הסוד האמיתי לקבלת סאונד טוב (שלרוב מתעלמים ממנו)...

אודיו בקולנוע-ביתי ופורמטים רב-ערוציים - רסיברים, מגברי כח-רב ערוציים, פרוססורי-אודיו וכו'
שלח תגובה
Akila פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 279
שם מלא: Joel Strikovsky
נתן תודות: 90 פעמים
קיבל תודות: 67 פעמים

שליחה #1 

אחרי שנים של מרדף אחרי הסאונד המושלם, שכלל הזזת רמקולים, ביצוע מדידות, בדיקת מיקומים וניסוי של כל הגדרה אפשרית – סוף סוף הבנתי משהו גדול:
👈🏻 הכל מתחיל בחדר.
אנחנו ממשיכים לחשוב שרמקולים חדשים או תוכנת כיול (קליברציה) יתנו לנו את הסאונד הקולנועי הצלול שאנחנו כל כך חפצים בו.
אבל תאמינו לי... אם החדר לא "נכון אקוסטית", שום מערכת בעולם, לעולם לא תשמע טוב.

אחרי שמצאתי את עמדת ההאזנה הטובה ביותר ובדקתי אינספור מדידות, הבנתי שהצעד הגדול הבא הוא לא עוד EQ (איקוולייזר) או "עקומה" (curve) אחרת – אלא טיפול אקוסטי. בליעה (Absorption) ופיזור (Diffusion).
זה מה שבאמת מעצב את הסאונד.
טיפול חדר באמצעות פאנלים אקוסטיים ומלכודות בס (רצוי אחת בכל פינה).

אז לכל מי שרודף אחרי סאונד טוב יותר
💡 תתחילו בחדר שלכם. אחר כך, תוסיפו את הרמקולים ו-EQ.

כולנו אוהבים "עקומות מטרה" (target curves) וכלי כיול (והם באמת עוזרים!), אבל יש תקרת זכוכית שאי אפשר לשבור בלי לסדר את האקוסטיקה.
50 האחוזים הנותרים של השלמות מגיעים רק מהחדר עצמו.
כי בסופו של דבר...
🎶 החדר הוא לא הבעיה – החדר הוא כלי הנגינה.
אני לא סובל מאי שפיות, אני נהנה ממנה.
פעם סבלתי מפיצול אישיות, היום אנחנו מרגישים הרבה יותר טוב.
רשימת הציוד: Denon X3800H | (A1 Evo AcoustiX) | Speakers layout: 7.1.4 | TCL 75C935 | 4K Video: Nvidia Shield 2019 Pro & Homatics R 4K Plus | Android TV | Ugoos AM6B+ | CoreELEC NG (avdvplus R9)

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K
תגובות: 17923
נתן תודות: 1146 פעמים
קיבל תודות: 2489 פעמים

שליחה #2 

הבעיה שבסלון לא תמיד ניתן ליישם אקוסטיקה פסיבית ועדין להשאר בזוגיות🤣🤣🤣ולמזלנו, מערכות הכיול המתקדמות עושות יופי של עבודה, גם ללא טיפול אקוסטי פסיבי.
3 קידמיים טאנוי D
Sr/Bsr/ATMOS:ARENDAL
Storm Mk2
jvc NP5
סאבים אסקנדו+svs
הגברה בריסטון/רוטל/אדקום

Akila פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #3 

07/11/2025 12:17  
istarmini כתב:
הבעיה שבסלון לא תמיד ניתן ליישם אקוסטיקה פסיבית ועדין להשאר בזוגיות🤣🤣🤣ולמזלנו, מערכות הכיול המתקדמות עושות יופי של עבודה, גם ללא טיפול אקוסטי פסיבי.
...
נכון, זה לא תמיד אפשרי בצורה אופטימלית בכל חדר ובסלון בפרט (למרות שישנם פאנלים עיצוביים מאד יפים שמתאימים לסלון),
אבל עד גבול מסויים אפשר באמצעות כיול לתקן בעיות אקוסטיקת חדר. ועם כל השאר, פשוט תצטרך לחיות עם זה.
נערך לאחרונה על ידי Akila ב 07/11/2025 12:27, נערך פעם 1 בסך הכל.
רשימת הציוד: Denon X3800H | (A1 Evo AcoustiX) | Speakers layout: 7.1.4 | TCL 75C935 | 4K Video: Nvidia Shield 2019 Pro & Homatics R 4K Plus | Android TV | Ugoos AM6B+ | CoreELEC NG (avdvplus R9)

