין רק בשני. אתבסס על צבע, ואעצור ב-City Roast. אני קולה היום ב-240 מעלות (בפועל הג'ין מגיע ל-230-235 בגלל הימים הקרים). לאיזו טמפרטורה לכוון?
אגב, אחד היתרונות של קליה כהה כמו שאני אוהב הוא שכמות הקפאין יורדת. מתאים לי.
בשלב הבא, לאחר ה-33% מונסון, 66% גוואטמלה/תימן, אני אחליף את המונסון בסומטרה ואז אטעם את התוצאה. אני מאוד מקווה שהסומטרה תצליח להחליף את המונסון. בינתיים, כדי "לחסוך" קפאין, אני שותה ריסטרטו ולא אספרסו כפול.
hosq - תודה, תודה
אגב, אחד היתרונות של קליה כהה כמו שאני אוהב הוא שכמות הקפאין יורדת. מתאים לי.
- hosq
-
- כתב קפה

קשה לי להיות חד משמעי בקשר לטמפ', תנסה 10 מעלות פחות ותראה מה יקרה
גם עשן הוא סימן חשוב
תחליפי רובוסטה - אתיופיה דג'ימה (טעים בפני עצמו!), קולומביה זול כזה שקונים בכל חנות תבלינים. אולי מקסיקו? אבל האמת היא, שאספרסו לא מתפשר, מאוזן, סמיך ויפה לעין חייב לכלול רובוסטה. בא לומר, מנסיוני עד היום, קפה טעים ומעניין מבוסס על ערביקה ויהיה משובח, אבל כשחולמים על האספרסו המושלם, הצלחתי לקבל כאלו רק בתערובות עם אחוז מסויים של רובוסטה וקליה כהה מאוד.
הדוגמה הטובה ביותר היא הורסיה שלי לתערובת בית הסוהר שלך - 30 רובוסטה הכי זול מה יש בשוק, 30 סומטרה, 40 גווטמלה (נקלה בנפרד מהשניים האחרים). כאספרסו, קשה לצפות ליותר מזה.
גם עשן הוא סימן חשוב
תחליפי רובוסטה - אתיופיה דג'ימה (טעים בפני עצמו!), קולומביה זול כזה שקונים בכל חנות תבלינים. אולי מקסיקו? אבל האמת היא, שאספרסו לא מתפשר, מאוזן, סמיך ויפה לעין חייב לכלול רובוסטה. בא לומר, מנסיוני עד היום, קפה טעים ומעניין מבוסס על ערביקה ויהיה משובח, אבל כשחולמים על האספרסו המושלם, הצלחתי לקבל כאלו רק בתערובות עם אחוז מסויים של רובוסטה וקליה כהה מאוד.
הדוגמה הטובה ביותר היא הורסיה שלי לתערובת בית הסוהר שלך - 30 רובוסטה הכי זול מה יש בשוק, 30 סומטרה, 40 גווטמלה (נקלה בנפרד מהשניים האחרים). כאספרסו, קשה לצפות ליותר מזה.
what's next?
- דעה_עכורה
-
- חבר פעיל מאוד

גם אני חושבת שאתה עשוי לקבל אפקט שיסבר את החיך שלך בקליה איטית בטמפרטורה נמוכה יותר של אחת הערביקות ה"באסיות" יותר (לסינגל של סומטרה קראתי "קפה של גברים". פוחדת שהיא תצמיח לי שערות על הבטן).
מעניין איך יצא הימן בקליה איטית כזאת.
מצאתי טבלה עם ערכי קפאין במוצאים שונים של ערביקה ורובוסטה. גם בין ערביקות שונות יש הבדלים בתכולת הקפאין, ונראה שהימן פחות עצבני (אבל לך תדע אם זה גורף לכל הימן, ואיזה מהם נבדק).
www.ongebrand.nl/news/files/Coffein.pdf
מקסימום, אם יחסר לך ה"עוקץ" של הרובוסטה, תוסיף קצת פלסטיק לקולה... 0 קפאין.
מעניין איך יצא הימן בקליה איטית כזאת.
מצאתי טבלה עם ערכי קפאין במוצאים שונים של ערביקה ורובוסטה. גם בין ערביקות שונות יש הבדלים בתכולת הקפאין, ונראה שהימן פחות עצבני (אבל לך תדע אם זה גורף לכל הימן, ואיזה מהם נבדק).
www.ongebrand.nl/news/files/Coffein.pdf
מקסימום, אם יחסר לך ה"עוקץ" של הרובוסטה, תוסיף קצת פלסטיק לקולה... 0 קפאין.
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

טבלה מעולה! תודה!
אגב, מעניין לראות שלסומטרה יש יחסית אחוז גבוה של קפאין.
אגב פלסטיק בקפה, חשבתי לעצמי פעם שמעניין יהיה לנסות להוסיף לאספרסו מעט פלפל שחור למעלה.
מאוד מעניין מה יצא (וגם יהיה מעניין כש"יצא"...)
אגב, מעניין לראות שלסומטרה יש יחסית אחוז גבוה של קפאין.
אגב פלסטיק בקפה, חשבתי לעצמי פעם שמעניין יהיה לנסות להוסיף לאספרסו מעט פלפל שחור למעלה.
מאוד מעניין מה יצא (וגם יהיה מעניין כש"יצא"...)
- hosq
-
- כתב קפה

קליתי ימן בקליה איטית לפני כמה ימים, יצא... די אפוי
אישית, לא חושב ש 10 - 15 אחוז רובוסטה בתערובת הם שיקול מבחינת קפאין , זה יעלה את כמות הקפאין בתערובת בעשרה אחוזים מקס? זניח
צורת החליטה כנראה משפיעה יותר, פשוט לעבור לריסטרטו ויהיה בסדר
אגב קפה בהיר מכיל יותר קפאין? מעניין אם זה נכון גם בכוס
אישית, לא חושב ש 10 - 15 אחוז רובוסטה בתערובת הם שיקול מבחינת קפאין , זה יעלה את כמות הקפאין בתערובת בעשרה אחוזים מקס? זניח
צורת החליטה כנראה משפיעה יותר, פשוט לעבור לריסטרטו ויהיה בסדר
אגב קפה בהיר מכיל יותר קפאין? מעניין אם זה נכון גם בכוס
what's next?
-
moti_r
-
- עורך ראשי HTCafe

"קפה בהיר" - כלומר קליה בהירה?hosq כתב:אגב קפה בהיר מכיל יותר קפאין? מעניין אם זה נכון גם בכוס...
אם כן, אז התשובה חיובית ("למה לא?", "אמרתי חיובי! בסדר!", "אה בסדר? אז תגיד בסדר!").
ככל שדרגת הקליה גבוהה יותר, הקפאין (ועוד שלל חומרים שדעה_עכורה תספר לך עליהם יותר טוב ממני) נעלם.
אולי, בעצם, אני צריך ללכת לכיוון השני בתערובות שלי. במקום לרדת מתערובת בית-הסוהר, אני צריך לחשוב על תערובת-ארמגדון. כמה קפאין יש בפחם?
- דעה_עכורה
-
- חבר פעיל מאוד

אם קליה איטית לא עושה את זה לימן, אנסה לקלות אותו יחסית מהר, אבל ללכת איתו יותר רחוק לאמצע פיצוץ שני.