IMDB - סופה של תקופה?

המלצה על סרטים ותוכניות טלויזיה, פורמטים, חוויות ועוד.
Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 73281
שם מלא: ערן
נתן תודות: 646 פעמים
קיבל תודות: 3156 פעמים

שליחה #1 

בעבר לפני צפייה בכל סרט/סידרה הייתי נכנס לאתר הנ"ל ולעגבניות רקובות, בודק ציון ומשם ממשיך. אם הציון היה מתחת ל 7 לרב הייתי מוותר על הסדרה/סרט (אלא אם כן פה היו המלצות ממש חמות על אותו תוכן מאנשים שאני יודע שיש להם טעם די דומה לשלי). וברב המקרים ה"מדד" הזה היה עומד בקנה מידה אחד עם האיכות של הסרט.

דוגמא אחת אחרונה שאני יכול להביא היא הסדרה The Pendragon Cycle: Rise of the Merlin. הסדרה הזו מדגישה לי שוב כמה IMDB הפך להיות לא רלוונטי. לא מבין איך הסדרה הזו קיבלה ציון של 6. היא אומנם לא חפה מבעיות ואני לא חושב שמגיע לה ציון מאוד גבוה, אבל 6 נראה יותר כמו טעות מאשר ציון הוגן, וכשמסתכלים על פילוח הציונים מבינים למה, גם פה יש פילוג לא סביר בין מדרגים שנתנו לסדרה 10 לאלו שנתנו לה 1, האתר הזה הפך לבמה למלחמות בין 2 צדדים בקהל האמריקאי וחבל. הבעיה שהופכת את האתר הזה ללא רלוונטי היא תופעת ה Review bombing שהפכה למאוד נפוצה ושדי הורסת את האמינות של ציונים משוקללים באתרים כאלו.

וזו לא פעם ראשונה שאני נתקל בציונים לא הגיוניים באתר הזה, בשנים האחרונות לצערי אני נתקל בזה בלא מעט תוכן ועקב כך הוא הפך לדי לא רלוונטי עבורי.

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #2 

אני מפרט פה מה זה על מנת שמי שלא מכיר את את התופעה ורוצה לדעת מה היא, יבין למה היא גורמת לבעייה שציינתי בתחילת הדיון:

Review Bombing (בעברית: "הפצצת ביקורות") הוא תופעה אינטרנטית שבה קבוצה גדולה של אנשים מפרסמת כמות עצומה של ביקורות שליליות על מוצר כלשהו (סרט, סדרת טלוויזיה, משחק וידאו או אפילו עסק מקומי) בזמן קצר מאוד.

המטרה של הפעולה הזו היא בדרך כלל להוריד את הציון הממוצע של המוצר באתרי דירוג פופולריים (כמו IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic או Steam) כדי לפגוע במכירות שלו או במוניטין שלו.

הנה כמה מאפיינים מרכזיים של התופעה:

1. המניע הוא בדרך כלל לא איכות המוצר
בניגוד לביקורת רגילה שמתמקדת בשאלה "האם המשחק מהנה?" או "האם הסרט עשוי טוב?", הפצצת ביקורות נובעת לרוב מסיבות חיצוניות:

מחלוקות אידיאולוגיות/פוליטיות: למשל, אם בסדרה מסוימת הוחלט על ליהוק שמעורר מחלוקת (כמו ב-The Pendragon Cycle או The Acolyte).
החלטות עסקיות: לדוגמה, אם חברת משחקים החליטה להפוך משחק לבלעדי לחנות מסוימת או הוסיפה אפשרות לרכישות בתוך המשחק (Microtransactions).
התנהלות של יוצרים: אם במאי או שחקן אמרו משהו שעיצבן קהל מסוים ברשתות החברתיות.
2. הפעולה היא מאורגנת
הפצצת ביקורות היא כמעט אף פעם לא מקרית. היא מתחילה בדרך כלל בפורומים (כמו Reddit), בקבוצות פייסבוק או בשרתי Discord, שבהם המשתמשים קוראים אחד לשני להיכנס לאתר הדירוג ולתת ציון "1" או "0" כדי "להעניש" את החברה.

