סגירת רשתות סלולר דור 2 ו3. מתי? איך להתכונן, ופרטים נוספים.

מכשירים סלולריים, חברות סלולריות.
שלח תגובה
yossi_s1 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 439
נתן תודות: 31 פעמים
קיבל תודות: 63 פעמים

שליחה #1 

שלום לכולם.
ברצוני לרכז בדיון זה את המידע הרלוונטי בנושא.
שמעתי על התוכנית הזו כבר לפני זמן מה. התאריך המדווח לסגירת הרשתות כבר די קרוב ולכן לדעתי יש הגיון בהכנות.
תאריך הסגירה המצויין ברוב הכתבות הוא 31.12.2025 , או לפני , לפי שיקול משרד התקשורת ורשתות הסלולר.
https://zmanavir.co.il/cellular/26379/
יחד עם זאת מצאתי כתבה אחת שטוענת שהנושא נגנז לבנתיים עקב הסכמים קואליציוניים:
https://www.geektime.co.il/2g-and-3g-we ... might-not/

לא מצאתי עוד עדכונים ואזכורים לגבי ביטול התוכנית. בהינתן שזו כתבה ישנה יחסית ויש כתבות חדשות שמרמזות על המשך התוכנית כרגיל אני מניח שהיא ממשיכה כרגיל.

מה המשמעות עבור המשתמשים?
כל מכשיר ישן שאינו תומך בדור 4 ומעלה יהפוך לחסר שימוש.
סך הכל נשמע סביר אבל...
מסתבר שמכשיר דור 4 לא מספיק, באופן ספציפי צריך מכשיר דור 4 שתומך בטכנולוגיית VoLTE, או במילים פשוטות, יודע לקיים שיחות בדור 4.
מה מסתבר? כמעט כל מכשיר דור 4 יודע לעשות זאת אך בפועל המון מכשירים, גם מודרניים מאוד, לא עושים זאת.
למה? אני לא לגמרי יודע.
איך שאני מבין, הרבה מכשירים מכילים בתוכם קובץ הגדרות ייחדי למפעיל סלולר ספיציפי. אם אין התאמה בין המפעיל שאליו מנוי הלקוח לבין קובץ ההגדרות במכשיר, אז טכנולוגיות שכאלו לא עובודת. מדובר במעין מנעול אזורי שאני בטוח שלא מחוייב מציאות אלא נועד להקשות על הצרכנים.
באותן הגדרות נכללת גם טכנולוגיית WIFI CALLING שגם היא אינה זמינה.

למה זה בעיה?
בדקתי אצלי במשפחה והנה התוצאות:
4 מנויים ב019:
המכשיר שלי s10e דגם 970u1, מכשיר אמריקאי, אין בתפריט Volte ואין VOWIFI - כנראה כי מיועד לשוק האמריקאי
אחותי: S21 אמריקאי, אותו סיפור כמו אצלי
אמא שלי: S8 , דגם ישראלי, קובץ הגדרות מפעיל ג'נרי ישראלי ILO. אין בתפריט Volte ואין VOWIFI - לא יודע למה, אולי כי לא משוייך למפעיל ספציפי או אשמת 019?
אבא שלי: S7 ישראלי, אותו דבר כמו אצל אמא שלי
בעלה של אחותי: נוט20 ישראלי, הוא ברשת אקספון, אותו סיפור כמו אצל אמא ואבא שלי.

כלומר מתוך 5 מכשירים במשפחה, יש סיכוי שנצטרך להחליף 5 מכשירים.
נכון חלקם לא חדישים אבל הם מעל ומעבר למה שאני צריכים ועל הנייר תומכים בVOLTE וVOWIFI
בתקווה, מחר, אקח שני מכשירים לבדיקה, שיאומי עם custom rom וגם LG G4, כדי לבדוק האם אולי יהיה מזל איתם ברשת 019.

הבעיה הלא פחות קטנה מבחינתי זה מה לעשות מכאן, הרי יש לנו 3 מכשירי ILO שגם הם לא תומכים. איך אוכל להבטיח לעצמי תמיכה בלי לקנות במחיר מופקע מהמפעיל?

