מאזינים למוזיקה עם סאב? ללא?
אנסה לעשות סדר במושגים בלי להעמיס מידי.
db הוא עולם רחב של מדדים מספריים וכמותיים, בעלי מכנה משותף אחד: אלה מדדים יחסיים, כלומר: פי כמה גודל פיזיקאלי אחד גדול מגודל פיזיקאלי אחר.
ואם בכל זאת רוצים שזה יהיה גודל מוחלט, לא יחסי?
אזי משווים לגודל מוחלט מוסכם מראש.
למשל: ערכי מתח ב-dBV הם ערכי מתח המתייחסים לגודל המוסכם של וולט אחד.
עוד מאפיין של העולם הזה: מספרי ה-db הם לוגריתמיים.
כבר אני מגיע לאודיו ומנסה לחבר לעולמנו אנו.
בואו נדבר על מתחים תחילה.
כשרוצים לציין ב-db פי כמה גדול מתח V2 ממתח V1, הנוסחה היא:
V2/V1 (db) = 20log(V2/V1)
מדובר ב-log עשרוני.
ולמה להכפיל ב-20? כדי לתת מספרים נוחים.
דוגמה:
V1 = 10V
V2 = 20V
אם נציב בנוסחה נראה ש-V2 גדול מ-V1 ב-6.02 די בי.
מעגלים את זה ל-6 דיבי.
או, לענייננו:
כל הכפלה פי 2 של גודל מתח, כמוה כמו הוספת 6 די בי !
לדוגמה:
הוספת 24 די בי למתח של 10V, זה כמו להוסיף 4 פעמים 6 די בי. או כמו להכפיל ארבע פעמים ב-2 .
או כמו להכפיל ב-16.
ואז מקבלים 160V.
עכשיו בהספקים:
מכיוון שהספק יחסי לריבוע המתח, הנוסחה שם היא:
10log(P2/P1)
דוגמה:
P1 = 1W
P2 = 2W
אם נציב בנוסחה נראה ש-P2 גדול מ-P1 ב-3.01 די בי.
מעגלים את זה ל-3 דיבי
או, לענייננו באודיו:
כל הכפלה פי 2 של גודל ההספק, כמוה כמו הוספת 3 די בי !
וזה הולך טוב מאד עם ה-6db של מתחים, אין סתירה, לא לדאוג.
עכשיו משהו קצת יותר קרוב אלינו:
נניח שמתח היציאה (הסינוסי) של מגבר בהדקי הרמקולים הוא 20 וולט peak-to-peak. מחברים לרמקול בעל התנגדות 8 אום. מה ההספק המועבר לרמקול?
לא אכנס לחישוב (אלא אם כן זה יהיה חשוב למישהו), אבל זה יוצא בדיוק 6.25W
מגבירים ווליום ומודדים, עד שהמתח הוכפל, ועכשיו על הדקי הרמקול מופיעים 40V. מה ההספק?
פי 4 ! כלומר 25W
אני מנסה לתת את התחושה שמדובר פה בהכפלות, או מעריכי חזקות, וכן את הקשר בין מתחים והספקים.
db הוא עולם רחב של מדדים מספריים וכמותיים, בעלי מכנה משותף אחד: אלה מדדים יחסיים, כלומר: פי כמה גודל פיזיקאלי אחד גדול מגודל פיזיקאלי אחר.
ואם בכל זאת רוצים שזה יהיה גודל מוחלט, לא יחסי?
אזי משווים לגודל מוחלט מוסכם מראש.
למשל: ערכי מתח ב-dBV הם ערכי מתח המתייחסים לגודל המוסכם של וולט אחד.
עוד מאפיין של העולם הזה: מספרי ה-db הם לוגריתמיים.
כבר אני מגיע לאודיו ומנסה לחבר לעולמנו אנו.
בואו נדבר על מתחים תחילה.
כשרוצים לציין ב-db פי כמה גדול מתח V2 ממתח V1, הנוסחה היא:
V2/V1 (db) = 20log(V2/V1)
מדובר ב-log עשרוני.
ולמה להכפיל ב-20? כדי לתת מספרים נוחים.
דוגמה:
V1 = 10V
V2 = 20V
אם נציב בנוסחה נראה ש-V2 גדול מ-V1 ב-6.02 די בי.
מעגלים את זה ל-6 דיבי.
או, לענייננו:
כל הכפלה פי 2 של גודל מתח, כמוה כמו הוספת 6 די בי !
לדוגמה:
הוספת 24 די בי למתח של 10V, זה כמו להוסיף 4 פעמים 6 די בי. או כמו להכפיל ארבע פעמים ב-2 .
או כמו להכפיל ב-16.
ואז מקבלים 160V.
עכשיו בהספקים:
מכיוון שהספק יחסי לריבוע המתח, הנוסחה שם היא:
10log(P2/P1)
דוגמה:
P1 = 1W
P2 = 2W
אם נציב בנוסחה נראה ש-P2 גדול מ-P1 ב-3.01 די בי.
מעגלים את זה ל-3 דיבי
או, לענייננו באודיו:
כל הכפלה פי 2 של גודל ההספק, כמוה כמו הוספת 3 די בי !
וזה הולך טוב מאד עם ה-6db של מתחים, אין סתירה, לא לדאוג.
עכשיו משהו קצת יותר קרוב אלינו:
נניח שמתח היציאה (הסינוסי) של מגבר בהדקי הרמקולים הוא 20 וולט peak-to-peak. מחברים לרמקול בעל התנגדות 8 אום. מה ההספק המועבר לרמקול?
לא אכנס לחישוב (אלא אם כן זה יהיה חשוב למישהו), אבל זה יוצא בדיוק 6.25W
מגבירים ווליום ומודדים, עד שהמתח הוכפל, ועכשיו על הדקי הרמקול מופיעים 40V. מה ההספק?
פי 4 ! כלומר 25W
אני מנסה לתת את התחושה שמדובר פה בהכפלות, או מעריכי חזקות, וכן את הקשר בין מתחים והספקים.
הגרף שהבאתי קודם מתאר את עוצמת הסאונד היוצאת מהסאב, וזו נמדדת באויר החופשי ביחידות שנקראות SPL (Sound Pressure Level) , במרחק נתון של מטר אחד מהרמקול.
עוצמת סאונד באויר היא, מבחינה פיזיקאלית, יחסית להשתנותם של לחצי האויר בסביבת האוזן. כשמשווים אותה למגבר והרמקול שיצרו אותה היא מתנהגת כמו הספק: הכפלת המתח על הדקי הרמקול פי 2 תכפיל את עצמת ה-SPL באויר פי 4.
הנחתה של 30 דיבי היא כמו 10 פעמים 3db, או 10 פעמים לחלק ב-2.
או כמו לחלק ב-1024.
צדק alchemy שתיקן אותי קודם.
עוצמת סאונד באויר היא, מבחינה פיזיקאלית, יחסית להשתנותם של לחצי האויר בסביבת האוזן. כשמשווים אותה למגבר והרמקול שיצרו אותה היא מתנהגת כמו הספק: הכפלת המתח על הדקי הרמקול פי 2 תכפיל את עצמת ה-SPL באויר פי 4.
הנחתה של 30 דיבי היא כמו 10 פעמים 3db, או 10 פעמים לחלק ב-2.
או כמו לחלק ב-1024.
צדק alchemy שתיקן אותי קודם.
- BUGY
- חבר מכור קשה