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #4 

גם פנלים עיצוביים ,במרבית הבתים, ייצרו סיום זוגיות מהיר😂.
מסכים שעדיף שילוב בין פסיבי לאקטיבי אבל אני אומר שוב, כיול אקטיבי מתקדם, נותן תוצאות מדהימותתתתת, כל עוד יש לך ציוד מתאים ולא פחות חשוב, יידע .
3 קידמיים טאנוי D
Storm Mk2
jvc NP5
סאבים אסקנדו+svs
הגברה בריסטון/רוטל/אדקום

Akila פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #5 

07/11/2025 12:27  
istarmini כתב:
גם פנלים עיצוביים ,במרבית הבתים, ייצרו סיום זוגיות מהיר😂.
מסכים שעדיף שילוב בין פסיבי לאקטיבי אבל אני אומר שוב, כיול אקטיבי מתקדם, נותן תוצאות מדהימותתתתת, כל עוד יש לך ציוד מתאים ולא פחות חשוב, יידע .
...
זה כבר בעיה אישית לכל אחד ואחד עד כמה הוא יכול או לא יכול להוסיף אלמנטים על הקיר.
אני לא נכנס לזה, יש תיעדוף בחיים וכל אחד יעשה את השיקולים שלו.
בסופו של יום גם הכיול המתקדם ביותר לא יכול לתקן חדר.
הוא יכול לצמצם את הבעייה, כן, אבל עד גבול מסויים, אבל לא להעלים אותה.

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #6 

07/11/2025 12:30  
Akila כתב:
זה כבר בעיה אישית לכל אחד ואחד עד כמה הוא יכול או לא יכול להוסיף אלמנטים על הקיר.
בסופו של יום גם הכיול המתקדם ביותר לא יכול לתקן חדר.
הוא יכול לצמצם את הבעייה, כן, אבל עד גבול מסויים, אבל לא להעלים אותה.
...
אתה טועה
יש בעיות שהאקטיבי מעלים לגמרי , כל עוד יש לך ציוד מתאים ואתה יודע מה שאתה עושה (מגדיר)
3 קידמיים טאנוי D
Storm Mk2
jvc NP5
סאבים אסקנדו+svs
הגברה בריסטון/רוטל/אדקום

Akila פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #7 

07/11/2025 12:34  
istarmini כתב:
אתה טועה
יש בעיות שהאקטיבי מעלים לגמרי , כל עוד יש לך ציוד מתאים ואתה יודע מה שאתה עושה (מגדיר)
...
בסדר, דעתך היא דעת מיעוט מבין מומחי אקוסטיקה ופסיכו-אקוסטיקה.

דוגמה: אתה לא יכול להעלים בכיול Decay time של החזרי קול וגלים מקפצים ממצע קשה,
או phase cancelation בגלל גלים עומדים וכו. מבלי לבצע מה שנקרא Over correction
ומבלי לפגוע בסאונד. זה לא עובד ככה.
ישנם עוד הרבה דוגמאות. אבל הבאתי לך שניים ידועות ומרכזיות בבעיות סאונד כתוצאה מחדר..
כיול אקטיבי הוא טיפול משלים, לא במקום. לקבלת סאונד טוב...
תחבושת אישית לא תחסום בצורה טובה והרמטית שתף דם כתוצאה מקרע בעורק בגפה, היא אכן תעזור הרבה,
אבל היא לא יכולה לבוא במקום ניתוח לתפריה של העורק הקרוע.

וזה בסדר שיש לך את דעתך והגישה שלך, אין בזה שום פסול....

istarmini
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון ה-15K
חבר במועדון ה-15K

שליחה #8 

07/11/2025 12:39  
Akila כתב:
בסדר, דעתך היא דעת מיעוט מבין מומחי אקוסטיקה ופסיכו-אקוסטיקה.