כמובן, מוזמנים להעלות נקודות נוספות שקשורות לסגירת הרשתות.

ilane
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 613
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 137 פעמים

שליחה #2 

אני די בטוח שזה תלוי במפעיל. אצלי במכשיר אייפון(שלא נקנה אצל מפעיל ישראלי) ופיקסל 7 שנקנה בארה״ב מופיע קובץ ההגדרות של המפעיל, לדוגמא מהפיקסל:

yossi_s1 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #3 

תודה על התגובה!
אז כאן נכנס עניין של יצרנים שכן עושים הגבלות במכשירים שלהם וכאלו שלא.
סמסונג הם מקום ראשון או שני בפופלריות והמכשירים שלהם מגיעים עם קוד מיקום צרוב במכשיר שנקרא CSC.
הקוד לא ניתן לשינוי סתם ככה על ידי אדם סטנדרטי, יחד עם זאת, זה גם לא קשה לשינוי כל עוד המכשיר תומך.
המכשיר שלי למשל אמריקאי ולא תומך כלל בשינוי קוד אזור מעבר לאזור אמריקה.
מצד שני יש לי מכשירים בבית על קוד ILO שזה קוד ישראל-כללי ועדיין העסק לא עובד.
יש כאן איזה שילוב של השפעה מצד המפעיל וגם מצד סמסונג.

מכשירים של שיאומי, גוגל, אפל, ואחרים, אולי פחות עושים בעיות בעניין הזה.
חבל, אני מרוצה ממכשירי סמסונג אבל זה משהו שלגמרי יכול לגרום לי לעבור ליצרן אחר.

ilane
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
תגובות: 613
נתן תודות: 10 פעמים
קיבל תודות: 137 פעמים

שליחה #4 

yossi_s1 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #5 

אני מכיר את הרשימה. יש כמה בעיות כמובן.
1. גם אם הדגם רשום שם, אם CSC לא תואם, זה כנראה לא יעבוד.
2. יש דברים תמוהים שם כמו למשל תמיכה בS10 וS10 פלוס אבל לא S10E. המכשירים האלו זהים מבחינת הפונקציונלאיות המדוברת.
דברים כמו "S7 מחודש" או ספצפית "S10 PLUS 512GB" יעני אם לא מחודש ואם 256GB לא יעבוד? ואיך בכלל מזהים מכשיר מחודש.
להורים שלי יש S8 וS7 שנמצאים ברשימה אך הפונקציות לא עובדות ולא קיימות.
3. הרשימה מכסה רק סמסונג ואפל, מה עם שאר היצרנים?
4. מדוע מכשיר שתומך באופן מלא בטכנולוגיות האלו אבל לא מופיע ברשימה לא יעבוד? באמת יש כאן מגבלה טכנולוגית כל כך מסובכת? זה קצת מרגיש כמו טלפון שיש לו WIFI6 נניח אבל עובד רק עם נקודות גישה של חברת TPLINK. מצב הזוי לחלוטין.

בקיצור, הרשימה היא אולי איזה מושג כללי, אבל קשה לקחת אותה ברצינות.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל
תגובות: 78772
שם מלא: עפר לאור
נתן תודות: 785 פעמים
קיבל תודות: 5372 פעמים

שליחה #6 

הפרופיל לרוב ניתן לעדכון מרחוק.

הבעיה זה מכשירים טפשים - מכשירים כשרים למשל.

jtk
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה
תגובות: 5172
נתן תודות: 478 פעמים
קיבל תודות: 532 פעמים

שליחה #7 

גם אצלי יש סמסונג שבו לא מופיעה אפשרות "VoLTE calls". מה יקרה בפועל בזמן הפסקת שירות 2G/3G, לא יודע.

אם זו תכונה שלא מאופשרת ע"י סמסונג בכל וריאצייה מקומית של דגם, גם אם החומרה תומכת, אולי אפשר לפתוח ע"י עריכת קבצים שקשורים ל-CSC:
https://volteromania.blogspot.com/2018/ ... tings.html

תמונה

yossi_s1 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #8 

05/02/2025 20:27  
ilane כתב:
אני די בטוח שזה תלוי במפעיל. אצלי במכשיר אייפון(שלא נקנה אצל מפעיל ישראלי) ופיקסל 7 שנקנה בארה״ב מופיע קובץ ההגדרות של המפעיל
...
והאם volte vowifi שניהם עובדים לך?
06/02/2025 15:08  
oferlaor כתב:
הפרופיל לרוב ניתן לעדכון מרחוק.
...
גם אם אתה צודק, זה לא קורה בפועל אז איך זה עוזר?
מצאתי שיש הנחיות ברורות למפעיל איך לבצע עדכון הגדרות מפעיל:
https://source.android.com/docs/core/connect/carrier
אני לא חושב אבל שיש עם מי לדבר ברשתות עצמן, אין לי תקווה שזה ייושם.
06/02/2025 19:49  
jtk כתב:
גם אצלי יש סמסונג שבו לא מופיעה אפשרות "VoLTE calls". מה יקרה בפועל בזמן הפסקת שירות 2G/3G, לא יודע.

