אנטנה FM - נחוצה עזרה

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
UG פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 116
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #21 

מוטי

א. לא איכפת היה לי ללמוד גם כמה הסברים טכניים.
ב. מהסבריך אני מבין שאנטנה חיצונית עם מגבר בהכרח תשפר את הקליטה (היכן שיש קושי בקליטה).
ג. העניין הוא:
ג.1 אנטנה חיצונית אני מעוניין להתקין מחוץ לבית בקומת קרקע (קדחתי חור בקיר מאחורי המגבר להעברת אנטנה).
ג.2 אף אחד ל(כמעט, חוץ מרונן שנתן המלצה על אנטנה בעלות מעט גבוהה עבורי) לא נתן לי תשובה היכן ניתן להשיג אנטנה טובה עם מגבר או מאידך המלצה על אתר ששולח לישראל (פרט לEBAY שם ניתן להשיג אנטנות TERK - טובות בכלל???)

אורי

MartinHSabag
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 59344
שם מלא: מרטין סבג
נתן תודות: 826 פעמים
קיבל תודות: 1567 פעמים
יצירת קשר:

שליחה #22 

UG כתב:מרטין,

הסבר, פרט ונמק.

אורי
...
FM = FREQUENCY MODULATION , על רגל אחת - שינוי בעוצמת הסיגנל מאופננת ע"י שינוי התדר של גל הנושא של התחנה.
לכן, רעש או בעיות קליטה שמשנות את עוצמת הסיגנל הנקלט ע"י האנטנה לא משפיעות על איכות הקליטה, כל עוד עוצמת הסיגנל היא מעל ערך מסויים.
במעגל המקלט, ישנו מעגל LIMITER אשר "קוטם" את הסיגנל עם כל הרעש שהולבש עליו (רעש באמפליטודה) והגילוי נעשה ע"י גילוי השינוי בתדר.
אי לכך, אם העוצמה של הקליטה היא מעל העוצמה הנחוצה לגילוי, זה מספיק ובזה היתרון הגדול של FM על AM (AMPLITUDE MODULATION) למשל...
Making Products, Mentor, Lecturer
twitter facebook linkedin
About.me

motico
כתב
כתב
תגובות: 1510
נתן תודות: 99 פעמים
קיבל תודות: 114 פעמים

שליחה #23 

אורי

1. אני מכיר מספר בודד של אנטנות פנמיות ל- FM אקטיביות (עם מגבר) שמוכרים בחנויות לאלקטרוניקה בתחנה המרכזית בתל-אביב, אבל כולן נועדו גם לטלויזיה כך שממש אין לי המלצה על משהו טוב יחודי ל FM.
2. אם לא הייתי ברור מספיק אז אנטנה שכוללת מגבר לא תמיד תתן שיפור בקליטה.
3. אנטנה חיצונית עדיפה. קח בחשבון שרוחב האנטנה כ - 1.5 מטר.

ובהקשר הטכני:
אז ככה, האות הרצוי מתחנת השידור מגיע לאנטנה כשאליו מצטרפים לחגיגה תדרים אחרים שקיימים באויר - חלקם מתחנות שידור אחרות, חלקם מאותות שנוצרים במכשירים חשמליים בסביבה וחלקם מהפרעות אטמוספריות. ומה שחשוב לצורך שאלתך, הרעש גם נוצר בתוך המגבר (TUNER) עצמו בתהליך הגברת האות.
אם נכנה את התדר שמגיע מהתחנה שאותה אנחנו רוצים לקלוט - האות הרצוי, אז את כל שאר התדרים האחרים הלא רצויים נכנה רעש.
ומהרעש הזה אנחנו מנסים להתפטר.

מתי אנחנו אומרים שהקליטה טובה? בעיקר כשהאות הנקלט נקי מרעשים. למעשה אין דבר כזה "נקי מרעש", תמיד האות הרצוי מופיע עם תוספת של רעש, אבל כשהרעש קטן (יחסית לאות הרצוי) נוכל לומר שהאות נקי. נקי מרעש כמובן.
אפשר לומר שמה שקובע את "נקיון" הצליל זה עוצמת האות יחסית לעוצמת הרעש או במילים טכניות - יחס האות לרעש.

תפקידו של ה TUNER לסנן את הרעשים שלא בתחום התחנה הנקלטת אבל הבעיה הרצינית קיימת כשהרעשים הם באותו תדר שאותו רוצים לקלוט. אין אפשרות לסלק רעש זה כי אין אפשרות להבדיל בינו לבין האות הרצוי.

אז כדי להקטין את רעש ההפרעות הסביבתיות, משתמשים באנטנות שמתוכננות לתדר הקליטה הרצוי ומשתדלים לשים אנטנה כיוונית כדי לזרוק כמה שאפשר רעשים שבאים "מהצדדים". החיסרון כמובן שלא כל התחנות משדרות מאותו כיוון ואז תאורטית יש צורך לסובב את האנטנה. avile7 כבר ציין את האפשרות לקנות אנטנות כיווניות ב "אנטנות רצון".

