Wifi 7 ו-MLO

פורום רשתות, IT ומחשוב כללי - רשתות, ראוטרים, מחשבים ניידים, אביזרים וכו'.
שלח תגובה
UriM פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 743
שם מלא: אורי
נתן תודות: 43 פעמים
קיבל תודות: 101 פעמים

שליחה #1 

קניתם נתב חדש?
השקעתם בדור האחרון של WIFI?
אחת מהתכונות שפיתו אתכם היא MLO - Multi-Link Operation.
אז כנראה אתם הולכים להתאכזב אחרי הצפיה בסרטון:

Jabberwock
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1303
נתן תודות: 68 פעמים
קיבל תודות: 159 פעמים

שליחה #2 

לפי הניסיון שלי, אכן אכזבה.
יש כמה דברים לא טובים ב-WiFi 7.
  • פיצ'ר MLO רלוונטי רק למכשירים תומכים WiFi 7.
  • מספר האנטנות למרות שגדל כמותית (6+, כי 2 לפחות לכל תדר), הוא קטן על אותו תדר מול AP של WiFi 6 באותו תג מחיר. קח לדוגמה Flint 2 לעומת U7 Pro XG. ל-Flint 2 יש 4 אנטנות לשימוש בתדר 5Ghz.
  • משום מה, יש בעיה מוזרה עם WiFi 7 שכנראה קשורה לצ'יפסט שעליו מבוססים מכשירי AP שתומכים בתקן הזה. לאחר זמן ממושך בו המכשיר מחובר ל-WiFi, ישנה ירידה בביצועים. ניתוק והתחברות מחדש של מכשיר הקצה ל-AP, מחזיר את המהירות המירבית לקדמותה.
לכו חזו מפעלות יהוה אשר שם שמות בארץ. משבית מלחמות עד קצה הארץ קשת ישבר וקצץ חנית עגלות ישרף באש.

xsoft7
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 599
נתן תודות: 18 פעמים
קיבל תודות: 50 פעמים

שליחה #3 

עשיתי את הניסוי MLO בזמנו כשהייתה לי חבילת 5GBIT בסלקום, ומכשיר ONEPLUS13 שתמך בכל התדרים וויפי 7.

עם MLO קיבלתי תוצאות פחות טובות.

תדר 6GHZ + 320MHZ קיבלתי כ3.5 גיגה בהורדה (כמטר-שתיים מהראוטר)

Jabberwock
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #4 

נראה שיש פה משהו שאני לא מבין.
ברשותי מכשיר OnePlus Pad 3 תומך Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, dual-band.
ה-AP הינו U7 Pro XG.
הפעלתי MLO אבל התדר 5Ghz במצב "לא פעיל":
בטאבלט גם נראה כך:
האם MLO יכול לעבוד רק כשיש למכשיר הקצה יותר מ-2 אנטנות?

@sys_admin
לכו חזו מפעלות יהוה אשר שם שמות בארץ. משבית מלחמות עד קצה הארץ קשת ישבר וקצץ חנית עגלות ישרף באש.

sys_admin
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4301
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 898 פעמים

שליחה #5 

Jabberwock כתב: האם MLO יכול לעבוד רק כשיש למכשיר הקצה יותר מ-2 אנטנות?
@sys_admin
...
דבר ראשון צריך להבין, על איזה שני אנטנות או יותר אנו מדברים בהקשר של מכשיר קצה. האם התכוונת לכך שנדרשת אנטנה נפרדת לכל תחום תדרים בנפרד? האם בכלל אתה שואל על פעולת MIMO עם מספר אנטנות? או על משהוא אחר לגמרי?

בכל מקרה, MLO ישירות לא קשור ולא מוגבל לכמות אנטנות, אלה בדברים אחרים לגמרי, כמו למשל מבחינת החומרה, שהממשק אלחוטי של הלקוח יוכל לעבוד בכלל במקביל בו זמני בכמה תחומי תדרים וגם מבחינת תוכנה ( קושחה, מנהל התקן, מערכת הפעלה וכו' ), שהתוכנה מכל ההיבטים שלה תתמוך בכך.
כמובן, שלא רק שהלקוח צריך לתמוך ב MLO בצורה תקינה, אלה גם נקודת גישה צריכה לתמוך בצורה תקינה בזה.
והנקודות גישה המדוברות לא מצטיינות בזה.

whatevernevermind
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 126
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 37 פעמים

שליחה #6 

Jabberwock כתב: נראה שיש פה משהו שאני לא מבין.
ברשותי מכשיר OnePlus Pad 3 תומך Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/7, dual-band.
ה-AP הינו U7 Pro XG.
הפעלתי MLO אבל התדר 5Ghz במצב "לא פעיל":
תמונה
בטאבלט גם נראה כך:
תמונה
האם MLO יכול לעבוד רק כשיש למכשיר הקצה יותר מ-2 אנטנות?
@sys_admin
...

