אז ככה, אני משתמש בסלסלות סינגל 95% מהזמן ומאוד מרוצה, אבל רואה לא מעט דיווחים ממשתמשים אחרים לגבי קשיים בהשוואה לסלסלות דאבל. אני לא ממש מבין היכן האתגר, אבל אולי זה כי התהליך ההכנה (puck-prep) שבו אני משתמש מונע את אותן צרות. אשמח אם אלה שהתייאשו מסלסלות סינגל יינסו את התהליך שלי ויידווחו אם הוא עוזר להם "לאלף" סלסלות סינגל ולקבל תוצאה טובה. הנה הפרטים:
שלב חד פעמי: מציאת כמות הקפה האופטימלית לסלסלת סינגל חדשה. אני טוחן את הכמות המקסימלית שהסלסלה אמורה להכיל, ואחרי דחיסה (פרטים למטה), מחבר את הידית למכונה, ואז מוציא אותה (מבלי לחלוט). אם יש סימנים שהרשת נגעה בקפה, סימן שיש יותר מדי קפה וצריך להוריד את הכמות בפעם הבאה. אני מכוון לכמות המקסימלית שבה תמיד אוכל לסגור את הידית ולהוציא אותה, מבלי שיהיו סימנים על הקפה. אם אני לא יודע מה הכמות שהסלסלה אמורה להכיל אני מתחיל ב-10 גרם, ואז מוסיף בהדרגה עד למצב שבו הקפה נוגע בסלסלה, ואז מקטין בחצי גרם עד גרם. בכל פעם שאני משנה את כמות הקפה לסלסלה שהקפה בו כבר דחוס אני שובר את הקפה עם קיסם עד למצב שהקפה מפורק ואחיד, ומתחיל את נוהל הדחיסה מההתחלה. במהלך החליטה העוגיה מתנפחת ולכן חשוב שגם בסוף החליטה לא יהיו סימנים של הרשת. אם יש סימנים כאלה זה סימן שיש יותר מדי קפה בסלסלה, מה שגורם לעלייה מלאכותית של הלחץ תוך כדי החליטה. במקרה כזה כדאי להקטין קצת את הכמות.
עכשיו לנוהל הדחיסה והפיזור שלי (מה שנקרא "puck-prep" בלעז). הוא אולי נשמע מסובך, אבל הוא מהיר ופשוט ולא מצריך WDT או קיסמים (מלבד במקרה הנ"ל שבו אני מנסה להבין מה כמות הקפה האופטימלית לסלסלה).
- פיזור לרוחב הסלסלה. אחרי הטחינה אני טופח קלות עם האצבע בצד של הפורטהפילטר שבו יש פחות קפה, ואז נותן כמה טפיחות קלות מצדדים אחרים, עד שהגבעה של הקפה מתיישרת ומפוזרת בצורה די אחידה בסלסלה.
- פיזור אנכי. אני נותן שתי מכות עדינות עם הפורטהפילטר על עמדת הטימפור, תוך שאני מקפיד שהידית תהיה מקבילה פחות או יותר למשטח (אם היא בזווית זה גורם לקפה לזוז לאחד הצדדים).
- יישור. אני משתמש בדיסריביוטר שהגובה שלו מכווון כך שכשאני מניח אותו על הקפה, יש איזורים בצדדים של הסלסלה שבהם קיים רווח של כמילימטר בינו לבין הסלסלה. אחרי כמה סיבובים מהירים (ללא לחץ דחיסה!) הקפה מתיישר והדיסטריבוטר מתיישב על הסלסלה. אם הוא לא מתיישב אז אני מקטין את הגובה שלו כדי שאחרי כמה סיבובים הוא כן ייתיישב. לעומת זאת אם הוא מתיישב על הסלסלה כבר כשאני מניח אותו אז אני מגדיל את הגובה. המטרה היא שכן יהיה רווח קטן כשאני מניח אותו, אבל שהרווח הזה ייעלם אחרי כמה סיבובים ללא לחץ.
