eladgrs כתב:כמובן שתרמתי וממליץ לתרום בחום רב.
אני חייב להתייחס לנושא של "גניבת תכנים" כפי שנכתבה לא מעט פה בפורום.
אז אנסה להתייחס בקצרה :
1. שלושת האנשים היקרים שנתבעו על ידי זי"רה לא העלו שום תוכן לא חוקי לאינטרנט ולכן חוקית לא היה יתכן שיורשעו.
הסיבה שהם בחרו להמנע ממשפט היה אך ורק על מנת להמנע מבריונות משפטית.
2. מבחינה חוקית אין שום תקדים משפטי בישראל כי שימוש בקודי הינו עבירה על החוק מכיוון שמדובר על Streaming ולא על הורדה של ממש כפי שמנוסח בחוק. יותר מכך גם אם נתייחס להיבט המוסרי הרי שבמקום שבו החוק מתיר לעשוק הרי שהצידוק למוסר אינו מתקיים. דוגמא טובה לנושא הינו המשפט "הגונב מגנב פטור". אני רוצה להדגיש מהו עושק - כאשר נעשה תמחור שאיננו מקובל במדינות השונות לגבי אותו המוצר בדיוק, כאשר נעשים הסכמים כובלים המונעים תחרות הרי שמדובר בעושק ובדרך לא לגיטימית לגבות כספים על חשבון הציבור.
אני בכל מקרה כן רואה צורך לשלם ליוצרים את גמולם, אני לדוגמא משלם באמצעות ה Amzon Prime ה Netflix וה Spotify. על התכנים שאני צורך וכך אני חושב שראוי שיעשה.
...
·
1. אין קשר לשאלה האם העלו או לא העלו תכנים. החוק בישראל מאוד ברור בנושא הזה. אני אתן דוגמא מעולם אחר: נניח שאני שוכר בכסף חנות בקניון עזריאלי בתל אביב. אני משלם ארנונה ושכ"ד כחוק. בחנות שלי אני מתקין מדפים ואני מאפשר לכל אדם מן הישוב לבוא, להציג על המדפים הנ"ל את מרכולתו (חדשה או משומשת) ולמכור אותה. מעין "שוק יד שנייה" בעולם הפיזי. מה קורה כאשר מגיע אדם ומניח טלוויזיה גנובה על המדף? האם אני אחראי לכך? החוק בישראל מאוד ברור: כל עוד לא ידעתי שהטלוויזיה גנובה - אין עלי אחריות. אולם, ברגע שאני יודע שנעשה שימוש במדפים ובנדלן שאני שוכר (באופן חוקי לגמרי) לטובת מסחר ברכוש גנוב (או לעבירה אחרת לצורך העניין) - יש עלי אחריות ואני חייב להורות לאותו אדם להסיר את הטלוויזיה מהמדף אשר בחנות שלי.
זה המקרה כאן. התוספים/ בילדים / עבודה שנעשתה כאן שימשה לצפייה לא חוקית בתכנים. אני מבין שלפעמים קשה להבין את זה שיש בעלות על תוכן, אבל יש קניין רוחני.
2. הטיעון הכאילו מוסרי ש"עושקים אותנו אז מותר לנו לגנוב" אינו נכון. "הגונב מגנב פטור" אינו אומר שהגונב מגנב פטור מעונש. הוא פטור מתשלום כפל קנס. בנוסף - אף אחד לא עושק אף אחד. אם אתה חושב (כמוני) שהמחיר של הוט / יס גבוה מדי - אל תהיה מנוי שלהם. אף אחד לא אמר שאתה יכול / רשאי לגנוב את התכנים שלהם. יש מספיק פתרונות היום, במחירים נוחים הרבה יותר. החל מסלקום ועד לנטפליקס / פריים. אני מנוי בנטפליקס ונהנה מכל רגע. יחד עם זאת - אין להם את סיליקון וואלי, סדרה שאני אוהב ורוצה לראות. אז במקום לגנוב אותה - רכשתי אותה ב-google play movies. עונה עלתה לי 25 דולר לערך, אני החלטתי שזה שווה לי. כי אני: א. לא רוצה לגנוב. ב. מעריך תוכן איכותי ומוכן לשלם בכיף על מוצר טוב.
לפי הלוגיקה המוסרית הזו - יבואן מרצדס עושק אותנו כי מחיר מרצדס בארץ יקר בהרבה מאשר מחירה בגרמניה. האם זה אומר שמותר לנו מוסרית לגנוב מרצדסים?
אינני מכיר את הנפשות הפועלות, אני מעריך שלא היתה כוונה של ממש לפשוע. או לפחות, כך היה להם נוח לחשוב. שאין כאן ממש עבירה על החוק, שזה "אפור" וכדומה. החיים קצת יותר מורכבים מזה.