שוקל לשדרג את המיני שרת - אשמח לשמוע את דעתכם

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
TheCoolest
אחראי תחום מסכים
אחראי תחום מסכים
תגובות: 20172
שם מלא: ארתור ליברמן
נתן תודות: 277 פעמים
קיבל תודות: 2606 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #21 

אם אתה מתחיל מ-0, אז לדעתי עדיף מראש לקנות מארז עם מקום לדיסקים.
יש מארזים יעודיים לתצורות NAS עם מקום ל-4 או 8 דיסקים. והם יחסית קומפקטיים.
לא חושב שתראה הבדל גדול מבחינת ביצועים בין דיסקים SAS ל-SATA. מבחינת מהירות sequential שניהם יהיו מוגבלים למשהו כמו 250MB/S גג.
מה שכן, לפעמים דיסקים כאלה יכולים להיות יותר זולים, כי אי אפשר להשתמש בהם במחשבים רגילים, לפחות ללא כרטיס HBA מתאים.
בזמנו הסתכלתי על SAS ובסוף קניתי דיסקים SATA כי פשוט לא היה הבדל משמעותי במחיר ביניהם ומצאתי דיסקים פחות ישנים.
הבעיה היום היא מחירים הזויים עבור כל מה שקשור לאחסון וזכרון RAM בשוק בגלל שיגעון ה-AI.

מכונת NAS לא באמת דורשת המון כוח עיבוד, אלא אם כן אתה מתכנן להריץ עליה דברים באמת כבדים.
לדעתי עבור מה שכיום אתה מריץ לא דורש מכונה מאד חזקה. הכוונה היא שלא חייבים מפלצת עם המון ליבות, מספיק 4-8 ליבות מהירות ומספיק זכרון RAM.
חשוב לציין ש-ZFS זאת מערכת קבצים מעולה, למרות שיש לי כל מני מגבלות במחינת הרחבת מערכי אחסון קיימים. יש לה גם דרישה למספיק RAM כדי לבצע קאשינג לביצועים מיטביים. פעם אחרונה שבדקתי ההמלצה היתה בערך 1 גיגה ראם לכל 1 טרה אחסון ברוטו.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות
תגובות: 1446
שם מלא: DanielG
נתן תודות: 217 פעמים
קיבל תודות: 278 פעמים

שליחה #22 

ChaoscripT כתב: יש לי שאלה אחרת,
אם הייתי מתחיל מ0, מה היה עדיף לעשות?
מה עם לדוגמא SFF PC עם מעבד חזק גם אפילו יותר ממה שיש לי היום וקופסת DAS אבל עם SAS HDD?
כיום ב Mini PC שלי אין לי אפשרות להתקין HBA או כרטיס מסך (לצורך transcoding עתידי) או כרטיס רשת חזק יותר.
ב SFF עוד יש אפשרות ל כרטיסי low profile (לא יודע עד כמה נפוצים אבל עדיין).
...
זו בעצם שאלה פתוחה עם הרבה קומבינציות כאשר רק התקציב המוגבל מגדיר בעצם את הפשרה. בנוסף מסתבר שהתקופה האחרונה היא לא טובה לרכישת חומרה חדשה. המשבר התחיל מ-RAM, אבל גרר עליות מחירים רוחביות בכל התעשיה, המחירים של DDR5 הם הזויים לחלוטין. אז במקום להמליץ על תצורה ספציפית - מספר אבחנות שיעזרו לך להחליט:

* לא ללכת על מערכת סגורה, כלומר תוכנת NAS שמגיעה מהיצרן ולא ניתן להחליף אותה במשהו אחר
* שיתוף קבצים כשלעצמו לא דורש הרבה משאבי חישוב, אבל אם רוצים להריץ דברים נוספים אז רצוי מעבד יותר חזק, ובעיקר זיכרון. מדובר בעיקר על מכונות ורטואליות, ו- Transcoding על ידי Media server
* SFF PC - ללא מארז דיסקים יעודי בדרך כלל מוגבלים ביכולות ההרחבה, בין אם מדובר בכרטיסי הרחבה - רשת או GPU, ובין אם בפורטים. למעשה מה שיש לך כרגע זה SFF די מודרני
* מבחינת דיסקים, מודלים של SAS הם בדרך כלל דיסקים של 10,000RPM, אכן מהירים יותר מדיסקים של 5400RPM, אבל זה בשוליים, והנפחים גם קטנים יותר מדיסקים של SATA שיותר איטיים. בסוף הביצועים נקבעים גם על ידי תצורת ה-RAID, גודל ה- Cache, והתקני Cache, ודיסקים של SAS פולטים יותר חום ורועשים יותר, והעלות גבוהה יותר בהשוואה ל-SATA. להערכתי - לא כדאי.

נבחן את שני הקצוות:
דגם Minisforum N5 Pro - להערכתי - הטוב ביותר בשוק. מעבד חזק של AMD, סלוטים של NVME, וחמישה דיסקים 3.5. בנוסף יש סלוט של PCIE x16 (המאפשר x8) GPU קומפקטיים וכרטיסי רשת מהירים יתאימו לסלוט הזה. הדגם הזה מאפשר בעצם לעשות הכל - גם איחסון, גם ורטואליזציה ללא פשרות. לדוגמא - חיברתי לו כרטיס רשת NVIDIA - MCX4121 התומך ב- 25Gbps, ומאפשר קריאה וכתיבה ל-NVME בקצב המקסימלי הנתמך ברשת. אבל המחיר ... עלה משמעותית אפילו ל- Barebone והזכרונות הם DDR5

או שאפשר לחסוך די הרבה ולבנות לבד. ישנו באליאקספרס יצרן מוכר של מארזי NAS (בין השאר) בשם Jonsbo. לזה צריך ספק תואם, ולוח ITX עם המעבד והזכרונות. ניתן למצוא באליאקספרס לוחות מבוססי C246 המתאימים למעבדי XEON מקבילים לדור 9, עם DDR4 במחירים סבירים, והביצועים יהיו טובים. לחילופין יש לוחות ITX מבוססי B760 ועם מעבדים כמו 14400 i5 הביצועים גם יהיו טובים מאד - עם DDR4.

מסתמן שהכיוון הוא להחליט על תקציב מקסימלי, ומזה לגזור תצורה. שאלה נוספת היא האם אתה מחפש מחשב שיחליף את התצורה הקיימת, או ישלים אותה. התשובה למעשה משפיעה באופן משמעותי על התצורה שתיבחר. לדוגמא - אם מדובר במערכת משלימה אז תצורת החומרה תהיה מוכוונת NAS ולא יותר, ומכיוון שכך - יכולה להיות יותר בסיסית.
רשימת הציוד: MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS |CRS317-1G-16S-RM | CRS504-4XQ-IN

ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 919
שם מלא: חביב
נתן תודות: 102 פעמים
קיבל תודות: 21 פעמים

שליחה #23 

TheCoolest כתב: אם אתה מתחיל מ-0, אז לדעתי עדיף מראש לקנות מארז עם מקום לדיסקים.
יש מארזים יעודיים לתצורות NAS עם מקום ל-4 או 8 דיסקים. והם יחסית קומפקטיים.
לא חושב שתראה הבדל גדול מבחינת ביצועים בין דיסקים SAS ל-SATA. מבחינת מהירות sequential שניהם יהיו מוגבלים למשהו כמו 250MB/S גג.
מה שכן, לפעמים דיסקים כאלה יכולים להיות יותר זולים, כי אי אפשר להשתמש בהם במחשבים רגילים, לפחות ללא כרטיס HBA מתאים.
בזמנו הסתכלתי על SAS ובסוף קניתי דיסקים SATA כי פשוט לא היה הבדל משמעותי במחיר ביניהם ומצאתי דיסקים פחות ישנים.
הבעיה היום היא מחירים הזויים עבור כל מה שקשור לאחסון וזכרון RAM בשוק בגלל שיגעון ה-AI.
מכונת NAS לא באמת דורשת המון כוח עיבוד, אלא אם כן אתה מתכנן להריץ עליה דברים באמת כבדים.
לדעתי עבור מה שכיום אתה מריץ לא דורש מכונה מאד חזקה. הכוונה היא שלא חייבים מפלצת עם המון ליבות, מספיק 4-8 ליבות מהירות ומספיק זכרון RAM.
חשוב לציין ש-ZFS זאת מערכת קבצים מעולה, למרות שיש לי כל מני מגבלות במחינת הרחבת מערכי אחסון קיימים. יש לה גם דרישה למספיק RAM כדי לבצע קאשינג לביצועים מיטביים. פעם אחרונה שבדקתי ההמלצה היתה בערך 1 גיגה ראם לכל 1 טרה אחסון ברוטו.
...