3. הביקורות לרוב קצרות ושטחיות
בגלל שמדובר בכמות גדולה של אנשים שחלקם בכלל לא צפו בסרט או שיחקו במשחק, הביקורות בדרך כלל לא מנומקות. הן יכללו משפטים קצרים כמו "Woke garbage", "Don't buy this" או פשוט דירוג נמוך ללא טקסט בכלל.

4. איך האתרים נלחמים בזה?
בעקבות ריבוי המקרים בשנים האחרונות, אתרים גדולים פיתחו מנגנונים לעצירת התופעה:

זיהוי חריגות: המערכת מזהה קפיצה פתאומית בביקורות שליליות שאינה תואמת את קצב הרכישות או הצפיות.
חסימת ביקורות: האתר יכול להקפיא את האפשרות לדרג מוצר למשך כמה ימים עד שהסערה תשכך.
דירוג מאומת: אתרים כמו Rotten Tomatoes נותנים משקל גבוה יותר לביקורות של אנשים שהוכיחו שהם באמת קנו כרטיס לקולנוע.

Nba
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10068
נתן תודות: 571 פעמים
קיבל תודות: 591 פעמים

שליחה #3 

כן, דיברנו על זה לא מזמן פה בשרשור
viewtopic.php?t=398103#p3393195+
אני משתמש ב-IMDb בעיקר בשביל המידע על הסרטים: שחקנים, פרטים על ההפקה וכד וגם כדי לדרג סרטים שצפיתי בהם לצורך מעקב אישי.
עם זאת, שמתי לב שבזמן האחרון כמעט כל סרט שאני רואה לא באמת משקף את הדירוג שאני נותן לו, משהו שפעם דווקא כן היה קורה הרבה יותר.
רשימת הציוד: TV:LG77C1|AppleTV|Nvidia Shield pro|Denon 4500H|SVS: Prime Tower-Center Ultra Evolution-Subwoofer PB-3000 Revolution|Surround:Fluance Bipolar|Atmos:Morel Sp2

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #4 

כן, הסרטים של סידני סוויני הם גם עוד דוגמא מצויינת. די פיספסנו את הסרטים שלה עד לאחרונה עקב הציונים הנמוכים, ורק אחרי המלצות פה והגעה להבנה הסופית ש IMDB די איבד את ערכו התחלנו לעשות "השלמות" ולצפות בסרטים שלה שיצאו בשנים האחרונות.

כיום אני די מתעלם מ IMDB, פשוט בודק בעגבניות רקובות ונשען על המלצות של אנשים שאני מכיר.

ד"א - אפשר לראות די בקלות איזה תוכן שם מושפע מהמגמה הזו. פשוט נכנסים להתפלגות הציונים ואם יש יותר מידיי מדרגים ברמה של ציון 1/ציון 10 אפשר לדעת שהתוכן עבר Review bombing.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78832
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5385 פעמים

שליחה #5 

בגלל זה ב-Widget ששמנו כאן באתר יש כמה מקורות מידע.

גם אני באופן דומה עברתי מתלות כמעט מלאה ב-IMDB score לעוד גורמים. האמת אבל שהדבר שאני הכי סומך עליו זה ביקורות כאן באתר.

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7651
נתן תודות: 486 פעמים
קיבל תודות: 885 פעמים

שליחה #6 

גם פה באתר הציונים לא תמיד אומרים הרבה, זה טעם אישי בסוף.
מספיק לי בדרך כלל צפיה בטריילר בשביל להבין מה הכיוון, כי מי יקרא עכשיו 500 ביקורות?
לחשוב שפעם היה מספיק לנו להתלהב מפוסטר של סרט בשביל לראות אותו, היום מרגיש שצריך לעשות תחקיר.
אני מציע דעה אחרת, מקסימום תראו בלי לדעת כלום, מה יקרה?

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #7 

09/03/2026 18:54  
mulder כתב:
אני מציע דעה אחרת, מקסימום תראו בלי לדעת כלום, מה יקרה?
...

אתה יודע מה הדבר הכי יקר בחיים, והוא הולך ונהיה יותר ויותר יקר ערך ככל שמתבגרים? זמן פנאי.

אין לי שום רצון לבזבז שעה-שעתיים מזמן הפנאי שלי על סרט לא מוצלח, והרבה יותר מזה כשזה סדרה.

