צפיד, תודה רבה על הפירגון.
אני אשמח לכתוב משהו מסודר יותר על הנושא.
אני גם מעוניין לחדד מספר נקודות:
צפיד,
בקשר ל-manual של מרידיאן, עושה רושם שהכותרת בעמוד 13 מטעה. אבל בטקסט שמסביר הם רושמים bi-wire... ייתכן וזו שגיאת אנוש.
בחירת תדר החיתך.
בפילטר אנלוגי פאסיבי, שינוי תדר החיתוך בד"כ דורש החלפה של כל הקרוס-אובר, וגם אם זה מסתכם בקבל או סליל. זה לא זול ולא פשוט.
בפילטר אנלוגי אקטיבי הסיפור שונה לחלוטין, זה הרבה יותר פשוט וממש זול.
בפילטר דיגיטלי זה ממש פשוט ולא עולה כלל כסף. למעשה, אפשר להתאים תדרי חיתוך שונים עבור כל סגנון מוזיקה, אפשר להתנסות ולבדוק את ההבדלים. זה לוקח מעט מאוד זמן לתכנת תדר חיתוך אחר (בד"כ).
מנסיון שלי -בחירת תדרי חיתוך מעט שונים לא גורמת להבדל שמיים וארץ. לכל אלמט יש תחום עבודה (אפשר למדוד) וכל עוד תחומי העבודה חופפים אפשר לשחק עם תדר החיתוך בחופשיות. האילוצים הבעיתיים נובעים בד"כ מבעיות של תכנון פילטרים פאסיביים, בחירת רכיבים כאלו ואחרים וכו'. כשיש מערכת עובדת, מומלץ ורצוי לבחון תדרים שונים ואת אופן השפעתם על התוצאה הסופית.
ואם כבר אנו מדברים על כתיבה של מאמר מקיף, הייתי רוצה לפרט מעט על אחד מהיתרונות הגדולים ביותר של bi-amp (לדעתי): שיפור עבור בעיות הנגרמות מ- clipping.
(זה בטוח יהיה סעיף חשוב בכל הסיפור)
נניח שיש לנו גל סינוס בתדר 1000Hz וגל נוסף בתדר 100Hz, (תמונה 3).
נניח שאנו מנגנים את שני התדרים הללו במערכת שלנו. (הגל המחובר)
נניח שיש לנו מגבר של (רק) 100 וואט. כמו כן, נניח שכאשר האמפילטודה של האות הנכנס = 1v, נזדקק לכל 100 הוואטים.
כשננגן את שני התדרים (2v) תתרחש תופעת לוואי של מגברים(*)(**), יהיה לנו clipping כי המגבר נכנס לרוויה. (תמונה 1 + 2).
(*) במקרה של מגבר טרנזיסטורי, ה-clipping יהיה ישר כמו בתמונה.
(**) במידה וזה מגבר מנורות, יהיה clipping עגול (אבל זה נושא לת'רד אחר).
איך מתקנים את הבעיה הזו?
פתרון א':
מגבר חזק יותר.
בגלל שהיחס בין אמפליטודה הנכנסת לוואט היוצא הוא יחס בריבוע, נזדקק למגבר פי 4 יותר חזק, בכדי לנגן אות שהאפליטודה שלו חזקה פי 2.
(2 בריבוע = 4)
אם המגבר המקורי שלנו 100 וואט, נזדקק למגבר 400 וואט כדי לנגן את שני התדרים ללא clipping.
פתרון ב':
bi-amp
אם יש לנו מערכת עם bi-amp, יספיקו לנו שני מגברי 100 וואט בכדי לנגן את התדרים הללו ללא clipping. (בהנחה והחיתוך האקטיבי בין 100 ל-1000 הרץ).
בגלל שהמפצל האקטיבי שלנו יושב לפני ההגברה, כל מגבר יקבל רק סינוס אחד באמפליטדה שלא גורמת לclipping ובכך הבעיה תיפתר.
הערה: למה bi-wire לא טוב לנו במקרה הזה?
כי כל מגבר יקבל את מלוא הספקטרום ושני המגברים יכנסו לרוויה.
דיון:
כמו שניתן לראות, הטענה כי bi-amp עולה כפול מהגברה רגילה פשוט אינה נכונה. בכדי להינות מעוצמת שמע של מגבר 400 וואט מספיקים שני מגברי 100-200 וואט. לא בהכרח שהם גם יעלו יותר.
יש תמורה לכסף, זה לא "קנייה מיותרת" של עוד מגבר.
אם נתבונן בתדרים שנוצרו, נראה שיש לנו שני פיקים ב-200Hz ו-2000Hz. כמו כן יש לנו עוד לא מעט פיקים בתדרים אחרים (1800,2200,3800,4200, ועוד). בקיצור המון דיסטורשן ואות חדש שבכלל לא דומה למקור.
אני חושב שמיותר להסביר בפירוש למה זה לא תורם לחוויה המוזיקלית.
זו דוגמא קיצונית אבל היא ממחישה את אחד היתרונות הגדולים ביותר (לדעתי) של פילטרים אקטיביים.
שוב, תודה רבה לאליוט (
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm).