סקר האספרסו הגדול

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה

תדירות ה GOD SHOTS שלי

כמעט תמיד יוצא פצצה
18
56%
לפחות אחד בשבוע
14
44%

סך הכול הצבעות: 32

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
תגובות: 9712

שליחה

ozeltzex כתב:האמת שאני ממש מתפלא לראות שלמעט אחד שהצביע אחרת, השאר מעידים שהם מקבלים שוטים מושלמים בכל פעם.
אם לומר את האמת - עכשיו אני ממש מבולבל.
...
אני לא מבין למה אתה מבולבל.
מצד אחד אתה מתוסכל שלא יוצא לך קפה כמו שאתה רוצה, מצד שני כל ההודעה שלך מלאה בדברים שאתה לא מוכן לעשות :-)

תמיד טענתי שקפה זה כמו אפייה. כשעובדים עם הרגש והנשמה מקבלים את התוצאות הכי טובות.
לקח לי זמן להבין שקפה זה יותר כמו הכנת קינוחים ובעיקר שוקולד - הכל צריך להיות מדויק (לרמת המעלה, כמו טימפרור של שוקולטייר) כי אחרת מקבלים תוצאה לא טובה. במיוחד בסביבה הביתית שבה אין תחלופה מספיק גבוהה של חומר גלם והמכונות לא מצליחות להכנס לעבודה רציפה כמו בבית קפה, למשל.

אם לא תקפיד על הפרטים הקטנים אתה תשתה קפה בינוני.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 745
שם מלא: Ruslan Abramov

שליחה

@ozeltzex
·לדעתי אם אתה לא מבצע סינגל דוזינג במטחנה כמו מאזר אתה מקבל שוט עם אחוז ניכר של קפה שנשאר במטחנה מפעמים קודמות זה אולי יכול להסביר חלק מהתופעות שתיארת.
האמת שאני גם לא עובד עם סינגל דוזינג אבל אני טוחן בsette ושם המנות יוצאות לי מדודות ועם מעט מאוד קפה ישן.
בכל מקרה אני לא יודע איך להגדיר God shot. אצלי זה מאוד תלוי בקפה ובטריות שלו. אם הקפה בשיאו כך גם יהיה הshot לדעתי. :roll:

ozeltzex פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1648

שליחה

@RuslanAbramov
·

איך עושים סינגל דוזינג אם נשאר תמיד קפה בצוואר?
אני יכול להגיד שתמיד אני מוציא איזה 3 גרם וזורק, אבל יכול להיות שגושים שתקועים במסננת של הצוואר משתחררים רנדומלית לפעמים וממש קשה להבריש שם..

ozeltzex פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה

@moti_r
·

מוטי אני ממש לא מסכים שאני מסרב להכל.
אם אתה רוצה אני אגדיר את זה אחרת..

כשהיתה לך אניטה שתית שוטים טובים.
ואח"כ עם הסינגל בוילר עוד יותר טובים.
ועכשיו עם ציוד מטורף, בכלל עלית רמה.
עד כאן הכל נכון? סבבה

אני בטוח שעם 100% השקעה, אני אקבל 100% תוצאה, אז כדי שלא להכנס לדיון מי יותר פיינשמייקר ולמי יש טקס ארוך יותר (:D), אני דווקא מכוון יותר ל "איך אני מקבל ש 90% מהשוטים שלי יהיו 80% טובים". אני מניח שזה יפשט דברים.
לדוגמא: הייתי שמח אם מלבד מלחמות ציוד וטקסים, האם הציוד השפיע משמעותית על התוצאה?
למשל, אם הסינגל בוילר הוציאה לך בעקביות יותר שוטים טובים מהאניטה, או אם טמפ' שונות נתנו לך תוצאות שונות וכיוצ"ב.

הסיבה שאני לא נכנס לדקויות, היא בדיוק הסיבה שאני לא מטמפרר ועושה גלייזנג ביום-יום. אני ממש לא סובל את הירידה לפרטים פצפונים. לפי נקודת מבטי, אם הבריסטה באליפות בריסטות טוחן ערימה גדולה, דוחס קלות וחולט ויוצא לו מדהים, אז עם אותה כמות השקעה ופעולות אני אמור לקבל תוצאה עקבית בבית( אפילו אם לא 100%). טקסים זה נחמד, אבל אני מנסה להפתר מהם ככל הניתן.

