מוזיקה חברים, מוזיקה!!

פורום המיועד לציוד אודיו וינטאג' על כל סוגיו וכן אודיו אנלוגי - פטיפונים, ויניל וטייפים
tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4166

שליחה

RAMIRAMI68 כתב:איזה פירוט מושלם,אבל...
מה עם מהירות 33? היא המהירות המדוייקת להאזנה שכן מהירות 33.3 מהירה ואינה תואמת.

איך יודעים מה משקל התקליט? זה רשום היכן שהוא על העטיפה?
...
וואלה... זה אמור להיות 33.333 או בקיצור 33 ושליש. כולם שוכחים את השליש - אבל הוא שם. תאמין לי. גם ה-78 הוא בעצם 78.26 ועודף. עניין של היסטוריה וקלקולוס. רק ה-45 הוא באמת 45 בלי נקודה עשרונית. אפשר להודות לויקטור ו-RCA על כך - אבל זה דרש מתקליטי 45 להיות בקוטר חיצוני של "7 ובקוטר פנימי של "3.5 (מחצית) וזה דפק לגמרי את הקיבולת שלהם... כאן יש כמה הסברים מעניינים...

בתקליטים ששוקלים 90 גרם - אף אחד, כמובן, לא יטרח ל'התגאות' בעובדה המעליבה הזו. גם לא ב-160. 180 ו-200 כבר ראויים לציון ובדרך כלל יופיעו איפשהו בקטע השיווקי, אם לא על התקליט עצמו. לפעמים, אפשר למצוא בתקליטים הערות שוליים מעניינות ובלתי-רשמיות בקטע המת והחלק שבין סוף התקליט למדבקה במרכז... מין שילוב כזה של הומור ומטה-מידע של יצרנים...

במקרה הכי גרוע - תשקול... הבנתי שכל המדינה רוצה להיות מאסטר שף אז בטח יש איפשהו משקל מטבח מתאים - לא?

truejoker
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5738

שליחה

moranshw כתב:
tnsilver כתב: עד 1980 כבר הייתי בארבע הופעות של זפלין
...
כמה שרציתי להתחיל לקלל אותך עכשיו... אבל הכל מקנאה ;)
...
+ 1 לזה :lol:
הלואיי והייתי יכול לראות הופעה שלהם אז . למרות שאני חייב לומר שאני התחברתי רק לשלושה תקליטים שלהם , השאר היו דיפ פרפול , אבל עדיין אהבתי יותר את הזפלין

moranshw
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 258

שליחה

tnsilver כתב:
moranshw כתב:קודם כל מהן המילים הנרדפות לתקליט?
...
המילה Vinyl היא קיצור של פולי-ויניל כלוריד (PVC) שהוא סוג הפלסטיק השלישי הכי נפוץ בעולם לאחר פולי-אתילן (שקיות ניילון, בקבוקי מים...) ופולי-פרופילן (ביגוד, מיתרים...). ל-PVC אפשר להוסיף פלסטיסייזרים (מרכך) שהופכים אותו למעט יותר רך - וזה בדיוק מה שעושים לתקליטים. ניקוי בחומר לא מתאים (אצטון למשל) מפרק את המרכך והופך את התקליט לשביר. PVC משמש לייצור תקליטים מאז שנות ה-50'. לפני כן ייצרו תקליטים מסוג אחר של פלסטיק שנקרא 'בקליט' שהיה קשיח יותר, פחות ניתן לריכוך ושביר כמו חרסינה. היום - המילה Vinyl בתאור של מדיה מוזיקלית מתייחסת אך ורק, באופן בלעדי, לתקליטים.

כשמדובר בתקליטים ישנן מספר קטגוריות שמתייחסות ל:
  • קוטר באינטשים: "12, "10 ו-"7 הן מידות מצויות
  • מהירות סיבוב (סל"ד): 33.3, 45 או 78 סל"ד הם מהירויות מצויות אבל במאה השנים האחרונות היו גם מהירויות אחרות - חלקן מוזרות מאוד.
  • משך תכולת התקליט: LP או Long Play ('אריך-נגן') הוא תקליט המכיל בערך 22 דקות של תוכן בכל צד והוא הפורמט הסטנדרטי לתקליטים מאז שנות ה-50,. הציגה אותו לעולם חברת 'קולומביה' ב-1948 והוא עבר מעט מאוד שינויים מאז. LP הוא תקליט "12 במהירות סיבוב של 33.3 סל"ד. יש גירסאות של LP שיכולות להכיל אפילו 30 דקות לצד והן נקראות (בטעות) EP או Extended Play. התיאור הזה במקור שייך לתקליטי ה-45 סל"ד ולא ל-33.3 סל"ד.

