אוקיי, אני לא בטוח אם הניסוח של הכותרת לא סיבך משמעותית את ההבנה, אז אני אנסה שוב, רק ליתר ביטחון:
לפעמים כשאנחנו משחררים מים מהראש, בעיקר כשהראש נקי, המים יוצאים בקווים "מרובים" מתוך הראש. האם זהו מצב פחות-מומלץ להכנסת הידית עם הקפה, ועדיף "לרכז" קודם את פס המים לכדי פס עבה אחד ממרכז הראש בלבד (על-ידי הזרמת מים חופשית כחצי-דקה ברצף) לפני החליטה?
אוקיי, ידעתי שחסרים לי כמה מונחים מקצועיים...
אז כן- אני עושה "קולינג פלאש" לאחר זמן ממושך שהמכונה דולקת ללא הפעלת משאבה.
השאלה היא: למה בכלל לעשות את זה? מה רע לחלוט עם זרמים מרובים?? זה לא יוצא אותו דבר בסוף?
דבר שני: קולינג פלאש אצלי לעתים מזומנות מרוקן חצי-ליטר מקנקן המים עד שהזרם מתאחד ומתמרכז. זה נורמאלי?
לפעמים הזרם "מהתל" בי; איך שהוא מתמרכז, פתאום הוא שוב מתפצל. וחוזר חלילה. אז איך אפשר לדעת מתי לחלוט אם ממילא אין קביעות?
המכונה שלך בנויה בצורה כזאת שיש בה דוד עם מים בטמפרטורה של הקצפה - לא של חליטת אספרסו.
בתוך הדוד עובר צינור של מים קרים מהמשאבה שמתחממים בדרך לראש - זה מחליף החום.
כשהמכונה במצב מנוחה המים של הדוד מחממים את מחליף החום עד לטמפרטורת הקצפה = 120 מעלות אפילו.
זה לא קשור לצורה ולזרמים - אתה לא רוצה אספרסו בטמפרטורה כזאת.
לכן מזרימים חדשים לצינור (מחליף חום) כדי להעיף את המים הרותחים ואחר כך חולטים עם מים חדשים.
(לא הכנסתי לפה את התרמו סיפוניות שתסבך אותך עוד יותר)
אורך הקולינג פלאש וההמתנה לשוט תלויים במבנה המכונה, בך, בקפה ועוד...
אתה יכול לשים מד טמפרטורה כמו שיונתן שם ולעקוב אחרי השתנות הטמפרטורה תוך כדי הקולינג פלאש ואחרי וככה לזהות מה השגעונות של המכונה שלך ואיך תוכל בצורה חזרתית לחלוט כל פעם באותה טמפרטורה כמעט.
בסוף הקולינג פלאש - בזמן החליטה קצב זרימת המים נמוך (ספיקה) ובזמן הזה הראש יציב מאוד בטמפרטורה (E61 או לא?)
הבנתי.
ולגבי ריבוי הזרמים, נניח שעשיתי קולינג פלאש במשך חצי-דקה, הטמפרטורה כבר ירדה והיא מתאימה לאספרסו, רק שעדיין הזרם לא אחיד, לא ממורכז ולא קבוע. יש סיבה לעכב את החליטה?
אם הקפה יוצא טוב אז אין בעיה לדעתי.
אבנית ולכלוכים במים יכולים להסביר זליגה לא אחידה אבל אולי זה בסדר ורק נראה לך יותר מדי.
חצי דקה נשמע הרבה אבל זה תלוי גם בלחץ דוד שלך - אולי הוא גבוה והמכונה עומדת הרבה זמן אז צריך קולינג פלאש ארוך.
ב 2 שוטים רצופים אתה גם נותן חצי דקה קולינג פלאש?
לא, ב-2 שוטים רצופים מספיק 15 שניות.
לפעמים אני מעביר (hovering) סמרטוט מהיר מתחת לראש בזמן הפלאש,
וזה עוזר לרכז ולמרכז מהר יותר את הזרמים.
אבל עדיין, הם תמיד לא אחידים ובעיקר בלתי-צפויים...
גם אם כבר הגעתי למצב של זרם אחד, הוא סוטה מהאמצע ולפעמים "נשבר" על-ידי זרם אחר שצמוד אליו (מכיר את זה? ).
קודם כל, כדאי שתקרא את המאמר באתר שנקרא "מה מסתתר מתחת למכסה המנוע של מכונת האספרסו שלנו".
קרא שם את החלק על ה-HX. הוא יסביר לך, מעבר להסבר של עופר למעלה, מה זה קולינג פלאש ולמה צריך לבצע אותו.
בוא נפריד בין "מים לא ממורכזים" ל-"מים חמים מדי".
אני לא זוכר מה קורה אצלי באניטה עם המים הממורכזים, כי האמת שאני לא מסתכל על המים מלמטה. אבל קולינג פלאש חייבים לעשות.
אצלי הקולינג פלאש לוקח 5-8 שניות, אולי 10 אם אני מגזים.
קולינג פלאש של חצי דקה נשמע לי קצת ארוך מדי, ואולי הלחץ בדוד שלך מכוון גבוה מדי (לחץ גבוה = מים חמים יותר).
למרות שגם זה די מוזר, כי בסופו של דבר אתה מרוקן את כל ה-HX ואין סיבה שהמים ימשיכו לרתוח.
חביבי, בסרטון הזה אין שום קולינג פלאש. אתה סתם מוריד מים. זה בסדר גמור.
אין שום מים רותחים שיוצאים מהמכונה, ואני בטוח שהורדת מים מהמכונה ממש מעט זמן לפני שצילמת את הסרטון.