תגובות לכתבה: מה זה RAID?

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
omri
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 44

שליחה

אגב, למה קבצים חייבים להיות "יחסית קטנים"?
...
מכיוון שאז הסיכוי שהם ישתמשו במספר רב של דיסקים הוא גדול וכך ה-throughput יהיה גבוה יותר והresponse time מהיר יותר
בקבצים גדולים מאוד תהיה הרבה יותר תלוי במהירות של דיסק אחד, לכן הביצועים ירדו בצורה ניכרת.
עקרונית (ושוב אני לא מכיר את הפתרון שלהם לעומק) הם יכולים ליצר מקביליות בכתיבה קריאה וקבצים קטנים ינצלו את זה.

לגבי שרידות, זה נכון ששאר הדיסקים יכילו DATA אבל כשמתכוונים לשרידות מתכוונים לומר שכל הDATA נשמר ולפי הגדרה זו יותר מדוייק לטעון כי הם מסוגלים לשמור על כל הDATA רק בנפילה של דיסק 1

הפתרון שלהם יכול להיות סביר בשביל שרידות ונפח אבל לא לביצועים. הם גם צריכים לספק כלים לתחזוקת הRAID (כמו defrag) בשביל לא לסבול מירידת ביצועים
והתחזוקה של זה יכולה להיות כאב ראש לא קטן
הסיבה שאתה רוצה defrag היא שוב הגדלת ביצועים ע"י הגדלת הסיכוי לקריאה,כתיבה סדרתית על פני קריאה.כתיבה אקראית
אז לפני שאתה קונה את הפתרון תבדוק שהם מספקים את כל הכלים לתחזוקה

iakovl
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5403
שם מלא: יאן לנגרמן

שליחה

קודם כל, תודה לכולם על התגובות... זה ה"מאמר" הראשון שלי בHT אבל זה לא האחרון
חבל רק שהוא התפרסם כשהייתי בטיול/עבודה ולא יכולתי להגיב ישר, ועכשיו לשאלות של האנשים

כל נושאי הNAS, WHS, FREENAS יענו במאמר בנושא NAS שאני אפרסם בקרוב מאוד

nils3373@ האם הכתיבה בכל מערכי ה-Raid אורכת יותר זמן מאשר כתיבה לכונן בודד?
שלילי, הזמן כתיבה מתקצר בגלל הכתיבה המקבילה במס' כוננים, יתכן גם שבאמת המהירות תרד אבל זה תלוי בבקר ובשיטת הRAID (חומרה וכו')

nir11@ צריך לומר שיש צורה נוספת של RAID שכלל לא הוזכרה במאמר
מערך רייד יעודי זה לא צורה של שום דבר, מדובר פשוט על שרת קבצים יעודי (בדומה לNAS שמוכר לכולם) שמריץ RAID תקני לחלוטין... הבקר RAID שלי נשלף בעצמו משרת שכזה

urisavor@ הייתי מוסיף גם כמה מילים על הפתרון (הלא שיגרתי, יש לציין) של Windows Home Server:
WHS זה פתרון שגרתי לחלוטין, רק שהוא לא נפוץ בארץ (למה לעזזל לא מוכרים את המערכת הזאת בישראל) אני אגע בנושא בהרחבה בכתבה על NAS בקרוב.

kingikra@ הRAID5 עובד בשיטת פויינטרים או כמו בקרת תצורה?
עד כמה שאני יודע (ולא נכנסתי לנושא הטכני יותר מדי) מדובר על כתיבה מקבילית ברמה של חומרה

kingikra@ איך יכול להיות שעל דיסק בנפח 1 ג'יגה, מתאכסן דאטא של דיסקים בגודל 2
פשוט... כי המחשב לא רואה 2 דיסקים של גיגה כל אחד אלא אחד "וירטואלי" של 2 גיגה... וכותב במקביל על שניהם, יש שכבה בין הביוס למערכת ההפעלה שמדמה את הכונן הזה... כאמור, כתיבה במקביל

rib@ השרשור כאן רק מחזק את התחושה שלי שהמאמר נגמר מהר מידי.
אני לא מושלם, כתבתי את זה בשביל המשתמש ה"רגיל" בנוסף אני אעשה פה בדיוק מה שעשיתי ב2 הפורומים האחרים שבהם זה פורסם... עדכון של המאמר תקופתית בשביל לענות על שאלות שנשאלו על ידי המשתמשים בשביל שלא יצטרכו לחרוש על הפורום בחיפוש על תשובות לשאלות אלו

aladin_7@ נגיד ויש לי מערך בגודל של 3 דיסקים (raid 0/5). האם ניתן להוסיף עוד דיסק למערך מבלי לבנות את הכל מחדש?
על הלוח אם = שלילי, אם מדובר ברייד דרך הביוס של הלוח, אם מדובר ברייד תוכנה אז זה תלוי בתוכנה
רייד חומרה = תלוי בבקר, יש כאלו שכן ויש כאלו שלא

shlomiassaf@ למה שללתם באופן מוחלט RAID 5 בתוכנה?
אמרתי שרייד 5 תוכנה הוא זוועה, אלא אם מדובר בלינוקס... הFREENAS הוא נגזרת דומה שעליה אני ארחיבה במאמר על הNAS