לעומת LP שמתייחס אך ורק לתקליטי "12 המילה 'Single' היא דו משמעית. הכוונה היא בעיקר לתקליטי שדרים בפורמט "12 ומהירות 33.3 אך על הדיסק מוקלט שיר אחד בלבד. בדרך כלל צד אחד של תקליט הסינגל ריק לחלוטין וצידו בעל התוכן יועד להצגת המבצע לשדרים בתחנות רדיו. לכן זה נקרא גם 'תקליט שדרים'. על חלק מתקליטי השדרים מוקלט יותר משיר אחד ולעיתים גם צידם השני מוקלט. עם זאת, התואר single, בשנים עברו, התייחס גם לתקליטי "7 במהירות של 45 סל"ד שמפאת גודלם הפיזי וטכנולוגיית ההדפסה יכלו להכיל לא יותר מחמש דקות של תוכן לצד, והכילו כמעט באופן גורף רק שיר אחד בכל צד. EP היתה טכנולוגיית חריטה שאיפשרה 'דחיסה' של תוכן ברמה כזו שתקליט "7 (45 סל"ד) הכיל עד 15 דקות של תוכן - על-חשבון איכות כמובן. חברות תקליטים נקטו בשיטה הזו כדי להמיר תכני 'אלבום' מתקליטי 33.3 סל"ד ל-45 סל"ד לטובת אלה שהפטיפון שלהם לא ניגן ב-33.3 סל"ד.

התואר 'אלבום' הוא הכי מבלבל והכי לא מדוייק שקיים. הוא נובע מהתקופה בה תקליטי 78 סל"ד יכלו להכיל תוכן של כ-2 דקות בלבד לצד. אמן שברפרטואר שלו היה יותר משיר אחד - מכר 'אלבום' בכריכה שהכילה מספר תקליטי 78 שכללו אוסף לוגי מסויים של יצירות מטעמו. לאוסף הלוגי הזה נתנו שם, וההתייחסות של הציבור לחבר היצירות באוסף - הפכה להיות ידועה בשם הזה. היום זה מאוד טבעי שלתקליט יש 'שם' והוא מכיל מספר תכנים לוגיים שקשורים אחד לשני ואנחנו יכולים להתייחס ליותר מאלבום אחד של להקה מסויימת - אבל זה רק בגלל שטכנולוגיית ההדפסה מאפשרת זאת. פעם זה לא היה כך. היום התואר 'אלבום' הוא יותר מטעה ממועיל והכוונה היא לתקליט "12 33.3 סל"ד סטנדרטי. חלק מהמוכרים משתמשים בשם 'אלבום' כדי לתאר 'יצירה' או 'קומפוזיציה' של אמן או להקה - שהקשר הלוגי בין התכנים המוקלטים הוא הדוק יותר. למשל, Tommy של The Who הוא 'אלבום כפול'. ה'זקן' של זפלין, לעומת זאת, הוא LP והוא אוסף של שירים... קל כמובן להתווכח עם הטרמינולוגייה הזו - והיא ממש לא מדוייקת.
  • נאמנות למקור: high-fidelity, full-range וכל מיני תארים לא ברורים שמתייחסים לטכנולוגיות שמשתרעות על-פני יותר ממאה שנים.
  • מספר ערוצים: סטראו, מונו, ויש גם quad כשהכוונה היא quadrophonic או ארבעה ערוצים. זה האחרון די-נדיר אך יש לו איזו 'תחייה' מסויימת לאחרונה...
moranshw כתב:מבחינת איכות, עד כמה חשוב נושא ה-180gr פחות או יותר?
...
חומרי הגלם לייצור PVC הם תוצרי לוואי של זיקוק נפט. ב-1973 חל משבר הנפט העולמי שיזם אירגון אופ"'ק והעלה את מחירי חומר הגלם בצורה משמעותית תוך השפעה ישירה, בין השאר, על יצרני התקליטים. כתוצאה מכך נעשו נסיונות לייצר תקליטים מ-PVC ממוחזר (בעיקר מתקליטים שלא נמכרו, עודפים, פגומים וכ"ו) והתוצאות הורידו את איכות ההדפסות והציגו הפרעות, רעשים, 'שריטות' ורחשים שנבנו בצורה גנרית אל-תוך חומר הגלם הבסיסי, ללא קשר לאיכות ההקלטות.

בנוסף, נסיונות לחסוך בכמות חומר הגלם הביאו יצרניות תקליטים להשתמש בקפסולת PVC במשקל של 130 גרם עבור כל תקליט. חלק מהיצרניות (גם בישראל) ירדו למאסה נמוכה בהרבה והדפיסו תקליטים מקפסולות במשקל של עד 90 גרם. תקליט מדפיסים על-ידי דחיקה של שבלונה מתכתית על PVC חם והתהליך נקרא, כמו בעיתונות, pressing. הדפסה על-גבי דיסק במשקל 90 גרם מניבה תוצאה ירודה ביותר באיכותה והתקליט עצמו הופך להיות גירסה עלובה של floppy disc. היום מקובל, שהדפסות איכות (הי-פי), עונות לתקן יפני שקובע שימוש בקפסולות במשקל של 160, 180 ו-200 גרם. ככל שמאסה של חומר הגלם גבוהה יותר - איכות ההדפסה היא בעלת פוטנציאל להיות גבוהה יותר אך תלויה בגורמים נוספים אחרים, שחלקם אינם קשורים בייצור עצמו. לאיכות ההקלטה, עבודת הטכנאים ומהנדסי הקול, חומר הגלם שממנו עשוייה השבלונה (מתכת אצילה???), קירור ראש החריטה ובקרת החום בתהליך יש השפעה קריטית על האיכות הסופית.
moranshw כתב:מה זה אומר מצב MINT?
...
באתרי ממכר תקליטים יד שנייה, מכל תיאורי מצב התקליט, כפי שמגדיר אותו המוכר, MINT (מיטבעה) הוא המצב הכי דפניטיבי והמוגדר בצורה הכי מדוייקת. 'מינט' זהו תקליט במצב כמו חדש שלא הוצא מאריזתו המקורית ולא נוגן מעולם. 'מינט' אמור להגיע כשאריזת הקרטון מנויילנת בניילון המקורי והתקליט כולל את כל חומר האמנות הנלווה (אם קיים). גם אם הניילון החיצוני שרוט או קרוע - זה כבר לא MINT. כל שאר ההגדרות הן סובייקטיביות ונתונות לגחמותיו וכושר השיווק של המוכר וזה כולל הגדרות כמו Near Mint מקוצר ל-(NM) וכל מיני רמות של Good. באתרי מכירות תקליטים כמו Discogs יש מפתח טרמינולוגיה למונחים האלה והמוכרים אמורים להשתמש בו כשהם מתארים את מצב התקליט. לא כולם עושים זאת ביעילות. כאמור, ההגדרה של MINT היא היחידית שהיא אובייקטיבית ומוגדרת ברמה כמעט משפטית
moranshw כתב:מבחינת משלוח- אין מה לדאוג לגבי מצב התקליט או שתמיד יש סיכון שמשהו יכול לקרות בדרך?
...
תמיד צריך לדאוג ותמיד יכול לקרות משהו בדרך. השאלה האמיתית היא מה הסיכוי שבאמת יקרה משהו. מבחינת פגיעה בתקליט במהלך המשלוח - לא קרה לי אף פעם. אם התקליט ארוז בין שתי לוחות קרטון קשיח, או בקופסת קרטון הדוקה או מרופדת - לא יקרה לו כלום אף פעם. גם למוכר וגם לחברות השילוח יש אינטרס ברור שהתקליט יגיע ליעדו בשלום. את רוב, אם לא את כל, הידיים האנושיות שבאות במגע עם החבילה במהלך דרכה - בכלל לא מעניין שיש בתוכה תקליט. ההנחייה הכוללת לעובדים בענף היא להמנע מטלטול וחבטות בחבילות עליהן מופיע הכיתוב fragile וזה כנראה עובד טוב. גם לא כל-כך קל לפגוע בתקליט ארוז כהלכה. אני תמיד מבקש מהמוכר לדאוג למדבקת fragile סטנדרטית על האריזה לפני שהוא שולח לי.

מבחינת אמינות המשלוח? במשלוחי דואר-רשום (signed for או registered) יחס האבידות הוא אפס עגול. רק פעם אחת בחיי, בישראל, קרה לי שמשלוח חלקי וינטאז' מהולנד נגנב לאחר רישומו במכס. המשלוח היה מבוטח וחוץ מעגמת הנפש והעצבים לא קרה כלום. לגבי דואר לא רשום - הנסיון שלי בישראל עם תקליטים מאנגליה, גרמניה, ארה"ב והולנד מראה על יחס אבידות תקליטים של בערך אחד לשש-עשרה. זה לא רע! בארה"ב יחס האבידות הוא גדול יותר. מאבדים לי בערך אחד מכל 11 או 12 תקליטים. בבוסטון חבילות כן הולכות לאיבוד. ההבדל הוא שגם מוצאים אותן אחרי מספר חודשים ושולחים לי הודעות מאושרות.

חבילות, בהנחה שהן באמת נשלחו, לא הולכות לאיבוד - הן נגנבות. במדינות של גנבים (וכאן המקום שבו כל אותן דעות קדומות המבוססות על סיפורי-סבתא וגזענות טהורה - סוף סוף משתלמות) הסיכוי שהחבילה שלך תיגנב - הוא יותר גדול. תקליט ארוז, בעיקר בודד, קל לזהות גם בלי לפתוח את האריזה. אני, למשל, נמנע מלהזמין תקליטים ממדינות בהן חבילה המכילה תקליט עלולה להחשב כ-'שלל הולם' וכיעד אטרקטיבי לגניבה.
...
לגזור ולשמור.
עשית לי חשק ללכת לזרוק את כל התקליטים תוצר ישראל שיש לי ואני קצת מתבייש לומר שאני מניח שכולם כאלו.
מה לעשות, לפני שהגעתי לפורום הפסיכים הזה הייתי בטוח שברגע שיש לי פטיפון, מארגנים מגבר ויאללה קונים תקליטים אז קניתי כל מה שמצאתי ללא אבחנה.
לאט לאט נחליף את הכל.

טומי, שוב המון תודה על פירוט מקיף ומעמיק שכייף לקרוא וללמוד (נושא הסינגל והאלבום היה משעשע!)
עם זאת, היה חסר לי פירוט מעמיק יותר לגבי יחס האבידות בדואר רשום מארצות הבלקן ;)

שיהיה שבוע טוב!

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שליחה

היופי האמיתי בזפלין זה שלא ממש עניין אותם מה אנשים אוהבים. את זה הם השאירו ל Bee Gees.

לא צריך לקלל אותי. אני משלם מחיר על ההופעות האלה עד היום. אז לא ידענו כלום על נזקי שמיעה. המקום האהוב עלי בהופעות היה ממש בתוך מגדלי ההגברה של Marshal שהיו בגובה של חמישה או שישה מטרים. אם היינו מצליחים - היינו מטפסים על המגדלים האלה. הבית שלי היה בבוסטון - ההופעות היו רחוקות, בין השאר, באוהיו, פלורידה וקליפורניה. זה כמו ליסוע לפאריז. הייתי בדרכים שבועות - לפעמים ישנתי בחוץ בקור מקפיא של סוף מרץ והייתי חולה שבועות אחר-כך. בהופעה באפריל 77' בסינסינטי היו התפרעויות של קהל שנשאר ללא כרטיסים וניסה להפיל את הגדרות וחטפנו מכות רצח ללא הבחנה משוטרים. הייתי בן 14.

ביוני 77' בהופעה בטמפה פלורידה - 'טורנדו' אילץ את הלהקה לסיים מוקדם את ההופעה. לא היתה אפילו רוח קלה ושוב היו התפרעויות. ירו עלינו גז מדמיע. מכיוון שישבתי במרומי מגדל ההגברה - שאפתי כמות רצינית. התעלפתי, כנראה נפלתי, והתעוררתי במשרד השריף המקומי. הייתי קטין. כל מי שהיה בן 17 ומעלה - נשלח למעצר בכלא המחוזי של הבגירים. עצרו עשרות מאיתנו. ב-1977 אם היית אדם לבן ונכנסת לכלא כזה בפלורידה - לא בטוח שהיית יוצא. אותי שלחו הביתה בטיסה בליווי עובדת סוציאלית פדראלית. שלחו להורים שלי חשבון מאוחר יותר. התחשבנו איתם עד הסנט האחרון. יצא יקר. עד היום לא ברור מדוע ההופעה שהיתה רק שעה הסתיימה כל-כך מוקדם. אומרים שג'ימי פייג' היה מסטול תחת ועוד שנייה הוא היה מתפרק על הבמה. זה לא ממש שינה כלום וחודש וחצי אחר-כך כבר ברחתי מהבית לקליפורניה. היו שתי הופעות באוקלנד - שני לילות רצוף - אחת אחרי השנייה. הפעם אני הייתי מסטול תחת. ידעתי שאם אני עושה סמים - אבא שלי הורג אותי - אז רק עשיתי הכרות עם יעקב דניאל. נשארנו חברים טובים מאז. היו לי גם הופעות קרוב לבית, בניו-יורק. אלה היו בתחילת יוני - אבל אז היתה לי דלקת ריאות, כנראה כתוצאה מהמסע הקודם ולא יכולתי לזוז. בקיץ היו גם הופעות קרובות בפילדלפיה - אבל אז כבר הייתי נעול בחדר שלי במשטר ברזל ו-'גמילה'. אבא שלי הרג אותי בכל מקרה...

