Shed כתב:שני הסנט שלי לדיון:
אני לא מצליח להבין את הגישה הרווחת כאן שמדינה צריכה לנהל משק מים לפי חוקי משחק כלכליים, ושמחיר המים צריך להיות איזון בין "היצע" ל"ביקוש".
אין מקום להכיל את חוקי הקפיטליזם על מוצר צריכה יסודי כמו מים (רק תזכורת: הקפטיליזם שאנחנו כל כך אוהבים נמצא איתנו בערך מאה שנים בסך הכל, ורחוק משלמות. להיפך, השנים האחרונות הוכיחו לנו ש"כוחות המשק" לא יודעים להגיע לאיזון ונדרשת רגולציה חיצונית).
...
מה הכנסת פה קפיטליזם?

אין לעיניין פה שום קשר לקפיטליזם, סוציאליזם, קומיניזם או משטר פאודאלי.
זה שאם מחיר של משאב נמוך מנקודת האיזון, אז המשאב ייגמר, זה חוק כלכלי שזה שקול ל "חוק של התנהגות אנושית", ולכן אפשר להתיחס לזה כחוק טבע, במובן שלא תשנה את זה על ידי תקנות מלאכותיות.
זה נכון בכל שיטה כלכלית.
נכון שבמשטרים סוציאליסטיים, ניסו מידי פעם לקבוע מחירים בוועדות באופן חורג מאוד מנקודת האיזון. התוצאות ידועות. או שוק שחור או משברים בהספקת המשאב.
(הערה למה שציינת לגבי הסיבות בשנים האחרונות למשבר הסבפריים. הדיעה הרווחת שהסיבה היסודית למשבר, שגרמה מלכתחילה לנתינת אשראי בלתי אחראית הייתה דווקא התערבות ממשלתית שעודדה מאוד את מתן המשכנתאות. )
בכל מקרה, העובדה היא שעם המחירים הנוכחיים שנקבעים בלי קשר להיצע ולביקוש, יש כבר משבר מים.
Shed כתב:
העלאת מחירי המים שקולה להעלאת מיסים (ואף חמור מזה, העלאת מיסים רגרסיבית - מי שמרוויח פחות ישלם יותר). וזו שטות לחשוב שאם מחירי המים יעלו אני אתקלח חמש דקות פחות כל יום.
...
לא נכון
1) זה שזה מוצר שנמכר כיום על ידי הרשויות, לא הופך את זה למס. מוכרים פה מוצר ממשי ואתה משלמם עליו ישירות. לפי אותו היגיון אתה יכול לקרוא לכל תשלום בעולם "מס" כדי שזה יישמע לא טוב. למילה "מס" יש את האפקט המעצבן הזה למרות שגם מסים זה דבר לגיטימי.
2) לא רגרסיבי כי קודם כל, כאמור , זה לא מס

ושנית, צריכה בסיסית מסוימת צריך להמשיך לסבסד כמו היום. אף אחד לא צריך להפסיק להתקלח בגלל זה.
3) לגביך אישית באמת אין לי מושג איך זה ישפיע על ההתנהגות במקלחת, אבל זו שטות לחשוב שעלייה משמעותית במחיר לא תשנה את התנהגות האנשים.
כשהדלק עולה או יורד זה משפיע, עובדה.
כשמחיר ירקות או הבשר עולה או יורד, זה משפיע על סל הקניות ,עובדה.
על סמך מה אתה חושב שזה שבן אדם יודע שזה יעלה לו, לא ישנה את הרגלי הצריכה שלו.
Shed כתב:
הפתרון למצוקת הגינות הוא חיוב התקנת מערכות "מים אפורים" לטובת השקייה (מים שמגיעים מהכיור/ מדיח/ מקלחת/ מזגן יכולים לשמש להשקיית גינות בקלות).
...
נכון, אבל זה בדיוק מסוג הרגלי הצריכה שמדובר בהם.
במחירים היום אין סיבה להשקיע במערכת כזו.
כשמחירי המים יהיו גבוהים מספיק, אז זה כבר יהיה כלכלי ואנשים יעשו זאת בלי שתצטרך לחייב אותם בכל מיני תקנות שממילא אין כמעט אפשרות לאכוף אותן.