תודה רבה על התגובה,
לא יודע אם אקנה NAS של החברות הגדולות (סיינלוגי, qnap וכו׳), גם המעבדים שלהם סופר חלשים ואני מניח שמתאימים ל NAS עצמו וגם יש הגבלה של המערכת למערכת הסגורה שלהם.
מה שאני מריץ היום זה רק ההתחלה, אני מניח ובטוח שזה ילך ויגדל, אין לי עוד מושג מה :)
אם כבר הייתי הולך על NAS של minisforum או ugreen שגם מגיעים עם מעבדים ״מודרניים״ וגם אפשרות התקנה של מערכת אחרת.

DanielGR כתב: זו בעצם שאלה פתוחה עם הרבה קומבינציות כאשר רק התקציב המוגבל מגדיר בעצם את הפשרה. בנוסף מסתבר שהתקופה האחרונה היא לא טובה לרכישת חומרה חדשה. המשבר התחיל מ-RAM, אבל גרר עליות מחירים רוחביות בכל התעשיה, המחירים של DDR5 הם הזויים לחלוטין. אז במקום להמליץ על תצורה ספציפית - מספר אבחנות שיעזרו לך להחליט:
* לא ללכת על מערכת סגורה, כלומר תוכנת NAS שמגיעה מהיצרן ולא ניתן להחליף אותה במשהו אחר
* שיתוף קבצים כשלעצמו לא דורש הרבה משאבי חישוב, אבל אם רוצים להריץ דברים נוספים אז רצוי מעבד יותר חזק, ובעיקר זיכרון. מדובר בעיקר על מכונות ורטואליות, ו- Transcoding על ידי Media server
* SFF PC - ללא מארז דיסקים יעודי בדרך כלל מוגבלים ביכולות ההרחבה, בין אם מדובר בכרטיסי הרחבה - רשת או GPU, ובין אם בפורטים. למעשה מה שיש לך כרגע זה SFF די מודרני
* מבחינת דיסקים, מודלים של SAS הם בדרך כלל דיסקים של 10,000RPM, אכן מהירים יותר מדיסקים של 5400RPM, אבל זה בשוליים, והנפחים גם קטנים יותר מדיסקים של SATA שיותר איטיים. בסוף הביצועים נקבעים גם על ידי תצורת ה-RAID, גודל ה- Cache, והתקני Cache, ודיסקים של SAS פולטים יותר חום ורועשים יותר, והעלות גבוהה יותר בהשוואה ל-SATA. להערכתי - לא כדאי.
נבחן את שני הקצוות:
דגם Minisforum N5 Pro - להערכתי - הטוב ביותר בשוק. מעבד חזק של AMD, סלוטים של NVME, וחמישה דיסקים 3.5. בנוסף יש סלוט של PCIE x16 (המאפשר x8) GPU קומפקטיים וכרטיסי רשת מהירים יתאימו לסלוט הזה. הדגם הזה מאפשר בעצם לעשות הכל - גם איחסון, גם ורטואליזציה ללא פשרות. לדוגמא - חיברתי לו כרטיס רשת NVIDIA - MCX4121 התומך ב- 25Gbps, ומאפשר קריאה וכתיבה ל-NVME בקצב המקסימלי הנתמך ברשת. אבל המחיר ... עלה משמעותית אפילו ל- Barebone והזכרונות הם DDR5
או שאפשר לחסוך די הרבה ולבנות לבד. ישנו באליאקספרס יצרן מוכר של מארזי NAS (בין השאר) בשם Jonsbo. לזה צריך ספק תואם, ולוח ITX עם המעבד והזכרונות. ניתן למצוא באליאקספרס לוחות מבוססי C246 המתאימים למעבדי XEON מקבילים לדור 9, עם DDR4 במחירים סבירים, והביצועים יהיו טובים. לחילופין יש לוחות ITX מבוססי B760 ועם מעבדים כמו 14400 i5 הביצועים גם יהיו טובים מאד - עם DDR4.
מסתמן שהכיוון הוא להחליט על תקציב מקסימלי, ומזה לגזור תצורה. שאלה נוספת היא האם אתה מחפש מחשב שיחליף את התצורה הקיימת, או ישלים אותה. התשובה למעשה משפיעה באופן משמעותי על התצורה שתיבחר. לדוגמא - אם מדובר במערכת משלימה אז תצורת החומרה תהיה מוכוונת NAS ולא יותר, ומכיוון שכך - יכולה להיות יותר בסיסית.
...