איתי_הגיתי
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 6051
נתן תודות: 90 פעמים
קיבל תודות: 77 פעמים

שליחה #8 

כבר לפני 20 שנה הבנתי ש IMDB לא רלוונטי. הציונים שם נעים בין 6.8 ל 7.2... הכל נשאב לממוצע באמצע.
Rotten Tomatoes טוב כי יש הפרדה בין ביקורת של מבקרי קולנוע, שהבנתי שאני לא סומך עליהם ב 100%, כי כל סרט זר בסינית עתיקה ישר מקבל ציון 5,
והקהל שם מאד מדויק בציונים שלו.

איתי_הגיתי
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #9 

09/03/2026 19:11  
Huber כתב:
אתה יודע מה הדבר הכי יקר בחיים, והוא הולך ונהיה יותר ויותר יקר ערך ככל שמתבגרים? זמן פנאי.

אין לי שום רצון לבזבז שעה-שעתיים מזמן הפנאי שלי על סרט לא מוצלח, והרבה יותר מזה כשזה סדרה.
...
אז למה לבזבז? אחרי דקה שתיים צפייה אני יודע אם זה בשבילי או לא.

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #10 

09/03/2026 19:11  
Huber כתב:

...
ואם סרט מקבל 7-8 והוא נראה לך גרוע כבר אחרי 20 דקות אז תמשיך לראות כי הציון גבוה?

אם אתה הולך רק לפני ציונים אז רוב הסיכויים שסרט/סדרה שמקבלים 4 ב IMDB כנראה זה אומר שהוא גרוע.

אבל לפעמים ציונים טועים, קרה לי שבזבזתי זמן על סרטים עם ציון גבוה שלא הבנתי למה הוא הגיע להם, וגם להפך. אני אתן לך דוגמא, יש את סרט האימה darkness falls מתחילת שנות ה 2000, הוא קיבל 5 ב imdb ונקטל לגמרי ב RT. מאז שיצא ראיתי אותו כמה פעמים ונהנתי ממנו, הוא בהחלט טוב בעיניי ממה שכל מיני ציונים אומרים.
על "פרנקשטיין" החדש הרעיפו ביקורות וציונים טובים, ואני כיביתי אחרי חצי סרט..

מה שאני אומר זה שלפעמים יש הפתעות וגם אכזבות, פשוט צריך לתת סיכוי למה שנראה לנו מעניין, ואם אחרי חצי שעה נמאס אז לפחות לא הלכו שעתיים או יותר.

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #11 

09/03/2026 19:27  
איתי_הגיתי כתב:
כבר לפני 20 שנה הבנתי ש IMDB לא רלוונטי. הציונים שם נעים בין 6.8 ל 7.2... הכל נשאב לממוצע באמצע.
Rotten Tomatoes טוב כי יש הפרדה בין ביקורת של מבקרי קולנוע, שהבנתי שאני לא סומך עליהם ב 100%, כי כל סרט זר בסינית עתיקה ישר מקבל ציון 5,
והקהל שם מאד מדויק בציונים שלו.
...
אצלי IMDB עד לפני כמה שנה פגע כמעט תמיד בול. כמעט ולא היה סרט מעל 7.5 שלא אהבתי, וכמעט לא היה סרט מתחת ל 6 שאהבתי עם מעט מטוד יוצאי דופן, בעיקר כאלן שאת הזאנר שלהם אני מאוד מאוד מחבב.

לגבי RT, אני לחלוטין לא מסתמך על ציון המבקרים ה"מקצועיים" שם - לרובם יש אג'נדות שלא מתאימות לי.

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #12 

09/03/2026 19:28  
איתי_הגיתי כתב:
אז למה לבזבז? אחרי דקה שתיים צפייה אני יודע אם זה בשבילי או לא.
...
ומי אמר שאני מבזבז? זה בדיוק היה המטרה ב IMDB, לא להיכנס לסיטואציה הזו מלכתחילה, והיום זה כבר לא כלי שמיש.

אבל לא, לך כנראה יש כוחות על, אני בטח ובטח לא יגול לדעת אחרי 2 דקות אם הסרט טוב או לא.

איתי_הגיתי
סמל אישי של משתמש
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #13 

09/03/2026 19:35  
Huber כתב:
ומי אמר שאני מבזבז? זה בדיוק היה המטרה ב IMDB, לא להיכנס לסיטואציה הזו מלכתחילה, והיום זה כבר לא כלי שמיש.