דוגמה: אתה לא יכול להעלים בכיול Decay time של החזרי קול וגלים מקפצים ממצע קשה,
או phase cancelation בגלל גלים עומדים וכו. מבלי לבצע מה שנקרא Over correction
ומבלי לפגוע בסאונד. זה לא עובד ככה.
ישנם עוד הרבה דוגמאות. אבל הבאתי לך שניים ידועות ומרכזיות בבעיות סאונד כתוצאה מחדר..
כיול אקטיבי הוא טיפול משלים, לא במקום. לקבלת סאונד טוב...
תחבושת אישית לא תחסום בצורה טובה והרמטית שתף דם כתוצאה מקרע בעורק בגפה, היא אכן תעזור הרבה,
אבל היא לא יכולה לבוא במקום ניתוח לתפריה של העורק הקרוע.

וזה בסדר שיש לך את דעתך והגישה שלך, אין בזה שום פסול....
...
נכון , תחבושת אישית לא תחסום עורק קרוע אבל קרע בעורק הגפה שווה לחדר קקפוניה שדורש טיפול פאסיבי ומסיבי.

תחבושת אישית תחסום חתך בגפה ללא פגיעה בעורק הראשי, שזה שווה לכיול אקטיבי.

אצלי ללא טיפול פאסיבי מהותי האקטיבי עושה פלאים .

הכל טוב
3 קידמיים טאנוי D
Storm Mk2
jvc NP5
סאבים אסקנדו+svs
הגברה בריסטון/רוטל/אדקום

Akila פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #9 

07/11/2025 13:17  
istarmini כתב:
אצלי ללא טיפול פאסיבי מהותי האקטיבי עושה פלאים .
...
עשית את המקסימום שיכולת במסגרת המגבלות הקימות אצליך בבית (סלון, אישה, משפחה וכו.).
יכול מאד להיות שאצליך הסלון הוא ברמה סבירה מאד מבחינה אקוסטית מכתחילה, שבו הצלחת למצות בכיול אקטיבי בלבד.
בסלון בדר"כ יש ריהוט, ספות, ארונות ספרים וכו. שמשמשים סופגים ודפיוזרים טבעיים (ארון ספרים זו דוגמה מצויינת לדפיוזר טבעי).
אבל אל לנו חס וחלילה ללמוד מה use case שלך שזה משליך על הכלל, זה רחוק מזה..
כל חדר הוא שונה, תצורה שונה, מיקום שונה (רמקולים וישיבה) והתנהגות אקוסטית שונה לחלוטין.
מה שעבד אצליך, לא יעבוד אצל מישהו אחר.

אני חוזר שוב על המפתח של הנושא.
כיול אקטיבי הוא טיפול משלים (משלים די טוב), לא במקום.
לפעמים אין ברירה והוא הטיפול היחיד שאפשר לבצע, כמו אצליך בסלון,
אז בוחרים את הטכנולוגיה הכי טובה ויעילה עד כמה שאפשר.. כגון DIRAC ART וכו. אבל זה לא קסם.
כיול אקטיבי לעולם לא יכול לסדר בעיות חדר. הוא יכול לצמצמם אותם במידה כזו או אחרת, אבל לא להעלים אותם.
הוא גם מוגבל עד כמה הוא יכול לעשות, יש לו תיקרה, עד כמה הוא יכול לתקן ללא עיוות שמע..
זה פיזיקה (גלי קול, אורך גל וכו.), אין מה לעשות.

גם אל תשכח שהאוזניים והמוח שלנו מפענחים סאונד שונה מאד ממה שמיקרופון קולט וגרפים יפים מראים.
סתם דוגמה: אם תדבר עם חבר שלך בחדר ותשים מיקרופון בינכם ותקליט את האנטרקצייה בינכם ואז תלך למחשב לשמוע את ההקלטה,
אתה תשמע המון רעשי רקע שאתה תגיד לעצמיך "אני לא זוכר שהיו את כל הרעשים האלה בזמן השיחה".
המוח שלנו יודע לסנן דברים ולהעצים דברים אחרים, מה שמקרופון לא יודע לעשות, הוא טיפש...
גרף יפה זה נחמד, זה אחלה baseline, אבל לא מעבר לזה..
אבל אני נכנס כבר לנושא של פסיכו-אקוסטיקה וזה נושא מרתק בפני עצמו...אבל סופר חשוב לכיול חדר/סאונד.