- תגובות: 6686
- נתן תודות: 86 פעמים
- קיבל תודות: 673 פעמים
@רונן-ש
·יש בזה משהו, הרבה משהו. אכן שמתי לב כאשר הסאב משתלב לא טוב, הוא הורס קצת את הבמה, את תפיסת הסטריאו. אבל הוא גם מוסיף מימד, עומק לבאס שאף רמקול פשוט לא יכול ואז אנחנו שוב חוזרים לסגנון. כי סנגון המוזיקה הוא החלק הכי חשוב בשיחה הזאת, לדעתי, כי יש סגנונות בהם הבמה היא במקום שני לאימפק של הסאב או שהסאב נדרש כי להגיע לווליאום גבוה וצריך להוריד מהרמקולים את התחום התחתון והסאב מאפשר זאת.
מה שעוד שמתי לב, עם סאב ניתן להנות ממוזיקה בווליאום נמוך יותר מאשר בלי סאב.
·יש בזה משהו, הרבה משהו. אכן שמתי לב כאשר הסאב משתלב לא טוב, הוא הורס קצת את הבמה, את תפיסת הסטריאו. אבל הוא גם מוסיף מימד, עומק לבאס שאף רמקול פשוט לא יכול ואז אנחנו שוב חוזרים לסגנון. כי סנגון המוזיקה הוא החלק הכי חשוב בשיחה הזאת, לדעתי, כי יש סגנונות בהם הבמה היא במקום שני לאימפק של הסאב או שהסאב נדרש כי להגיע לווליאום גבוה וצריך להוריד מהרמקולים את התחום התחתון והסאב מאפשר זאת.
מה שעוד שמתי לב, עם סאב ניתן להנות ממוזיקה בווליאום נמוך יותר מאשר בלי סאב.
- freerider
- חבר ותיק