Gico@ נתקלתי בפיתרון בשם UNRAID
אני אתייחס לנושא בכתבה על הNAS מאחר והUNRAID הוא מערכת הפעלה שלמה ולא "רייד" כלשעצמו (מודבר ברייד 4 שעבר מוטציה)

Adix@ שחזור מידע בריד 5
1.במידה והתקלקל לי דיסק, אני ממשיך לעבוד כרגיל?
2.איך אני יכול לשים במקומו דיסק נוסף שישמש ל Parity?
3.האם ניתן על לום אם בין ימנו (P48 במקרה שלי), להתקין דיסק מערכת עצמאי + 4 דיסקים ב RAID 5?
4.האם כדאי או שלא כדאי שדיסק המערכת יהיה עצמאי (לא חלק מה RAID?).
5.האם אין שום דרך כלשהיא להפוך מספר כוננים ל RAID בלי למחוק את המידע?
1. כן
2. אתה מחבר אותו למחשב במקום זה שנהרס והמערכת תעשה הכל לבד ותשחזר את המידע
3. אין שום בעיה
4. החלטה שלך, אצלי הוא עצמאי
5. שלילי

DanyL@ אבל חבל לי שלא התיחסת לרמות RAID 10 ו-01, מה שמאפשר לך גם מהירות גבוהה וגם אמינות גבוהה.
כמו שאמרתי מראש, לא התייחסתי להכל.... רייד 10 ו01 הם שילוב של 1 ו 0 בסידור שונה... הבעיה היא המחיר... מתוך נפח של 4 קשיחים מקבלים רק 2

זה היה מתיש עכשיו... עכשיו לנוח קצת

moco
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 20597

שליחה

מאמר מצויין. כתוב בצורה מאוד ברורה.
עשה לי סדר במושגים.
משה

king777
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 34

שליחה

אם כבר מדברים תוכלו להסביר מה ההבדלים בין RAID 10 לבין RAID 01 ?
כי אני הבנתי שמדובר באותה תצורה כמעט....
מה ההבדלים מבחינת ביצועים ושרידות ?

omri
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 44

שליחה

RAID10 (במקום לקרוא רייד עשר צריך לקרוא רייד אחד ואפס) וRAID0+1 (ולא RAID01) הן שיטות זהות מבחינת התוצאה (ביצועים,שרידות ונפח) והשוני ביניהם נובע מהצורה בה מומש בקר הRAID. לא הגיוני שבאותה ארכיטקטורה שתי השיטות האלה ימצאו יחד.
הסבר:
כמו שכבר הוסבר במאמר ועל ידי בתגובה הראשונה שלי לשרשור הזה RAID1 מספק את השרידות הגבוהה ביותר עם ביצועי הכתיבה הטובים ביותר וביצועי קריאה טובים מאוד (לא הכי טובים) אבל בעלות הגבוהה ביותר, וללא יכולת להגדיל נפח
השרידות שלו מושגת ע"י יצירת מראה של שני הדיסקים, כאשר IO מגיע לבקר הRAID לכתיבה, הבקר משכפל את ה-IO לשני IO זהים ושולח כל אחד מהם לדיסק אחד כך ששני הדיסקים נראים בדיוק אותו הדבר (לכן הם גם צריכים להיות זהים, או שהדיסק הקטן והדיסק האיטי יקבעו את הגודל והביצועים)
נניח שקיימים שני דיסקים בגודל 10 בעלות של 10$ כל אחד, עם נחבר אותם בRAID1 נקבל שטח אחסון בגודל 10 עם שרידות מעולה אבל יעילות האחסון היא של 50% כלומר עבור ה10 שקיבלנו שילמנו 20$ במקום 10$
לא ניתן לחבר בRAID1 יותר משני דיסקים
RAID0 נותן פתרון לנפח – חיבור של מספר דיסקים יחד בRAID מגדיל את הנפח באופן לינארי לכמות הדיסקים, וביצועי הכתיבה קריאה שלו הם הטובים ביותר, אולם אין לRAID0 שרידות
אז מה ניתן לעשות עם רוצים שרידות של RAID1 עם יכולת הגדלת נפח וביצועים? מחברים את שתי השיטות יחד.
נניח שיש לנו 4 דיסקים בגודל 10, כל צמד דיסקים מחובר ביחד ע"י RAID1 כדי ליצר שרידות כך שקיבלנו שני RAID1 בגודל 10 כל אחד ואז מחברים את שני ה RAID1 במערך של RAID0 כדי לקבל נפח של 20
זהו RAID10 – RAID0+1 הוא זהה אלא שכאן קודם מחברים של שני דיסקים בגודל 10 במערך של RAID0 כדי לקבל נפח 20 ואז את שני RAID0 בגודל 20 מחברים יחד בRAID1 כדי להשיג את השרידות
דוגמה RAID10:
תמונה
דוגמה RAID0+1:
תמונה

בוא ננתח את הביצועים של RAID10 כדי להבין את יעילות הביצועים שלו:
כתיבה
שתי פקודות IO מגיעות לבקר RAID0 (הבקר העליון בתמונה הראשונה) הבקר מפנה פקודה אחת לבקר RAID1 ימין ופקודה שניה לבקר שמאל כשהוא לא ממתין לסיום הראשונה. על אחת מהפקודות מגיעה לבקר שלה (ימין ושמאל) ושם הבקר משכפל אותה ושתי בקשות IO יוצאות במקביל לשני הדיסקים בRAID1 לצורך כתיבה
אם נחשב את הביצועים, ונניח שמהירות הבקר שואפת ל0 (או הרבה יותר מהירה ממהירות הדיסקים כך שהיא זניחה) נראה שהזמן לכתוב את שתי פקודות הIO היה כמעט זהה לכתיבת IO אחד לדיסק אחד, כלומר המהירות גבוהה פי 2, ולא שילמנו בביצועים על השרידות
לצורך השוואה אם מדובר בבקר RAID5 והייתה מגיעה רק בקשר IO אחד למערך הRAID )הכולל 4 דיסקים) הבקר היה צריך קודם לקרוא את הבלוק הישן מהרייד (משלושת דיסקי הDATA והדיסק Parity) נניח שזה שווה במהירות לIO לזמן קריאה של IO אחד (כיוון שהכול נעשה במקביל) , לחשב את הparity מחדש עם הDATA החדש (זה שרוצים לכתוב) ואת לכתוב אותו שוב לבלוק המתאים ולדיסק הparity כלומר אם נניח השכל נעשה במקביל וזמן פעילות הבקר אפסית (ממש לא נכון, כמו כן זה היתרון בבקר חומרה, בבקר תוכנה ממש כבר אי אפשר להניח זמן אפסי) הזמן לכתוב היה כמו לכתוב שתי בקשות IO, בדוגמה שנתתי בתגובה הראשונה שלי הזמן לכתוב IO היא 8 מילי-שניות כלומר לכתב שתי בקשות IO בRAID10 לקח 8 מילי-שניות ואילו בRAID5 בקשת IO אחת לקחה 16 מילי-שניות
קריאה
היעילות כאן היא כמו של RAID0 כל בקשת IO מועברת לדיסק אחד וכך ניתן לקרוא במקביל בקשות IO כמספר הדיסקים – אם יש 4 דיסקים והזמן לקרוא IO הוא 8 מילי-שניות , הזמן לקרוא 4 בקשות IO הוא גם 8 מילי-שניות (זה לא ממש מדויק, אבל אני חושב שהרעיון מובן)
בRAID5 ניתן לקרוא את הdata רק מדיסק הdata ולא מדיסק הparity לכן שיש 4 דיסקים בRAID5 ניתן לקרוא מקסימום של 3 בקשות IO במקביל (כלומר יותר איטי)
RAID5 מוסיף עוד בעיה לאיטיות והיא גודל הstripe שהוא קטן יחסית לכן למעשה יהיו הרבה יותר בקשור IO (למידע נוסף אנא קרא את התגובה הראשונה שלי

לסיכום RAID10 וRAID0+1 הינם זהים, הם נותנים ביצועים מעולים, שרידות מעולה אולם המחיר שלהם הוא הגבוה ביותר, כמו כל דבר בחיים שום דבר לא בא בחינם והכל פשרות.
דרך אגב מערכי אחסון (Storage Array) מקצועיים כמו EMC או NetApp פותרים את בעיית האיטיות של RAID5 ע"י שימוש מתוחכם בcache אבל זה כבר ממש מחוץ לתחום המאמר הזה.