אבל לא, לך כנראה יש כוחות על, אני בטח ובטח לא יגול לדעת אחרי 2 דקות אם הסרט טוב או לא.
...
חח לפעמים 15 שניות מספיקות לי לסגור משהו.
IMDB לא מדויק, יש שם כ"כ הרבה מצביעים שהכל מקבל 7.
ב RT של האזרחים יש טווח יותר טוב.
ה"מקצועיים" שם באמת פלצנים.

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #14 

09/03/2026 19:31  
mulder כתב:
ואם סרט מקבל 7-8 והוא נראה לך גרוע כבר אחרי 20 דקות אז תמשיך לראות כי הציון גבוה?
...
ברור שלא, מהיכן הגעת למסקנה הזו?

mulder כתב:

אם אתה הולך רק לפני ציונים אז רוב הסיכויים שסרט/סדרה שמקבלים 4 ב IMDB כנראה זה אומר שהוא גרוע.
...

אני לא הולך רק לפי ציונים כפי שציינתי כבר, אבל כן - בעבר IMDB די קלע מבחינתי וסרט שקיבל אפילו פחות מ 6 לרב היה גם לדעתי לא מוצלח. בשנים האחרונות שפי שכבר הבהרתי זה לא עובד.

mulder כתב:

אבל לפעמים ציונים טועים, קרה לי שבזבזתי זמן על סרטים עם ציון גבוה שלא הבנתי למה הוא הגיע להם, וגם להפך. אני אתן לך דוגמא, יש את סרט האימה darkness falls מתחילת שנות ה 2000, הוא קיבל 5 ב imdb ונקטל לגמרי ב RT. מאז שיצא ראיתי אותו כמה פעמים ונהנתי ממנו, הוא בהחלט טוב בעיניי ממה שכל מיני ציונים אומרים.
על "פרנקשטיין" החדש הרעיפו ביקורות וציונים טובים, ואני כיביתי אחרי חצי סרט..

מה שאני אומר זה שלפעמים יש הפתעות וגם אכזבות, פשוט צריך לתת סיכוי למה שנראה לנו מעניין, ואם אחרי חצי שעה נמאס אז לפחות לא הלכו שעתיים או יותר.
...

זה מובן מאליו. תמיד יש חריגים וגם לי היו סרטים שקיבלו 8 ולא נהניתי מהם או סרטים שקיבלו 6 ונהניתי מהם. אבל בעבר אלו היו החריגים. בשנים האחרונות לצערי ציום כזה או אחר ב IMDB כבר לא מהווה שיקול מבינתי והסברתי למה ואיך אפשר לדעת מתי זה כך.

Huber פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT

שליחה #15 

עריכה.
נערך לאחרונה על ידי Huber ב 09/03/2026 20:02, נערך פעם 1 בסך הכל.

Kondo10
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום סרטים וטלויזיה
תגובות: 11516
נתן תודות: 1197 פעמים
קיבל תודות: 2425 פעמים

שליחה #16 

IMDB בהחלט לא משקף את איכות הסרטים בשנים האחרונות. אבל לחתוך סרט לאחר כמה דקות
לא יודע, זה לא הגיוני לבחון ככה סרטים. יש סרטים שמקבלים תפנית חדה בחצי השני של הסרט, ויש מצבים הפוכים
אבל בשום צורה אי אפשר לבחון סרט לאחר דקות בודדות (אין חייה כזו).

ראיתי מאות אולי אלפי סרטים בחיי, למדתי דבר אחד חשוב, לתת צ'אנס לכל סרט שיש בו תוכן מעניין וציון סביר.
יוצאים מהכלל אלא סרטים בכיכובם של שחקנים שאני מחבב, ולא מוותר על צפייה בהם למרות שלרוב הם רדודים (ניקולס קייג' למשל).