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@ozeltzex
·במטחנה הקודמת שהייתה לי, שהיא אמנם הרבה יותר קטנה ממאזר. הייתי מבריש עם מברשת את התעלה אחרי כל שוט.
מסכים שעם המאזר זה הרבה יותר קשה.
יש איזה פטנט של דחיסת אוויר מהכניסה של ההופר, אני אישית לא השתמשתי בזה אבל תחשוב שמלבישים על זה איזשהו חצי כדור ולוחצים אותו למטה זה מעיף קצת שאריות מהצוואר צריך לעשות את זה פעמיים שלוש אחרי כל טחינה. אני מניח שזה מנקה את הצוואר בצורה די טובה.
אבל זה אקט קצת פנאטי כמו כל נושא הסינגל דוזינג.
בגדול אני חושב שאם אתה לא מרוצה מהקפה אז יש 2 סיבות שעולות לי לראש.
הראשונה זה מה שכתבתי לגבי קפה ישן.
השניה קשורה לקפל עצמו, יכול להיות שאתה צריך לשנות משהו בקליה שלך, תנסה להשתמש בקפה קלוי אצל קולה שאתה אוהב ותראה אם יש שיפור, אם כן אז אולי אתה צריך לשנות משהו בקליה שלך.

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@ozeltzex
·אגב לגבי הבריסטה באליפות. יש להם זמן להתכונן לפני הסט שהוא מריץ. כלומר הוא מכייל את כל הציוד וכו. כל המטחנות שם הן on demand אבל אני די בטוח שהם מריצים איזה קילו קפה כמה דקות לפני שהם מתחילים את הסט לכן הקפה בצוואר הוא קפה יחסית טרי. בנוסף אם תשים לב הם בד"כ משתמשים בשני דוחסנים הראשון מפזר בצורה יחסית אחידה את הקפה בסלסלה ואח"כ דוחסים.

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה

אופיר, תקשיב לי ותקשיב לי טוב! :-)

אני מזדהה איתך *לגמרי*. אני שונא את הדיגיטציה הזו של הקפה, זה היה עושה לי צמרמורת רקטאלית כשהייתי קורא איך אנשים מודדים עם משקל וטרמומטר וכו' וכו'. קניתי R58 קודם כל בגלל שלא רואים את ה-PID. לא רוצה לדעת שיש בפנים מחשב שדוגם את הטמפ' כל הזמן. זה מרגיז ומעצבן. זו אחת הסיבות שאני מאוד אוהב את הלונדיניום - זו מכונה עם מעט מאוד חלקים ואפס דיגיטל. הכל שם אנלוגי לגמרי, זה הפטיפון של מכונות הקפה :) ככה זה צריך להיות.

*אבל* - וזה אבל גדול מאוד - לצערי אין ברירה.
אנחנו מתעסקים בשוקולד ובלי טימפרור וגלייזינג (מה זה גלייזינג?) נקבל משהו בינוני בלבד ונגיע למצב שכבר עדיף לקנות שוקולד מוכן בחנות.
זו האמת, לצערי.

אם לא תשקול - אתה תקבל לפעמים מנה של 15 גר' ולפעמים 17 גר' (כשאני מכוון ל-16 גר' תמיד). ההבדל הוא ענק. ב-15 גר' תהיה זרימה מהירה מדי, ב-17 גר' הקפה יהיה שרוף. אם אני אמלא את ההופר בפולים הם יתיישנו יותר מהר ואני אקבל קפה ישן, כל הזמן. ההבדל הוא גדול מאוד.
אם אתה מוציא רק 3 גר' מהמטחנה - אתה שותה כל הזמן קפה ישן. 3 גר' זה כלום, המאצר אוגרת הרבה הרבה יותר מזה - ועוד יש פולים שבורים שנמצאים על הסכינים שם. אתה צריך להוציא לפחות מנה כפולה.

אגב - לא כתבתי את זה עד היום אבל כשלא עובדים בסינגל דוזינג יש עוד בעיה - הסכינים כל הזמן נמצאות במגע עם קפה שמחמיץ שם והן מתכלכלות הרבה יותר. למדתי שצריך לנקות את המאצר, כשלא עובדים בסינגל דוזינג, לפחות פעם בשבועיים-שלושה (כן! אני לא מגזים). אם תנקה אתה תרגיש מיד הבדל בטעם וזה ידעך די מהר אם לא תעבוד בסינגל-דוזינג.

אני חוזר ואומר: אנחנו משתמשים בציוד מקצועי אבל בסביבה ביתית. הוא לא מתאים לכך.
בבית קפה שופכים 2 קילו פולים להופר והם נגמרים תוך כמה שעות. זה סבבה.
אצלנו 2 קילו פולים יגמרו בחודש בערך... כל המשחק כאן שונה.

לגבי המכונות: כן, גם באניטה הייתי מקבל שוטים מעולים - אבל לא עשיתי סינגל דוזינג ולא שקלתי בדיוק ולכן לפעמים זה היה ככה ולפעמים ככה.
גם היה יותר קשה לשלוט בטמפ', כמובן.

היוניקה נתנה קפה יותר טוב ועקבי - בגלל השליטה בטמפ' - אבל גם שם לא עשיתי סינגל דוזינג.

עם ה-R58, שהיא חיה אחרת לגמרי, החלפתי גם מטחנה וגם עברתי לשיטת הכנה אחרת לחלוטין.
זה אומר שהחלפתי הרבה מדי פרמטרים מכדי שאוכל לומר בוודאות מה ההבדל והיכן הוא נעוץ.

במקומך, הייתי:
1. עובר לסינגל דוזינג + שקילה של כל מנה
על הדרך, אתה חייב גם לשחק עם דוזינג שונה - נסה 15 גר', 17 גר', 16 גר' - כל כמות למשך כמה ימים, עד שתבין מה הדוז הנכון לסלסלה/מכונה שלך.

2. מודד טמפ' בראש של המכונה (יש לך טרמומטר?) ומנסה למצוא את הריטואל המדויק שמביא חזרתיות מבחינת חום ראש/מים.
אני זוכר שמדדנו עם האניטה וראינו שלקח לעסק להתאושש בדיוק 3 דק' - אחרי חליטה ועד החליטה הבאה.
מעל לזה - המים היו חמים מדי וצריך קולינג.
מתחת לזה - הראש קר מדי והמים לא בטמפ'.

אם תמדוד ותלמד - אח"כ יהיה לך הרבה יותר קל. אתה תדע שאם המכונה עומדת IDLE במשך X זמן אז צריך לעשות פלאש של 10 שניות *בערך* וזה מספיק טוב. הבערך הזה זה בדיוק מה שאתה מחפש - אבל לא תוכל להגיע למספר הזה בלי לעשות בדיקות מדוייקות ולהבין מה בדיוק קורה שם.

ozeltzex פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה

@RuslanAbramov
·

אני אנסה את הסיפור הזה של ניקוי הצוואר. יכול להיות שזו כל הבעיה --> קפה ישן

תודה!

ozeltzex פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה

@moti_r
·

עכשיו אתה לעניין.

אנסה סינגל דוזינג ואבכה מבפנים.. כניראה שאין ברירה.. :D

omridabbah
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 572

שליחה

בתור אחד שלא עשה סינגל דוזינג בחיים , (יש לי אוסקר וK3 אם זה משנה )
כמה זה משמעותי לעשות סינגל דוזינג ואיך בדיוק אני עושה את זה ?

נכון להיום אני שוקל את כמות הקפה שאני שם בידית לאחר טחינה

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@omridabbah
·נניח אחרי שטחנת לידית 15 גרם בתוך המטחנה נשאר לך בערך עוד 3 גרם בערך, והקפה הזה כנראה יצא בשוט הבא שתעשה כלומר מתוך ה15 גרם יש לך 20% של קפה ישן.
ולעניין של איך לעשות, אתה אמור לשקול את המנה לפני ולדווא שאתה מוציא מהמטחנה כמה שיותר מתוך מה שהכנסת וזה בהנחה שלפני הטחינה המטחנה תהיה יחסית ריקה

omridabbah
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 572

שליחה

אם 3 אם מתוך הקפה שאני טוחן נשאר במטחנה ויוצא רק בשוט הבא , אני יכול להסיק שאם המטחנה נקייה לחלוטין
אני אצתרך לשים 3 גרם יותר ממה שתכננתי לחלוט , לנקות שוב את המטנה וחוזר חלילה ?? זה לא נשמע לי ריאלי