iakovl
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה

omri תודה על ההסבר בנושא 10 ו 01, אבל שניהם לא הכי שמישים למשתמש הבייתי.... נפח של N-2 יקר מדי יחסית לביצועים
השיטה היותר נוחה במקרה שבאמת צריך ביצועים זה לבצע רייד 0 ולבצע גיבוי שוטף לקשיח שלישי...

paradoxpixel
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 92
שם מלא: paradoxpixel

שליחה

יש גם את FlexRaid שהוא ברעיון כמו UNRAID, במימוש קצת פחות , עובד על חלונות ולינוקס והוא גם חינמי.
אני משתמש בו בשרת ה WHS שלי , ה Drivepool שלו מאפשר לי להשתמש בכמה דיסקים שאני רוצה ובאלו גדלים ועם FlexRaid יש לי יתירות.

iakovl
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה

נראה כמו צורה מוזרה של ZFS לפי התיאור... בכל מקרה, כמו שאמרתי מראש... יש עוד סוגי רייד שלא דיברתי עליהם

kingikra
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 8141

שליחה

המון תודה על ההסברים. אני מבין שזה עובד בשיטת קבצי ה PAR שנוצרים כשמורידים תכנים מה NEWSGROUPS.
בהחלט השכלתי.

aladin_7
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 106

שליחה

תודה על התשובות

kuzulio
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 25

שליחה

לדעתי יותר מדי על קצה המזלג.
בכל מקרה תודה.

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג

שליחה

השירשור לא פחות מוצלח מהמאמר ויופי !
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

DanyL
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 2

שליחה

iakovl כתב:omri תודה על ההסבר בנושא 10 ו 01, אבל שניהם לא הכי שמישים למשתמש הבייתי.... נפח של N-2 יקר מדי יחסית לביצועים
השיטה היותר נוחה במקרה שבאמת צריך ביצועים זה לבצע רייד 0 ולבצע גיבוי שוטף לקשיח שלישי...
...
צודק.
אני כבעל מערך RAID 0 עושה זאת פעם בחודש, ע"י יצירת איימג' של הכוננים החשובים לי.
ככה שבמידה ומשהו משתבש, אני פשוט משחזר את האיימג'ים (של מערכת ההפעלה, התוכן וכד') וממשיך לעבוד.

אני פותח סיפריית וידאו ענקית עם תכני HD על הקשיח שעליו אני עכשיו מגבה, ומחליף אותו באחד בקיבולת של 1TB, חיצוני ועם תמיכה ב-USB3 או ב-ESATA - ככה האיימג'ים יישמרו בצורה הבטוחה ביותר (מכיוון שהוא לא יהיה מחובר כל הזמן) ואני אוכל עדיין להינות מהמהירות של כתיבת והעברת האיימג'ים לקשיח הגיבויים.

אגב, אני ממליץ לגבות בצורה הזאת לא רק לבעלי מערך raid "מסוכן" וכד', אלא גם לאנשים בלי שום מערכים - זה מבטיח לכם שגם אם תהיה קפיצת מתח וכל המחשב יישרף - המידע שלכם יהיה שמור היטב וצריך יהיה רק לחלץ את האיימג'ים ולהמשיך לעבוד כרגיל.

יעקב, אני מצפה למאמר הבא שלך וכפי שאני מכיר אותך, אני בטוח שיהיה לך עוד על הרבה נושאים מה לכתוב (במיוחד בתחום המחשבים).

iakovl
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה

ברוך השם יש לי הרבה, הנושא של הNAS תקוע ב"כתיבה" מה
תמונה
HOLY SH*T.... הזמן טס מהר, היה לי פרץ כתיבה בזמנו ומאז... עצלנות בתוספת עבודה מחוץ לבית = סיוט כתיבה מתמשך, ננסה לסיים אותו בקרוב

Itay_Pollak
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 19136
שם מלא: איתי פולק

שליחה

מעולה! מאמר בהחלט מלמד - ומגיע בתקופה שלדעתי רובנו מתחילים לחשוב בכיוון NAS או משהו דומה. אם בגלל ריבוי המידע שאנו שומרים - סרטים/מוזיקה וממול מסמכים חשובים - תמונות משפחתיות וכד'.