Mad
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 946
נתן תודות: 293 פעמים
קיבל תודות: 308 פעמים

שליחה #10 

@akila
היי
יש תמונות?
בנית לבד או קנית מוכן?
סלון? חדר ייעודי?
ARENDAL SPEAKERS
LCR-1723
SRND-1723S
Back-1961 monitors
Height-1961
SUB-1723-2S
Anthem MRX-1140

mulder
סמל אישי של משתמש
חבר שלא מהעולם הזה
חבר שלא מהעולם הזה
תגובות: 7641
נתן תודות: 485 פעמים
קיבל תודות: 885 פעמים

שליחה #11 

07/11/2025 11:27  
Akila כתב:
אחרי שנים של מרדף אחרי הסאונד המושלם, שכלל הזזת רמקולים, ביצוע מדידות, בדיקת מיקומים וניסוי של כל הגדרה אפשרית – סוף סוף הבנתי משהו גדול:
👈🏻 הכל מתחיל בחדר.
אנחנו ממשיכים לחשוב שרמקולים חדשים או תוכנת כיול (קליברציה) יתנו לנו את הסאונד הקולנועי הצלול שאנחנו כל כך חפצים בו.
אבל תאמינו לי... אם החדר לא "נכון אקוסטית", שום מערכת בעולם, לעולם לא תשמע טוב.

אחרי שמצאתי את עמדת ההאזנה הטובה ביותר ובדקתי אינספור מדידות, הבנתי שהצעד הגדול הבא הוא לא עוד EQ (איקוולייזר) או "עקומה" (curve) אחרת – אלא טיפול אקוסטי. בליעה (Absorption) ופיזור (Diffusion).
זה מה שבאמת מעצב את הסאונד.
טיפול חדר באמצעות פאנלים אקוסטיים ומלכודות בס (רצוי אחת בכל פינה).

אז לכל מי שרודף אחרי סאונד טוב יותר
💡 תתחילו בחדר שלכם. אחר כך, תוסיפו את הרמקולים ו-EQ.

כולנו אוהבים "עקומות מטרה" (target curves) וכלי כיול (והם באמת עוזרים!), אבל יש תקרת זכוכית שאי אפשר לשבור בלי לסדר את האקוסטיקה.
50 האחוזים הנותרים של השלמות מגיעים רק מהחדר עצמו.
כי בסופו של דבר...
🎶 החדר הוא לא הבעיה – החדר הוא כלי הנגינה.
...
אתה צודק רק שזה לא ממש "סוד", אבל טוב שאתה מחדד את זה.
לדעתי יחסית לא קשה מדי להגיע לתוצאה טובה בסלון כי האקוסטיקה לרוב סבירה בגלל שיש מגוון של חפצים שמפזרים וסופגים. אם אפשר לנהל שם שיחה שנשמעת ברור אז אפשר להניח שגם מה שתנגן שם ישמע טוב או לפחות חף מבעיות קשות (הדהוד למשל). גם מערכות הכיול עושות עבודה טובה. וגם הרמקולים יכולים כמובן גם להשפיע על התוצאה.
פאנלים זה לא משהו שכל אחד יכול או רוצה להכניס לסלון, ולעשות את זה בלי ידע זה לקוות שבניחושים איכשהו התוצאה תשתפר. וגם לא רוצים שהסלון ייראה כמו אולפן.. דווקא בחדר יעודי ריק לגמרי הבעיות גדולות יותר מסלון אז פאנלים של ספיגה/פיזור/מלכודות יותר מתאימים.

niko
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
תגובות: 4961
שם מלא: איתן
נתן תודות: 911 פעמים
קיבל תודות: 450 פעמים

שליחה #12 

לא חושב שאנשים שנמצאים בתחום שנים לא יודעים זאת(אולי בפורום מקביל :))
הבעיה כמו שהחברים אמרו ש 90% מאיתנו חיים עם מערכת בסלון, פאנלים אקוסטיים בסלון שיעשו שינוי משמעותי זו הקרבה אסטטית משמעתית והאמת גם אם הייתי רווק לא הייתי רוצה סלון שנראה כמו אולפן.

AKILA: זה כבר בעיה אישית לכל אחד ואחד עד כמה הוא יכול או לא יכול להוסיף אלמנטים על הקיר.