Nba
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון 10K
חבר במועדון 10K
תגובות: 10068
נתן תודות: 571 פעמים
קיבל תודות: 591 פעמים

שליחה #17 

בהחלט קרה לי שצפיתי בסרטים או סדרות שכבר אחרי חמש הדקות הראשונות הבנתי שזה לא בשבילי ובסוף גם צדקתי.
למרות זאת, אני לא אוהב להפסיק סרט באמצע, גם אם זה אומר להמשיך ולבזבז עוד בערך 120 דקות מהזמן שלי.
הסרט Highest 2 Lowest הוא דוגמה מצוינת לזה.
רשימת הציוד: TV:LG77C1|AppleTV|Nvidia Shield pro|Denon 4500H|SVS: Prime Tower-Center Ultra Evolution-Subwoofer PB-3000 Revolution|Surround:Fluance Bipolar|Atmos:Morel Sp2

JamesStone
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1602
שם מלא: James Stone
נתן תודות: 519 פעמים
קיבל תודות: 148 פעמים

שליחה #18 

אני משתמש בציונים שם בתור "מרקר" שאדע להבא אם ראיתי את הסרט ומה היתה דעתי עליו.
אני נותן את אותו ציון גם ב-IMDB וגם ב-TRAKT. את TMDB אני לא ממש מכיר ולא לגמרי ברור לי מה ההבדל שביניהם.

לגבי RT, משום מה, אי אפשר להשתמש באתר שלהם מבלי להרשם קודם (ולשלם??), אבל הדרישה שלהם לחתום על כל מיני תנאים דרקוניים; מאוד לא מוצאת בעיני. מוותר. לגבי האפשרות להתנהל מבחינת בחירת הצפיה על פי הציונים הללו?? - לדעתי הציונים לא משקפים את "איכות" הסרט.

אני למשל נותן ציון 1 - לסרטים או לסדרות שעצרתי את הצפיה מתוך החלטה לוותר לגמרי על ההמשך.

אישית אני מעדיף "עלילה" מוצלחת על פני כל פרמטר אחר, ומשום מה, יש סרטים עם ציונים די גבוהים וללא עלילה של ממש (סיפור רקע אינו עלילה).

אם יש אתר שנותן ציון לפי עלילה, אשמח להכירו.

ג'יימס

Kondo10
סמל אישי של משתמש
תגובות: 11516
נתן תודות: 1197 פעמים
קיבל תודות: 2425 פעמים

שליחה #19 

09/03/2026 20:13  
Nba כתב:
בהחלט קרה לי שצפיתי בסרטים או סדרות שכבר אחרי חמש הדקות הראשונות הבנתי שזה לא בשבילי ובסוף גם צדקתי.
...
מספר הסרטים/סדרות שפרשתי לאחר כמה דקות או לאחר כמה פרקים, גדול יותר מאשר תכנים שסיימתי לצפות.
רק טוען שיש סרטים שצריך לתת להם צ'אנס לפחות חצי סרט, כי רק אז יש התפתחות בעלילה. כמה דקות זה לא מספיק ולא הוגן לדרג
סרט. באופן כללי מעולם לא כותב ביקורת על סרט או סדרה שלא צפיתי עד הסוף (ראיתי 5 דקות והסרט גרוע, לא רציני).

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה

שליחה #20 

09/03/2026 19:52  
Kondo10 כתב:
IMDB בהחלט לא משקף את איכות הסרטים בשנים האחרונות. אבל לחתוך סרט לאחר כמה דקות
לא יודע, זה לא הגיוני לבחון ככה סרטים. יש סרטים שמקבלים תפנית חדה בחצי השני של הסרט, ויש מצבים הפוכים
אבל בשום צורה אי אפשר לבחון סרט לאחר דקות בודדות (אין חייה כזו).

ראיתי מאות אולי אלפי סרטים בחיי, למדתי דבר אחד חשוב, לתת צ'אנס לכל סרט שיש בו תוכן מעניין וציון סביר.
יוצאים מהכלל אלא סרטים בכיכובם של שחקנים שאני מחבב, ולא מוותר על צפייה בהם למרות שלרוב הם רדודים (ניקולס קייג' למשל).
...
בדרך כלל הטון של הסרט נקבע בהתחלה, זה מה שמושך לצפות הלאה. הסיכוי שזה ממש ישתפר משם די קטן, ואני לא זוכר סרטים שסובלים בהם שעה עד רצון להפסיק ופתאום אז יש כזאת תפנית מדהימה באמצע.

שלח תגובה

חזור אל “סרטים וטלויזיה”