רוב מה שאני זוכר מהתקופה הזו זה מכות שקיבלתי משוטרים, מכות שקיבלתי מהיפים, מכות שקיבלתי מאבא שלי, מה קורה כשאוכלים רק בירה ושותים רק בורבון ומה קורה לאוזניים של ילד ב-140 דציבלים במשך שעות.

כמו שאמרתי - שילמתי מספיק. לא צריך לקנא ולא צריך לקלל :wink:

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1583

שליחה

אילו חוויות ואיזה זכרון - לטוב ולרע. מה שכן, העשור בהחלט לא עברו עליך במה שניתן לכנות שעמום.
ישנה אמרה ידועה לפיה מי שזוכר מה היה בשנות ה-70 לא באמת היה שם ... 8)

BennyO
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 972

Echos of an era שני תקליטי ג'אז

שליחה

אני הצלחתי לשים יש על שני וינילים של ג'אז שפעם היו לי. Echos of an era 1 & 2
מדובר על שתי הופעות חיות של ג'אז ווקאלי עם רשימת נגנים מפוארת וזמרות משובחות.
מוקלט באיכות מעולה תוצרת חוץ כמובן.בראשון מופיעה צ'אקה קאן שמתגלה כזמרת מפתיעה לא בז'אנר הרגיל שלה.
מידע ההופעה הראשונה:
http://en.wikipedia.org/wiki/Echoes_of_an_Era
מידע על השנייה:
http://www.dustygroove.com/item.php?id=zspmhrjtpz
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור

rooster
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 620

שליחה

אני לא מאמין שראית אותם.
ועוד ארבע פעמים. עם כל המכות והג'וינטים והשטויות אתה עדיין אדם בר מזל!

בני - תודה על ההמלצה, נשמע מסקרן. יש שם חתיכת ארסנל של אמני ג'אז מהשורה הראשונה!

rooster
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

אמן בלוז גדול ינחת כאן בקיץ - Johnny Winter .

5.6. - מועדון הבארבי.

http://www.e-tickets.co.il/TemplatesPag ... x?id2=2204

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה

תמיד העדפתי את המוסיקה של אחיו, אדגר, שלא זכתה להערכה מספקת:
(כאן מצולמים בהופעה חיה, ללא פלייבק, בתכנית המעולה של הבי.בי.סי: Old Grey Whitstle Test)

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

ללא מילים - מי שיש לו שעתיים פנויות - זפלין בהופעה בלונדון 2007

שליחה

moranshw
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

Re: ללא מילים - מי שיש לו שעתיים פנויות - זפלין בהופעה בלונדון 2007

שליחה

tnsilver כתב:
...
אני אומר משהו נורא פשוט:
הם לא צריכים להתאחד לסיבוב הופעות,
הם חייבים להתאחד לסיבוב הופעות!
הם חייבים את זה למיליוני אנשים בגילאים חוצי דורות שגדלו עליהם
וכמה שיותר מהר לפני שיתפגרו.
אני באמת חושב שזו חובתם

tomyeshuah
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

Re: ללא מילים - מי שיש לו שעתיים פנויות - זפלין בהופעה בלונדון 2007

שליחה

tnsilver כתב:
...
צפיתי בהופעה (כמובן לא דרך יוטיוב). בלי לרצות להרגיז אף אחד כאן, אני חייב להודות שלמרות שמדובר בלהקה גדולה, המיקס כאן גורע מהחוויה המוסיקלית. המאסטרינג וחוסר הדינמיות בו בשנים האחרונות הורגים גם את האמנים הטובים ביותר. בס מוגזם שבולע את שאר הלהקה בו וחוסר הבדל בין היצירות המבוצעות כאן. אני לוקח חזרה את כל הדברים השליליים שאמרתי על עבודות האולפן של זפלין בעבר, שנשמעות די טוב אחרי שהאזנתי לסאונד הגרוע בהופעה הזו. (שוב, לא באשמת המוסיקאים עצמם).

moranshw
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה

זוהי הרכישה העדכנית מהיום!
למי שאוהב מוסיקה עם בס חזק אני מאוד ממליץ
מדהים איך הלהקה האמריקאית הזו נשמעת מעולה אצלי.
אולי התקליט שנשמע הכי טוב בסט אפ שלי
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור

rooster
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

להקה משובחת.
כל האלבומים שלהם שווים. (Y)