אם זו תכונה שלא מאופשרת ע"י סמסונג בכל וריאצייה מקומית של דגם, גם אם החומרה תומכת, אולי אפשר לפתוח ע"י עריכת קבצים שקשורים ל-CSC:
https://volteromania.blogspot.com/2018/ ... tings.html
...
בקשר לשאולה הראשונה אני יכול להגדיר לך כבר עכשיו מה יקרה, לא תוכל להוציא ולקבל שיחות. תוכל לבדוק בקלות, בחייגן להקיש כוכבית סולמית 2263 סולמית. בתפריט שיפתח, לחץ על clear all bands ואז כנס ל LTE, לחץ על ALL LTE, לחץ על return to menu ואז apply band selection.
זה יגרום לטלפון לעבוד על LTE בלבד. נסה להוציא או לקבל שיחה ותראה שלא תוכל.

לגבי עריכת הקבצים שציינת. דורש ROOT, לכן לא רלוונטי ל99.9% מהאנשים.

---
כמו שציינתי, ניסיתי לבדוק עם שני מכשירים נוספים, LG G4, וגם redmi 3s עם קסטום רום אנדרואיד גרסה 14.
בLG זה לא מופיע ולא עובד. ברדמי הפונקציות מופיעות בתפריט ודלוקות אך גם כן אינן עובדות.

מה נשאר להגיד, אני כרגע לא רואה פתרון ברור.
אני חושב שהמון אנשים יהיו מאוד מופתעים ברגע שהרשתות ייסגרו ואולי גם מאוד לא מרוצים.
העתיד במצב הזה הוא שניהיה מוגבלים לרשימה מוגבלת של מכשירי סלולר, לא נוכל לבחור להשתמש בכל מכשיר שנרצה כמו עד היום.
במקרה של סמסונג למשל, גם קניה של מכשיר תומך, תדרוש שינוי CSC במידה והוא לא מתאים.
כלומר, ללכת למעבדה שעושה את זה ולרוב עלות של 100 שקלים. וגם אז אני לא בטוח בכלל שזה עוזר כי אין לי עדיין הסבר למה מכשירים במשפחה שלי עם CSC תואם (ILO) בכל זאת לא עובדים.
מציאות הזויה ומוזרה.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #9 

מצד שני, חייבים להתקדם טכנולוגית. זה לא שהם מכבים את המשדרים וזהו, הם מכבים אותם בכדי לנצל את התדרים לטובת שיפור איכות הקליטה עבור המכשירים העדכניים, מה שאומר שמי שיש לו מכשיר עדכני ירוויח עם קליטה משופרת. התדרים הללו הם תדרים נמוכים יותר, וזה אומר שהם יעילים יותר במקומות עם בעיות קליטה.

yaronkle
סמל אישי של משתמש
חבר במועדון HT
חבר במועדון HT
תגובות: 5344
שם מלא: ירון קליין
נתן תודות: 203 פעמים
קיבל תודות: 332 פעמים

שליחה #10 

אני בתחושה שהחברות הסלולאר מכבים משדרי דור 4 על מנת לגרום לאנשים לעבור לדור 5.
אם באמת ינצלו את האנטנות לשיפור הקליטה, הוא יהיה רק בדור 5 ומעלה מה שיגדיל עוד יותר את רווחיות החברות הסלולריות.

enir
חבר פעיל
חבר פעיל
תגובות: 83
נתן תודות: 18 פעמים
קיבל תודות: 8 פעמים

שליחה #11 

חברות הסלולר לא מכבים משדרי דור 4, לפחות לא בעתיד הנראה לעין - מס' שנים קדימה.
במקומות שלא יהיה כיסוי מלא דור 5 יהיה FB לדור 4.

כיבוי דור 3 יביא לפינוי ספקטרום תדרים נמוך שיוכלו לנצלו בדור 4 ולאחר מכן בדור 5.

לגבי רווחיות דור 5 - מוטלת כיום בסימן שאלה, גם בחו"ל המפעילים לא רווים נחת מקצב אימוץ דור 5 ע"י המשתמשים