בסוף, כמעט 100% מציוד הקצה כיום לא תומך בשימוש בו-זמני של כל רצועות התדרים (STR) אלא רק מעבר מהיר בין רצועות התדרים (Alternating MLO). אני כותב "כמעט" כי אולי יש משהו שאני לא מכיר אבל מכשירים עם אנטנה מובנית כנראה שאין בכלל שתומכים בזה. גם 99% מהAPים לא תומכים בSTR; יש שם מגבלה פיזיקלית שבשביל לטפל בה צריך ציוד גדול משמעותית (פיזית). הAPים שכן תומכים בזה הם כנראה כולם ממשפחת enterprise / campus, עבור בניינים שלמים, אצטדיונים, אולמות וכו' ולא ציוד זול שמתאים לשימוש ביתי. כביכול Ubiquiti U7 Pro XG יכול עקרונית לתמוך בזה, בתצורה מסויימת, בזה אבל רק מול ציוד Ubiquiti אחר וספציפי בצד השני (AirWire - תסתכל על הגודל שלו ותבין למה אני מתכון ב"גודל פיזי" הדרוש לSTR)

אני לא מכיר את הממשק שצילמת אבל יכול להיות שמה שאתה רואה זה את התדר "הפעיל" כרגע, והשני הוא מוכן לשימוש אך יהיה מעבר אליו רק כשחיבור ה6Ghz יתדרדר מתחת לסף מסויים.

הציפייה האמיתית מ7 כיום היא פשוט יציבות ומעבר חלק לתצורת החיבור האופטימלית (2.4/5/6). שימוש בו-זמני בערוצים שונים כנראה עוד קצת רחוק.

לגבי ביצועים "פחות טובים" עם אותו אותו ציוד פיזי בשני הצדדים, זה פחות הגיוני כי בסוף כשאתה קרוב -- ה7 אמור פשוט תמיד לבחור בחיבור האופטימלי שזה מה שהיית בוחר בו ידנית גם אם לא היתה תמיכה ב7.

Jabberwock
חבר ותיק
חבר ותיק

שליחה #7 

sys_admin כתב: דבר ראשון צריך להבין, על איזה שני אנטנות או יותר אנו מדברים בהקשר של מכשיר קצה. האם התכוונת לכך שנדרשת אנטנה נפרדת לכל תחום תדרים בנפרד? האם בכלל אתה שואל על פעולת MIMO עם מספר אנטנות? או על משהוא אחר לגמרי?
...
הרי מכשיר הקצה תומך ב-2x2 MIMO. כלומר 2 אנטנות יכולות לשדר או לקלוט בו זמנית. ומכשיר ה-AP במצב MLO מקצה יותר אנטנות, נניח 2 תדרים ביחד אז בסה"כ יוצא 4x4. אבל מכשיר הקצה לא יכול לנצל זאת. האם בגלל זה ה-MLO לא יכול לעבוד בו-זמנית?

whatevernevermind כתב: אלא רק מעבר מהיר בין רצועות התדרים (Alternating MLO)
...
זה מה שקורה כרגע בפועל אצלי.

זה נראה לי כמו איזה עוקץ שיווקי. חייבים להמליץ פה בפורום על AP של לפחות 4x4 MIMO אחרת הצרכן יקבל פחות תעבורה ב-WiFi 7.

whatevernevermind
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 126
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 37 פעמים

שליחה #8 

Jabberwock כתב: הרי מכשיר הקצה תומך ב-2x2 MIMO. כלומר 2 אנטנות יכולות לשדר או לקלוט בו זמנית. ומכשיר ה-AP במצב MLO מקצה יותר אנטנות, נניח 2 תדרים ביחד אז בסה"כ יוצא 4x4. אבל מכשיר הקצה לא יכול לנצל זאת. האם בגלל זה ה-MLO לא יכול לעבוד בו-זמנית?
...

אלה שני דברים שונים. MIMO מאפשר כמה רצפי מידע על אותו תדר, לרוב בקיטוביות שונה ויתכן אף שמול מכשירי קצה שונים. MLO מאפשר שימוש בו-זמני בכמה רצועות תדרים (ובכל אחד מהם כמה רצפי מידע של MIMO). בפועל כיום כמו שכתבנו MLO מאפשר בעיקר את המעבר המיידי בין רצועות התדרים, מה שאמור למזער latency ולהגביר מאוד את יציבות החיבור.

כביכול נשמע הגיוני שאם יש כמה אנטנות אז אפשר שכל אחת תעבוד ברצועת תדר אחרת. זה באמת הגיוני תיאורטית אבל בפרקטיקה אם האנטנות קרובות מידי (פיזית) אז השידור ברצועת תדר מסויימת מציפה לחלוטין את המקלט הצמוד של רצועת התדר האחרת, בגלל המאפיינים האנלוגים של השידור. כדי שהסיגנל לא יזלוג חזק מדי למקלט הצמוד, צריך מרחק פיזי מספיק בין האנטנות וגם חומרה באיכות מאוד גבוהה (פילטר תדרים חזק ביותר לפני האנטנה, שמנחית בהמון את העוצמה בכל תדרי הצד שנוצרים כאפקט של השידור).

זו הסיבה שכמעט כל הציוד כיום לא תומך בMLO-STR, ושהמעט ציוד שכן תומך הוא גדול פיזית וגם יקר, ובטח שלא מובנה בתוך טלפון נייד או טאבלט...

dr0r
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 2182
שם מלא: דרור
נתן תודות: 86 פעמים
קיבל תודות: 361 פעמים

שליחה #9 

MLO כרגע לא רלוונטי, אבל האמת היא שהוא גם לא מאוד חשוב, בשל היתרונות האחרים של WiFi7. בהשוואה בין ה-E7 ל-U6E, שלשניהם אותו מס׳ אנטנות (4x4), רוחב הפס (התיאורתי) ב-6GHz גדל מ-4.8Gbps ל-11.5Gbps, בעיקר הודות לתמיכה ב-320MHz. אם יש פריסה טובה של APs אפשר לקבל חיבור יציב ומהיר ב-6GHz בלי להזדקק ל-MLO.

שלח תגובה

חזור אל “רשתות, אינטרנט ו- Fiber”