OferL
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 3906

שליחה

מאמר מצויין!
החכמתי
Enjoy the Silence

staticx
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6697

שליחה

היי

טוב אני רוצה לציין שמאז המאמר נשאתי את עיניי לעבר עניין ה RAID
אז
השגתי עוד דיסק של 250 (במקרה יצא גם זהה לשלי) ורציתי לשכפל את דיסק המסמכים שלי כ RAID1
נכנסתי ל BIOS הגדרתי דיסקים כ RAID ואז בהפעלת המחשב הפעלתי את אשף ה RAID והגדרתי אותם טוב.

אהמהמה... שה WIN7 סירב לעלות בכל תוקף! לא משנה מה שניסיתי לעשות ,הוא נתן BSOD בטעינה.... אז לצערי (אולי)
הייתי צריך להחזיר את הדיסקים להגדרה רגילה, מה שביטל את פונקציית ה RAID בביוס, ושעלה המחשב, הגדרתי ב WIN7 אותם כ DYNAMIC DISK ו MIRROR. ונראה שזה עובד טוב.

השאלה שלי היא, מה קורה במידה ואני מפרמט את המחשב, האם ההתקנה החדשה תדע שמדובר במערך MIRROR או ששוב אצטרך למחוק אותם?

תודה

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4894

שליחה

בקשר לרעיון ה- UNRAID וה- FlexRaid,
חא מבין למה באמת צריך אותם...
אם ללקוח ביתי יש מספר כוננים בבית שרוצה לעשות בהם שימוש RAID,
ונגיד שיש להם גדלים שונים - אפשר לבצע פתרונות מעט יותר יצירתיים.
לדוגמא:
6 HDD:
1 של 1T
2 של 500G
1 של 2T
1 של 750G
1 של 1.5T

אפשר ליצור מערך שאומנם לא אידיאלי ואבל...:
1T+2*500G=2T ב- RAID0
1.5T+750G=2.25T של RAID0
ונשאר ה- 2T

ואת שלושת אלה, שהם כוננים לכל דבר, לחבר יחד למערך של RAID5, המורכב מ- 2T,2T ו- 2.25T.
ככה תחסכו יחסית במקום ותקבלו יתירות סבירה עם ביצועים מקסימליים.

iakovl
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה

staticx כתב: השאלה שלי היא, מה קורה במידה ואני מפרמט את המחשב, האם ההתקנה החדשה תדע שמדובר במערך MIRROR או ששוב אצטרך למחוק אותם?
...
ההתקנה החדשה תדע שמדובר במערך RAID ותעבוד איתו בלי בעיה
ufffnick כתב:בקשר לרעיון ה- UNRAID וה- FlexRaid,
חא מבין למה באמת צריך אותם...
...
RAID 0 הוא לא באמת רייד... לפחות לא לפי ההגדרה התקינה של המושג,

הUNRAID פותר לך בעיה שיש בRAID שגורמת לכך שברגע שיותר מכונן אחד מת המידע נשאר בגלל שהוא כתוב בכל דיסק נתון ולא מחולק על גבי כולם

הFLEX הוא חיקוי של הZFS שנועד לעבוד על יותר מערכות הפעלה
מוזמן לקרוא פה http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS
העיקרון של הFLEX עד כמה שאני מבין
* ביצוע RAID לחלק יחסי של הכונן ולא לכל הכונן = איבוד נפח קטן יותר
* אפשרות הוספת קשיחים ללא מחיקת המידע עליהם
* תמיכה בS.M.A.R.T., אחד הדברים שרייד רגיל ללא בקר מיוחד לא יכול לעשות
* אפשרות לניתוק קשיחים לפי הצורך לחסכון בחשמל

העניין הוא שתאוריה הכל נחמד ויפה, בפועל זה סיפור אחר לגמרי
ufffnick כתב: אפשר ליצור מערך שאומנם לא אידיאלי ואבל...:
1T+2*500G=2T ב- RAID0
1.5T+750G=2.25T של RAID0
...
זה בכל מקרה לא אפשרי... רייד 0 של 2 כונני 500 + 1000 יתן לך נפח של 1500

ufffnick
סמל אישי של משתמש
גורו
גורו
תגובות: 4894

שליחה

iakovl כתב: זה בכל מקרה לא אפשרי... רייד 0 של 2 כונני 500 + 1000 יתן לך נפח של 1500
...

אם כך הפתרון הפשוט הוא של 500+500 RAID0 שנותנים 1T לחבר לכונן 1T אחר ב- RAID0 (פעם שנייה) יתן 2T.

RAID0 לא נותן יתירות (את זה הבנו מזמן) אבל ה- RAID5 שמחבר את שלושת המערכים (2 של RAID0 וכונן 2T),
נותנים את היתירות הדרושה.

כך שממה שתארתי קודם מקבלים מערך של 4T עם יתירות סבירה.

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”