yossi_s1 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #12 

אכן לא מדובר על סגירת דור 4.
אני הכי בעד להיפטר מדור 2 ו3 כדי לנקות את האוויר משידורים מיושנים, הטענה שלי היא לא נגד הסגירה.
הטענה שלי מכוונת נגד יצרני הטלפונים, מפעילי הסלולר, והארכיטקטים של הטכנולוגיה.
אני לא בהכרח יודע מה שורש הבעיה כי אני לא מכיר לעומק את אפיון המערכת, הבעיה שלא נראה שיש גורם, מאלו המוזכרים בשורה הקודמת, שיקח את העניינים ליידים וייתן פתרון.
אני לא יודע למה לכל דגם דרוש אפיון ידני עבור המערכות האלו. הרי היופי בGSM וגילגוליה זה שאפשר להכניס את הסים לכל מכשיר ולהתחיל מיד לעבוד.
כרגע הטכונולוגיות האלו בארץ זמינות פחות או יותר למכשירי אפל וסמסונג בלבד, ישנה תמיכה חלקית בפיקסל אצל חלק מהחברות. לא נראה לכם הזוי להיות מוגבלים אך ורק ליצרנים האלו? נראה לכם תקין שאם תרצו לקנות מכשיר של שיאומי או וואן פלוס אז לא תוכלו? ואין כמובן מה לדבר על יצרנים קטנים יותר. זה לאו דווקא קשור לעדכני או לא.

מילא זה גם היה פועל כמצופה, אך כאמור, יש אצלי במשפחה שלושה מכשירי סמסונג שנמצאים ברשימת התמיכה, ויש להם שיוך מקומי ישראלי כדרוש, ובכל זאת לא עובדים.
אנסה לדבר עם המפעיל לראות מה הם אומרים.

rm1
חבר ותיק
חבר ותיק
תגובות: 1588
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 196 פעמים

שליחה #13 

מבטיח לכולכם ב 1.1.2026 70% מתושבי ישראל יעמדו בתור להחליף טלפונים שיפסיקו לעבוד.
בדיוק כמו במקרה של משדרי עידן+
או שהלובי החרדי עם המכשירים "הכשרים" יפילו את התהליך כשיבינו שכל המכשירים שלהם יפסיקו לעבוד.

oferlaor
סמל אישי של משתמש
מנהל
מנהל

שליחה #14 

איזה טכנולוגיות זמינות רק לאפל וסמסונג? כל המכשירים העדכניים תומכים ב-4G וב-5G שיש בישראל.

@rm1

הסיבה שאני לא מתרגש זה כי אכן, הלובי החרדי עלול להפיל כל רעיון כזה. אם כי, מספיק שישאירו משדרים במאה שערים, בני ברק ועוד כמה נקודות קריטיות ויתכן שזה יספק אותם.

jtk
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #15 

07/02/2025 10:39  
yossi_s1 כתב:
בחייגן להקיש כוכבית סולמית 2263 סולמית.
...
תודה. המכשיר שלי לא עם Qualcomm.
אין לי עדיין הסבר למה מכשירים במשפחה שלי עם CSC תואם (ILO) בכל זאת לא עובדים.
...
אולי יפעל עם וריאציות של ספקיות ספציפיות, כמו CEL, PCL, PTR.

09/02/2025 11:30  
oferlaor כתב:
מספיק שישאירו משדרים במאה שערים, בני ברק ועוד כמה נקודות קריטיות ויתכן שזה יספק אותם.
...
חרדים מסתובבים לא רק בריכוזי האוכלוסיה הגדולים, וגם לא-חרדים מסתובבים באזורים חרדיים.

09/02/2025 10:18  
rm1 כתב:
או שהלובי החרדי עם המכשירים "הכשרים" יפילו את התהליך כשיבינו שכל המכשירים שלהם יפסיקו לעבוד.
...
זה לא סותר. למשל, Nokia 215 4G עולה כ-250₪.

מדף היצרן (איזה עיצוב גרוע לאתר, הכל ענק, כאילו לאנשים עם בעיות ראיה):
crystal-clear VoLTE call quality
...

avinin1
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
תגובות: 204
נתן תודות: 41 פעמים
קיבל תודות: 34 פעמים

שליחה #16 

אני חייב לתת הערה לגבי הטלפונים הכשרים, אין לי אחד בעצמי, אבל במסגרת העבודה אני מתנהל מול מספיק לקוחות חרדים ואיכות השמע ברב השיחות נהדרת. נראה שגם באותו שוק יש טלפונים מודרניים יחסית, אך כשרים ביעילותם.