אני דבוק מזה כמה שבועות לאלבום של אגדת הבלוז, ממנו הושפעו רבים וטובים-

[img2=550x554]http://i42.tinypic.com/3584cud.jpg[/img2]

ועוד יצירת מופת של בלוז.
אחרי האלום הזה פליטווד ישנו את הסגנון, וכלום לא ישתווה לאלבום הבכורה-

תמונה

buga
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 235

שליחה

rooster כתב:ועוד יצירת מופת של בלוז.
אחרי האלום הזה פליטווד ישנו את הסגנון, וכלום לא ישתווה לאלבום הבכורה-

תמונה
...
אין עליהם :)
כל הפליטווד הראשונים אדירים!!
יש לי גם את זה:

[img2=550x550]http://4.bp.blogspot.com/-_9jcbVVWYb8/U ... derful.jpg[/img2]

ואת זה:

תמונה

rooster
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

(Y)

moranshw
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה

רכשתי עכשיו את החדש של בלאק סאבבאת שאמור לצאת בתחילת יוני.
CD וגם תקליט.
12" vinyl זה בסדר? כלומר סטנדרטי?

Omri617
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2291

שליחה

אני בהופעה שלהם בווגאס ב26 עוד שבועיים!!!!
מצפה לזה בעליון עיניים , גדלתי עליהם..

tnsilver
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר

שלושת אלבומי הרוק האהובים עלי בכל הזמנים

שליחה

קודם כל נתחיל מזה שיש הרבה יותר משלושה אלבומים אהובים עלי... בפוסט הזה אני מדבר רק על רוק (וז'אנרים שונים שלו) ורק על שלושה אלבומים. קשה לבחור שלושה מתוך מאות. ממש קשה! אני מתלבט בשאלה הזו בעצמי כבר המון זמן. ייתכן מאוד שבעוד כמה חודשים, אשנה את דעתי ובדירוג הזה יוחלפו מספר מועמדים, או שדירוגם ישתנה, אך הסיבה נעוצה בכך שפשוט מדובר בעלית שבעלית והבחירה כל כך קשה.

Scorpions - Lonesome Crow - 1972 Brain

תמונה

קשה לאמר שאני מעריץ נלהב של הלהקה הגרמנית הכל כך דומיננטית הזו אבל בכל הקשור לאלבום הזה - אני מכור. זהו אלבום הרוק הטוב והמיוחד ביותר בכל הזמנים! (לדעתי כמובן). זהו אלבום הבכורה של הלהקה הגרמנית שבו מנגן, על תקן חבר מן המניין בלהקה , הגיטריסט מייקל שנקר. מאוחר יותר החליף אותו אולריך רות' בתקופה בה הלהקה תפסה כיוון שונה מזה המוצג באלבום המדובר.

למי שמקשיב בפעם הראשונה לאלבום המדהים, והלא כל-כך מוכר הזה, קל לזהות את קולו הנצחי של הווקליסט קלאוס מיין. בכך אי-אפשר לטעות. אבל מעבר לכך - דומה שמדובר באלבום של הפינק-פלויד ולא של הסקורפיונס. באלבום הבכורה דומה שהלהקה לא היתה סגורה על הכיוון שלה בתחילת הדרך. נדמה שחברי הלהקה ניסו ליצור משהו שונה ממה שהיה מקובל בזירת הרוק הבתולית של 1972 ולנדוד לכיוון 'רוק מתקדם' בכיוון של 'פסיכודאלי'. האלבום רצוף בקטעים פסיכודאליים, בליווי קטעי סולו של שנקר ונעימות סמי-רומנטיות בלתי מהוקצעות אפופות קולות רקע מסתוריים. לא היה ללהקה דבר כזה לפני - ולא היה להם דבר כזה אחרי. האלבום כולל בלדות כמו In search of peace of mind שהן שקטות ומלודיות וקטעים פינק-פלוידיים כמו I'm going mad שהם וולטיליים ואנרגטיים בצורה מדהימה.

מדובר באלבום שניתן לשמוע אותו מתחילתו ועד סופו ולא למצוא רצועה אחת שהיא פחות מועדפת. כולן מצויינות. פשוט להשען עמוק בכורסא ולתת לזרוע לעשות את שלה מתחילת האלבום ועד סופו בלי לקום. למי שמכיר - זו ההזדמנות לנגן את האלבום שוב ולהזכר איך פעם עשו דברים כמו שצריך. למי שלא מכיר... טוב... אף פעם לא מאוחר מידי... קשה לי לתאר בכמה מילים יצירה מטורפת כזו וקשה לי להכריז על אלבום מסויים כ'טוב ביותר בכל הזמנים' אבל לדעתי - זהו האחד.