על שאלתי אם אתחיל מ0 אז כמובן להחליף את התצורה הקיימת שב mini pc אין לי אפשרות אפילו ל HDD אחד.
אז אם אני משאיר את ה mini pc זה בוודאות להביא קופסאת DAS.
כמובן שהייתי מעדיף הכל בקופסא אחד ולא ב2 קופסאות או קופסאות נפרדות.
המיני מחשב שלי היום נחשב Tiny PC 1L form factor.

מבחינת הרכבה של מחשב, לא רוצה להכנס לזה, מעדיף לקנות משהו מוכן. (״מוצר מדף״)

ב SFF שמצאתי מדגם Dell Optiplex 7020 יש אפשרות להכניס רק NVME 1 ורק HDD 1 אבל אז גם פה יהיה DAS חיצוני.
פשוט ל SFF אפשר לחבר כרטיסי low profile לתוספות לעתיד.
1 Half-height Gen3 PCIe x16 slot
1 Half-height Gen3 PCIe x1 slot
מבחינת PCI-E זה מה שאפשר להוסיף ל SFF לעומת אצלי ב Tiny שבקושי ניתן להוסיף משהו.

מבחינת התקציב,
האמת שאין לי משהו מוגדר בראש אבל לא רוצה להוציא יותר מידי כי גם יש את ההוצאה של הדיסקים.
מבחינת מחירים,
- ה Dell Optiplex 7020 SFF עולה 1400 ש״ח מגיע עם i5 14500, ראם 16 גיגה ודיסק 512 גיגה. (יד2)
- יש ל Ugreen את ה NAS שלהם אבל המעבדים שלהם יחסית חלשים.
- ה Minisform N5 Pro אכן הוא הטוב בחבורה אבל יקר (לדעתי).
- יש גם את הדגם Minisforum N5 Air שראיתי שתומך ב5 דיסקים HDD ו3 דיסקי NVME, עם מעבד AMD Ryzen 7 255(8C/16T) שעולה 690 דולר שהם 2100 ש״ח. - המערכת מגיעה רק עם 64SSD NVME וצריך לקנות זכרונות. אבל יש אפשרות ל PCIe x16 Slot נוסף, חיבור 10 גיגה וגם 5 גיגה.

עשיתי השוואה בין המעבדים של Ugreen NAS, המעבד של ה N5 AIR והמעבד הקיים שלי של ה Tiny, ההבדל בין ה רייזן לבין הנוכחי שלי לא כזה גדול.
https://www.cpubenchmark.net/compare/in ... emove=5835

TheCoolest
אחראי תחום מסכים
אחראי תחום מסכים
תגובות: 20172
שם מלא: ארתור ליברמן
נתן תודות: 277 פעמים
קיבל תודות: 2606 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #24 

@ChaoscripT

לא התכוונתי שתקנה NAS מוכן. אמרתי שיש מארזים ייעודיים עבור NAS, הם קומפקטיים ויש להם מקום להרבה כוננים וגם אפשרות לשליפה מהירה. הם בנויים ל-NAS קאסטום שאתה מרכיב לבד מחלקים, כמו כל מחשב רגיל.