- דחיסה. אני דוחס דחיסה די חזקה (10 קילו?) עם דוחסן שמכסה את כל רוחב הסלסלה אבל לא יוצר וואקום. במקרה של המכונה שלי זה דוחסן 58.5, אבל גם 58.35 עובד בד"כ טוב. במקרים נדירים יש צ'אנל ליד הדפנות של הסלסלה, ואפשר לראות (למשל עם פנס) חור קטן. אם הבעיה הזו חוזרת על עצמה, אני בדרך כלל מאשים את הפולים (צריך להאשים מישהו) ועובר לטמפר קמור. הוא יוצר יותר לחץ בצדדים ומונע צ'אנלים כאלה, אבל בד"כ התוצאות עם טמפר שטוח טובות יותר.
לגבי עוצמת הדחיסה, יש אינספור מחקרים שמראים שאפשר לדחוס פחות חזק ולקבל תוצאה טובה, אבל old habits die hard. טוב לי עם דחיסה חזקה ואין לי בעיות בשורש כף היד, אז הנושא הזה לא מטריד אותי.
אם יש שפריצים סימן שה-puck-prep לא היה מספיק קפדני. אם יש בוץ, סביר להניח שהבעיה היא טחינה דקה מדי, מעט מדי קפה בסלסלה או שילוב שלהם. אם הקפה טעים, אפשר פשוט להתעלם מזה.
הזרימה בד"כ בקו ישר עם קצב מתגבר לקראת סוף החליטה. אם הזרימה "רוקדת", זה סימן שה-puck prep לא היה מספיק קפדני. בסלסלות דאבל יש יותר קרמה (באופן לא מפתיע, יש בהן גם יותר קפה), אבל אני פחות אוהב את הטעם. כמעט בכל המקרים הסלסלות נשארות יבשות.
אני תוהה אם אחת הסיבות שבגללן אני לא נתקל בבעיות אם סלסלות סינגל היא המטחנה. אני משתמש ב-Sette 270Wi שטוחנת אוורירי מאוד וללא גושים בכלל. אולי עם מטחנות אחרות כן יש צורך גם ב-WDT. גם במטחנות הידניות שלי אני לא משתמש ב-WDT ולא נתקל בבעיות, אבל גם שם איכות הטחינה מצויינת (JX Pro ו-K-Plus של 1Zpresso).
קצת פרטים לגבי סלסלות הסינגל שבהן אני משתמש:
- סלסלה Quick Mill AC0970FI1 (המקורית שהגיעה עם המכונה) - חרוטית עם קירות שקמורים פנימה. משקל קפה אופטימלי: 11.7 גרם
- סלסלה IMS Competition single filter basket 7/9g H26.5 - חרוטית עם קירות שקמורים פנימה שבחלקה התחתון מאין צילינדר. משקל קפה אופטימלי: 11 גרם, אבל אל תצפו לעוגיה יפה בסוף החליטה (לפחות ללא puck screen). הסלסלה הזו גם עובדת טוב עם 7 גרם, אבל דורשת טמפר קטן יותר. אלה שמיועדים ל-Espresso Flair Classic או ל-Wacaco Nanopresso מתאימים.
- סלסלה Barista Pro ridged The single 10g/12g H24mm - חרוטית עם קירות שקמורים החוצה. משקל קפה אופטימלי: 12.4 גרם
- סלסלת סינגל עלומת שם שמחזיקה כ-8 גרם ודורשת טמפר 41 מ"מ. את הסלסלה והטמפר קניתי ביד שניה.
אתם מוזמנים לשתף פרטים על התהליך שלכם ועל הניסיון שלכם עם סלסלות סינגל. ואם עד היום נתקלתם בבעיות, אשמח אם תנסו את התהליך הנ"ל ותשתפו אם אתם רואים שיפור.