[img2=550x270]https://lh6.googleusercontent.com/-BH6f ... lCover.jpg[/img2]

Black Sabbath - Black Sabbath - 1970 Vertigo Records

תמונה

שוב אלבום בכורה ושוב להקה שמחפשת כיוון בתחילת דרכה. אחד מאלבומי ה-Heavy Metal הראשונים, שבשמיעה רטרו-ספקטיבית - נשמע יותר כמו אלבום רוק קלאסי מתון. אין באלבום הזה שום דבר מיוחד, לכאורה, הכל בו פשוט, בסיסי, גולמי ואף על סף הפרימיטיבי אבל כיצירה, מדובר באלבום תמטי מדהים. רוק בהוויתו - דברי אלוהים חיים. תענוג אמיתי! שוב חוזר על עצמו עיקרון הכורסא. אין כאן שום רצועה מועדפת. כולן מצויינות!

האגדה מספרת שחברי הלהקה (ששמה בתקופה הזו היה בכלל Earth) נפגשו ב-1969 לאחר צהריים של ג'אם - ואוזבורן, שהביט מהחלון אל אולם הקולנוע הסמוך - שם לב לקהל גדול שנהר לבכורה של סרט אימה. 'אם הם כל-כך אוהבים לפחד בסרטים...' חשב לעצמו הסולן הצעיר 'אולי הם יאהבו לפחד גם בהופעה'. כך, על-פי הגיגיו של אוזבורן, שנהג בתקופה הזו לטייל ברחוב כשנעל המחמד שלו קשורה אליו בשרוך על משקל כלבלב, הומצא הז'אנר שנקרא 'Doom'. הנסיון להטיל אימה על קהל בהופעות עלה יפה. ישנן עדויות לכך שנערות צעירות ברחו בבעתה מהאולם בו הופיעה הלהקה שהפיקה צלילי אימה אימתניים במקצבים שטרם נשמעו אז.

אלבום הבכורה הזה מייצג את האגדה. מה שפעם נקרא Doom ו-Heavy Metal היום ניתן להגדרה כרוק קלאסי מתון. לא מדובר כאן ב'מוצארט' של עולם הרוק אבל האלבום הספציפי הזה טוב לכל אורכו. מה זאת אומרת 'טוב'? הוא פשוט מ-ד-ה-י-ם. הוא מלא בריפים אנרגטיים וקליטים, במקצבים קלאסיים וריתמיקה יוצאת מהכלל. חוויה גולמית. מהיום שהוא יצא לאוויר העולם ועד היום - כ-43 שנים רכשתי אותו לפחות שש פעמים. 8 track, ויניל, CD, שוב ויניל, עוד CD... ובכל פעם אני מתלהב ממנו כמו ילד. הרבה פעמים הוא מגיח מאי-שם ומתנגן לי בראש, סתם, משום מקום. יש באלבום הזה משהו בנאלי על גבול הבורות. הוא כל-כך גולמי, הוא כל-כך לא מתוחכם, הוא כל-כך בסיסי, שדומה שרק נערי תיכון מרדניים בתחילת נטיותיהם המוזיקאליות עשויים להנות ממנו. למען האמת - כך בדיוק היה עבורי. הדבר המפתיע באמת הוא שמעולם לא נמאס לי מהאלבום הזה ואני אוהב אותו היום - בדיוק כמו אז. מ-ו-מ-ל-ץ!!!

תמונה

Led Zeppelin - Led Zeppelin II - 1969 Atlantic Records

תמונה

אין על Led Zeppelin - זה ברור. אבל למה דווקא 2? לא יודע. הוא עושה לי את זה! קשה למצוא אלבום של זפ' שבו יש רצועות לא טובות. כולן מדהימות. אבל זפלין לא היו מסוג הלהקות שדופקות חשבון למישהו ובחלק מהאלבומים שלהם ישנן רצועות שלא מסתדרות היטב עם התימה של שאר האלבום. פופולאריות ושירים שכולם אוהבים לד זפלין השאירו ללהקות כמו הבי-ג'יז. איכות, מוזרות, מקוריות וגאונות - הם לקחו בשביל עצמם. זה לא תמיד הסתדר עבור כולם - בטח לא בתקופה שזה קרה.

אפשר היה לצפות שזפלין יהיו בשלישיה הפותחת שלי. אפשר היה גם לצפות שהדירוג של האלבום הזה יהיה קצת יותר גבוה ברשימת 'טומי' לענייני רוק. זה רק מראה לכם כמה מצויינים האלבומים במיקום הראשון והשני. אבל בל נטעה כאן. במקרה הזה יש לנו לא פחות מ'מוצארט' של עולם הרוק. לד זפלין II הוא אלבום בלוז-רוק מהטובים שיצאו אי-פעם. הוא אנרגטי, חי, מלהיב ומלוטש כמו יהלום.

האלבום הוקלט בתקופה מאוד לחוצה עבור הלהקה שהיתה במסע הופעות כלל אירופאי ואמריקאי - והוא מייצג את מהות הבמה החיה - כפי שהביא לעולם ג'ימי פייג'. האלבום, דרך אגב, הוקלט על-ידי פייג' אך בהשראת טכניקות שהושאלו מטכנאי ההקלטות הנודע אדי קריימר. מפאת מגבלות מיקום הלהקה - מרבית הרצועות באלבום הוקלטו באולפנים שונים והאיכות המדהימה של התקליט היא לא עניין של מה בכך. מדובר בנס טכנולוגי שזכה להמון דיונים ושבחים בזמנו.

אם איכות ההקלטה היא שם דבר בלד זפלין II הרי שמהות האלבום היא אחד מפלאי עולם. כמובן שמדובר בחווית כורסא רציפה ואין באלבום אף רצועה מיותרת. רצועות בלוזיסטיות כמו The Lemon Song משתלבות להן עם בלדות כמו Thank You לצד בלוז קאנטרי כמו Bring it on Home ומתובלות ברוק כאסח עצבני ברצועות כמו .
Whole Lot a Love לכאורה - בלאגן שלם. בפועל - למי שמכיר את האלבום, הרצועות הללו משתלבות אחת אחר השנייה כמו חתיכות פאזל נדירות בשילוב הרמוני נדיר. פשוט גאונות.

רבות דובר בלהקה הזו שכל אחד מחבריה הוא אמן ומאסטרו אמיתי בתחומו. מעבר לכך, כל אחד מחברי הלהקה הזו, נמצא בעשיריה הפותחת של עמיתיו בעולם. פייג' מדורג עד היום כאחד הגיטריסטים הטובים בעולם, פלאנט הוא אחד הווקליסטים המוערכים בהיסטוריה ואת חלקו של 'בונזו' בונהם בלהקה - כולנו מכירים. בלד זפלין II, יותר מהכל, בא לידי ביטוי גם כשרונו הנדיר של ג'ון פול ג'ונס על באס וקלידים. ברצועות כמו What is and what should never be הוא פשוט מנגן על הבאס במקום ללוות עם הבאס. הוא כל כך דומיננטי וכל כך קריטי להרמוניה של התקליט הנדיר הזה, שבניגוד לבאסיסטים אחרים - הוא פשוט אינו בר החלפה. זאת, בכלל מבלי לדבר על יכולתו המופלאה לנגן בקלידים. קטעי 'קרוסלה' אמביאנטים כמו ב-Thank You לא ניתן למצוא בשום מקום אחר (למעט ברצועות של זפלין מאלבומים אחרים כמו No Quarter למשל).

לד זפלין II הוא מעבר לאלבום. הוא יצירה קלאסית. הוא הרמוני, בנוי כהלכה, מתוחכם ומענג וחשיבותו בהתפתחות הרוק בלוז אינה מוטלת בספק. הוא שימש השראה לאין ספור מוזיקאים במהלך ההיסטוריה והוא אמור לתפוס מקום של כבוד בכל אוסף תקליטים. במהלך השנים נאלצתי, מפאת שחיקת החומר מרוב השמעות, לרכוש לפחות חמש מהדורות של התקליט הנדיר הזה. את הויניל השחוק, עטפנו חברי הקרובים ואני, בתכריכים והובלנו לקבורה של כבוד, פיזור בנהרות, הטבעה באוקיאנוס ושריפת עילוי. אין יותר כבוד מכך ליצירת אומנות שכילתה את עצמה!

עטיפת האלבום מבוססת על התצלום הזה ממלח"ע ה-I

תמונה

moranshw
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה

האמת שהפתעת אותי עם הבחירה של הסקורפיונס.
אני לא מכיר את האלבום ואני בהחלט מקווה לשים יד עליו בקרוב.
לגבי זפלין II - אני יודע שרבים מתייחסים אליו כאל אלבום הדגל של זפלין וכנראה שהוא באמת היה הכי משפיע באותה תקופה.
אני מבחינתי יכול לשמוע את כל ה-4 הראשונים בלופ :)

בנתיים אני מחכה ל-"13" החדש של סאבבאת - למען האמת בלי ציפיות

חזור אל “וינטאג' ואנלוגי”