RuslanAbramov
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד

שליחה

@omridabbah
·בגדול אפקט לנסות להבריש כמה שיותר אחרי כל טחינה, זאת התעסקות וזה לוקח טיפה זמן. אפשר גם על פעם לטחון מנה ולזרוק לפח. זה גם משהו שאנשים עושים.
אני פחות בקטע של לזרוק קפה, לכן הייתי מבריק מתוך המטחנה את מה שיכולתי וככה בטחינה הבאה הייתי מקבל פחות קפה לא טרי.
אבל זה מה שנקרא סינגל דוזינג. לטוב ולרע :lol:

moti_r
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe

שליחה

אתה לא יכול באמת לנקות את המטחנה לגמרי בין טחינה לטחינה, כי זה אומר לפרק את הסכינים ולהבריש אותן.

מה שאנחנו עושים:
1. בוחרים מראש מטחנה שקל לנקות בה את רוב הקפה בין הטחינות.
כתבתי על זה ארוכות בשרשור על ה-HG1, חפש אותו. בגדול - אני מעדיף מטחנות עם דוזר כי פתח יציאת הקפה שלהן בד"כ גדול ומאוד נגיש.
במטחנות דוזרלס בד"כ יש איזשהו צינור על הפתח.
במאצר אין צינור, יש קונוס וזה קל, אבל יש שם רשת שמקשה על הכנסת מכחול/מברשת כדי להוציא את הקפה החוצה.

2. שוקלים מנה לפני כל טחינה ואז טוחנים ומנקים הכל החוצה

שים לב שאתה תמיד תקבל את המשקל שהכנסת, גם אם המטחנה אוגרת, כי קפה ישן יוצא במקום חדש.

כלומר: אם כשאתה מנקה את המטחנה שלך טוב טוב עם מברשת (לא כשהיא מפורקת אלא בין טחינה לטחינה) עדיין נותרים בה 2 גר' של קפה, אז כשתכניס מנה של 16 גר' לטחון אתה תקבל 16 גר' החוצה. אבל 2 מהם יהיו קפה ישן שנשאר בפנים ו-2 גר' מהקפה הטרי ישאר בפנים וימתין לחליטה הבאה.

זה אומר שאתה בעצם תמיד מקבל 2/16 (כלומר שמינית) של קפה ישן בכל שוט. זה לא אידיאלי אבל זה לא נורא.

אם לא תעשה את זה אתה עלול לקבל אפילו 10 גר' של קפה ישן וזה אומר יותר מחצי מהמנה שטחנת...

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 420

שליחה

ozeltzex כתב:@moti_r
·

עכשיו אתה לעניין.

אנסה סינגל דוזינג ואבכה מבפנים.. כניראה שאין ברירה.. :D
...
כמו שמוטי הסביר (גם לגבי המאצר), סינגל דוזינג הוא לא ממש פשוט במטחנה שאין לה צוואר עם גישה חופשית.
לכן לדעתי, הדרך הכי טובה שלך (לפחות כהתחלה) לדעת אם קפה לא טרי שנאגר הוא הבעיה שלך, זה ממש לטחון מנה שלמה ולזרוק ואז לטחון מנה ולחלוט. אחרי זה תוכל כבר לעשות אופטימיזציות אולי.

בהנחה שתזרוק כל פעם מנת קפה, בלית ברירה, אני יכול גם להציע לנסות את הרוטינה הבאה, שעבדה אצלי טוב (עד שנמאס לי לזרוק קפה) ויכולה לחסוך לך את ענייני הפלאשים המציקים:
מה שהייתי עושה זה טוחן מנה וחולט אותה, אבל בלי לעשות שום קולינג פלאש לפני.
לאחר מכן מנקה את הידית (מבלי לשטוף אותה כמובן, שלא תתקרר), מוריד ממש קצת מים מהראש כדי לנקות את הרשת.
ואז טוחן מנה שניה וחולט (גם בלי קולינג פלאש).

מהניסיון עם המכונה שלי, ההכנה של המנה הראשונה היתה מביאה את הראש לטמפ' עבודה "אידיאלית", כך שאם אתה חולט את המנה השניה בלי לחכות יותר מידי הקפה השני שמתקבל הוא מאוד "עגול" ונקי, בלי קצוות חדים, טעמי לוואי וכו'.
יכול להיות שזה לא יהיה כך בכל מכונה, ואולי היה אצלי עניין של כיוון כזה או אחר, אבל אם כבר לבזבז קפה, אז אולי תרוויח לפחות פשטות פעולה על הדרך.

ד"א,
אצלי זה היה המניע המרכזי לעבור למטחנה כמו ה-sette שהיא הרבה יותר זולה מהמטחנה הקודמת שלי, אבל השיפור שהורגש כתוצאה מהיכולת לעשות סינגל דוזינג "אמיתי" הוא עצום.

The-Fox
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2046

שליחה

מוטי נתן הסבר מצויין.
מבחינתי סינגל דוזינג זה לשקול כל פעם את הכמות קפה בסלסלה וזה מה שנותן את הדיוק והחזרתיות.
אגירה היא בעיה שקיימת בכמעט כל מטחנה ובכל שיטה של הכנת אספרסו וצריך להתמודד איתה גם בסינגל דוזינג.
לכן כמו שמוטי הסביר, זה שאתה מקבל כמות X מהמטחנה לא אומר שהכמות הזאת שייכת לקפה שהכנסת בגלל אגירה (אני מסתכל על זה כ FIFO).

השיטה שלי להתמודד עם האגירה היא פשוט להוציא כמות של 3-4 גרם לפני כל טחינה (בסשן הראשון מוציא יותר, כ 5-6 ג').
אני מראש מוסיף את הכמות (ברוטו) לכמות שאני רוצה (נטו), לדוגמא: אני רוצה לקבל 15ג' קפה "טרי" בסלסלה אז אני מוסיף כ 4 גרם, סה"כ שוקל 19 ג' פולים.
מפעיל את המטחנה עד שכל השאריות יוצאות (כמובן שנשארו להם כמה גרמים של קפה שנאגר במטחנה).
מכניס את הפולים למטחנה, טוחן כ 4 גרם וזורק אותם.
שוקל את הידית עם הסלסלה ועושה טרה במשקל.
שם את הפורטפילטר מתחת למטחנה, טוחן עד שלא יוצא יותר קפה, שוקל את הפורטפילטר ומתקן עם כפית (בדרך כלל זורק כי יוצא טיפה יותר) עד שאני מגיע למשקל שרציתי, 15 גר' במקרה הזה.
בשלב הזה עושה WDT, מטמפר ומוריד שוט.

ד"א, כלי WDT פשוט וזמין שאילתרתי לאחרונה: מכירים את החוט המלופף הזה שמחזיק את הכבלים כשקונים מוצר חשמלי ?
החוט הזה הוא למעשה חוט ברזל דק וגמיש (אבל מספיק קשיח לעשות WDT) שמצופה בפלסטיק, פשוט מורידים את הציפוי פלסטיק ומיישרים את החוט, עובד נהדר.

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה

דרך אגב, ראיתי אנשים בפורומים בחו"ל שכתבו שמצאו פיתרון "פשוט" לבעיה שלהם, לקבל קפה טרי מהמטחנה בלי לעשות סינגל דוזינג:
לתת לאישה/חברה לשתות את הקפה הראשון :P:lol:

barakdan
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 391

שליחה

@dubik
·
דרך אגב, יש במה שאתה אומר (בצחוק) קצת הגיון כאשר מדובר בקפה קפוצ׳ינו (הפוך) ראשון שאז החלב שבו מטשטש את הטעמים.
דני ברק = barakdan
בעליה של רוקט צ'ליני אבולוציונה המופלאה...
בבוקר אספרסו, אחר הצהרים - אני אספרסו, אשתי קפוצי'נו גדול

YanivT72
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 252

שליחה

@barakdan
·
צודק.
אם היא שותה עם סויה אפשר בכלל להכין עם עוגיה משומשת מהנוקבוקס שהתיבשה כל הלילה והיא לא תרגיש בהבדל :D

dubik
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה

@YanivT72
·:D :D

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”