בכל אופן זה שינוי מבורך והרשתות הישנות צריכות להיעלם מהעולם. בדיוק כמו הטלפוניה/VDSL, זה מקלות בגלגלים לכל אחד

O1987
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 3
שם מלא: אור
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #17 

019 לדעתי עדיין לא תומכים מלא בVOLTE, יש לנו מנויים ב019 עם מספרים שונים וזה לא עובד בשום מכשיר
1. סמאטפון נוקיה 8.3 5G
2.שני מכשירים מאוד ישנים לגיבוי וואוי דגם שלא נמכר בכלל ועוד איזה LG G6
3. OPPO דגם חדיש מ2024
4.רילמי GT 5G עם אנדרואיד 14
אציין שכל המכשירים האלה כולל הישנים תומכים VOLTE ונבדקו ברשת פלאפון,פרטנר והוט מובייל ושם הכל בסדר אבל ב019 אין בכלל את האפשרות בהגדרות, מעניין מה הם יעשו בסוף השנה ?

yossi_s1 פותח השרשור
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד

שליחה #18 

תודה על המידע. עוזר לדעת ש 019 הם בין הגורמים לבעיה. מקרה הכי גרוע נעבור לחברה אחרת אבל הייתי מעדיף שלא.
בחיפושים ברשת מצאתי כמה דברים.

קודם כל טובים וחכמים ממני כבר עלו על האבסורד שנים לפני:
https://tinyurl.com/2wyt5z5a
הוא מפרט שם לא מעט.

דבר אחר שעשיתי הוא להיכנס לקבוצות פייסבוק של יצרנים. למשל בעלי פיקסל בישראל וכו'
סיכום של מה שקראתי:

התמיכה בפיקסלים היא לא אחידה. תלוי דגם, תלוי מפעיל, ובכללי בלאגן. איך אפשר לקנות מכשיר אם אין מושג האם הוא בכלל יעבוד?
ישנה אפליקציה בשם pixel IMS שמנסה בכוח להפעיל את הפונקציות, לפעמים עובד לפעמים לא. אינו דורש ROOT

שיאומי: דומה לפיקסלים, דגם, מפעיל, שיוך גיאוגרפי.
גם פה יש קודים בחייגן שמפעילים בכוח את האפשרות, וגם פה זה לא תמיד עובד.
תקלה בשיאומי: אם volte vowifi פעילים אז בשיחה למערכת הפניית שיחות (זה שלוחצים על המספרים) הלחיצות לא מגיבות ולכן יש לבטל את הפונקציות.
גם בשיאומי, לך תדע אם המכשיר שתקנה יעבוד. הזוי..

ראיתי משתמש שטוען שסגירת הרשתות אינה כוללת סגירה של רשת דור 3.5, מה שכנראה נקרא HSPA+, ולכן לטענתו, לא תיהיה בעיה להוציא שיחות.
אני לא יודע אם זה נכון וגם אם כן, מי יודע כמה טוב הכיסוי של דור 3.5 בלבד. במידה ואין שימוש בתדרים נמוכים ארוכי טווח, זה לא יעבוד כלכך טוב.

יש אפילו בחור שקנה מכשיר וקיבל מיד הודעת SMS שהמכשיר שלו חסום מלהתחבר לרשת.
הרשת חושבת שזה מכשיר דור 3 בלבד, מה שלא נכון:
https://tinyurl.com/nnwbr35n
ולכן כמו שאמרתי, אין יותר חופש לבחור כל מכשיר שתרצו.

הייתי שמח להישאר עם המכשירים שלי. אבל גם אם נניח הבעיה היא אצל 019, איך אני אמור לחפש ולמצוא חברה שכן תומכת במכשירים שלי? אתחיל לעבור חברה חברה עד שיעבוד? זה מוגזם. סביר להניח שפשוט אקנה מכשירים מתאימים וזהו.

O1987
סמל אישי של משתמש
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
תגובות: 3
שם מלא: אור
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 1 פעם

שליחה #19 

משיחה עכשיו עם 019 מתברר שהם הפעילו את השירות הזה לא מזמין
וכרגע זה עובד רק בסמסונג (יבואן רשמי בלבד) או ZTE (יש לי מכשיר כזה וזה עובד רק שם איתם והוא בכלל לא מהארץ)
מאמין שבהמשך יעבוד בעוד מכשירים? בכל מקרה תמיד אפשר ופשוט להעבור חברה, אם לא יהיה פתרון ואני מאמין שיהיה (אם בכלל יסגרו בסוף שנה )
בכל מקרה אין לך עכשיו מה להעבור בו נראה שזה באמת קורה

אגב מניסיון S8 וסמסונג 10E כן תומכים VOLTE לפחות בפלאפון והוט מבייל (יש לנו כאלה בעבודה שאנחנו עבודים איתם)
סמסונג כל הדגמים מ2017 ומעלה (אנדרואיד שמונה) תומכים
LG מG6
וואוי מאנדרואיד 9.1ומעלה
פיקסל מ6 ומעלה תומך בפרטנר או בהוט מבייל

jtk
חבר מכור קשה
חבר מכור קשה

שליחה #20 

פתחתי נושא נפרד לגבי הגדרות APN, IMS, ובסמסונג גם CSC: