לחלוטין מסכים שלקנות משהו רק בגלל שהוא מתומחר דומה יותר לחו"ל זה אדיוטי, אבל יש לי בעיה גדולה עם הדה-לגיטימציה של שיח על מחיר ועל הוגנות. כל טיעוני ה"שוק החופשי" הקיצוניים האלו לא מחזיקים מים, וזה שאנשים בישראל מאמינים בהם ומשתמשים בהם זה חלק מרכזי מהסיבה לכך שיוקר המחיה כאן כל-כך גרוע....
1. היצע וביקוש זה לא הכל. אתה יכול למכור מים לאיש צמא במדבר ב-100 ש"ח. שוק חופשי? כן. היצע וביקוש? בהחלט. אבל עדיין יצאת ***.
2. יבואנים בלעדיים נועלים את השוק הישראלי ליבואנים אחרים, כך שלא נוצרת תחרות ביחס למותג ספציפי. במיקרו קוסמוס של השוק הישראלי, נמנעה אפשרות לשוק חופשי. נכון, אפשר עקרונית לקנות מיצרן אחר, אבל מה קורה כשהשוק קטן ורובו פועל ככה? זה המצב בישראל; ליבואנים יש שולי רווח גבוהים מדי, ויש להם אפס מוטיבציה להתייעל, מכיוון שהיצע המותגים המיובאים לא גדול, ומרבית המותגים הנחשבים נעולים בהסכמי יבוא בלעדי. ראו, למשל, את מחירי Klipsch - המוצרים מתומחרים בפרמייה של מעל 50% מהמחיר המקורי. פשוט מיתגו מותג נמוך יחסית כגבוה יחסית, סתם כי אפשר. להבדיל, בדקו את מחירי דנון בישראל. המותג נפתח ליבוא מקביל, ונוצר לחץ שמושך את המחיר למטה.
3. יבואן בלעדי יכול להגביל יבוא אישי. למשל, למנוע מכירה של אותו מוצר באמאזון. "יותר משתלם לקנות בחו"ל, תקנו" מתעלם מזה שיבואן בלעדי מגביל את היכולת שלי לעשות זאת.
4. השורה התחתונה היא שיש דבר כזה תמחור חזירי, וזה ממש בסדר לצאת נגדו. ישראל קטנה מדי בשביל שוק חופשי "אמיתי", ולכן יש הרבה מאד היגיון ברתימת כוח צרכני כדי לצאת נגד מוקדי כוח, על אחת כמה וכמה בשוק האודיו שמתאפיין בחסמי כניסה משמעותיים וערך מותג גבוה; אין לנו המון אפשרויות!
תראו, אפשר להסכים שלא להסכים על כל מיני דברים, ואני ממש לא בטוח ש-SVS הם הדוגמה הכי טובה לבעיה - אולי זה יבואן נהדר והתמחור שלו סבבה, אבל אנחנו לא נדע את זה אם לא נבדוק ונשאל שאלות. לכן, לעולם לא אבין את מי שמנסה לצבוע שיח על מחירים כלא לגיטימי. זה שיח לגיטמי, זה שיח חשוב, וזו החובה שלנו כצרכנים להעלות את השאלות האלו.