מישהו פה מכיר את המושג "חרם דרבנו גרשום"? זוהי "תקנה" ביהדות שנהגתה ע"י רבנו גרשום מאור הגולה בקהילות אשכנז סביב שנת 1000 לספירה שאחת מהצווים שלה קובע שאדם הנישא ליותר מאישה אחת יוחרם ע"י הקהילה. לשם הבהרה, עד לפני התקנה הזו גם אנחנו היהודים יכולנו להינשא למספר נשים, דבר שהיה מקובל למדיי (ע"ע האבות בתנך, אברהם יצחק ויעקב ועוד). גבר שיכל להתחתן ולפרנס יותר מאשה אחת עשה זאת באישורה של הקהילה. בעצם גם היום זה נפוץ, רק לא בחברה המערבית.
לפי דעתי האישית הסיבה המרכזית אם לא היחידה למונוגמיה בקרב גברים (לפחות אצל רובנו, תמיד ישנם יוצאי הדופן) הוא החשש מהסנקציות מהצד הנשי במשוואה. אנחנו מודעים לכך שנשים דורשות מונוגמיה בנישואים ועל מנת לשמור על התא המשפחתי אנו מוותרים על סיפוק הצרכים הביולוגי הטיבעי. השיקול הוא נישואים מתמשכים וגידול ילדים בתא משפחתי סגור מול חיי רווקות ללא ילדים או עם ילדים מחוץ לחיי הנישואים (ללא נישואין או אחרי גירושים) כאשר רובנו פשוט מחליטים לבחור באופציה הראשונה.
אני אישית מכיר בחור בגילי שמבחירה מודעת החליט לא להינשא. הבחור מודע לעובדה שהוא אישית לא יכול להתחייב לאישה אחת לכל החיים והרצון להביא ילדים ולהתמסד לדעתו לא מצדיק התחייבות לבת זוג אחת לכל החיים. לבחור היו מערכות יחסים ארוכות טווח והמון מערכות קצרות. היו לו כבר כמה בנות זוג שהסכימו להביא עימו ילדים לעולם ללא מסגרת נישואים, אך עד היום הוא החליט לא ללכת על זה.
מה שכן, תחשבו על דבר שכזה, לפי כל המחקרים שנעשים כיום אחוז האנשים שבוגדים בבני זוגם אדיר והאחוזים הולכים ועולים מבדיקה לבדיקה:
http://www.azr.co.il/%D7%9C%D7%A9%D7%91 ... %95%D7%A1/
אם רב האנשים בוגדים (בהנחה שהמחקרים נכונים כמובן) איך אפשר להגיד שמונוגמיה היא דבר טבעי? אם מונוגמיה אכ טיבעית, איך תסבירו את אחוז הגירושים הגדול/גדל בחברה המערבית או את אחוז הבגידות הגדול/גדל?
אני אישית גדלתי אצל זוג הורים גרוש ואני אישית יודע שלא ארצה שהילדים שלי יגדלו בבית שזה ולכן אצלי זה אחד מהשיקולים המרכזיים בבחירה לא לבגוד בבת הזוג. כמובן שכיום ישנם עוד שיקולים כגון הרגשות שלי כלפיה והרצון שלי לא לראות אותה נפגעת, אבל אני לא יכול לדעת אם המצב לא ישתנה בעתיד ואם הרגשות שלי כלפיה כיום ישרדו לאורך השנים.
להגיד לכם שלא חששתי כשהחלטתי להתחתן? להגיד לכם שאני יכול להתחייב ששום דבר לא ישתנה ושבעתיד השיקולים שמשפיעים עליי כיום יהיו עדיין רלוונטים? לא, את זה אני בהחלט לא יכול להגיד, אני יודע בוודאות שאנשים משתנים (אני לא אותו האדם שהייתי לפני 10 שנים) ואני יודע שאף אחד לא יכול לחזות מה יהיה בעתידו ולכן כן - היו לי הרבה מאוד חששות ולבטים לפני ההתחייבות הכ"כ מהותית הזאת שנקראת נישואים עם כל מה שמגיע איתה. למזלי נכון להיום המצב עדיין זהה למצב בו עשיתי את החחלטה להיכנס למחויבות הזו, אני רק יכול לקוות שלא יהיו שינויים מהותיים בעתיד.