לגבי כונני SAS שהם 10K RPM. אני לא חושב שהם ממש נפוצים, הם יהיו הרבה יותר יקרים, רועשים ויצרכו הרבה יותר חשמל. מבלי לספק ביצועים שמתקרבים בכלל למה ש-SSD פשוט יחסית מסוגל לספק.
גם לא דיברתי על כונני 5400RPM (למרות שלא פירטתי יותר מדי בפוסט הקודם שלי).
קניתי כונני אנטרפרייז מחודשים, שהם 7,200RPM נותנים יחס טוב בין ביצועים, מחיר, צריכת הספק ורעש.
אני חושב שאם אתה רוצה ביצועים גבוהים ממערך דיסקים, אז פשוט אפשר לשלב אותו עם שכבת קאש מבוססת SSD.

DanielGR
סמל אישי של משתמש
גורו רשתות
גורו רשתות
תגובות: 1446
שם מלא: DanielG
נתן תודות: 217 פעמים
קיבל תודות: 278 פעמים

שליחה #25 

@ChaoscripT

יש משהו שלא ברור לי:

נניח שאתה רוכש את ה- DELL Optiplex 7020, אין בו מקום מעבר לדיסק יחיד של 3.5", למעשה אתה נותר באותו מצב בדיוק כמו היום מבחינת הפער שאתה רוצה לסגור (=מערך איחסון ותצטרך מארז חיצוני לדיסקים) מינוס העלות רכישה שלו. לכן - מדוע זו אופציה?

עריכה: DDR5 SODIMM 16GB בארץ זה בסביבות 1,000 שקל פלוס מינוס. לא מעט.
רשימת הציוד: MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS |CRS317-1G-16S-RM | CRS504-4XQ-IN

ChaoscripT פותח השרשור
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 919
שם מלא: חביב
נתן תודות: 102 פעמים
קיבל תודות: 21 פעמים

שליחה #26 

TheCoolest כתב: @ChaoscripT
לא התכוונתי שתקנה NAS מוכן. אמרתי שיש מארזים ייעודיים עבור NAS, הם קומפקטיים ויש להם מקום להרבה כוננים וגם אפשרות לשליפה מהירה. הם בנויים ל-NAS קאסטום שאתה מרכיב לבד מחלקים, כמו כל מחשב רגיל.

אני חושב שאם אתה רוצה ביצועים גבוהים ממערך דיסקים, אז פשוט אפשר לשלב אותו עם שכבת קאש מבוססת SSD.
...
הא הבנתי, במקרה הספציפי הזה אני פחות בעניין של בנייה של מחשב/NAS, מעדיף לקנות משהו מוכן.

לגבי ה ssd בוודאי שיהיה ויהיה קאש.
DanielGR כתב: @ChaoscripT
יש משהו שלא ברור לי:
נניח שאתה רוכש את ה- DELL Optiplex 7020, אין בו מקום מעבר לדיסק יחיד של 3.5", למעשה אתה נותר באותו מצב בדיוק כמו היום מבחינת הפער שאתה רוצה לסגור (=מערך איחסון ותצטרך מארז חיצוני לדיסקים) מינוס העלות רכישה שלו. לכן - מדוע זו אופציה?
עריכה: DDR5 SODIMM 16GB בארץ זה בסביבות 1,000 שקל פלוס מינוס. לא מעט.
...

נכון עם ה7020 זה אותה סיטואציה כמו עכשיו אבל פשוט ב7020 יש את האופציה להכניס PCI-E גם אם זה ״חצי״ גובה/גודל.
המטרה עם ה 7020 הייתה אולי לעשות קופסת DAS עם דיסקים SAS, אבל אם זה לא רלוונטי אז ה7020 יורד מהפרק כי זה באמת לא יתן לי כלום.

לגבי הראם, ראיתי יד2 במחירים של 400-500 ש״ח אז זה סבבה, סביר.

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”