- תגובות: 1730
- נתן תודות: 12 פעמים
- קיבל תודות: 186 פעמים
·BUGY כתב: מה שעוד שמתי לב, עם סאב ניתן להנות ממוזיקה בווליאום נמוך יותר מאשר בלי סאב....
זה כבר מאוד תלוי ברמקולים, עם שלי אני לא מרגיש שחסר לי בס, גם לא בווליום נמוך.
You pay peanuts, you get monkeys
- BUGY
- חבר מכור קשה

·זה לא מה שאמרתי. אלה בגלל שהסאב מוסיף עוצמה, פאנץ, אז נדרשת פחות עוצמה מהרמקולים כדי להנות ממוזיקה.freerider כתב:·......
זה כבר מאוד תלוי ברמקולים, עם שלי אני לא מרגיש שחסר לי בס, גם לא בווליום נמוך....
- freerider
- חבר ותיק

- תגובות: 1730
- נתן תודות: 12 פעמים
- קיבל תודות: 186 פעמים
@BUGY
·
ואני עדיין חוזר שוב על מה שכתבתי קודם
אני לא מרגיש שסאב תורם להנאה שלי מהמערכת בין אם ווליום נמוך או גבוה או בכלל, אז ל"עוצמת" הסאב אין משמעות עבורי.
אני חושב שאתה יותר מתכוון למוסיף "נפח", אך גם זה לא חסר לי בסטאפ שלי, לכן אני חושב שזה תלוי מאוד ברמקולים וההגברה.
·

אני לא מרגיש שסאב תורם להנאה שלי מהמערכת בין אם ווליום נמוך או גבוה או בכלל, אז ל"עוצמת" הסאב אין משמעות עבורי.
אני חושב שאתה יותר מתכוון למוסיף "נפח", אך גם זה לא חסר לי בסטאפ שלי, לכן אני חושב שזה תלוי מאוד ברמקולים וההגברה.
You pay peanuts, you get monkeys
- BUGY
- חבר מכור קשה

·כמובן שזה הכל תלוי ברמקולים שלך, בסאב, בתוכן והכי חשוב, מה אתה אוהב ומעדיף. אני אישית יכול להיחשב כ"חולה באסים". הבאס בחדר שלי מופק משני סאבים גדולים שכל אחד מהם יותר מדי לחדר ואני אוהב אותם על קצת יותר ממה שצריך. אני גם אוהב ווליאום גבוה כי אני לרוב מעדיף סגנון אלקטרוני (זה תחום ענק!!), ששם יש דגש על שימוש בסאב. האמנים משתמשים בתדרים נמוכים בצורה יצירתית ובלי סאב, זא פשוט לא זה (הרמקולים שלי יורדים ל45 כך שלא חסר לי באס מהם בסגנונות אחרים)freerider כתב:@BUGY
·
אני חושב שאתה יותר מתכוון למוסיף "נפח", אך גם זה לא חסר לי בסטאפ שלי, לכן אני חושב שזה תלוי מאוד ברמקולים וההגברה....
גם בין הדרייברים ברמקול החיתוך אינו מוחלט ובניגוד לסאב אקטיבי שמכיל מינימום חיתוך מסדר שני של 12DB (ו-24Db ומעלה גם קיימים) הם יכולים להכיל קרוס מסדר ראשון של 6Db או לפעמים בלי קרוס בכלל. נכון שבשביל לבצע חיתוך נכון צריך ידע, מדידות וכו אך בניגוד למשל לחיתוך בין טוויטר למיד שיכול לנוע גם בין 1000-6000Hz (בהכללה), החיתוך בין הסאב לרמקולים לרוב ינוע בין 50-80Hz ובמקרי קיצון עשרות הרצים מעטים לכאן או לכאן (ובניגוד לתכנון קרוס פרסיבי שבו יש לקחת בחשבון גם הבדלי sensitivity וכו', כאן ניתן בקלות רבה יותר לבצע התאמת עוצמה).
העובדה שהטווח מצומצם בכל זאת מאפשרת גם למי שלא מתכנן רמקולים, למצוא נקודת חיתוך טובה (היום גם יותר פשוט וזול להעזר בציוד מדידה למי שרוצה מעבר).
העובדה שהטווח מצומצם בכל זאת מאפשרת גם למי שלא מתכנן רמקולים, למצוא נקודת חיתוך טובה (היום גם יותר פשוט וזול להעזר בציוד מדידה למי שרוצה מעבר).