שים לב, אם היחס אות לרעש שמגיע למגבר לא טוב (כלומר רעש גבוה) אז אין הרבה מה לעשות. תוספת של מגבר לפני ה TUNER אמנם יגביר את האות הרצוי ויחזק אותו, אבל יגביר גם את הרעש ולמעשה לא עשינו כלום.
וכאן הגענו לחלקו של מגבר האנטנה. ציינתי שבתהליך ההגברה נוסף רעש. כל דרגת הגברה, חוץ מלהגביר את האות גם מוסיפה רעש בנוסף לרעש שכבר נקלט באנטנה.
ופה נשאלת השאלה: מי מוסיף יותר רעש, המגבר של ה TUNER או המגבר החיצוני של האנטנה?
אם ה TUNER שלך מתוכנן היטב ודרגת ההגברה שלו מוסיפה רעש בעוצמה מאד נמוכה אז מגבר חיצוני רק יקלקל את היחס אות לרעש וה TUNER יקבל אות רועש יותר ממה שהיה מקבל ללא המגבר החיצוני והתוצאה כמובן יותר שלילית - אות חזק אבל עם יותר רעש. במקרה הזה עדיף אנטנה ללא מגבר.
לעומת זאת, אם המגבר החיצוני בנוי מרכיבים מיוחדים באיכות גבוהה (שוב במינוח הטכני - ספרת רעש קטנה), אפשר לצפות בהחלט לשיפור באיכות הקליטה.
בקיצור, אנטנה חיצונית עם מגבר תשפר את האות רק אם המגבר שלה באיכות גבוהה יותר מהמגבר שב TUNER.

ישנם עוד כמה דברים לדון כמו אורך החוטים, סוג החוטים סוג חיבורי האנטנה וכו' אבל אני מקווה שהבנת את הרעיון.
מוטי

UG פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 116
נתן תודות: 1 פעם
קיבל תודות: 3 פעמים

שליחה #24 

מוטי, מרטין - יישר כוח (Y)
הסברים מצויינים וברורים.

שאלה נוספת, מה חשיבות של אורך מדויק של חוט האנטנה?
טעות קלה קרתה לי לפני מספר ימים כאשר חתכתי את קצוות חוט האנטנה (צורת T) - ישל לכך משמעות?

אורי

דוחף_לויתן
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 900
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

שליחה #25 

קצת על אנטנות,

נהוג להתייחס לאנטנה שאורכה רבע אורך גל מהתדר אותו היא מיועדת לקלוט, כאנטנה בעלת
שבח "0", ומשתמשים בה בדרך כלל כנק' יחוס לאנטנות אחרות - ויש אנטנות עם ניחות
(כמו אנטנות סליל שיש במכשירי קשר למשל - הקטנות השחורות) ואנטנות עם הגבר
- למשל אנטנות חצי אורך גל ואנטנות כווניות עם מספר שלבים שיכולות להגיע להגבר
גדול מאוד. באנטנות יש גם משמעות לקיטוב האנטנה (מהמילה קוטב), והמשמעות
היא שבכדי לקבל עוצמת קליטה מכסימאלית, כוון האנטנה (אופקי או אנכי) צריך
להיות כמו התחנה המשודרת.

היות והרדיו אותו אנו שומעים נמצא ע"פ טווח תדרים רחב, אורך האנטנה שנבחר
יצטרך להיות באמצע התחום בשביל למקסם את התוצאה בתחום הנ"ל.

בצד המקלט ישנו פרמטר שנקרא; "ברירות", ופרמטר זה מייצג את יכולת המקלט
להתעלם מרעשים שנמצאים מסביב לתדר הנבחר. היות וב FM ישנה תופעה הנקראת;
"תופעת הלכידה" (בכדי שמקלט ינעל על אות מסויים, על האות להיות חזק ב 6 דיבי
מאות אחר באותו תדר או תדר קרוב) פרמטר זה חשוב לקבל קליטה טובה.

בעיה נוספת שקיימת היא, שסביבת הרעש עולה ככל שאנו עולים בגובה ולא תמיד
הטענה שככל שנעלה יותר בגובה - נקבל קליטה הטובה יותר נכונה.

><>
נציג AQUA-AUDIO

tomer_1968
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום
עוסק בתחום
תגובות: 1395
נתן תודות: 52 פעמים
קיבל תודות: 47 פעמים

שליחה #26 

אנטנה fm חיצונית ניתו להשיג באיזור המרכז ובצפון בעלות 160 שקל לדגם הפשוט ביותר יש גם בהזמנה מיוחדת בחיפה או מכירה בחיפה

Elad8
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6218
נתן תודות: 112 פעמים
קיבל תודות: 439 פעמים

שליחה #27 

אתה אמיתי?
אלעד

epony
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10574
נתן תודות: 645 פעמים
קיבל תודות: 1367 פעמים

שליחה #28 

מסתבר שלקח יותר מ-7 שנים להשיג אישור סוג ממשרד התקשורת על יבוא של אנטנות FM... :lol: :lol: :roll:

michal20600
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 463
נתן תודות: 117 פעמים
קיבל תודות: 13 פעמים

שליחה #29 

גם אני צריכה אנטנה כזאת..

נשאלה כאן שאלה - האם טיונר משפר את קליטת הרדיו בהשוואה לרדיו ברסיבר -
מניסיוני האישי - נראה לי שכן, אבל אני החלפתי גם מרסיבר ברמת פתיחה לפרוססור "ברמת סיום" שאליו שרשרתי את הטיונר -
ככה שיכול להיות שהוא האחראי להבדלים לכאורה שבין הטיונר היעודי לזה של הרסיבר

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”