אבל זה הפיל שבחדר, כולם יודעים שהיו משפרים פלאים את התוצאה ע"י פאנלים אקוסטיים.

כמו שטענו פה, יש בעיות בבאס נמוך שלא יעזרו פאנלים אלא אם אתה מסדר פאנלים בעומק 50 ס"מ ויותר.
8)
רשימת הציוד: Paradigm Signature S8v2| JVC X5500| Arendal sub 2V| Arendal center 1723| SVS ultra surround|KEF T101 Atmos | Anthem MRX 1140

FastandFurious
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5142
נתן תודות: 1061 פעמים
קיבל תודות: 696 פעמים

שליחה #13 

האמת שזה לא סוד גדול, אקוסטיקה בחלל תמיד עדיפה, עליה מתלבש כיול אוטומט ואחריו כמובן תיקון ידני לטעם האישי

אקוסטיקה ליישום בסלון זה דבר גדול שצריך לחיות איתו, לרוב אנשים מעדיפים להשקיע המון ברסיבר פרוססור איכותיים עם מערכת כיול איכותיות וכוח עיבוד גבוהה ובתוספת סב שני לפחות, על מנת ליישם dsp מורכב לדוגמא סטורם אודיו טרינוב לינגדורף ומכשירי דגל מהטופ של חברות המיינסטרים

אפשר תמיד לנסות כמובן ליישם שטיח עבה וילונות כבדים ועבים לדאוג לריהוט מעץ 0, פחות זכוכיות באזור הסלון ומראות, אפשר תמיד לתכנן את אזור האזנה ככה שיתאים לתחביב, ניתן גם ליישם דפיוזרים ועוד כל מיני אלמנטים שיכולים להשתלב ובלי לכער את הסלון, אבל כשיש בעיות בטווח הנמוך ורוצים לסדר את התחום הכי חשוב תחום הבסס זה הופך להיות מורכב ומסורבל ומצריך להפוך את הסלון
Perlisten R7T
Accuphace E480
.............
PSA S1813
ElipsonPlanet L
Morel Sp3 Mk2
Lg C1 83
Zidoo

Akila פותח השרשור
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #14 

07/11/2025 21:09  
Mad כתב:
@akila
היי
יש תמונות?
בנית לבד או קנית מוכן?
סלון? חדר ייעודי?
...
אני עדיין לא עשיתי טיפול אקוסטי , אבל תכנון החדר של מיקום רמקולים וכו. עשיתי לבד.
בעזרתו של המסמך הסופר מיקצועי של דולבי..
Dolby Atmos Home Entertainment Studio Technical Guidelines 2021 05 (Studio)
07/11/2025 21:55  
mulder כתב:
אתה צודק רק שזה לא ממש "סוד", אבל טוב שאתה מחדד את זה.
לדעתי יחסית לא קשה מדי להגיע לתוצאה טובה בסלון כי האקוסטיקה לרוב סבירה בגלל שיש מגוון של חפצים שמפזרים וסופגים. אם אפשר לנהל שם שיחה שנשמעת ברור אז אפשר להניח שגם מה שתנגן שם ישמע טוב או לפחות חף מבעיות קשות (הדהוד למשל). גם מערכות הכיול עושות עבודה טובה. וגם הרמקולים יכולים כמובן גם להשפיע על התוצאה.
פאנלים זה לא משהו שכל אחד יכול או רוצה להכניס לסלון, ולעשות את זה בלי ידע זה לקוות שבניחושים איכשהו התוצאה תשתפר. וגם לא רוצים שהסלון ייראה כמו אולפן.. דווקא בחדר יעודי ריק לגמרי הבעיות גדולות יותר מסלון אז פאנלים של ספיגה/פיזור/מלכודות יותר מתאימים.
...
זה נכון, כתבתי את זה באחת התגובות שלי, שבסלון בדר"כ ישנם הרבה אלמנטיים טבעיים שעוזרים.
viewtopic.php?f=1&p=3386679#p3386585+
הבעייה הכי גדולה שגם אז זל לא עוזר כ"כ זה התדרים הנמוכים, שם זה קצת בעייתי לטפל. הם פשוט אורך גל מאד ארוך, ממש מטרים של אורך גל.

שלח תגובה

חזור אל “אודיו רב-ערוצי (ק''ב)”